Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2024. Πότε είναι η πρώτη δόση; Πόσοι «κέρδισαν» έκπτωση για ασφαλισμένη κατοικία; Και ποιο το ύψος του μέσου φόρου;

Με αφορμή την έναρξη ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2024 στο Taxisnet, η συζήτηση για τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν πλέον να δουν το ποσό της εκκαθάρισης μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ.

Παρακάτω θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να έχεις πλήρη εικόνα για το τι είναι ο ΕΝΦΙΑ, το χρονοδιάγραμμα πληρωμής, πού θα βρεις το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, πώς γίνεται η πληρωμή ΕΝΦΙΑ πόσοι έλαβαν μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών, το μέσο ποσό φόρου κ.ά. Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά.

Τι είναι ο ΕΝΦΙΑ και ποιους αφορά;

Κάθε φορά που ακούς το αρκτικόλεξο ή ακρωνύμιο ΕΝ.Φ.Ι.Α., εάν δεν είσαι εξοικειωμένος/η, σίγουρα θα αναρωτιέσαι τι είναι. Να ξέρεις λοιπόν πως όταν λέμε «ΕΝΦΙΑ» εννοούμε τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που επιβάλλει το Ελληνικό Κράτος (από το 2014) ετησίως και αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων -όσους δηλαδή έχουν στην κατοχή τους κατοικίες, οικόπεδα ή/και αγροτεμάχια.

Ουσιαστικά, ο ΕΝΦΙΑ αντικατέστησε τον «προκάτοχο» του, το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων (ΕΕΤΗΔΕ) που επιβάλλονταν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, το γνωστό στην κοινή γνώμη ως «χαράτσι».

📌 Διάβασε επίσης: Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου: Αναζήτηση & Εύρεση Κ.Α.Ε.Κ.

Ποια ακίνητα δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ορισμένα ακίνητα είναι απαλλαγμένα από την υποχρέωση καταβολής Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙ). Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κτίρια ή οικόπεδα που ανήκουν σε θρησκευτικούς οργανισμούς και χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς σκοπούς.
  • Ακίνητα που ανήκουν σε φορείς του δημοσίου, του κράτους, των δήμων και των περιφερειών, και χρησιμοποιούνται για δημόσιους σκοπούς.
  • Κτίρια ή οικόπεδα που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και χρησιμοποιούνται για γεωργική χρήση.
  • Κτίρια ή οικόπεδα που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και έχουν καθοριστεί ως μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για αθλητικούς σκοπούς ή ως ιπποδρόμια.

📌 Διάβασε επίσης: Τι γίνεται αν δεν δηλώσω στο Κτηματολόγιο; - Ποια είναι τα δικαιολογητικά για το Κτηματολόγιο;

Πως υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ;

Το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρώσεις υπολογίζεται από την ΑΑΔΕ, η οποία εκδίδει τον αντίστοιχο εντολαίο πληρωμής με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, ενώ το ύψος αυτού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ειδικότερα, οι συντελεστές που καθορίζουν το ύψος του ποσού του ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

📌 Διάβασε επίσης: Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Πως μπορεί να γίνει η πληρωμή ΕΝΦΙΑ;

Η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 11 δόσεις, με την πρώτη στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως πέρα από τις 11 μηνιαίες δόσεις, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει επίσης είτε εφάπαξ, χωρίς την παροχή έκπτωσης 3% που ισχύει για τον φόρο εισοδήματος), είτε με ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση και εξόφληση της σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

💡 Από του χρόνου ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται σε 12 δόσεις.

Πως βρίσκω το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ;

Παρακάτω, ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις ως ιδιοκτήτης ενός ή περισσότερων ακινήτων, για να βρεις το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2023 στην ψηφιακή πύλη myAADE:

  • Μπαίνεις στην αρχική σελίδα του myAADE.
  • Κάνεις κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  • Επιλέγεις «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  • Κάνεις κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.
  • Επιλέγεις το έτος 2024 και βλέπεις το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

💡 Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία μπορείς επίσης να «κατεβάσεις» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024 σε αρχείο pdf.

📌 Διάβασε επίσης: Κατηγορίες ακινήτων: Τι σημαίνει κατηγορία ακινήτου 2 στο Ε9;

Ποια η διαδικασία εξόφληση του ΕΝΦΙΑ;

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμή της σχετική οφειλής μέσω: της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή, ή μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ για κινητές συσκευές myAADEapp, στην επιλογή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές, Πληρωμές > Πληρωμή μη ρυθμισμένων οφειλών > Επόμενο > Επιλογή Τρόπου Πληρωμής (Μέσω IRIS ή Με κάρτα) > Συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών εκτός ρύθμισης.

Πόσοι έλαβαν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ;

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, για την πλειονότητα όσων έλαβαν το εκκαθαριστικό του φόρου, ο λογαριασμός είναι ίδιος ή σχεδόν ίδιος με αυτόν του 2023. Ωστόσο, για πρώτη φοράς φέτος προβλέπεται μειωμένος ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες που είχαν ασφαλισμένα τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (κίνδυνο για πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμό, εφόσον η ασφαλισμένη αξία ανέρχεται σε τουλάχιστον 900 ευρώ/ τ.μ.).

💡 Περισσότερο φόρο θα καταβάλουν όσοι απέκτησαν ακίνητα το 2023.

Συγκεκριμένα όμως, μόλις 215.171 ιδιοκτήτες (σε σύνολο 6.167.304) «κέρδισαν» έκπτωση ΕΝΦΙΑ 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ. Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών. Αν και περίπου 1.074.053 ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για έκπτωση ΕΝΦΙΑ έως και 10%, το 80% των αιτήσεων τους απορρίφθηκε από το σύστημα. Αυτό συνέβη διότι δεν πληρούσαν τα τρία απαραίτητα κριτήρια (ασφάλιση έναντι πλημμύρας, φωτιάς και σεισμού), τα οποία ήταν αναγκαία για τη χορήγηση της εν λόγω έκπτωσης.

Ποιοι έχουν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ;

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μπορούν να έχουν δύο κατηγορίες πολιτών και αυτοί είναι:

  1. Όσοι επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Η απαλλαγή έχει διάρκεια τριών ετών.
  2. Τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Σε αυτή, την περίπτωση θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

📌 Διάβασε επίσης: Αγορά σπιτιού μέχρι 30.000€ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Τι επιλογές έχεις;

Ποια στοιχεία πρέπει να προσέξεις σε περίπτωση τροποποιήσεων του Ε9;

Εν συνεχεία, αξίζει να αναφέρουμε πως τις επόμενες ημέρες, η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει την πλατφόρμα για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 με βάση τις οποίες θα γίνει νέα εκκαθάριση για το ποσό του ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό λόγω λαθών ή παραλείψεων, μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους και ανάλογα να μειώσουν το φόρο από 20% έως 90%. Για να εξασφαλίσεις την επιτυχία, πέρα από τη συνολική δηλωθείσα επιφάνεια, είναι σημαντικό να δώσεις τη δέουσα προσοχή στα εξής στοιχεία:

  • ηλικία ακινήτου/παλαιότητα,
  • βοηθητικοί χώροι,
  • εάν πρόκειται για κενά ημιτελή κτίσματα,
  • εάν είναι κτίσματα εντός αγροτεμαχίων,
  • εμπράγματα δικαιώματα,
  • ποσοστό συνιδιοκτησίας,
  • όροφος.

📌 Διάβασε επίσης: Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Ποιο είναι το ύψος του μέσου φόρου ΕΝΦΙΑ για το 2024;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τα 7.159.164 εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν σε 6.167.304 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 2.286.700.139 ευρώ. Ο μέσος φόρος ΕΝΦΙΑ για φέτος ανήλθε στα 370Є.

Τι ισχύει με την επιστροφή φόρου;

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι που δικαιούνται από πέρυσι επιστροφές φόρου και επιθυμούν να τη λάβουν ολόκληρη θα πρέπει να προχωρήσουν στην εξόφληση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ έως και τις 19 Απριλίου 2024 διαφορετικά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε συμψηφισμό. Επίσης, από τις 19 Απριλίου και μετά, εάν το σύστημα συμψηφισμών βρει ότι έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις από ΕΝΦΙΑ, τότε θα χάνουν την δυνατότητα άμεσης είσπραξης της επιστροφής.

Εν συνεχεία, οι ιδιόκτητες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και τους έχει επιβληθεί φόρος ενώ θα έπρεπε να έχουν απαλλαγή, θα πρέπει να περάσουν από την εφορία τους, αφού πρώτα κλείσουν ραντεβού, για να υποβάλλουν αίτηση απαλλαγής προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τι είναι ο συμπληρωματικός φόρος στον ΕΝΦΙΑ;

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ γίνεται Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ, που υπολογίζεται με κλίμακα και προοδευτικά αυξανόμενους συντελεστές, επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου αποτελούμενη από κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000€.

💡 Ο συμπληρωματικός αυτός φόρος είναι ενσωματωμένος στον κύριο ΕΝΦΙΑ.

Τι γίνεται αν δεν πληρώσω ΕΝΦΙΑ;

Εφόσον η προθεσμία πληρωμής λήξει, τότε έχεις δύο επιλογές. Συγκεκριμένα, είτε θα πληρώσεις τη δόση με την προσαύξηση, είτε θα εντάξεις όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ σε πάγια ρύθμιση για να μην κινδυνεύσεις από κατασχέσεις λογαριασμών.

💡 Εάν κάποιος είναι ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν πληρώσει τη δόση του ΕΝΦΙΑ, χάνει και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

📌 Διάβασε επίσης: Β’ κύκλος προγράμματος Εξοικονομώ 2023/2024: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για αίτηση «Εξοικονομώ»

Εάν ψάχνεις ακίνητο προς αγορά, συνέχισε την αναζήτησή σου στο Spitogatos, περιηγήσου ανάμεσα σε χιλιάδες αγγελιών ακινήτων στην περιοχή που σε ενδιαφέρει και βρες το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Voithitikoi xwroi

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Akinito

Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Spiti kleidia

Ποια τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;