Έχεις ακίνητο που θέλεις να διαγράψεις από το E9; Γίνεται διαγραφή αγροτεμαχίου από Ε9; Πώς συνδέονται το Ε9 και η πώληση ακινήτου;

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων υποβάλλουν δηλώσεις Ε9 για τα ακίνητά τους. Όμως, αν βρίσκεσαι για πρώτη φορά σε αυτήν τη διαδικασία ή αν επιθυμείς να κάνεις ορισμένες τροποποιήσεις, μπορεί να μην έχεις πλήρη κατανόηση των λεπτομερειών. Είναι φυσικό να προκύπτουν απορίες σχετικά με το Ε9 και την πώληση ακινήτου, όπως «Πώς μπορώ να διαγράψω ένα ακίνητο από το Ε9», «Είναι δυνατή η διαγραφή ενός ακινήτου από το Ε9 λόγω λάθους» ή «Πώς γίνεται η διαγραφή ακινήτου από Ε9». Παρακάτω θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για να λύσουν καίριες απορίες σου σχετικά με τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9).

#1 Πώς μπορείς να υποβάλλεις δήλωση στοιχείων ακινήτων;

Για αρχή, είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε το πώς μπορείς να υποβάλλεις δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9). Για να το καταφέρεις θα πρέπει να ακολουθήσεις 10 βήματα μέσα από τη σελίδα της aade.gr. Συγκεκριμένα:

  1. Επίλεξε το έτος που θέλεις να υποβάλλεις Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επίλεξε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείς στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σου κατάστασης.
  2. Μπορείς να εισάγεις/μεταβάλλεις/διαγράψεις ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  3. Εάν εισάγεις ακίνητο, συμπλήρωσε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.) και επίσης κάνε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  4. Εάν μεταβάλλεις ακίνητο, τροποποίησε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  5. Εάν έχεις πλήρη κυριότητα ή επικαρπία για ένα ακίνητο πρέπει να συμπληρώσεις υποχρεωτικά τον αριθμό παροχής ρεύματος.
  6. Ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξεις, θα πρέπει να συμπληρώσεις τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης του Ε9, ενδέχεται να σου ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  8. Ό,τι ενέργεια κι αν κάνεις κατά την συμπλήρωση του εντύπου, αποθηκεύεται προσωρινά.
  9. Όταν ολοκληρώσεις τις μεταβολές της περιουσιακής σου κατάστασης, έλεγξε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  10. Επίλεξε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείς, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

📌 Διάβασε επίσης: Επικαρπία σπιτιού: Ο επικαρπωτής μπορεί να πουλήσει το ακίνητο;

#2 Πώς δηλώνω πώληση ακινήτου στο Ε9;

Ένα καίριο ερώτημα είναι το «πώς δηλώνω πώληση ακινήτου στο Ε9;». Ωστόσο η απάντηση είναι πιο απλή από όσο φαντάζεσαι. Ειδικότερα, στην αρχή της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9), μπορείς να επιλέξεις να εισάγεις ένα νέο ακίνητο, το οποίο ήρθε στην κατοχή σου μετά από αγορά. Ουσιαστικά, κάνεις κλικ στη δήλωση (εισαγωγή) νέου κτίσματος - οικοπέδου και συμπληρώνεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία/πεδία που θα σου ζητηθούν.

💡 Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους από την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου.

#3 Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9;

Για να μπορέσεις να προχωρήσεις στη διαγραφή ακινήτου στο Ε9, πρέπει να δηλώσεις υποχρεωτικά την αιτία διαγραφής του ακινήτου – το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση εισαγωγής/μεταβολής. Ανάλογα με την αιτία που θα επιλέξεις από την εμφανιζόμενη λίστα, συμπληρώνονται υποχρεωτικά ορισμένα πεδία (π.χ. σε πώληση ακινήτου ζητείται αριθμός συμβολαίου/ημερομηνία, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου). Να σημειωθεί, δε, πως ό,τι συμπληρώνεται στα πεδία αυτά, μεταφέρεται αυτόματα στις σημειώσεις φορολογούμενου και μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης εμφανίζεται στην εκτύπωση του Ε9.

#4 Είναι εφικτή η διαγραφή ακινήτου στο Ε9 λόγω λάθους;

Εάν υποβάλλεις οριστική δήλωση Ε9 αλλά διαπιστώσεις λάθη ή θέλεις να διαγράψεις τελικά το ακίνητο και εφόσον εμφανιστεί μήνυμα ότι η δήλωση είναι οριστική και εκκρεμεί εκκαθάριση, τότε δεν μπορεί να ακυρωθεί. Ωστόσο, μόλις εκκαθαριστεί, μπορείς να υποβάλλεις νέα δήλωση Ε9.

💡Εάν κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανιστεί μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς και για να οριστικοποιηθεί θα πρέπει να προσκομίσεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μπορείς από τις διαθέσιμες ενέργειες, να ακυρώσεις τη δήλωση. Ως εκ τούτου, θα γίνει και η διαγραφή ακινήτου στο Ε9.

📌 Διάβασε επίσης: ΕΝΦΙΑ 2023: Τι θα πληρώσεις; Ποια ακίνητα δεν πληρώνουν;

#5 Γίνεται διαγραφή αγροτεμαχίου από Ε9;

Εάν σε ενδιαφέρει η διαγραφή αγροτεμαχίου από Ε9, υποβάλλεις τροποποιητική δήλωση Ε9, και κάνεις κλικ στο κουτάκι «Διαγραφή» για το αγροτεμάχιο που επιθυμείς.

💡 Σε κάθε περίπτωση, εάν θες να προχωρήσεις στην διαγραφή ακινήτου στο Ε9 λόγω λάθους ή για άλλο λόγο, αλλά δεν είσαι σίγουρος/η για το τι πρέπει να κάνεις, συνίσταται να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό - π.χ. λογιστή, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει τοιουτοτρόπως.

Έχοντας διαβάσει τα παραπάνω για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), είσαι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσεις με μεγαλύτερη σιγουριά κι αυτοπεποίθηση την εισαγωγή/μεταβολή ή διαγραφή του ακινήτου σου. Τώρα ξέρεις πώς δηλώνεις πώληση ακινήτου στο Ε9, πώς διαγράφεις ακίνητο από το Ε9, αν και πώς γίνεται διαγραφή αγροτεμαχίου από Ε9 κ.λπ.

Εάν ως ιδιοκτήτης/ιδιοκτήτρια θες να πουλήσεις το ακίνητό σου, μπορείς να το πετύχεις εύκολα και γρήγορα μέσω του Spitogatos,κάνοντας καταχώριση αγγελίας. Παράλληλα, αν δεν έχεις τον χρόνο ή την όρεξη, μπορείς να αναθέσεις την πώληση του ακινήτου σου σε κάποιον επαγγελματία μεσίτη. Εν συνεχεία, αν πάλι σε ενδιαφέρει να βρεις ένα νέο ακίνητο για αγορά, μπορείς πάλι μέσα από τις σελίδες του Spitogatos, να περιηγηθείς ανάμεσα σε χιλιάδες αγγελίες και να βρεις το ιδανικό. Όρισε την περιοχή και τα επιθυμητά κριτήρια και δες τα διαθέσιμα ακίνητα μέχρι να βρεις αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες και τα θέλω σου.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Voithitikoi xwroi

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Spiti kleidia

Ποια τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;

Epidoma thermansis

Επίδομα θέρμανσης 2023: Ανοίγει η πλατφόρμα myθέρμανση – Οι δικαιούχοι και τα ποσά