Σε αυτό το άρθρο θα βρεις απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν το Κτηματολόγιο, όπως «τι γίνεται αν δεν δηλώσω στο Κτηματολόγιο;», «τι δικαιολογητικά χρειάζονται για το Κτηματολόγιο;», ή «τι δηλώνουμε στο Κτηματολόγιο;».

Το Κτηματολόγιο έχει μπει ενεργά στη ζωή όλων όσων σχετίζονται με κάποιον τρόπο με τα ακίνητα στην Ελλάδα. Βέβαια, η δήλωση στο Κτηματολόγιο μπορεί να αποβεί πιο περίπλοκη από ότι φαντάζεσαι. Το Α και το Ω της διαδικασίας είναι να έχεις πλήρη γνώση και ξεκάθαρες απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις όπως «τι είναι το Κτηματολόγιο;», «τι γίνεται αν δεν δηλώσω στο Κτηματολόγιο;», «τι δηλώνουμε στο Κτηματολόγιο;», «ποια τα δικαιολογητικά για το Κτηματολόγιο;», «ποια ακίνητα δηλώνονται στο Κτηματολόγιο;», «τι χρειάζεται το Κτηματολόγιο;», «τι πρέπει να κάνω με το Κτηματολόγιο;», «τι χρειάζεται για να δηλώσω στο Κτηματολόγιο;» κ.λπ.

Σ’ αυτό το άρθρο θα βρεις μερικές χρήσιμες απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα που αφορούν το Κτηματολόγια.

Τι είναι το Κτηματολόγιο;

Το Κτηματολόγιο είναι ένα ενιαίο και διαρκώς ενημερωμένο σύστημα πληροφοριών που καταγράφει τις νομικές, τεχνικές και άλλες πρόσθετες πληροφορίες για τα ακίνητα, με την ευθύνη και την εγγύηση του δημοσίου. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει τα χαρτογραφικά στοιχεία των ακινήτων και τις σχετικές πληροφορίες, όπως:

  • ιδιοκτήτες
  • υποθήκες
  • εκκρεμότητες
  • δικαιώματα κατοχής

Στην Ελλάδα, το Κτηματολόγιο διαχειρίζεται από την Υπηρεσία Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων (ΥΠΚΧ), και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη διευκόλυνση των συναλλαγών ακινήτων και την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Η κτηματολογική εγγραφή ενός ακινήτου συνιστά απόδειξη νομικής ιδιοκτησίας και έχει δικαστική ισχύ.

Τι πρέπει να κάνω με το Κτηματολόγιο;

Υπάρχουν διάφορες πρακτικές ενέργειες που μπορείς να πραγματοποιήσεις με βάση τις πληροφορίες που παρέχει το Κτηματολόγιο. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις σκέψεις σου, μπορείς να:

  • Επιβεβαιώσεις την κατάσταση της ιδιοκτησίας ενός ακινήτου: Μπορείς να ελέγξεις αν ένα ακίνητο είναι καταχωρημένο στο Κτηματολόγιο και να διασφαλίσεις ότι οι πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία του είναι ενημερωμένες.
  • Βρεις πληροφορίες σχετικά με μια ιδιοκτησία: Μπορείς να βρεις πληροφορίες σχετικά με τη θέση, το μέγεθος, τα όρια και τους ιδιοκτήτες μιας ιδιοκτησίας.
  • Εκτιμήσεις την αξία ενός ακινήτου: Με βάση τις πληροφορίες που παρέχει το Κτηματολόγιο, μπορείς να προχωρήσεις στην εκτίμηση της αξίας ενός ακινήτου.
  • Ενημερώσεις τα υπάρχοντα στοιχεία: Αν είσαι ιδιοκτήτης / ιδιοκτήτρια ενός ακινήτου, μπορείς να ενημερώσεις το Κτηματολόγιο για τυχόν αλλαγές στα στοιχεία της ιδιοκτησίας, όπως αλλαγές στους ιδιοκτήτες ή τη χρήση της ιδιοκτησίας. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει την προσθήκη ή την αφαίρεση στοιχείων, όπως κτίρια ή εκτάσεις γης, την αλλαγή του ονόματος ή των στοιχείων επικοινωνίας του ιδιοκτήτη, και άλλες αλλαγές που ενδέχεται να επηρεάσουν την ιδιοκτησία. Για να γίνουν αυτές οι αλλαγές, οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο αρμόδιο τμήμα του Κτηματολογίου.
  • Συμβουλευτείς το Κτηματολόγιο για δικαστικές διαδικασίες: Το Κτηματολόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για την υποστήριξη δικαστικών διαδικασιών, όπως για την επιβεβαίωση της ιδιοκτησίας ή της θέσης ενός ακινήτου.

Συνολικά, το Κτηματολόγιο παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιοκτησίες και τους ιδιοκτήτες τους. Είτε είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου είτε ενδιαφέρεσαι απλώς να βρεις πληροφορίες σχετικά με ένα ακίνητο, το Κτηματολόγιο μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια σου.

Τι δηλώνουμε στο Κτηματολόγιο;

Εν συνεχεία, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι δηλώνουμε στο Κτηματολόγιο. Στο Κτηματολόγιο δηλώνονται οι ιδιοκτησίες ακινήτων και οι σχετικές πληροφορίες για αυτά, όπως η τοποθεσία, οι διαστάσεις, οι χρήσεις του ακινήτου και οι ιδιοκτήτες του. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να διατηρηθεί ένα ενημερωμένο αρχείο για την κατάσταση των ακινήτων στην επικράτεια μιας χώρας.

Στα στοιχεία που δηλώνονται στο Κτηματολόγιο περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Πληροφορίες για το ακίνητο: Αυτό περιλαμβάνει τη διεύθυνση του ακινήτου, την τοποθεσία, την περιγραφή του ακινήτου και τις διαστάσεις του.
  • Πληροφορίες για τη χρήση του ακινήτου: Περιγράφεται η χρήση του ακινήτου, δηλαδή αν χρησιμοποιείται για κατοικία, επιχειρηματικούς σκοπούς, αγροτική χρήση ή άλλους σκοπούς.
  • Πληροφορίες για την κατάσταση της ιδιοκτησίας: Αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες για το αν υπάρχουν δικαιώματα υποθηκών ή άλλες δικαιοχρεώσεις πάνω στην ιδιοκτησία, ή αν υπάρχουν συγκρούσεις ιδιοκτησίας ή αντιρρήσεις που έχουν καταχωρηθεί στο ακίνητο.
  • Πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες του ακινήτου: Στο Κτηματολόγιο καταχωρίζονται οι πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες του ακινήτου, όπως τα ονόματα, οι διευθύνσεις και οι μετοχές ιδιοκτησίας τους.

Επιπλέον, μπορείς να καταχωρήσεις και άλλες πληροφορίες, όπως στοιχεία για τα σύνορα μεταξύ διαφόρων ακινήτων, για τα δικαιώματα περιήγησης σε δημόσιους δρόμους και για τυχόν συνολικές αξιολογήσεις ακινήτων που μπορούν να επηρεάσουν την αγοραστική τους αξία.

Ποιος κάνει τις δηλώσεις / καταχωρήσεις στο Κτηματολόγιο;

Οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο γίνονται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων ή από εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους τους, όπως δικηγόρους ή τεχνικούς συμβούλους κ.λπ. Επίσης, η Υπηρεσία Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων μπορεί να ενημερώνει το Κτηματολόγιο με βάση πληροφορίες από διάφορες πηγές, όπως τα δικαστήρια, η εφορία, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση και καταχώρηση στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα.

Ποιοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση στο Κτηματολόγιο;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα κατά το άρθρο 12 του Ν. 2664/1998 σε ακίνητο υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση στο Κτηματολόγιο. Τι είναι το δικαίωμα στο Κτηματολόγιο λοιπόν; Τέτοια δικαιώματα είναι τα ακόλουθα:

  • Πλήρης ή ψιλή κυριότητα
  • Δουλεία (π.χ. επικαρπίας από γονική παροχή, οίκησης, διόδου κ.λπ.)
  • Υποθήκη / προσημείωση
  • Αγωγή και ανακοπή
  • Κατάσχεση
  • Μακροχρόνια μίσθωση
  • Χρονομεριστική μίσθωση (time sharing)
  • Χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου (leasing)
  • Μεταλλειοκτησία
  • Μεταφορά συντελεστή δόμησης

💡 Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (π.χ. εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομίας, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου)

Επιπλέον, όποιος αποκτά δικαίωμα κατά την περίοδο συλλογής των δηλώσεων υποχρεούται να υποβάλει δήλωση ανεξαρτήτως από αν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο. Η δήλωση αφορά στο δικαίωμα και όχι στο ακίνητο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα άτομα, όλοι έχουν δικαίωμα σ’ αυτό, άρα όλοι πρέπει να το δηλώσουν,

📌 Διάβασε επίσης: Μεταβίβαση Ακινήτου: Διαδικασία, κόστος και δικαιολογητικά

Ποια ακίνητα δηλώνονται στο Κτηματολόγιο;

Στο Κτηματολόγιο δηλώνονται όλα τα ακίνητα που βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο νομικό καθεστώς.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Οικόπεδα και κτίρια: Τα οικόπεδα και τα κτίρια (οικιστικά ακίνητα κι επαγγελματικοί χώροι) δηλώνονται στο Κτηματολόγιο, μαζί με πληροφορίες για το μέγεθος, τη χρήση, την τοποθεσία και την κατάσταση τους.
  • Αγροτικά ακίνητα: Τα αγροτικά ακίνητα, όπως αγροτεμάχια και κτήματα, επίσης δηλώνονται στο Κτηματολόγιο, μαζί με πληροφορίες για το μέγεθος, τη χρήση και την τοποθεσία τους.
  • Ειδικοί τύποι ακινήτων: Ορισμένοι ειδικοί τύποι ακινήτων, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσια κτίρια και εκκλησίες, επίσης δηλώνονται στο Κτηματολόγιο.
  • Δικαιώματα και υποθήκες: Τα δικαιώματα υποθηκών, τα δικαιώματα μετάβασης και πρόσβασης, τα δικαιώματα χρήσης και απολαβής καρπών, τα δικαιώματα υπερκαλλιέργειας και πολλά άλλα που αφορούν σε ακίνητα επίσης καταχωρούνται στο Κτηματολόγιο.

Τι γίνεται αν δεν δηλώσω το ακίνητό μου στο Κτηματολόγιο;

Μια κοινή σκέψη στο μυαλό πολλών είναι μια: τι γίνεται αν δεν δηλώσω στο Κτηματολόγιο. Και η απάντηση σ’ αυτό είναι μια και αρκετά ξεκάθαρη. Η δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, και η μη δήλωση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Μεταξύ άλλων, η μη δήλωση μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα ή κυρώσεις, όπως απώλεια δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και αποζημίωση για τρίτους που θα αναζητήσουν δικαιώματα επί του ακινήτου. Επιπλέον, η μη δήλωση μπορεί να καθυστερήσει την επίλυση νομικών διαφορών σχετικά με την ιδιοκτησία του ακινήτου. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να δηλώνεις όλα τα ακίνητα που έχεις στην ιδιοκτησία σου στο Κτηματολόγιο και να ενημερώνεις τις πληροφορίες σχετικά με αλλαγές που μπορεί να συμβούν στην εκάστοτε ιδιοκτησία.

Ποια τα δικαιολογητικά για το Κτηματολόγιο;

Συνεχίζοντας, δεν είναι διόλου περίεργο να αναρωτιέσαι «τι δικαιολογητικά χρειάζονται για το Κτηματολόγιο;». Για την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας είναι σημαντικό να ξέρεις, εκ των προτέρων, πια τα δικαιολογητικά για το Κτηματολόγιο. Συγκεριμένα, να ξέρεις πως διατίθενται ειδικά έντυπα δήλωσης ιδιοκτησίας από τα Γραφεία Κτηματογράφησης και το www.ktimatologio.gr. Όσον αφορά τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με τη δήλωση, αυτά διαφέρουν ανά περίπτωση.

Τι χρειάζεται για δήλωση στο Κτηματολόγιο; Τα πιο κοινά δικαιολογητικά που χρειάζονται για το Κτηματολόγιο είναι τα ακόλουθα:

  • Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του ιδιοκτήτη
  • Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ, λογαριασμό ΔΕΗ ή απόσπασμα από εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας)
  • Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας, που τεκμηριώνει το δικαίωμα σε ακίνητο (π.χ. συμβόλαιο)
  • Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής/εγγραφής στο Υποθηκοφυλακείο
  • Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου

💡 Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για το Κτηματολόγιο μπορεί διαφέρουν ανάλογα με το είδος του ακινήτου, τη χρήση του, την τοποθεσία του, τον σκοπό της καταχώρησης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να επικοινωνείς με το αρμόδιο Κτηματολόγιο ή επαγγελματία για να ενημερωθείς για το τι χαρτιά χρειάζονται για το Κτηματολόγιο.

Τι πληρώνουμε στο Κτηματολόγιο;

Για την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας καταβάλλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης, το οποίο ανέρχεται στα 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκες ή χώρους στάθμευσης, που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

💡 Μπορείς να βρεις επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, τους υπόχρεους, τα κόστη κ.ο.κ. στο www.ktimatologio.gr

Τώρα ξέρεις τι είναι το κτηματολόγιο, τι δηλώνουμε και τι γίνεται αν δεν δηλώσεις το ακίνητό σου στο κτηματολόγιο. Σε κάθε περίπτωση, για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς στα Γραφεία Κτηματογράφησης ή σε κάποιον επαγγελματία (π.χ. δικηγόρο). Αν θες να βρεις το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο, τότε ο Spitogatos σου δίνει τη δυνατότητα να δεις χιλιάδες αγγελίες ακινήτων προς πώληση ή ενοικίαση κι να βρεις ακριβώς αυτό που ψάχνεις για σένα ή/και την οικογένειά σου.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Voithitikoi xwroi

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Akinito

Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Spiti kleidia

Ποια τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;