Νοικιάζεις σπίτι αλλά αναρωτιέσαι «πού μπορώ να βρω το συμβόλαιο του σπιτιού μου»; Μην ανησυχείς! Ρίξε μια ματιά παρακάτω και βρες ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για τον εντοπισμό, καθώς και την ανανέωση ή διακοπή ενός συμβολαίου.

Το συμβόλαιο του σπιτιού είναι ένα σημαντικό έγγραφο, το οποίο καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της αγοραπωλησίας ή της ενοικίασης ενός ακινήτου. Είναι ιδανικό λοιπόν να ξέρεις «πού μπορώ να βρω το συμβόλαιο του σπιτιού μου;» ή αν μπορείς να λάβεις αντίγραφο συμβολαίου σπιτιού. Αν δεν ξέρεις πώς να το βρεις, συνέχισε την ανάγνωση και βρες ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για να το βρεις εύκολα όταν το χρειαστείς.

Όλα όσα περιλαμβάνει ένα συμβόλαιο ενοικίου για κατοικίες

Όταν λέμε «συμβόλαιο ενοικίου» αναφερόμαστε σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης που υπογράφεται μεταξύ δύο μερών – μισθωτή και εκμισθωτή. Σε αυτό περιλαμβάνονται όλοι οι όροι και οι λεπτομέρειες της ενοικίασης.

Συγκεκριμένα για τις ενοικιάσεις κατοικιών, ένα ενδεικτικό συμβόλαιο ενοικίου περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ημερομηνία σύναψης συμφωνητικού
  • Στοιχεία συμβαλλόμενων μερών
  • Τοποθεσία μίσθιου (ακινήτου)
  • Διάρκεια μίσθωσης
  • Μίσθωμα και αναπροσαρμογή μισθώματος
  • Εγγύηση
  • Χρήση κατοικίας

Παρακάτω θα βρεις μερικές χρήσιμες πληροφορίες - απαντήσεις σχετικά με το πού μπορείς να βρεις το συμβόλαιο ενός σπιτιού, αν μπορείς να λάβεις αντίγραφο συμβολαίου σπιτιού, πόσο κοστίζει ένα συμβόλαιο σπιτιού κ.λπ.

Πού μπορώ να βρω το συμβόλαιο του σπιτιού μου;

Συχνά, η καθημερινότητα μπορεί να μην σου επιτρέπει να έχεις ξεκάθαρα μερικά απλά πράγματα που σχετίζονται ακόμα και με το σπίτι που μένεις. Γι’ αυτό μάλιστα, δεν είναι διόλου απίθανο να έχεις αναρωτηθεί τα εξής: «πού μπορώ να δω το συμβόλαιο του σπιτιού μου;» ή «μπορώ να βρω το συμβόλαιο σπιτιού ηλεκτρονικά;». Στην πραγματικότητα, οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι αρκετά απλές.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να βρεις ένα μισθωτήριο σπιτιού είναι ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ

Η διαδικασία

Για να βρεις το μισθωτήριο του σπιτιού σου υπάρχουν ορισμένα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις. Συγκεκριμένα:

  1. Μπαίνεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ
  2. Επιλέγεις «Είσοδος στην εφαρμογή»
  3. Πληκτρολογείς τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet
  4. Πατάς «ΣΥΝΔΕΣΗ»
  5. Σου εμφανίζεται μια λίστα με όλα τα μισθωτήρια που έχεις κάνει, επιλέγεις αυτό που σε ενδιαφέρει και πατώντας το μεγεθυντικό φακό στα δεξιά, το βλέπεις.

💡Εάν πρόκειται για σπίτι που αγοράστηκε πρόσφατα, αλλά δεν βρίσκεις το αντίγραφο του συμβολαίου, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον δικηγόρο ή τον σύμβουλο που επεξεργάστηκαν τη αγοραπωλησία ή με τον μεσίτη που σε βοήθησε στην αγορά του σπιτιού. Επίσης, μπορείς να απευθυνθείς στο κτηματολόγιο, εφόσον είναι πιθανό να υπάρχει αντίγραφο του συμβολαίου στο αρχείο τους.

Μπορώ, και αν ναι πώς, να λάβω αντίγραφο συμβολαίου σπιτιού;

Ναι, μπορείς. Μέσα από το TAXISnet μπορείς να κάνεις download σε PDF του μισθωτηρίου συμβολαίου σπιτιού που επιθυμείς.

Έχασα το συμβόλαιο του σπιτιού. Τι πρέπει να κάνω;

Αντίστοιχα, εάν έχεις χάσει το συμβόλαιο του σπιτιού σου, μπορείς να ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα για να μπορέσεις να ανακτήσεις ένα αντίγραφο. Συνοπτικά:

  • Επικοινωνία με δικηγόρο ή συμβολαιογράφο για να δεις αν μπορεί να σου παρέχει ένα αντίγραφο
  • Επικοινωνία με κτηματολόγιο για να δεις αν υπάρχει αντίγραφο του συμβολαίου στο αρχείο τους
  • Ανάκτηση μέσω TAXISnet

📌 Διάβασε επίσης: Α.Τ.ΑΚ. Ακινήτου: Τι είναι και πότε αλλάζει;

Πώς γίνεται η ανανέωση συμβολαίου σπιτιού;

Όταν ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής ενός ακινήτου συμφωνούν να παρατείνουν την ισχύ της υφιστάμενης σύμβασης ενοικίασης, προχωρούν στην ανανέωση της ενοικίασης, υπογράφοντας μια νέα συμφωνία που προσαρμόζει τις ρυθμίσεις της αρχικής σύμβασης. Έπειτα, ο ιδιοκτήτης υποβάλλει την ανανεωμένη σύμβαση στο TAXISnet, προκειμένου να αντικατοπτρίζεται η νέα διάρκεια της ενοικίασης. Στη συνέχεια, ο ενοικιαστής πρέπει να κάνει «Αποδοχή» ηλεκτρονικά, μέσω του TAXISnet, κι η μίσθωση ξεκινά εκ νέου για το διάστημα που έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί στο συμβόλαιο.

Ενόψει της ανανέωσης του συμβολαίου, τα δύο μέρη είναι ελεύθερα να διαπραγματευτούν εκ νέου τους όρους που συμφώνησαν στην αρχή, ώστε να έχουν μια συμφωνία συμφέρουσα για όλους.

💡 Συνήθως, τα συμβόλαια αγοράς σπιτιού δε χρειάζονται ανανέωση, εκτός αν συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο εκ των προτέρων. Ωστόσο, εάν υπάρχει ανάγκη να προστεθούν ή να αλλάξουν κάποιες ρήτρες ή όροι, τότε θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση ή ανανέωση του συμβολαίου αγοράς, παρουσία συμβολαιογράφου ή δικηγόρου.

Ποια έγγραφα απαιτούνται για την ανανέωση της μίσθωσης;

Για να ανανεωθεί η μίσθωση συμβολαίου χρειάζονται τα εξής:

  • Ιδιωτικό συμφωνητικό τροποποίησης μισθωτηρίου: Όπως προαναφέρθηκε, θα πρέπει να υπογραφεί ένα έγγραφο που προσαρμόζει την υπάρχουσα μίσθωση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή.
  • Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακινήτων (Taxisnet): Αφού υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό, ο ιδιοκτήτης πρέπει να προσαρμόσει την υπάρχουσα μίσθωση στο Taxisnet. Η ΠΟΜΙΔΑ παρέχει λεπτομερείς οδηγίες για την υποβολή και την τροποποίηση μιας μίσθωσης.

📌 Βρες περισσότερες πληροφορίες και στη σελίδα της ΑΑΔΕ για τις Δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων,

Δεν έχω συμβόλαιο σπιτιού, τι κάνω;

Η ενοικίαση ενός σπιτιού χωρίς συμβόλαιο δεν είναι μια συμφέρουσα επιλογή σε καμία περίπτωση, καθώς δεν είσαι εξασφαλισμένος/η ως ενοικιαστής/ενοικιάστρια και δεν μπορείς να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου.

Σε περίπτωση ασυνεννοησίας ή παρεξήγησης με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, θα δυσκολευτείς να βρεις το δίκιο σου, εφόσον δεν θα υπάρχει κάτι που να επικυρώνει τα λεγόμενά σου. Αν βρίσκεσαι σ’ αυτή τη συνθήκη, σου συστήνουμε να επικοινωνήσεις με τον εκμισθωτή και να συνάψετε συμβόλαιο ενοικίασης. Μπορείς μάλιστα, να απευθυνθείς και σε δικηγόρο προκειμένου να σε συμβουλεύσει σχετικά με την σύναψη του συμβολαίου.

📌 Διάβασε επίσης: Συμβουλές ενοικίασης: Λήξη συμβολαίου και ενοικίαση χωρίς συμβόλαιο

Είναι εφικτή η ακύρωση συμβολαίου σπιτιού ή η διακοπή συμβολαίου σπιτιού;

Ναι, είναι εφικτή η ακύρωση συμβολαίου σπιτιού ή η διακοπή συμβολαίου σπιτιού, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες. Συνήθως, η ακύρωση ενός συμβολαίου σπιτιού πρέπει να γίνεται με τη συγκατάθεση και των δύο μερών - του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή. Αν η ακύρωση γίνεται μετά τη λήξη της συμβατικής περιόδου, τότε οι όροι της ακύρωσης πρέπει να προβλέπονται, είτε από την αρχική συμφωνία, είτε από την νομοθεσία περί ενοικίων.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ενοικιαστής μπορεί να αποδεσμευτεί από το συμβόλαιο χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, όπως στην περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων των όρων της σύμβασης από τον ιδιοκτήτη ή αν ο ιδιοκτήτης αδικαιολόγητα απαγορεύει στον ενοικιαστή να χρησιμοποιεί το ακίνητο.

Αντίστοιχα, ο ιδιοκτήτης με τη σειρά του μπορεί να διακόψει το συμβόλαιο ενοικίασης, εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, όπως η μη καταβολή του ενοικίου ή η αλλαγή χρήσης του χώρου.

📌 Διάβασε επίσης: Προβλήματα στην ενοικίαση σπιτιού: Καταβολή εγγύησης και σπάσιμο συμβολαίου

Πώς μπορεί να ολοκληρωθεί η επικύρωση συμβολαίου σπιτιού;

Η αποδοχή της μίσθωσης από τον ενοικιαστή, ουσιαστικά γίνεται επικύρωση συμβολαίου σπιτιού και ξεκινά να ισχύει η ενοικίαση του σπιτιού. Επιπλέον, μετά την οριστικοποίηση της υποβολής, εκτυπώνεται σχετική απόδειξη υποβολής, η οποία αντικαθιστά την ειδική σφράγιση που πραγματοποιούσε η Δ.Ο.Υ. (για τον ιδιοκτήτη), ενώ ο ενοικιαστής μπορεί να κατεβάσει μέσω του TAXISnet το μισθωτήριο συμβόλαιο.

Πόσο κοστίζει ένα συμβόλαιο σπιτιού;

Επίσης, είναι πολύ λογικό το να αναρωτιέσαι για το κόστος ενός συμβολαίου σπιτιού. Συνήθως για τη σύναψη του συμβολαίου χρειάζεται ένας συμβολαιογράφος (για αγοραπωλησία συνίσταται και εμπλοκή δικηγόρου). Στη συνέχεια, ενδέχεται να χρειαστεί και ένας λογιστής ο οποίος θα υποβάλλει στο TAXISnet τη μίσθωση εφόσον ο ιδιοκτήτης αδυνατεί. Το ίδιο ισχύει για τον ενοικιαστή για να μπορέσει να κάνει την αποδοχή του συμβολαίου. Συνεπώς, οι παραπάνω είναι πιθανό να ζητήσουν αμοιβή για τις εργασίες τους, ωστόσο αυτή έγκειται στη συμφωνία τους με τα συμβαλλόμενα μέρη,

📌 Μάθε περισσότερα για την αμοιβή δικηγόρου και συμβολαιογράφου για αγορά ή ενοικίαση ακινήτου στο άρθρο που ετοίμασε ο Spitogatos για σένα.

Η ύπαρξη συμβολαίου σπιτιού λοιπόν είναι πολύ σημαντική, όπως και ο εύκολος εντοπισμός του. Γνωρίζοντας τα παραπάνω, ξέρεις την απάντηση στην ερώτηση «πού μπορώ να βρω το συμβόλαιο του σπιτιού μου» και μπορείς να κινηθείς αναλόγως. Μπορείς επίσης, να αναζητήσεις το σπίτι των ονείρων σου μέσω του spitogatos.gr, καθώς θα βρεις περισσότερες από 400.000 ενεργές αγγελίες για αγορά σπιτιού ή ενοικίαση. Περιηγήσου στις σελίδες της Νο.1 ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα και βρες αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες και τα θέλω σου.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Voithitikoi xwroi

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Akinito

Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Spiti kleidia

Ποια τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;