Αν δεν είσαι σίγουρος/η για το αν είναι προτιμότερο να νοικιάσεις ή να αγοράσεις ένα σπίτι, δες μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να βγεις από το δίλημμα.

Ήρθε η στιγμή να αποφασίσεις αν θα αγοράσεις ή αν θα νοικιάσεις σπίτι και έχεις πελαγώσει; Ποια είναι τα κριτήρια που θα σε βοηθήσουν να πάρεις την σωστή απόφαση; Όλα καλά, μην αγχώνεσαι! Πριν πονοκεφαλιάσεις, ρίξε μια ματιά παρακάτω.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Πριν αγοράσεις σπίτι

Η αγορά ενός σπιτιού είναι η μεγαλύτερη οικονομική δέσμευση που πιθανότατα θα κάνεις ποτέ. Επομένως η απόφαση απαιτεί αρκετή σκέψη! Πριν, λοιπόν, αποφασίσεις να κάνεις το μεγάλο βήμα, κάνε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου και σκέψου με σοβαρότητα και ειλικρίνεια τις απαντήσεις που θα δώσεις.

Πού θα ήθελες να βρίσκεσαι σε πέντε ή δέκα χρόνια;

Είναι πιθανό να χρειαστεί να μετακομίσεις ξανά μέσα σε πέντε ή δέκα χρόνια; Αν ναι, ίσως είναι καλύτερα να νοικιάσεις ένα σπίτι μέχρι να είσαι έτοιμος/η να εγκατασταθείς μόνιμα σε μια περιοχή.

Επίσης, πρέπει να λάβεις υπόψη ότι η αγορά και η πώληση ακινήτων συνεπάγεται πολλά σημαντικά έξοδα, όπως:

  1. Φόροι και χαρτόσημο κατά την αγορά
  2. Αμοιβές συμβολαιογράφου κατά την αγορά και την πώληση
  3. Αμοιβές μεσιτών κατά την πώληση
  4. Κόστος μετακομίσεων

Αυτά τα έξοδα με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξηθούν και αν είναι πιθανό να μετακομίσεις ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι κρίμα να τα πληρώσεις εις διπλούν!.

📌 Διάβασε επίσης: Αγοραπωλησία ακινήτου – Διαδικασία: Πότε δίνω προκαταβολή για αγορά;

Προτιμάς την ασφάλεια της σταθερότητας ή να είσαι ελεύθερος να μετακομίσεις όποτε και όπου θες;

Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει η ασφάλεια η σταθερότητα και μια συγκεκριμένη ρουτίνα, ενώ άλλοι προτιμούν να έχουν την επιλογή να μετακινηθούν όπου και όποτε το θελήσουν σε χρόνο dt.

Εάν, λοιπόν, προτιμάς τη σταθερότητα που σου προσφέρει η τωρινή σου καθημερινότητα, η αγορά ενός σπιτιού θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα για εσένα. Ωστόσο, αν είσαι πιο «ελεύθερο πνεύμα» και προτιμάς να αλλάζεις διαρκώς καθημερινότητα και πόλη/χώρα, η ενοικίαση ακινήτου είναι η μόνη που μπορεί να σου προσφέρει την ευελιξία που αποζητάς.

Μπορείς να ανταπεξέλθεις στα έξοδα που έχει η ιδιοκτησία ενός σπιτιού;

Το να είσαι ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού σημαίνει ότι θα είσαι υπεύθυνος για ένα σωρό πράγματα, τα οποία δε θα σε απασχολούσαν ως ενοικιαστή.

Ειδικότερα:

  1. Το κόστος συντήρησης για λέβητα και συστήματα θέρμανσης
  2. Κάποιο απρόσμενο έξοδο, όπως η επισκευή μιας κατεστραμμένης μπαλκονόπορτας ή η αντιμετώπιση διαρροών
  3. Οι συνεχείς δαπάνες για ασφάλιση, όπως κάλυψη κτιρίων και περιεχομένου

Είσαι οικονομικά έτοιμος να τα αντιμετωπίσεις όλα αυτά και ακόμα περισσότερα ενδεχομένως;

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Πριν νοικιάσεις ένα σπίτι

Η ενοικίαση ενός ακινήτου μπορεί να μην έχει το ίδιο αρχικό κόστος με την αγορά, αλλά εξακολουθεί να είναι μια σημαντική δέσμευση…

Δες, λοιπόν, τι θα πρέπει να σκεφτείς πριν αρχίσεις να ψάχνεις τις αγγελίες ακινήτων προς ενοικίαση.

Είναι πιθανό να μετακομίσεις, ίσως λόγω δουλειάς, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια;

Αν η δουλειά σου είναι τέτοια που υπάρχει πιθανότητα να μετακομίσεις ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ενοικίαση είναι η καλύτερη λύση. Σου προσφέρει την ευελιξία να το κάνεις, αφού δε θα χρειαστεί να πουλήσεις το ακίνητό σου, ή να ψάξεις νέους ενοικιαστές, αλλά να δώσεις μόνο στον σπιτονοικοκύρη σου την κατάλληλη ειδοποίηση.

Πόσο σημαντική είναι η εμφάνιση και το στυλ ενός ακινήτου για εσένα;

Αν θέλεις να βάλεις τη δική σου σφραγίδα σε ένα σπίτι για να το νιώθεις σαν το σπιτικό σου, η ενοικίαση μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Ενώ ορισμένοι ιδιοκτήτες μπορεί να χαίρονται όταν διακοσμείς την ενοικιαζόμενη ιδιοκτησία τους, άλλοι μπορεί να είναι λιγότερο ενθουσιώδεις με αυτό. Και σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει ποτέ να κάνεις παρεμβάσεις-εργασίες χωρίς την άδεια του - ιδιοκτήτη του ακινήτου. Να σημειωθεί βέβαια, πως αγοράζοντας ένα σπίτι, μπορείς να κάνεις ό,τι μετατροπές θες προκειμένου να το κάνεις πιο λειτουργικό και όμορφο. Να το φέρεις ουσιαστικά πιο κοντά στα δικά σου γούστα και ανάγκες.

Η ανάληψη πολλών οικονομικών βαρών σε πιέζει;

Το να έχεις το δικό σου σπίτι είναι σίγουρα πολύ ωραίο, αλλά αποτελεί και μια τεράστια ευθύνη. Γι’ αυτό πρέπει να «ζυγίσεις» σωστά τα πράγματα, πριν προβείς σε τελεσίγραφες πράξεις Θα είσαι υπεύθυνος για όλα τα έξοδα που προκύπτουν από την ιδιοκτησία ενός σπιτιού. Αν είναι να πληρώνεις και στεγαστικό δάνειο για πολλά χρόνια, με την οικονομική αβεβαιότητα που υπάρχει, μπορεί να κινδυνέψεις ακόμα και να το χάσεις. Αν, λοιπόν, δεν νιώθεις έτοιμος/η για τέτοιου είδους δεσμεύσεις, ίσως είναι καλύτερο να νοικιάσεις μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Αν ακόμα δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις, καλό θα ήταν να μιλήσεις με έναν ανεξάρτητο οικονομικό σύμβουλο, ο οποίος θα αξιολογήσει τις συνθήκες και θα σε συμβουλεύσει για το πως μπορείς να προχωρήσεις ώστε να είσαι ευχαριστημένος/η.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Tetragonika metra akinitou 3

Πώς βρίσκω τα τετραγωνικά μέτρα ενός σπιτιού; Υπολόγισέ το εύκολα

How to increase the value of your home

11 τρόποι να αυξήσεις την αξία του ακινήτου σου

Aproopta

Αναζητάς σπίτι; Τα απρόοπτα που μπορεί να τύχουν στην 1η επίσκεψη