Μπερδεύεσαι διαρκώς με τους όρους που αφορούν τα ακίνητα; Ψάχνεις να βρεις τι είναι το Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου και πού χρησιμεύει; Πως γίνεται η αναζήτηση Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου;

Η ορολογία γύρω από τα ακίνητα, τη δήλωση και τη φορολογία τους, πολλές φορές μπορεί να μοιάζουν Σουαχίλι! Και σίγουρα, δεν έχεις άδικο αν ψάχνεις τι μπορεί να σημαίνει τι, διότι οι δεκάδες συντομογραφίες και τα συναφή κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Ωστόσο, ο Spitogatos είναι εδώ για να αποσαφηνίσει μερικούς χρήσιμους όρους, όπως ο όρος «Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου». Παρακάτω θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για το τι είναι το Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου, την εύρεση Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου, την αναζήτηση Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου κ.λπ.

Τι είναι το Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου;

Στο Κτηματολόγιο, η καταγραφή των εμπράγματων δικαιωμάτων γίνεται κτηματοκεντρικά, δηλαδή με βάση την ιδιοκτησία, άρα το ακίνητο, κι όχι το πρόσωπο, όπως συμβαίνει στα υποθηκοφυλακεία. Για αυτό το λόγο λοιπόν, κάθε ακίνητο αποτυπώνεται με έναν μοναδικό αριθμό, γνωστό ως Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου). Αυτός ο αριθμός αποτελεί τον αποκλειστικό κωδικό αριθμό για κάθε γεωτεμάχιο, δηλαδή την ταυτότητα του ακινήτου.

💡 Καμία συναλλαγή δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί στο Κτηματολογικό γραφείο αν δεν έχεις στη διάθεσή σου τον Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου.

Ως εκ τούτου, με τον όρο «Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου» εννοούμε τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου, έναν δωδεκαψήφιο αριθμό που προσδιορίζει μοναδικά οποιοδήποτε γεωτεμάχιο στον Ελληνικό χώρο.

📌 Διάβασε επίσης: Τι γίνεται αν δεν δηλώσω στο Κτηματολόγιο; - Ποια τα δικαιολογητικά για το Κτηματολόγιο;

Πως αναλύεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου);

Ο 12ψήφιος Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου αναλύεται ως εξής:

  • Τα δύο πρώτα ψηφία του κωδικού προσδιορίζουν τον Νομό στον οποίο βρίσκεται το γεωτεμάχιο.
  • Τα τρία επόμενα ψηφία προσδιορίζουν τον Δήμο ή την Κοινότητα εντός του νομού αναφοράς.
  • Τα δύο επόμενα προσδιορίζουν τον «κτηματολογικό τομέα».
  • Τα δύο επόμενα προσδιορίζουν την «κτηματολογική ενότητα».
  • Τα τελευταία τρία ψηφία αποτελούν τον αύξοντα αριθμό του γεωτεμαχίου εντός της ενότητας.

Πως βρίσκω το Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου;

Μια καίρια ερώτηση που προκύπτει εδώ είναι το πώς γίνεται η εύρεση Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου. Η αναζήτηση Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου είναι πιο εύκολη από όσο φαντάζεσαι. Μπορείς να βρεις τον Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου μέσα από την εφαρμογή που έχει αναπτύξει το Κτηματολόγιο, όπου παρέχονται, δωρεάν, όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις αρχικές εγγραφές.

Ουσιαστικά, μέσα από τη συγκεκριμένη σελίδα μπορείς να βρεις τα εξής:

  • Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου
  • Απόσπασμα του Κτηματολογικού Φύλλου (νομική πληροφορία)
  • Απόσπασμα χάρτη στον οποίο είναι ναι οροθετημένο το ακίνητο (χωρική πληροφορία)
  • Πληροφορίες σχετικά με τη λήξη προθεσμίας διόρθωσης Αρχικών Εγγραφών

Μέσω της σελίδας παρέχεται πληροφόρηση για τη νομική κατάσταση και τα στοιχεία των ακινήτων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Καλύπτονται οι εγγραφές από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου, για κύριους ή επικαρπωτές κατόχους, από τη λήξη της κτηματογράφησης ή από τις αρχικές εγγραφές έως τις μεταγενέστερες εγγραφές.

💡 Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα και η είσοδος σε αυτήν γίνεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών Τaxisnet που διαθέτεις!

Σε κάθε περίπτωση μπορείς να βρεις τον Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου από το αντίστοιχο κτηματολογικό γραφείο μέσω δικηγόρου:

  • στα αλφαβητικά ευρετήρια που υπάρχουν στα κτηματολογικά γραφεία για όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα,
  • με αναζήτηση στους χάρτες της κτηματογράφησης με οδό, αριθμό, τοπωνύμιο κ.λπ.,
  • με αναζήτηση μέσω του Κ.Α.Ε.Κ. ενός γειτονικού ακινήτου.

Πως γίνεται η εύρεση ακινήτου με Κ.Α.Ε.Κ.;

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις και το πώς γίνεται ο εντοπισμός ακινήτου με Κ.Α.Ε.Κ. Μέσα από το ktimatologio.gov.gr, μπορείς είτε να επιλέξεις μεταξύ των Κ.Α.Ε.Κ. που βρίσκονται στο όνομά σου, είτε να συμπληρώσεις τον Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου για το οποίο επιθυμείς να εκδώσεις το πιστοποιητικό και την αιτιολογία της νόμιμης χρήσης για την οποία προορίζεται. Έπειτα θα χρειαστεί να καταβάλλεις το ποσό των πέντε (5) ευρώ μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και το ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου θα εκδοθεί αυτόματα, φέροντας εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Κτηματολογίου, καθώς και χρονοσφραγίδα..

📌 Πέρα από τον Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου, ένα ακόμα χρήσιμο στοιχείο είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ). Για την ΗΤΚ μπορείς να ενημερωθείς στο άρθρο του Spitogatos: Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου, Κτιρίου ή Οικοπέδου: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ο Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου είναι απαραίτητος και γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να ολοκληρώσεις με επιτυχία όποια ενέργεια σχετική με το ακίνητό σου. Τώρα ξέρεις τι είναι το Κ.Α.Ε.Κ. ακινήτου, πώς το βρίσκεις, καθώς και πώς γίνεται ο εντοπισμός ακινήτου με Κ.Α.Ε.Κ. Ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις το δικό σου σπίτι και να δημιουργήσεις τον δικό σου παράδεισο όπως ακριβώς τον έχεις φανταστεί; Τότε μπορείς να περιηγηθείς στις σελίδες του Spitogatos, να δεις χιλιάδες αγγελίες για πωλήσεις κατοικιών στην περιοχή που σε ενδιαφέρει και να βρεις το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Voithitikoi xwroi

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Akinito

Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Spiti kleidia

Ποια τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;