Αναρωτιέσαι ποιοι χώροι θεωρούνται βοηθητικοί στο Ε9 και αν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ; Εδώ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Όταν πρόκειται για τη συμπλήρωση του Ε9, πολλοί αναρωτούνται ποιος είναι ορισμός των βοηθητικών χώρων. Οι βοηθητικοί χώροι αποτελούν σημαντικό μέρος της υποδομής μας και προορίζονται για να παρέχουν υποστήριξη, εξυπηρέτηση και ευκολία σε διάφορες δραστηριότητες και ανάγκες. Παρακάτω θα εξερευνήσουμε ποιοι θεωρούνται ως βοηθητικοί χώροι στο Ε9. Επίσης, θα δούμε πως δηλώνεται το δώμα στο Ε9, αν το υπόγειο είναι βοηθητικός χώρος, καθώς και πώς δηλώνεται η σοφίτα στο Ε9, αλλά και πώς δηλώνεται το κλιμακοστάσιο στο Ε9. Οι βοηθητικοί χώροι πληρώνουν ΕΝΦΙΑ; Ποιοι είναι οι βοηθητικοί χώροι μονοκατοικίας;

💡 Είναι ιδιάζουσας σημασίας να γίνει σωστή συμπλήρωση του εντύπου Ε9, καθώς αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Κάθε λανθασμένη συμπλήρωση του Ε9 μπορεί να μου δημιουργήσει πρόσθετους φόρους στα ακίνητα.

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι - Ορισμός

Η χρήση των χώρων εντός του κτιρίου διακρίνεται σε δύο κατηγορίες - τους κύριους και τους βοηθητικούς χώρους. Οι βοηθητικοί χώροι υποστηρίζουν και εξυπηρετούν την κύρια χρήση του κτιρίου, και έχουν τον χαρακτήρα της παρακολούθησης της κύριας χρήσης. Αυτοί οι χώροι συνήθως βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου, σε ανοιχτές αυλές πολυκατοικιών, κήπους κ.λπ. Οι βοηθητικοί χώροι μπορεί να αποτελούν ενοχικά ή εμπράγματα δικαιώματα.

Στην πρώτη περίπτωση, τα παρακολουθήματα είναι ενοχικά δικαιώματα όταν δεν έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο. Στη δεύτερη περίπτωση τώρα, τα παρακολουθήματα - βοηθητικοί χώροι ως εμπράγματα δικαιώματα, είναι αυτοτελείς ιδιοκτησίες και γράφονται στο Ε9 σε ξεχωριστή γραμμή από την κυρία ιδιοκτησία, καθώς έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο.

📌 Διάβασε επίσης: Επικαρπία σπιτιού: Ο επικαρπωτής μπορεί να πουλήσει το ακίνητο;

Τι είναι τα παρακολουθήματα;

Για αρχή, είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί πως ως οι βοηθητικοί χώροι στο Ε9 αναφέρονται ως παρακολουθήματα. Tα παρακολουθήματα είναι οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λπ.), που βρίσκονται στους κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους πολυκατοικίας, και δεν αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, αλλά ανήκουν σε κάποια οριζόντια ιδιοκτησία κατ’ αποκλειστική χρήση και αναγράφονται στον τίτλο ιδιοκτησίας. Ουσιαστικά, οι βοηθητικοί χώροι, που δεν αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, δεν αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9;

Για να συμπληρωθεί σωστά το Ε9 είναι ιδιάζουσας σημασίας να έχεις ξεκάθαρο ποιοι χώροι θεωρούνται βοηθητικοί και δηλώνονται τοιουτοτρόπως. Ενδεικτικά, στους βοηθητικούς χώρους στο Ε9 συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Αποθήκες
  • Θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων (εντοιχισμένες ή ανοικτές στον ακάλυπτο χώρο ή στην πυλωτή)
  • Υπόγεια
  • Ακάλυπτος χώρος πολυκατοικίας
  • Πυλωτές
  • Κήποι
  • Πλυσταριά
  • Πατάρια (ανάλογα με τη χρήση)
  • Εξωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές που δεν διαθέτουν άδεια οικοδομής
  • Λεβητοστάσια

Να σημειωθεί επίσης πως σε οικοδομές χωρίς Σύσταση Οριζόντιας Ιδιοκτησίας (όχι πολυκατοικίες): α) η είσοδος (το κτίσμα) σε πυλωτή (κλιμακοστάσιο, σκάλα) αναγράφεται ως κύριος ή ως βοηθητικός χώρος σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ή με την πολεοδομική νομοθεσία β) η απόληξη κλιμακοστασίου αναγράφεται ως κύριος ή ως βοηθητικός χώρος σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ή με την πολεοδομική νομοθεσία

💡 Εάν σε ενδιαφέρει να βεβαιωθείς για το αν ένας χώρος θεωρείται βοηθητικός μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιο ειδικό (π.χ. φοροτεχνικό) για να σου δώσει την πληροφορία στο σύνολό της και να σε καθοδηγήσει αναλόγως.

Ποιοι βοηθητικοί χώροι δεν είναι παρακολουθήματα και δεν αναγράφονται στο Ε9;

Επιπλέον, υπάρχει και το ενδεχόμενο ένας βοηθητικός χώρος:

  • να μην αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία
  • να βρίσκεται στους κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους πολυκατοικίας,
  • να μην αναφέρεται στον τίτλο κτήσης ή στην οικοδομική άδεια,
  • να μην ανήκει, ως παρακολούθημα, σε οριζόντια ιδιοκτησία της πολυκατοικίας.

Ως εκ τούτου, ένας βοηθητικός χώρος που πληροί τα παραπάνω κριτήρια, δεν αναγράφεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), καθώς είναι ένας κοινόκτητος και κοινόχρηστος χώρος σε μια πολυκατοικία και δεν είναι ιδιόχρηστος.

Ποιοι είναι οι βοηθητικοί χώροι μονοκατοικίας;

Ο όρος «μονοκατοικία» αναφέρεται σε ένα μόνο κτίριο, το οποίο προορίζεται για κατοίκηση και βρίσκεται σε ένα οικόπεδο, γήπεδο ή άλλη ιδιοκτησία. Αυτό το κτίριο μπορεί να αποτελείται από έναν ή περισσότερους ορόφους που επικοινωνούν μεταξύ τους και λειτουργούν ως μια ενιαία λειτουργική ενότητα. Οι βοηθητικοί χώροι, ανεξάρτητα από τη θέση τους στο οικόπεδο, το γήπεδο ή την ιδιοκτησία, συμπεριλαμβάνονται επίσης στον ορισμό της μονοκατοικίας. Ενδεικτικά, στους βοηθητικούς χώρους μιας μονοκατοικίας συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα: αποθήκη γκαράζ, υπόγειο, κήπος/βεράντα/αίθριο, πλυσταριό κ.λπ.

📌 Σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου; Βρες ό,τι χρειάζεσαι στο άρθρο του Spitogatos: Μεταβίβαση Ακινήτου: Διαδικασία, κόστος και δικαιολογητικά

Πληρώνεις ΕΝΦΙΑ για τους βοηθητικούς χώρους;

Ένα σημαντικό ερώτημα που προκύπτει είναι το «αν πληρώνεις ΕΝΦΙΑ για τους βοηθητικούς χώρους». Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.

Πώς δηλώνονται οι βοηθητικοί χώροι;

Στο Ε9 οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκη, χώρος στάθμευσης, λεβητοστάσιο κ.λπ.) αν δεν έχουν ποσοστό επί του οικοπέδου γράφονται στην ίδια γραμμή με τον κύριο χώρο του ακινήτου. Σε περίπτωση όμως που έχουν ποσοστό επί του οικοπέδου και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, τότε γράφονται σε χωριστή σειρά του εντύπου Ε9.

📌 Διάβασε επίσης: Κατηγορίες ακινήτων: Τι σημαίνει κατηγορία ακινήτου 2 στο Ε9;

Το υπόγειο είναι βοηθητικός χώρος;

Ναι, διότι σύμφωνα με τον Κτηριοδομικό Κανονισμό σαν χώρος βοηθητικής χρήσης ορίζονται οι χώροι κυκλοφορίας (διάδρομοι, προθάλαμοι, κλιμακοστάσια), οι χώροι υγιεινής κ.λπ. Να σημειωθεί ωστόσο, ότι το υπόγειο δεν προσμετράται στη δόμηση της κατοικίας όταν, σε κτήριο με χρήση κατοικίας, έχει ίση επιφάνεια με εκείνη που καταλαμβάνει το κτήριο (και με την προϋπόθεση ότι είναι για τις βοηθητικές χρήσεις της κατοικίας) και επίσης ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν θα υπερβαίνει το 1,20 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους (σύμφωνα με τον Κτηριοδομικό Κανονισμό για κτίρια μετά το 2012).

💡 Για υπόγεια που κατασκευάστηκαν πριν από το 2012, ισχύει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ) του 1985, σύμφωνα με τον οποίο η οροφή του υπογείου επιτρεπόταν να βρίσκεται έως 1,50 µ. ψηλότερα από το έδαφος.

Πώς δηλώνεται το δώμα στο Ε9;

Το δώμα δηλώνεται ξεχωριστά, ως κύριος χώρος, εφ’ όσον αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία (όταν έχει ποσοστό συγκυριότητας επί του εδάφους). Σε αυτήν την περίπτωση, στο πεδίο όροφος καταχωρίζεται η τιμή Χ+1, όπου Χ ο αριθμός ορόφων του κτιρίου και στο πεδίο παρατηρήσεων ότι πρόκειται για δώμα.

Πώς δηλώνεται η σοφίτα στο Ε9;

Η σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος, ο οποίος βρίσκεται εντός του ύψους της επικλινούς στέγης του κτιρίου. Η σοφίτα λοιπόν δεν είναι όροφος και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Συνεπώς, για να δηλωθεί στο Ε9 αναγράφεται, στην ίδια γραμμή, με τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως ο 1ος όροφος.

📌 Βρες χρήσιμες πληροφορίες για: Tι γίνεται αν δεν δηλώσω στο Κτηματολόγιο; - Ποια τα δικαιολογητικά για το Κτηματολόγιο;

Πώς δηλώνεται το κλιμακοστάσιο στο Ε9;

Σε περίπτωση δήλωσης κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, αναγράφεται η μικτή επιφάνεια αυτών (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.). Επίσης, η επιφάνεια βοηθητικών χώρων που αποτελούν, κατά τον τίτλο κτήσης παρακολούθημα κτίσματος αναγράφονται στην ίδια γραμμή ως βοηθητικοί χώροι αυτού.

💡 Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή η νομοθεσία και οι προϋποθέσεις δήλωσης μπορείς να αλλάξουν, προτού προχωρήσεις σε δήλωση ή οτιδήποτε, συμβουλέψου έναν ειδικό, όπως έναν λογιστή, ο οποίος θα σε κατευθύνει αναλόγως.

Τώρα, έχεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9, πώς δηλώνεται η σοφίτα και το κλιμακοστάσιο στο Ε9, καθώς και αν πληρώνεις ΕΝΦΙΑ για τους βοηθητικούς χώρους. Για να ξέρεις τι ακριβώς ισχύει στη δική σου περίπτωση αναφορικά με τη δήλωση των βοηθητικών χώρων του σπιτιού που μένεις ή άλλου σπιτιού που έχεις στην κατοχή σου, φρόντισε να συμβουλευτείς έναν ειδικό για να σου εξηγήσει όλα τα απαραίτητα και να σε καθοδηγήσει τοιουτοτρόπως ως προς την δήλωση στο Ε9. Μέσα από τις σελίδες του Spitogatos έχεις τη δυνατότητα να περιηγηθείς στις χιλιάδες αγγελίες ακινήτων και να βρεις το ιδανικό σπίτι για αγορά ή ενοικίαση σε όποια περιοχή της Ελλάδας σε ενδιαφέρει. Όρισε την επιθυμητή τοποθεσία και τα κριτήρια που σε ενδιαφέρουν, ρίξε μια ματιά στις διαθέσιμες αγγελίες και βρες το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο εύκολα και γρήγορα!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Akinito

Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Spiti kleidia

Ποια τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;

Epidoma thermansis

Επίδομα θέρμανσης 2023: Ανοίγει η πλατφόρμα myθέρμανση – Οι δικαιούχοι και τα ποσά