Δεν ξέρεις τι κατηγορία ακινήτου να δηλώσεις; Τι σημαίνει κατηγορία ακινήτου 2 στο Ε9; Μην αγχώνεσαι! Παρακάτω θα βρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι. Μάθε τα πάντα για τις κατηγορίες ακινήτων.

Η δήλωση ακινήτων είναι μια υποχρέωση που έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προς την αρμόδια φορολογική αρχή της χώρας. Κατά την καταχώριση των ακινήτων, αυτά κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη χρήση τους σε κατηγορίες ακινήτων, όπως οι κατοικίες, οι επαγγελματικοί χώροι ή οι βιοτεχνίες κ.ο.κ. Να σημειωθεί, δε, πως η σωστή κατηγοριοποίηση των ακινήτων είναι σημαντική για τον υπολογισμό των φόρων και των τελών που απαιτούνται για την κατοχή και χρήση τους. Επιπλέον, από τη δήλωση προκύπτει και ο ΕΝΦΙΑ για κατηγορία 2 ακινήτου, ή άλλο είδος κατοικίας.

Ποιες είναι οι κατηγορίες ακινήτων;

Τα ακίνητα, προκειμένου να δηλωθούν σωστά χωρίζονται ανά κατηγορίες, με τον αντίστοιχο κωδικό, ως εξής:

  • Κωδικός 1: Κατοικία - διαμέρισμα (πλην μονοκατοικίας)
  • Κωδικός 2: Μονοκατοικία, άρα κτίσμα που αποτελεί λειτουργικά μια κατοικία με έναν ή περισσότερους ορόφους
  • Κωδικός 3: Κτίσματα που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη, άρα καταστήματα, γραφεία, βιοτεχνίες, που στερούνται οικοδομικής άδειας
  • Κωδικός 4: Οικόπεδο ακάλυπτο, είτε ολόκληρο, είτε ποσοστό (αέρας, δικαίωμα υψούν)
  • Κωδικός 5: Γεωργικά κτίρια, κτηνοτροφικά κτίρια και αποθήκες που αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες
  • Κωδικός 6: Θέσεις στάθμευσης, με ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου
  • Κωδικός 7: Σταθμοί αυτοκινήτων, δημόσιας χρήσης, για τους οποίους υπάρχει άδεια λειτουργίας και οικοδομικής χρήσης κτιρίου
  • Κωδικός 8: Βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια μετά των παραρτημάτων τους, με άδεια λειτουργίας και χρήσης κτιρίου
  • Κωδικός 9: Ξενοδοχεία και γενικά τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως μοτέλ, ξενώνες, μπανγκαλόου, κάμπινγκ κ.ά. - Επιπλέον, συμπεριλαμβάνονται νοσηλευτήρια και ευαγή ιδρύματα
  • Κωδικός 10: Εκπαιδευτήρια με οικοδομική άδεια και άδεια λειτουργίας
  • Κωδικός 11: Αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως γυμναστήρια, κέντρα άθλησης, κολυμβητήρια κ.λπ.
  • Κωδικός 12: Κτίρια που δεν μπορούν να υπαχθούν στις παραπάνω κατηγορίες: μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι εκθεσιακά-συνεδριακά κέντρα κ.λπ.
  • Κωδικός 13: Ο τίτλος μεταφοράς συντελεστή δόμησης

💡 Δες τώρα μονοκατοικίες για αγορά στο Κέντρο της Αθήνας.

Τι σημαίνει κατηγορία ακινήτου 2 στο Ε9;

Η κατηγορία 2 ακινήτου στο Ε9 αφορά μονοκατοικία, άρα κτίσμα που αποτελεί λειτουργικά μια κατοικία με έναν ή περισσότερους ορόφους. Με λίγα λόγια, ως μονοκατοικία ορίζεται ένα κτίριο που περιλαμβάνει μόνο μία κατοικία, καθώς και τυχόν βοηθητικούς χώρους σε ένα ή περισσότερα επίπεδα (π.χ. αποθήκη). Αυτή η κατοικία δεν έχει άμεση επαφή με άλλες κατοικίες στο ίδιο επίπεδο, ανεξάρτητα από το αν έχει συσταθεί ως ιδιοκτησία οριζόντιας σύστασης.

📌 Διάβασε επίσης: ΕΝΦΙΑ 2023: Τι θα πληρώσεις; Ποια ακίνητα δεν πληρώνουν;

Κατηγορία 1 ή 2 στο Ε9;

Αξίζει να αναφέρουμε, δε, τη διάκριση ανάμεσα στα ακίνητα της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Μπορεί και τα δύο να αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, ωστόσο ενέχουν διαφορές. Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή ακίνητο κατηγορίας 1, έχουμε τα διαμερίσματα, δηλαδή κατοικίες-ακίνητα σε πολυκατοικία. Στη δεύτερη περίπτωση συγκαταλέγονται αποκλειστικά και μόνο οι μονοκατοικίες. Συνεπώς, ακίνητα που προορίζονται για κατοίκηση από μία και μόνο οικογένεια.

Πού εντάσσεται ένα ακίνητο χωρίς οικοδομική άδεια με κατηγορία 2;

Ουσιαστικά, τα ακίνητα χωρίς οικοδομική άδεια θεωρούνται αυθαίρετα. Στην κατηγορία 2 ανήκουν αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1983(1/1/1983). Σε αυτήν την κατηγορία πληρώνεται παράβολο και πρόστιμο. Πρόκειται για μονιμοποίηση των αυθαιρεσιών (οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση).

💡 Δες τώρα μονοκατοικίες για αγορά στη Θεσσαλονίκη.

Τι είναι οι αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης;

  • Αυθαίρετη κατασκευή ορίζεται κάθε κατασκευή η οποία εκτελείται ή έχει εκτελεσθεί χωρίς την απαιτούμενη οικοδομική άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί.
  • Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης είναι η μεταβολή της χρήσης χωρίς να έχει εκδοθεί η απαιτούμενη οικοδομική άδεια.

Συνοψίζοντας, η δήλωση ακινήτου είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να πραγματοποιήσεις για να διασφαλίσεις τη νόμιμη κατοχή του ακινήτου σου και να αποφύγεις πρόστιμα και κυρώσεις.

Όμως, τώρα ξέρεις τι σημαίνει κατηγορία ακινήτου 2 στο Ε9, αλλά και τις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων και τις απαιτήσεις που απαιτούνται για κάθε μια από αυτές, μπορείς να επιλέξεις την κατηγορία που ταιριάζει στο ακίνητό σου. Μην ξεχνάς ότι μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από ειδικούς, όπως δικηγόρους ή λογιστές, για να σου δώσουν τις απαραίτητες συμβουλές και να σε καθοδηγήσουν στη διαδικασία της δήλωσης ακινήτου.

Αν δεν έχεις ένα μέρος που να το αποκαλείς δικό σου, μην ανησυχείς! Μπορείς πάντα να βρεις το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο στις σελίδες του Spitogatos. Μη χάνεις άλλο χρόνο, ψάξε και βρες το τέλειο σπίτι για αγορά ανάμεσα στις χιλιάδες αγγελίες του Spitogatos. Κάνε το όνειρό σου πραγματικότητα και επένδυσε στο δικό σου κομμάτι του παραδείσου!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Voithitikoi xwroi

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Akinito

Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Spiti kleidia

Ποια τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;