Η μεταβίβαση ακινήτου, συνήθως, είναι μια απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία. Για αυτό το λόγο πρέπει να είσαι πλήρως ενημερωμένος/η.

Η μεταβίβαση ακινήτου στην Ελλάδα είναι μια διαδικασία που απαιτεί την αμέριστη προσοχή σου, καθώς και ένα σύνολο διαδικαστικών σταδίων και ενεργειών με τη συνδρομή διαφόρων επαγγελματιών.

Μεταβίβαση ακινήτου ή/και οικοπέδου: Τι είναι;

Η μεταβίβαση ακινήτου είναι μια συμβολαιογραφική πράξη που υπογράφεται μεταξύ δύο φυσικών ή νομικών προσώπων και σκοπός της είναι η μεταφορά του τίτλου ιδιοκτησίας ενός ακινήτου από το ένα συμβαλλόμενο μέρος στο άλλο.

Για την υλοποίηση της μεταβίβασης είναι απαραίτητη η συνδρομή διάφορων επαγγελματιών, όπως ο μηχανικός, ο συμβολαιογράφος, ο λογιστής, ο δικηγόρος κ.λπ. Αφού συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για μεταβίβαση οικοπέδου ή/και ακινήτου επιτυγχάνεται ο ολοκληρωμένος νομικός και τεχνικός έλεγχος της μεταβιβαζόμενης ιδιοκτησίας.

💡 Η μεταβίβαση ακινήτου προϋποθέτει από το νόμο τη συμπλήρωση του εντύπου μεταβίβασης στο Κτηματολόγιο.

Δικαιολογητικά για μεταβίβαση ακινήτου: Τι χαρτιά χρειάζονται για μεταβίβαση ακινήτου;

Εάν ενδιαφέρεσαι να μεταβιβάσεις το ακίνητό σου ή να αγοράσεις ένα ακίνητο, είναι απαραίτητο να ενημερωθείς για όλα τα απαραίτητα και να προετοιμαστείς σωστά και έξυπνα. Ποια έγγραφα πρέπει να συλλέξεις; Σε ποιον πρέπει να αναφερθείς για να σε βοηθήσει στην όλη διαδικασία μεταβίβασης οικοπέδου ή/και ακινήτου; Τι χαρτιά (δικαιολογητικά) χρειάζονται για την μεταβίβαση του ακινήτου είτε είσαι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, είτε ο δυνητικός αγοραστής;

Βασικά δικαιολογητικά

Τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη σύνταξη του συμβολαίου της μεταβίβασης ενός ακινήτου στην περίπτωση της αγοραπωλησίας και κυρίως απαιτούνται, προκειμένου ο δικηγόρος του πωλητή να προβεί σε έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας, προκειμένου να διαπιστώσει, εάν είναι ελεύθερο βαρών, είναι τα εξής:

  1. Τίτλος ιδιοκτησίας/κτήσης: Ο τίτλος ιδιοκτησίας / κτήσης καταρτίζεται κατά την απόκτηση του ακινήτου κι αποτελεί μια συμβολαιογραφική πράξη που αποδεικνύει την κυριότητα του ακινήτου και τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη επί αυτού. Ο τίτλος ιδιοκτησίας απαιτείται στη μεταβίβαση, ώστε να ελεγχθούν τα δικαιώματα του τρέχοντος ιδιοκτήτη επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Επί της ουσίας, αποτελεί το νομικό έγγραφο που μεταβιβάζει τα δικαιώματα από ένα άτομο σε άλλο, υπό την προϋπόθεση πάντα της μεταγραφής αυτού στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή καταχώρησή του στο Κτηματολόγιο. Αφού ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ακινήτου, εκδίδεται νέος τίτλος ιδιοκτησίας με το όνομα του νέου ιδιοκτήτη και ακολουθεί η μεταγραφή, όπως αναφέρθηκε.
  2. Οικοδομική άδεια ή Άδεια οικοδομής: Η οικοδομική άδεια ή αλλιώς άδεια οικοδομής, είναι το έγγραφο το οποίο πιστοποιεί τη νόμιμη έγκριση της Πολεοδομίας για την προσθήκη ή ανέγερση καινούριας κατασκευής. Οποιαδήποτε κατασκευή χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας θεωρείται αυθαίρετη, Μάλιστα, τα ακίνητα με αδήλωτες αυθαίρετες κατασκευές, είναι αδύνατον να μεταβιβαστούν. Συνεπώς, σε περίπτωση μεταβίβασης απαιτείται το επικυρωμένο αντίγραφο της εκδοθείσας άδειας που επιτρέπει την εκτέλεση πολεοδομικών εργασιών.
  3. Φωτοτυπίες ταυτοτήτων των συμβαλλόμενων μερών, ΑΦΜ και Δ.Ο.Υ. Εισοδήματος: Για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου ο συμβολαιογράφος πρόκειται να ζητήσει φωτοτυπίες των ταυτοτήτων ή/και διαβατηρίων των συμβαλλόμενων μερών. Επιπλέον, είναι απαραίτητα και τα αντίγραφα του ΑΦΜ και της ΔΟΥ, καθενός από τα συμβαλλόμενα μέρη του συμβολαίου.

📌 Διάβασε επίσης:Αγοραπωλησία ακινήτου – Διαδικασία: Πότε δίνω προκαταβολή για αγορά;

Δικαιολογητικά μεταβίβασης ακινήτου από τον Μηχανικό

Ο μηχανικός είναι εκείνος που θα σε βοηθήσει να συλλέξεις κάποια δικαιολογητικά τα οποία σχετίζονται με τον τεχνικό έλεγχο του ακινήτου. Ειδικότερα, τα έγγραφα που θα χρειαστείς είναι τα εξής:

  1. Τοπογραφικό διάγραμμα πρόσφατο του ακινήτου: Πρόκειται για διάγραμμα που απεικονίζει την πλήρη και λεπτομερή αποτύπωση του οικοπέδου/γεωτεμαχίου (σε περίπτωση που αγοράζει κανείς οικόπεδο), με τα υφιστάμενα κτίσματα και εμφανίζει όρια του γεωτεμαχίου, μοναδιαία αρίθμηση κορυφών οικοπέδου, πίνακας συν/νων των κορυφών αυτών σε ΕΓΣΑ ’87 και διαστάσεις ορίων οικοπέδου/γεωτεμαχίου και κτισμάτων. Εφόσον υφίστανται ή δημιουργούνται κάθετες/οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα) απεικονίζονται και τα όρια αποκλειστικής χρήσης και πίνακας καθέτων/οριζοντίων ιδιοκτησιών, καθώς επίσης και περιέχει δήλωση του συντάξαντος αυτό μηχανικού περί αρτιότητας κλπ.
  2. Έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης του ακινήτου: Το έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης ακινήτου απαιτείται όταν υπάρχουν αυθαιρεσίες στο ακίνητο. Εκδίδεται από τον μηχανικό ως ξεχωριστό έγγραφο ή περιλαμβάνεται στη βεβαίωση περί πολεοδομικής νομιμότητας. Το συγκεκριμένο έγγραφο πιστοποιεί ότι οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν τακτοποιηθεί και πως τα αντίστοιχα πρόστιμα έχουν καταβληθεί.
  3. Βεβαίωση μηχανικού περί πολεοδομικής νομιμότητας: Η βεβαίωση περί πολεοδομικής νομιμότητας αποτελεί απαραίτητο δικαιολογητικό για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου. Επικυρώνει πως στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες επηρεάζουν τη δόμησή του. Σε περίπτωση που έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις, η βεβαίωση πιστοποιεί ότι αυτές έχουν τακτοποιηθεί.
  4. Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ή Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου: Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι ένας «ψηφιακός φάκελος» που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες ενός κτιρίου ή μιας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας. Η μεταβίβαση ακινήτου δεν είναι εφικτή χωρίς ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, καθώς η έκδοσή της είναι υποχρεωτική.
  5. Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης: Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό ή Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι το έγγραφο που κατατάσσει τα ακίνητα σε ενεργειακές κατηγορίες. Η κατάταξη πραγματοποιείται σε μια κλίμακα από το Α έως το Η, αντιπροσωπευτική της ενεργειακής κατάστασης του ακινήτου. Το ΠΕΑ είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας, καθώς θα ζητηθεί από τον συμβολαιογράφο για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας.

📌 Διάβασε επίσης: Ενεργειακή κλάση σπιτιού: Πώς θα πετύχεις ενεργειακή αναβάθμιση

Δικαιολογητικά μεταβίβασης ακινήτου από τον Συμβολαιογράφο

Ο ρόλος του συμβολαιογράφου στη διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου είναι καθοριστικός. Πέρα από το ότι θα αναλάβει τη σύνταξη του τελικού συμβολαίου μεταβίβασης, θα σε βοηθήσει να συγκεντρώσεις τα ακόλουθα έγγραφα:

  1. Φορολογική ενημερότητα ιδιοκτήτη: Το έγγραφο αυτό υποδεικνύει τις οφειλές που υπάρχουν σε εκκρεμότητα προς τις φορολογικές αρχές. Να σημειωθεί επίσης πως η φορολογική ενημερότητα είναι απαραίτητη για τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης για τη μεταβίβαση του ακινήτου.
  2. Ασφαλιστική ενημερότητα ιδιοκτήτη: Η ασφαλιστική ενημερότητα υποδεικνύει τις οφειλές που υπάρχουν σε εκκρεμότητα προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, όπως ο ΕΦΚΑ. Είναι πιθανό να ζητηθεί και στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου εάν ο ιδιοκτήτης είναι αυτοαπασχολούμενος, ελεύθερος επαγγελματίας, μέλος εταιρείας ή μέλος κατασκευαστικής εταιρείας.
  3. Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ αποδεικνύει ότι ο τρέχων ιδιοκτήτης έχει δηλώσει το ακίνητο με τα σωστά στοιχεία στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων πέντε ετών και ότι δεν οφείλει ποσό ΕΝΦΙΑ. Για την έκδοση του πιστοποιητικού απαιτείται ταυτοποίηση των στοιχείων του ακινήτου με τα αντίστοιχα στοιχεία των δηλώσεων Ε9 του φορολογούμενου. Αν παρατηρηθούν αναντιστοιχίες ή λάθη, θα πρέπει να προηγηθεί η διόρθωση των δηλώσεων και έπειτα η έκδοση του πιστοποιητικού.
  4. Βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ: Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αποτελεί μια δημοτική υποχρέωση που επιβαρύνει κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου. Στην περίπτωση μεταβίβασης, ο τρέχων ιδιοκτήτης οφείλει να λάβει βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ από το δήμο για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο, εφόσον βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως.
  5. Δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου: Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου (ΦΜΑ) είναι ο φόρος που επιβάλλει το κράτος σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου με αντάλλαγμα. Τυπικά διαμορφώνεται στο 3% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου και οφείλεται από τον αγοραστή.
  6. Πιστοποιητικό περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς/γονικής παροχής/δωρεάς: Το Πιστοποιητικό αρ.105 Ν. 2961/2001 αποδεικνύει ότι ο τρέχων ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν οφείλει κάποιον από τους εξής φόρους: φόρο κληρονομιάς, φόρο δωρεάς, ή φόρο γονικής παροχής. Για τον έλεγχο τυχόν ανεξόφλητων οφειλών του κληρονόμου, δωρεοδόχου ή τέκνου, εξετάζονται οι σχετικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής αντίστοιχα.

💡 Όσο πιο άμεσα συλλεχθούν τα δικαιολογητικά, τόσο πιο σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου.

Μεταβίβαση ακινήτου: Τι είναι ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτου (ΦΜΑ) και πότε επιβάλλεται;

Το κόστος μεταβίβασης ενός οικοπέδου ή ενός ακινήτου δεν είναι μόνο το ποσό που πρέπει να καταβάλει ο αγοραστής στον ιδιοκτήτη. Υπάρχουν και άλλα έξοδα που συνοδεύουν την όλη διαδικασία, όπως ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου. Ως φόρος μεταβίβασης ακινήτου (ΦΜΑ) ορίζεται ο φόρος που επιβάλλει το κράτος σε κάθε αγοραπωλησία ακινήτου ή ειδικότερα, σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου με αντάλλαγμα.

Επί της ουσίας, πριν τη σύνταξη του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου (ή ακίνητης περιουσίας στο σύνολό της), τα συμβαλλόμενα μέρη υποβάλλουν κοινή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου (ΦΜΑ). Υποχρέωση εξόφλησης του φόρου έχει ο αγοραστής του ακινήτου.

Να σημειωθεί πως ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου επιβάλλεται προκειμένου το κράτος να εισπράττει τα δημόσια έσοδα. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό μέσο συλλογής χρημάτων από το κράτος που έχει ως απώτερο σκοπό να καλύψει τα δημόσια έξοδα.

💡 Ο ΦΜΑ δεν επιβάλλεται στις περιπτώσεις δωρεάς, γονικής παροχής και κληρονομιάς, καθώς τότε επιβάλλονται αντίστοιχα ο φόρος δωρεάς, γονικής παροχής και ο φόρος κληρονομιάς.

Πώς γίνεται η δήλωση ΦΜΑ;

Η δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το ακίνητο. Ωστόσο πλέον με την λειτουργία της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ είναι δυνατή η ψηφιακή υποβολή της δήλωσης.

Πώς υπολογίζεται ο ΦΜΑ;

Για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης περιουσίας χρησιμοποιείται ο εξής τύπος:

ΦΜΑ = Συντελεστής ΦΜΑ x Φορολογητέο Ποσό

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο συντελεστής ΦΜΑ που εφαρμόζεται ανέρχεται στο 3% της φορολογητέας αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που εφαρμόζονται διαφορετικοί συντελεστές υπολογισμού του ΦΜΑ, αναλόγως συγκεκριμένων ειδικών συνθηκών.

Ως φορολογητέο ποσό ορίζεται η υψηλότερη αξία μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και του συμφωνηθέντος τιμήματος που αναγράφεται στο συμβόλαιο μεταβίβασης. Το αφορολόγητο όριο όπως θα καλύψουμε και παρακάτω, εξαρτάται από τα προσωπικά χαρακτηριστικά του αγοραστή, όπως η αγορά πρώτης κατοικίας.

📌 Διάβασε επίσης: Ζώνη και αντικειμενική αξία ακινήτου: Πώς να τα υπολογίσεις

Μεταβίβαση ακινήτου με χαριστική αιτία ή με επαχθή αιτία: Πώς μπορείς να μεταβιβάσεις ένα ακίνητο;

Η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου μπορεί να είναι χρονοβόρα και κάπως απαιτητική. Ωστόσο αν γίνει με οργάνωση και μεθοδικότητα, μπορεί να διευκολυνθεί σημαντικά.

Διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου

Ενδεικτικά, η διαδικασία, σε γενικές γραμμές, άπαξ και έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαραίτητα διαδικαστικά ολοκληρώνεται ως εξής:

  1. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή.
  2. Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα αγοραστή και πωλητή στο “myTaxisnet”.
  3. Ο αγοραστής και ο πωλητής αποδέχονται τη δήλωση.
  4. Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος.
  5. Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.
  6. Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).
  7. Το Taxisnet ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.
  8. Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο “myProperty” για συμβολαιογράφο και αγοραστή.
  9. Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στο “myProperty”.

Στις μεταβιβάσεις ακινήτων, «Επαχθής Αιτία» είναι εκείνη που συντελείται, κυρίως, στις περιπτώσεις: Πώλησης, Ανταλλαγής ή Διανομής. Να σημειωθεί πως λέγεται «Επαχθής Αιτία» για να φαίνεται η αντίθεση της από την «Χαριστική Αιτία» που εντοπίζεται στις εξής περιπτώσεις: Δωρεά, Κληρονομιά, Γονική Παροχή και Προίκα.

💡 Στις μεταβιβάσεις από επαχθή αιτία ακινήτων ο ΦΜΑ υπολογίζεται με διαφορετικά ποσοστά, πάντα ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση.

Μεταβίβαση ακινήτου με χρησικτησία

Με τον όρο «χρησικτησία» (τακτική ή έκτακτη) εννοούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποκτήσει κανείς την κυριότητα ενός κινητού ή ακίνητου περιουσιακού στοιχείου. Σύμφωνα με τον ορισμό της λέξης καθ’ αυτής πρόκειται για την απόκτηση ενός στοιχείου από αυτόν που το χρησιμοποιεί, αλλά δεν του ανήκει. Ουσιαστικά, αυτός που επικαλείται χρησικτησία επιθυμεί να κάνει δικό του ένα περιουσιακό στοιχείο διότι θεωρεί ότι του ανήκει.

Μεταβίβαση ακινήτου με επικαρπία

Η μεταβίβαση ακινήτου μέσω αγοροπωλησίας μπορεί να γίνει όταν μεταβιβάζεται όχι η πλήρης κυριότητα, αλλά η ψιλή κυριότητα και ο μεταβιβάζων κρατά για τον εαυτό του την επικαρπία, δηλαδή την εκμετάλλευση του ακινήτου, είτε εφ’ όρου ζωής είτε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πχ μέχρι την ενηλικίωση του ψιλού κυρίου. Όταν παρέρχεται το διάστημα της επικαρπίας, πχ στα προαναφερόμενα παραδείγματα, όταν αποβιώσει ο επικαρπωτής ή ενηλικιωθεί ο ψιλός κύριος, τότε η κυριότητα από ψιλή γίνεται πλήρης και ο επικαρπωτής δεν έχει πλέον κανένα δικαίωμα επί της ιδιοκτησίας.

Μεταβίβαση ακινήτου από κληρονομιά

Η μεταβίβαση ενός ακινήτου μπορεί να επέλθει μέσω κληρονομιάς («αιτία θανάτου») από διαθήκη ιδιόγραφη ή δημόσια (ενώπιον συμβολαιογράφου) που υπογράφει ο διαθέτης. Άρα, εδώ ουσιαστικά έχουμε μεταβίβαση ακινήτου μετά θάνατον. Σε περίπτωση που δεν έχει συνταχθεί διαθήκη κληρονόμοι είναι οι συγγενείς με ποσοστά ανάλογα με το βαθμό συγγένειας κατά τον νόμο (νόμιμη μοίρα). Από εκεί και πέρα, οι κληρονόμοι έχουν την δυνατότητα:

  • Nα αποδεχθούν την κληρονομιά.
  • Να αποδεχθούν την κληρονομιά με το ευεργέτημα της απογραφής. Αυτό σημαίνει ότι θα ευθύνονται περιορισμένα για τα χρέη μέχρι δηλαδή την αξία του κληρονομικού τους μεριδίου.
  • Να αποποιηθούν αμέσως την κληρονομία για να μην ευθύνονται για τα χρέη της (εντός 4μήνου από τον θανάτου ή την δημοσίευση της διαθήκης).

Μεταβίβαση ακινήτου με προσημείωση ή υποθήκη

Αρκετοί αγοραστές ακινήτων είναι συχνά αρνητικά προϊδεασμένοι για ακίνητα που έχουν προσημείωση και τα απορρίπτουν χωρίς καν να ενημερωθούν εάν το «πρόβλημα» λύνεται. Ωστόσο στην πραγματικότητα είναι εφικτή και ασφαλής η αγορά/μεταβίβαση ενός ακινήτου με «βάρη».

Τα εμπράγματα βάρη ενός ακινήτου συνίστανται κατά κύριο λόγο σε προσημειώσεις και υποθήκες εγγεγραμμένες από δανειστές του ιδιοκτήτη (π.χ. τράπεζες, άρα έχουμε την περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου με δάνειο) ή από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και από φυσικά πρόσωπα.

Εάν λοιπόν πρόκειται για μεταβίβαση ακινήτου με προσημείωση ή υποθήκη, τότε ο πωλητής καλείται να προσκομίσει στον αγοραστή επιστολή της τράπεζας από την οποία να προκύπτει το απαιτούμενο από την τράπεζα ποσό για την εξασφάλιση της συναίνεσής της στην εξάλειψη του βάρους. Η σχετική επιστολή προσκομίζεται κατά την έναρξη της μεταβιβαστικής διαδικασίας, πριν από την κατάρτιση συμβολαιογραφικού προσυμφώνου, ώστε:

  • να υπάρχει επίσημη, επικαιροποιημένη ενημέρωση του αγοραστή για το ύψος της οφειλής και
  • να διασφαλίζεται η κάλυψή του από το τίμημα της αγοραπωλησίας.

Μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή (ή μεταβίβαση ακινήτου σε ανήλικο)

Η μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή γίνεται μόνο μεταξύ γονέων και των παιδιών, ενώ γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη. Πρόκειται για μια σύμβαση δωρεάς στην οποία το τέκνο πρέπει να αποδεχθεί το ακίνητο. Ο φόρος γονικής παροχής ο οποίος κυμαίνεται ανάλογα με την αξία του ακινήτου βαρύνει κατά το νόμο τον δεχόμενο την γονική παροχή.

Μεταβίβαση ακινήτου με δωρεά

Η δωρεά είναι μια σύμβαση μεταξύ Δωρητή και Δωρεοδόχου με την οποία ο Δωρητής παραχωρεί και ο Δωρεοδόχος αποδέχεται το ακίνητο (π.χ. παππούς προς εγγόνι). Ο δωρητής μπορεί να ορίσει συγκεκριμένους όρους που αν δεν τηρηθούν έχει δικαίωμα να ανακαλέσει τη δωρεά, ενώ ο φόρος δωρεάς, ο οποίος εξαρτάται από την αξία του ακινήτου και από το βαθμό συγγένειας (εάν υπάρχει) των συμβαλλομένων, βαρύνει κατά το νόμο τον Δωρεοδόχο.

Ποια η διαδικασία για πώληση ακινήτου;

Εάν είσαι ο πωλητής του ακινήτου θα πρέπει να ακολουθήσεις τα εξής βήματα:

  • Ανάλυση: Αξιολόγησε το ακίνητο και καθόρισε μια λογική τιμή πώλησης βασισμένη στην τοπική αγορά και την κατάσταση του ακινήτου.
  • Προετοιμασία: Βελτίωσε την εμφάνιση του ακινήτου με απλές εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης αν χρειάζεται.
  • Έγγραφα: Σύνταξε ή ενημέρωσε τα απαραίτητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών εγγράφων και του τίτλου ιδιοκτησίας.
  • Προώθηση: Προώθησε το ακίνητο στο Spitogatos με φωτογραφίες υψηλής ποιότητας, περιγραφές και ενδεχομένως εικονικές περιηγήσεις.
  • Προβολές: Διοργάνωσε προβολές για ενδιαφερόμενους αγοραστές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξερευνήσουν το ακίνητο.
  • Προσφορές: Διαχειρίσου τις προσφορές από ενδιαφερόμενους αγοραστές και διαπραγματεύσου την τιμή και τους όρους.
  • Συμβόλαιο: Σύνταξε το συμβόλαιο πώλησης με τη βοήθεια ενός συμβολαιογράφου ή δικηγόρου.
  • Έλεγχος νομιμότητας: Διασφάλισε ότι όλα τα νομικά και ρυθμιστικά θέματα είναι σε τάξη και ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για την αλλαγή ιδιοκτησίας.
  • Υπογραφή: Υπόγραψε το συμβόλαιο πώλησης και εκτέλεσε τη μεταφορά ιδιοκτησίας.
  • Κλείσιμο: Ολοκλήρωσε τη διαδικασία με τη μεταφορά των χρημάτων και την παράδοση του ακινήτου στον αγοραστή.

💡 Διαθέτεις ακίνητο προς πώληση και ενδιαφέρεσαι να βάλεις αγγελία στο Spitogatos; Κάνε εγγραφή με το email και το password της επιλογής σου, ακολούθησε τα βήματα και καταχώρισε την αγγελία του ακινήτου σου.

Ποια η διαδικασία για αγορά ακινήτου;

Εάν πάλι είσαι ο αγοραστής του ακινήτου η διαδικασία έχεις εξής, ανάλογα με το αν η αγοραπωλησία θα ολοκληρωθεί με ή χωρίς δάνειο για την εξόφληση του ποσού:.

#1 Διαδικασία αγοράς σπιτιού χωρίς δάνειο

  • Έρευνα και προετοιμασία: Καθόρισε τον επιθυμητό προϋπολογισμό σου για την αγορά ακινήτου και καθόρισε τις ανάγκες σου. Στη συνέχεια, περιηγήσου σε αγγελίες ακινήτων στο ίντερνετ ή σε άλλα έντυπα, ή βρες τον κατάλληλο μεσίτη που θα σε βοηθήσει να βρεις το ακίνητο των ονείρων σου.
  • Επίσκεψη σε ακίνητα: Πραγματοποίησε επισκέψεις σε ακίνητα που ταιριάζουν με τις ανάγκες σου, για να αξιολογήσεις την κατάστασή τους και να καταλήξεις σε επιλογές.
  • Υποβολή προσφοράς: Εάν εντοπίσεις ένα ακίνητο που σε ενδιαφέρει, υποβάλεις προσφορά στον πωλητή. Διαπραγματεύσου την τιμή και τους όρους ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.
  • Νομικός έλεγχος: Συνεργάσου με συμβολαιογράφο ή δικηγόρο για τον έλεγχο των νομικών εγγράφων του ακινήτου, όπως ο τίτλος ιδιοκτησίας και άλλες νομικές υποθέσεις.
  • Χρηματοδότηση: Εάν δεν χρειάζεσαι δάνειο, επιβεβαίωσε ότι διαθέτεις το σχετικό κεφάλαιο για την αγορά του ακινήτου, συμπεριλαμβανομένων των επιπλέον εξόδων.
  • Έλεγχος και έρευνα: Εκτέλεσε τον απαιτούμενο έλεγχο του ακινήτου, όπως επιθεωρήσεις για πιθανά προβλήματα.
  • Υπογραφή συμβολαίου: Με τη βοήθεια ενός συμβολαιογράφου ή/και ενός δικηγόρου, υπόγραψε το συμβόλαιο αγοραπωλησίας με τον πωλητή, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι όροι είναι σαφείς.
  • Ολοκλήρωση: Εκτέλεσε τη μεταφορά της ιδιοκτησίας, περνώντας το ακίνητο στο όνομά σου και πληρώνοντας τα απαραίτητα τέλη και φόρους.
  • Παράδοση: Μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, πάρε τα κλειδιά και ξεκίνα να διαμορφώνεις το ακίνητο όπως επιθυμείς.

💡 Δεν έχεις χρόνο ή όρεξη να κάνεις μόνος/η την αναζήτηση του τέλειου ακινήτου; Ο Spitogatos είναι εδώ για να σε βοηθήσει. Μέσω της αίτησης ζήτησης μπορείς να βρεις τον μεσίτη ή το μεσιτικό γραφείο με ακίνητα που ταιριάζουν στο κριτήρια σου, κάνοντας έτσι την εύρεση σπιτιού πιο εύκολη και γρήγορη.

📌 Ενδιαφέρεσαι να μάθεις ποιοι φόροι επιβαρύνουν μια αγοραπωλησία ακινήτου; Ρίξε μια ματιά στο άρθρο του Spitogatos: Φορολογία ακινήτων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

#2 Διαδικασία αγοράς ακινήτου με δάνειο

Η διαδικασία αγοράς ακινήτου με δάνειο δε διαφέρει τόσο με τη διαδικασία αγοράς σπιτιού χωρίς δάνειο. Ουσιαστικά ακολουθείς την παραπάνω διαδικασία, απλά αλλάζει το κομμάτι εξόφλησης της αγοραπωλησίας. Εφόσον βρεις το ακίνητο που σε ενδιαφέρει θα πρέπει να ακολουθήσεις μια ορισμένη διαδικασία.

  • Έρευνα και επιλογή δανειοδότη: Ερεύνησε τις διαθέσιμες επιλογές δανείων και επίλεξε τον κατάλληλο δανειοδότη (τράπεζα) με βάση τα επιτόκια, τους όρους, τις απαιτήσεις κ.λπ.
  • Προ-έγκριση δανείου: Υπόβαλε αίτηση για προ-έγκριση δανείου, ώστε να γνωρίζεις το ποσό που μπορείς να δανειστείς.
  • Υποβολή προσφοράς: Μόλις βρεις το ακίνητο που σε ενδιαφέρει, υποβάλεις προσφορά στον πωλητή. Μετά την αποδοχή, η διαδικασία μεταφέρεται στην τράπεζα/δανειοδότη.
  • Επίσκεψη στην τράπεζα: Κανόνισε μια συνάντηση με την τράπεζα για να υποβάλεις την αίτηση δανείου και να συζητήσεις τους όρους και τις προϋποθέσεις.
  • Έγκριση δανείου: Μετά την έγκριση του δανείου, υπογράφεις τα απαραίτητα έγγραφα με την τράπεζα.
  • Λήψη χρημάτων: Στη συνέχεια, λαμβάνεις το δάνειο από την τράπεζα.
  • Υπογραφή συμβολαίου και ολοκλήρωση: Τέλος, υπογράφεις το συμβόλαιο αγοραπωλησία, δίνεις το σχετικό ποσό που έλαβες μέσω δανείου και το ακίνητο περνά στο όνομά σου.

📌 Διάβασε επίσης: Τι γίνεται αν δεν δηλώσω στο Κτηματολόγιο; - Ποια τα δικαιολογητικά για το Κτηματολόγιο;

Στην περίπτωση λοιπόν που θες να πουλήσεις ή να αγοράσεις ένα σπίτι είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου τα παραπάνω σχετικά με την μεταβίβαση ακινήτου αλλά και να συμβουλευτείς έναν συμβολαιογράφο και έναν μηχανικό. Μπες στο Spitogatos και περιηγήσου ελεύθερα ανάμεσα σε δεκάδες αγγελίες ακινήτων προς πώληση.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Voithitikoi xwroi

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Akinito

Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Spiti kleidia

Ποια τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;