Η αγορά ακινήτου προς ενοικίαση είναι στα επόμενα σχέδια σου, αλλά δεν ξέρεις πότε και πού να αγοράσεις; Δες όσα πρέπει να αναλογιστείς πριν πάρεις τις τελικές αποφάσεις!

Σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε μια επένδυση αγοράς ακινήτου προς ενοικίαση, αλλά δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις; Ή πιο σωστά, δεν ξέρεις καν ποια περιοχή σε ενδιαφέρει και ποια θα μπορεί να είναι πιο επικερδής για την τσέπη σου; Αν ναι, πριν αποφασίσεις για το πού θα αγοράσεις, δες μερικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη.

Κάνε την έρευνά σου

Το να παρακολουθείς τις τιμές των κατοικιών, καθώς και τα μέσα ενοίκια, στις περιοχές που σε ενδιαφέρουν, θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις συνθήκες της τοπικής αγοράς. Ο Spitogatos βρίθει αγγελιών ακινήτων με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ διαθέτει και όλα τα φίλτρα που χρειάζεσαι για να κάνεις την αναζήτησή σου ευκολότερη.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ο Spitogatos μπορεί να σε βοηθήσει να παραμένεις ενημερωμένος για τις τιμές και τα ενοίκια των κατοικιών, ανάλογα με το πόσο τακτικά θέλεις να ενημερώνεσαι και πόσο συγκεκριμένες είναι οι απαιτήσεις σου, μπορείς να κάνεις τα εξής:

  1. Ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις αναζήτησης στο MySpitogatos κάνοντας είσοδο στον λογαριασμό σου ή εγγραφή – Αν ήδη γνωρίζεις με σιγουριά τον προϋπολογισμό σου και την περιοχή ή τις περιοχές που σε ενδιαφέρουν, αποθήκευσε την αναζήτησή σου και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις, για να λαμβάνεις emails με νέες αγγελίες που δημοσιεύονται και ταιριάζουν στα επιθυμητά κριτήρια της αποθηκευμένης αναζήτησής σου.
  2. Μελέτησε με προσοχή τις τιμές ανά περιοχή σε βάθος χρόνου - Στο Spitogatos μπορείς, επίσης, να βρεις πλούσιο περιεχόμενο σε ό,τι αφορά το σπίτι, την αναζήτηση ακινήτου, όπως και τις τάσεις και τα νέα της αγοράς ακινήτων με τα βοήθεια του δείκτη τιμών προσφοράς ακινήτων SPI που δείχνει τις μεταβολές των τιμών στην πορεία του χρόνου. Πρόκειται για έναν μοναδικό δείκτη τιμών που αποτυπώνει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από τη Νο.1 ιστοσελίδα real estate στην Ελλάδα. Η ανανέωση των στοιχείων του SPI γίνεται κάθε μήνα. Οι τιμές του δείκτη είναι κανονικοποιημένες και λειτουργούν ως δείκτες της μεταβολής των τιμών ανά μήνα ή ανά έτος.
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Πού να αγοράσω;

Αν. λοιπόν, σκέφτεσαι το πού είναι καλύτερα να αγοράσεις ένα ακίνητο για επένδυση, καλό θα ήταν να έχεις στο μυαλό σου πάντα τους παρακάτω παράγοντες.

Βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη κατά την επιλογή μιας περιοχής:

  • Αντέχει ο προϋπολογισμός σου μία αγορά σε αυτή την περιοχή; Άλλες τιμές εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, άλλες στα κυκλαδίτικα νησιά, όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη και άλλες στις γύρω περιοχές της Θεσσαλονίκης.
  • Πόσο εξοικειωμένος είσαι με την περιοχή; Αν μένεις στα Γιάννενα, αλλά σκέφτεσαι να αγοράσεις σπίτι στην Κρήτη, τότε θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι η περιοχή που θα αναζητήσεις για ακίνητο πληροί τα επιθυμητά κριτήρια, ώστε να μην βρεθείς αντιμέτωπος/η με εκπλήξεις.
  • Τι φήμη έχει η περιοχή και ποια είναι τα τοπικά ποσοστά εγκληματικότητας; Διαφορετικά ποσοστά εγκληματικότητας σημειώνονται στις πιο μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη και άλλα στα διάφορα ελληνικά νησιά, όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Νάξος, η Αμοργός κτλ.
  • Ποιος τύπος ενοικιαστή θα ήταν ο καταλληλότερος για αυτήν την περιοχή; (π.χ. οικογένειες, φοιτητές, επαγγελματίες). Άλλο σπίτι αναζητά μια οικογένεια με παιδιά και άλλο ένας φοιτητής, επομένως, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αναλογιστείς από την αρχή! Ενδεικτικά, μια οικογένεια συνήθως αναζητά κατοικία στα προάστια κοντά σε σχολεία ή πάρκα, ενώ ένας φοιτητής, ωάχνει για σπίτι κοντά στη σχολή του.
  • Τι είδους ευκαιρίες εργασίας υπάρχουν κοντά; Είναι γεγονός πως άλλες εργασιακές ευκαιρίες προσφέρονται στην Αθήνα, άλλες στην περιφέρεια, και εντελώς διαφορετικές στα ελληνικά νησιά, ειδικά στα μικρότερα ή πιο απομακρυσμένα.
  • Υπάρχουν καταστήματα τροφίμων και λιανικής κοντά;
  • Υπάρχουν οι βασικές υπηρεσίες (π.χ. σχολεία, γιατροί, νοσοκομεία κ.λπ.) στην περιοχή;
  • Θα βρει κάποιος εγκαταστάσεις αναψυχής και μέρη διασκέδασης στην περιοχή; Είναι λογικό να υπάρχουν άλλες επιλογές στην Αθήνα, άλλες σε επαρχιακές πόλεις όπως ο Βόλος, η Πάτρα ή η Κόρινθος, και άλλες σε μικρότερα χωριά της περιφέρειας.
  • Οι συγκοινωνιακές συνδέσεις είναι καλές; Εάν όχι, έχει μεγάλη σημασία;
  • Υπάρχουν προγραμματισμένα έργα αναζωογόνησης που ενδέχεται να έχουν μελλοντικό αντίκτυπο στις τιμές και τα ενοίκια των κατοικιών στην περιοχή;

Αφού, λοιπόν, κάνεις την έρευνά σου, δώσε απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις και τότε θα είσαι σε θέσηνα σκεφτείς πιο σοφά εάν αυτή είναι η κατάλληλη τοποθεσία για επένδυση.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τι να αγοράσω;

Αν έχεις καταλήξει στον προϋπολογισμό και την περιοχή που θέλεις να αγοράσεις, τότε το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσεις τι είδους ακίνητο είναι καλύτερο για τη δική σου περίπτωση. Αν έχεις πολλές διαθέσιμες επιλογές, σκέψου καλά τους παρακάτω παράγοντες και όρισε σωστά τα κριτήρια σου.

Η παρακάτω λίστα δεν είναι απόλυτη, ωστόσο σου παρέχει αρκετές πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να έχεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για να πάρεις τις αποφάσεις σου.

Βασικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή ενός τύπου ακινήτου:

  • Ποιος είναι ο καταλληλότερος ενοικιαστής για το συγκεκριμένο ακίνητο; (π.χ. οικογένειες, φοιτητές, επαγγελματίες)
  • Ποια είναι η εκτιμώμενη απόδοση του ακινήτου; Συμφωνεί με τις προσδοκίες σου;
  • Χρειάζεται να γίνει κάποια εργασία ή το ακίνητο απαιτεί συνεχή συντήρηση για να μπορέσεις να το νοικιάσεις;
  • Το ακίνητο είναι ελεύθερο ή μισθωμένο; Αν υπάρχουν ήδη ενοικιαστές, πόσα χρόνια απομένουν στη μίσθωση και πόσο θα κοστίσει η ανανέωση;
  • Υπάρχουν χρεώσεις υπηρεσιών ή έξοδα στα οποία θα χρειαστεί να συνεισφέρεις;
  • Ποιο είναι το ιστορικό πωλήσεων του ακινήτου και πότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία αγορά;
  • Πόσο ενεργειακά αποδοτικό είναι το συγκεκριμένο ακίνητο; Χρειάζεται βελτιώσεις;
  • Θα χρειαστεί να κάνεις εργασίες όσον αφορά την θέρμανση, όπως π.χ. εγκατάσταση φυσικού αερίου;
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Σε τι ακίνητο θέλεις να επενδύσεις;

Χρειάζεται ανακαίνιση ή είναι νεόδμητο;

Υπάρχουν ορισμένα ακίνητα τα οποία χρειάζονται ανακαίνιση, ωστόσο έτσι έχεις τη δυνατότητα να δώσεις μεγαλύτερη αξία στην επένδυσή σου. Βέβαια, πρέπει να λάβεις υπόψη σου και το κόστος αυτών των εργασιών. Επίσης, είναι σημαντικό να αναλογιστείς εάν μπορείς να κάνεις τις τεχνικές εργασίες μόνος σου ή αν θα χρειαστείς να προσλάβεις έναν ειδικό τεχνίτη.

Από την άλλη πλευρά, εάν η ανακαίνιση δεν είναι το φόρτε σου ή δεν έχεις τον απαραίτητο χρόνο, μπορείς να επενδύσεις σε ένα νεόδμητο ακίνητο, το οποίο είναι έτοιμο προς ενοικίαση και γενικά απαιτεί μικρότερο κόστος συντήρησης. Υπάρχουν, επίσης, ευκαιρίες για αγορές εκτός σχεδίου σε αναπτυσσόμενες περιοχές, με τη δυνατότητα να παρουσιάσουν στο μέλλον αύξηση της αξίας τους.

Σε τι είδους ενοικιαστές στοχεύεις;

Είναι σημαντικό να είσαι ξεκάθαρος σε ποια αγορά στοχεύεις! Αν θέλεις φοιτητές, πρέπει να εστιάσεις την έρευνά σου στην αναζήτηση ακινήτων κοντά σε Πανεπιστήμια. Αν πάλι προτιμάς ως ενοικιαστές οικογένειες, με ή χωρίς παιδιά, τότε θα πρέπει να έχεις μεγαλύτερο budget. Εναλλακτικά, μπορείς να αναζητήσεις μία εξοχική κατοικία σε έναν δημοφιλή προορισμό, όπως η Αράχωβα, η Χαλκιδική ή Ίος.

Πριν πάρεις την όποια απόφαση, μπορείς να συμβουλευτείς έναν μεσίτη, ο οποίος μπορεί να σε βοηθήσει και να σε καθοδηγήσει αναλόγως.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Agora spitioy athina thessaloniki

Αγορά σπιτιού μέχρι 30.000€ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Τι επιλογές έχεις;

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα