Τι είναι το Α.Τ.ΑΚ.; Γίνεται εντοπισμός ακινήτου με Α.Τ.ΑΚ. και πώς λειτουργεί η εύρεση ακινήτου με Α.Τ.ΑΚ.; Μάθε τα πάντα για τον Α.Τ.ΑΚ. ενός ακινήτου.

Πολλές φορές, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αγοραπωλησίες, ενοικιάσεις ακινήτων ή έστω με τη δήλωση και τη γενικότερη διαχείρισή τους φορολογικά, είναι λογικό να πέφτουμε πάνω σε όρους και ακρωνύμια που μας είναι παντελώς άγνωστα. Ένας από αυτούς τους όρους είναι και ο «Α.Τ.ΑΚ.» ακινήτου, που όχι δεν αποτελεί κάποια πολεμική κίνηση σαολίν τσάν. Πρόκειται για ένα ακρωνύμιο το οποίο σχετίζεται με την «ταυτότητα» ενός ακινήτου.

Πάμε να δούμε τι είναι ο Α.Τ.ΑΚ., αν ο εντοπισμός του ακινήτου είναι εφικτός με Α.Τ.ΑΚ., καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Τι είναι ο Α.Τ.ΑΚ. ακινήτου; Πού τον βρίσκω;

Πρόκειται για τη σύντομη ονομασία του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου. Συγκεκριμένα, ο αριθμός ταυτότητας ακινήτου υπάρχει πάνω στο ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.). Επίσης, ο Α.Τ.ΑΚ. υπάρχει και στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Φ.Α.Π., εάν έχει εκδοθεί, καθώς και στον πίνακα Ε του εκκαθαριστικού σημειώματος. Επίσης αναγράφεται και στο έντυπο Ε9, σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ακινήτου ή διαγραφής του ακινήτου.

Πού χρησιμεύει ο Α.Τ.ΑΚ. ακινήτου;

Ο αριθμός ταυτότητας ακινήτου, αλλιώς Α.Τ.ΑΚ., χρησιμεύει σε κάθε συναλλαγή του ιδιοκτήτη επί του συγκεκριμένου ακινήτου. Θέλεις να πουλήσεις το ακίνητό σου; Θες να το ενοικιάσεις; Θες να το μεταβιβάσεις; Χρειάζεσαι Α.Τ.ΑΚ.

Πώς δηλώνονται οι μεταβολές στα ακίνητα και τι ισχύει με τον Α.Τ.ΑΚ. σε κάθε περίπτωση;

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στα στοιχεία ενός ακινήτου. Πώς δηλώνονται λοιπόν οι διάφορες μεταβολές στα ακίνητα; Τι ισχύει με τον αριθμό ταυτότητας ακινήτου;

  • Νέο ακίνητο: Για να δηλώσεις νέο ακίνητο που απέκτησες τη «χ χρονιά» (έτος), ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της τελευταίας δήλωσης Ε9. Κατά την εισαγωγή νέου ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος δεν συμπληρώνεται η στήλη του Α.Τ.ΑΚ., παρά μόνο η στήλη του αύξοντα αριθμού. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή στη στήλη 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου).
  • Διαγραφή ακινήτου: Κατά τη διαγραφή του ακινήτου υποχρεωτικά αναγράφεται ο Α.Τ.ΑΚ. και όχι ο αύξων αριθμός. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) θα αναγραφεί ο κωδικός αριθμός 3 (διαγραφή ακινήτου).
  • Μεταβολή στοιχείων ακινήτων: Κατά τη μεταβολή του ακινήτου υποχρεωτικά αναγράφεται ο Α.Τ.ΑΚ. και όχι ο αύξων αριθμός. Τον Α.Τ.ΑΚ. ο υπόχρεος τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ε.Τ.ΑΚ. προηγούμενου έτους ή εάν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. του παρόντος έτους. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) θα αναγραφεί ο κωδικός αριθμός 2 (μεταβολή ακινήτου).
  • Αναζήτηση και συστημικός έλεγχος του αριθμού Α.Τ.ΑΚ. ακινήτου και του ΑΦΜ χρήστη βάσει των δηλωμένων ακινήτων κατά Ε9 (searchInfoByAtak)

Μπορεί να γίνει εντοπισμός ακινήτου με Α.Τ.ΑΚ.;

Ναι, μπορεί να γίνει εντοπισμός ακινήτου με Α.Τ.ΑΚ. Η εύρεση ακινήτου με Α.Τ.ΑΚ. είναι πλέον ευκολότερη, καθώς η ΓΓΠΣΔΔ παρέχει τη δυνατότητα ανάκτησης πληροφοριών ακινήτου βάσει Α.Τ.ΑΚ.

Ποια στοιχεία συνιστούν τη φορολογική ταυτότητα του ακινήτου;

Ακολουθούν τα στοιχεία που συνιστούν τη φορολογική ταυτότητα του ακινήτου, τα οποία επηρεάζουν τον ορθό υπολογισμό του φόρου:

Ι. Πίνακας 1 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9)

  • στοιχεία διεύθυνσης ακινήτου (στήλη 3, 4, 4α, 5, 6, 7 και 28. Συγκεκριμένα: νομός, δήμος ή κοινότητα, δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα, οδός-αριθμός, λοιποί δρόμοι οικοδομικού τετραγώνου, προσόψεις επί των οδών και πλήθος προσόψεων),
  • ένδειξη ΑΠΑΑ (στήλη 26),
  • κατηγορία ακινήτου, όροφος, επιφάνεια, έτος κατασκευής κτίσματος καθώς και επιφάνεια οικοπέδου (στήλη 9, 11, 12, 13, 14 και 18),
  • είδος δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας και, σε περίπτωση ύπαρξης επικαρπωτή, το έτος γέννησης αυτού (στήλη 15, 16, 17, 19, 20 και 21),
  • ειδικές συνθήκες, εφόσον έχει συμπληρωθεί η αντίστοιχη στήλη (στήλη 10),
  • ηλεκτροδότηση ακινήτου σε κτίσμα που δεν έχει ακόμα αποπερατωθεί και είναι κενό (στήλη 30 και 32), ζ. ειδική κατηγορία στην οποία εντάσσεται το ακίνητο, εφόσον έχει συμπληρωθεί η αντίστοιχη στήλη (στήλη 32),
  • κατηγορία χρήσης κτίσματος/οικοπέδου, εφόσον έχει συμπληρωθεί η αντίστοιχη στήλη (στήλη 33)
  • στοιχεία οικοπέδου, όπου απαιτείται, και σε κάθε περίπτωση στις μονοκατοικίες και στα ειδικά κτίρια.

II. Πίνακας 2 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9)

  • στοιχεία διεύθυνσης ακινήτου (στήλη 3, 4, 4α, 5 και 6. Συγκεκριμένα: νομός, δήμος ή κοινότητα, δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα, οδός-αριθμός ή θέση, πρόσοψη σε οδό),
  • απόσταση από θάλασσα (στήλη 7),
  • εδαφική έκταση απαλλοτριωτέα, εφόσον έχει συμπληρωθεί η αντίστοιχη στήλη ή αρδευόμενη έκταση (στήλη 8 και 9),
  • επιφάνεια του γηπέδου ανάλογα με την κατηγορία αυτού (στήλη 10, 11, 12, 13, 14, 15 και 16),
  • επιφάνεια κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο ανάλογα με την κατηγορία τους (στήλη 17α, 17β, 17γ και 17),
  • ειδικές χρήσεις γης (στήλη 29),
  • είδος δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας και, σε περίπτωση ύπαρξης επικαρπωτή, το έτος γέννησης αυτού (στήλη 18, 19 και 20),
  • ειδική κατηγορία στην οποία εντάσσεται το ακίνητο, εφόσον έχει συμπληρωθεί η αντίστοιχη στήλη (στήλη 26),
  • κατηγορία χρήσης γηπέδου, εφόσον έχει συμπληρωθεί η αντίστοιχη στήλη (στήλη 28),
  • στοιχεία γηπέδου, όπου απαιτείται.

Δεν επηρεάζουν τη Φορολογική Ταυτότητα του Ακινήτου

Το παρακάτω στοιχεία δεν συνιστούν τη φορολογική ταυτότητα των ακινήτων, γιατί δεν επηρεάζουν τον ορθό υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α.:

  • αριθμός ταυτότητας ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) και κωδικός ακινήτου (ΚΑΕΚ) (στήλη 1 και 27 πίνακα 1 και 2),
  • ταχυδρομικός κώδικας και αριθμός οικοδομικού τετραγώνου (στήλη 25 πίνακα 1 και 2 και στήλη 8 πίνακα 1),
  • μήκος πρόσοψης (στήλη 29 πίνακα 1),
  • αριθμός παροχής ηλεκτρικού/εργοταξιακού ρεύματος (στήλη 31 πίνακα 1 και στήλη 21 και 22 πίνακα 2).

Ειδικά, εξαιρείται από τα στοιχεία που συνιστούν τη φορολογική ταυτότητα των ακινήτων, η συνολική επιφάνεια κτισμάτων στο οικόπεδο (στήλη 22 πίνακα 1), λόγω αδυναμίας του συμβολαιογράφου και του υποθηκοφύλακα/προϊστάμενου του κτηματολογικού γραφείου να διαγνώσουν την ακρίβεια των δηλωθέντων.

Κοινώς, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι είναι ο Α.Τ.ΑΚ. ακινήτου, και πως σχετίζεται ο Α.Τ.ΑΚ. με το κτηματολόγιο, αλλά όχι για να υπολογίσεις τον ΕΝΦΙΑ.

📌 Διάβασε επίσης: Φορολογία ακινήτων 2022: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τι ισχύει με τον Α.Τ.ΑΚ. στα μισθωμένα αγροτεμάχια;

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα ακίνητα αναγράφονται στην οικεία δήλωση Ε9 μεταξύ άλλων και από τους κληρονόμους ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα:

  • από τους εκ διαθήκης κληρονόμους κατά το ποσοστό τους, εφόσον έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου της δήλωσης έτους,
  • από τους εξ αδιαθέτου κληρονόμους κατά το ποσοστό τους, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου της δήλωσης έτους,
  • από τους μετά από αποποιήσεις κληρονόμους κατά το ποσοστό τους, από το επόμενο έτος του θανάτου του κληρονομουμένου ή, στην περίπτωση που έχει δημοσιευθεί διαθήκη, από το επόμενο έτος της δημοσίευσης αυτής, χωρίς την επιβολή προστίμου, εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης.

💡 Για τους μισθωμένους «μόνιμους βοσκοτόπους» η αναγραφή Α.Τ.ΑΚ. είναι υποχρεωτική.

Επιπλέον, σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής ο φορολογούμενος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας.

💡 Σκοπός είναι όλοι οι εκμισθωτές, άσχετα από την αιτία, στην οποία στηρίζουν το δικαίωμα εκμίσθωσης, να ενημερωθούν και να προβούν στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), με βάση την οποία εκδίδεται ο αντίστοιχος Α.Τ.ΑΚ.

Σε κάθε περίπτωση, αν βρίσκεσαι σε διαδικασία αναζήτησης σπιτιού προς πώληση, αγορά ή ενοικίαση είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι είναι ο Α.Τ.ΑΚ. και πώς προκύπτει. Αν μόλις αποφάσισες ότι θέλεις να αλλάξεις σπίτι, και θες να αναζητήσεις κάτι πιο ταιριαστό στα γούστα και τις ανάγκες σου, τότε μπες στο Spitogatos και βρες αυτό ακριβώς που ψάχνεις, μέσα από χιλιάδες αγγελίες!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Voithitikoi xwroi

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Akinito

Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Spiti kleidia

Ποια τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;