Κατά τη διάρκεια αναζήτησης σπιτιού είναι πιθανό να προκύψουν τυχόν απρόοπτα, ωστόσο το σημαντικό είναι να είσαι προετοιμασμένος/η για όλα και να μην πτοηθείς!

Η αναζήτηση σπιτιού είναι συνήθως πιο περίπλοκη από το αναμενόμενο, και το βέβαιο είναι πως αν δεν ξέρεις είναι πιθανό να δυσκολευτείς. Παράλληλα, μπορεί να αντιμετωπίσεις καταστάσεις που θα σε βγάλουν απ’ τα ρούχα σου. Δυστυχώς, δεν ελέγχουμε τα πάντα γύρω μας.

Αν έχεις βρεθεί κι εσύ σε αναζήτηση σπιτιού, ένα είναι σίγουρο: Πώς έχεις αντιμετωπίσει κάποια από τις παρακάτω... «ατυχίες». Ή συνδυασμό αυτών. Εάν μάλιστα, είσαι δεινός «home-searcher», κάτι παραπάνω θα ξέρεις και μπορείς άφοβα να βρεις έναν ώμο να κλάψεις. Αν πάλι βρίσκεσαι πρώτη φορά σ’ αυτή τη διαδικασία, τουλάχιστον, από τώρα και στο εξής, θα είσαι σε ετοιμότητα για τυχόν απρόοπτα.

Πάμε να δούμε λοιπόν, μερικά πράγματα που μπορεί να τύχουν κατά τη διάρκεια αναζήτησης ενός νέου σπιτιού, και ειδικότερα στην πρώτη επίσκεψη. Προσοχή, τα παρακάτω είναι πιθανό να επαναφέρουν αναμνήσεις καλά κρυμμένες – για τους ευνόητους λόγους.

Συγκεκριμένα:

Απρόοπτο #1: Το σπίτι να μην είναι όπως το περίμενες

Έλα τώρα, και σε ποιον δεν έχει τύχει!;!; Δυστυχώς, υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες όπου κλείνεις να πας να δεις ένα σπίτι το οποίο στην αγγελία δεν είχε φωτογραφίες – ή είχε λίγες όπου φαινόταν συμπαθητικό. Τελικά όμως, όταν πας να το δεις είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που περίμενες. Το μπάνιο μικρό, η κουζίνα βγαλμένη από άλλη δεκαετία, η διαρρύθμιση ένα πραγματικό λάθος. Και ενώ ήσουν σε mood να νοικιάσεις το νέο σου σπίτι, βάζεις την ουρά στα σκέλια και από δω πάνε και οι άλλοι. Κρίμα, αλλά σπίτια υπάρχουν και αργά ή γρήγορα θα βρεις το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο. Απλά, μην απογοητεύεσαι με την πρώτη δυσκολία!

Απρόοπτο #2: Να σου πουν ότι νοικιάστηκε

Το να κλείσεις ραντεβού και τελικά το σπίτι να έχει νοικιαστεί δεν είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο. Έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες. Και συνήθως το μαθαίνεις on time όταν καλείς για να επιβεβαιώσεις το ραντεβού σου. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι δεν σε ενημερώνουν καν ότι νοικιάστηκε και εσύ πας στο ραντεβού κανονικά, χωρίς να έχεις επίγνωση. Αθώο μου παιδί, την πάτησες. Κλάψε και το σπίτι – αν ήταν πραγματικά ωραίο έστω – αλλά και τον χρόνο σου στα πέρα-δώθε που πήγε χαμένος. Think twice next time!

Απρόοπτο #3: Να μην σηκώνει το τηλέφωνο ο ιδιοκτήτης

Έχεις βρει το τέλειο σπίτι, μέσα στο budget σου, στην περιοχή που τόσο πολύ θέλεις, με τα κατάλληλα τετραγωνικά και όλα τα κομφόρ, ωστόσο ο ιδιοκτήτης δεν σηκώνει το τηλέφωνο. Πήρες μία, πήρες δεύτερη... Ε μάλλον ήρθε η ώρα να στείλεις και μήνυμα στον αγγελιοδότη, συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται διαθέσιμη σε κάθε αγγελία στο Spitogatos, ώστε να σε καλέσει εκείνος/η και να σου δώσει περισσότερες πληροφορίες για το ακίνητο. Αφού προβείς και σ' αυτό, τότε θα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις με το εκάστοτε σπίτι και αν χρειάζεται να το αφήσεις στην άκρη ή όχι. Επιλογές υπάρχουν!

Απρόοπτο #4: Να σου ζητήσουν περισσότερα χρήματα ως ενοίκιο

Είναι λογικό και επόμενο να έχεις ένα συγκεκριμένο budget στο μυαλό σου όταν ψάχνεις σπίτι. Και καλό θα ήταν να μένεις σ’ αυτό και να μην το παίζεις κροίσος. Έχεις πάει λοιπόν να δεις το σπίτι, όλα καλά, όλα ωραία ως εδώ. Αλλά γίνεται λόγος για ενοίκιο μεγαλύτερο απ’ αυτό που περίμενες – ή αντέχει η τσέπη σου. Όσο ωραίο και αν είναι, μην «λυγίσεις»! Σκέψου και τα πάγια έξοδα που θα ακολουθήσουν, και θα είναι μηνιαία, μαζί με το «φουσκωμένο» ενοίκιο. No, no, no! Μην παρασύρεσαι αν δεν είσαι βέβαιος/η ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις.

💡 Μην ξεχνάς τη νόμιμη αύξηση ενοικίου μετά την τριετία. Είναι σημαντικό να μην δεχτείς αδιακαιολόγητα ένα υψηλό ενοίκιο, ειδικά αν δεν το περίμενες εξ' αρχής, αν δεν είσαι 100% βέβαιος/η πως θα μπορείς να ανταποκριθείς στο μέλλον, τόσο για το ενοίκιο καθαυτό, όσο και για την όποια νόμιμη, μεν, αύξηση, δε, ακολουθήσει.

Απρόοπτο #5: Να περιμένεις για αρκετή ώρα τον ιδιοκτήτη για το ραντεβού – ή να μην εμφανιστεί καν

Θα μου πεις «άνθρωποι είμαστε, συμβαίνουν αυτά». Και θα σου απαντήσω πως έχεις δίκιο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, αν έχουμε κανονίσει κάτι, ειδικά να δει κάποιος το σπίτι που διαθέτουμε, καλό θα ήταν να ειδοποιήσουμε για την όποια καθυστέρηση ή την ακύρωση του ραντεβού εγκαίρως. Αν όμως πας εκεί, ο ιδιοκτήτης δεν έρθει και δεν ειδοποιήσει κιόλας, πρέπει να το πάρεις χαμπάρι ότι κάτι πάει λάθος. Μπορεί το σπίτι να είναι οκέι – αν και δεν το είδες καν για να έχεις άποψη – ωστόσο ένας αδιάφορος και ασυνεπής ιδιοκτήτης είναι πρόβλημα. Και το ξέρεις από το πρώτο λεπτό. Για αυτό, μη λες «κρίμα, κι ήταν ωραίο σπίτι». Σκέψου πως αν δημιουργούνται τώρα θέματα ή ασυνεννοησίες, τι θα γίνει αν τελικά νοικιάσεις το σπίτι; Θα τον ψάχνεις για το παραμικρό; Δε νομίζω! Έχεις και σημαντικότερα πράγματα να κάνεις, γι΄αυτό stay away και να’σαι ευγνώμων που έδειξε τέτοια δείγματα εξ’ αρχής. Thank you next!

Όλο το διάστημα κατά το οποίο ψάχνεις σπίτι, πρέπει να οπλιστείς με υπομονή και επιμονή, εξάλλου τα απρόοπτα είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι! Συμβουλή: Μην τα παρατήσεις μέχρι να βρεις αυτό που πραγματικά θέλεις και ιδανικά, μην συμβιβαστείς!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Tetragonika metra akinitou 3

Πώς βρίσκω τα τετραγωνικά μέτρα ενός σπιτιού; Υπολόγισέ το εύκολα

How to increase the value of your home

11 τρόποι να αυξήσεις την αξία του ακινήτου σου

Home1

Τι πρέπει να λάβεις υπόψη πριν αγοράσεις ή νοικιάσεις ένα σπίτι;