Η ενοικίαση σπιτιού, ειδικά αν βρίσκεσαι σε αναζήτηση για πρώτη φορά, κρύβει παγίδες, γι' αυτό δες μερικά λάθη που μπορεί να κάνεις και πρέπει να τα αποφύγεις.

Ήρθε επιτέλους η μεγάλη ώρα! Η ώρα που θα μείνεις μόνος/η για πρώτη φορά, αφήνωντας πίσω την ασφάλεια και τη θαλπωρή του πατρικού σου. Η ανεύρεση σπιτιού για κάποιους μπορεί να φαντάζει συναρπαστική, ενώ για άλλους πραγματικός πονοκέφαλος. Και λογικό είναι, δε σε κατηγορώ αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία!

Είναι μια αγχωτική διαδικασία που απαιτεί να είσαι συγκεντρωμένος/η και με τα μυαλά μέσα στο κεφάλι, για να μην κακοπέσεις! Οι παγίδες και τα σφάλματα «καραδοκούν» για αυτό πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος/η.

Για να έχεις έναν μπούσουλα λοιπόν τώρα που ξεκινάς να ψάχνεις σου εφιστούμε την προσοχή με τα πιο «hot» λάθη που μπορεί να κάνεις και πρέπει να τα αποφύγεις πάση θυσία – μην πας για μαλλί δηλαδή και βγεις κουρεμένος που λέει και ο σοφός λαός!

Ποια είναι τα λάθη που μπορεί να κάνεις και πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις; Συγκεκριμένα:

Λάθος #1: Ενοικίαση χωρίς να το δεις με τα ματάκια σου

Εννοείται πως η αναζήτηση μέσω διαδικτύου είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσεις να ψάχνεις, ωστόσο φρόντισε να μην κλείσεις καμία συμφωνία αν δεν δεις το ακίνητο live. Δυστυχώς, ουκ ολίγες φορές οι φωτογραφίες μπορεί να σε ξεγελάσουν και για παράδειγμα, κάποια δωμάτια να φαίνονται πολύ μεγαλύτερα από ότι πραγματικά είναι. Για αυτό πρέπει να προσέξεις για να έχεις! Οι virtual περιηγήσεις είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση και μπορούν να σε βοηθήσουν να περιορίσεις τις επιλογές πριν ξεκινήσεις τις επισκέψεις στα διάφορα σπίτια! Αφού ξεκινήσεις να βλέπεις σπίτια, μην βιαστείς να πεις το μεγάλο «ναι» και να τσεκάρεις τα πάντα!

📌 Διάβασε επίσης: Τι να προσέξεις κατά την επίσκεψη ενός ακινήτου

Λάθος #2: Ενοικίαση κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου

Η εύρεση ενός νέου σπιτιού κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου ή κατά τα τέλη Αυγούστου σε περιοχές με πανεπιστήμια συνήθως ταυτίζεται με υψηλότερες τιμές ενοικίασης. Εάν νοικιάσεις εκτός εποχής, οι ιδιοκτήτες μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί σου — χαμηλότερο ενοίκιο, πιο ευέλικτες μισθώσεις κ.λ.π. Ωστόσο, πρέπει να ξέρεις ότι πολλοί ιδιοκτήτες συχνά φροντίζουν η μίσθωση να συμπίπτει με την περίοδο που γίνονται οι περισσότερες μετακομίσεις για να εξασφαλίσουν ότι θα βρουν αντικαταστάτη-ενοικιαστή άμεσα σε περίπτωση μη ανανέωσης.

Λάθος #3: Ενοικίαση της τελευταίας στιγμής

Αν αποφασίσεις να βρεις διαμέρισμα μέσα σε λίγες μέρες, είναι πιθανό να ατυχήσεις. Και μάλιστα, να βρεις ένα σπίτι το οποίο θα σου επιφυλάσσει διάφορες εκπλήξεις. Όσο πιο απελπισμένος/η είσαι για να νοικιάσεις, τόσο μικρότερη διαπραγματευτική δύναμη θα έχεις με έναν ιδιοκτήτη. Για αυτό κάνε το πλάνο σου και ψάξε με την ησυχία σου χωρίς να βιάζεσαι.

Λάθος #4: Βάζεις τα τετραγωνικά μέτρα πάνω από τη διαρρύθμιση

Μπορεί τα πολλά τετραγωνικά να ακούγονται ιδανικά, αλλά συχνά η διαρρύθμιση παίζει μεγαλύτερο ρόλο για το πόσο άνετο είναι ένα σπίτι. Είναι αμαρτία να πληρώνεις μεγαλύτερο ενοίκιο για τετραγωνικά που δεν χρησιμοποιείς. Όταν, λοιπόν, μπεις στον χώρο προσπάθησε να φανταστείς, με βάση τη διαρρύθμιση, το πως θα βάλεις τα έπιπλα σου. Ακόμα κι ένα μικρότερο σπίτι μπορεί να είναι λειτουργικό, μην το καταδικάζεις εκ των προτέρων. Για αυτό το λόγο θέλει μεγάλη προσοχή, καθώς η σωστή διαρρύθμιση μπορεί να σου εξασφαλίσει μικρότερο ενοίκιο και μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων.

Λάθος #5: Λες «ναι» σε μεγαλύτερο ενοίκιο από αυτό που μπορεί να αντέξει η τσέπη σου

Ίσως ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα σε ένα πιο ωραίο μέρος της πόλης να είναι δελεαστικό, μπορείς όμως να αντέξεις οικονομικά το μηνιαίο ενοίκιο καθόλη τη διάρκεια της μίσθωσης; Επειδή το ενοίκιο είναι ένα πάγιο έξοδο και δε θα είναι το μόνο στη συνέχεια, καλό θα ήταν να μη δυσκολεύεσαι κάθε μήνα να καλύψεις όλα τα έξοδά σου. Για αρχή, πήγαινε μέχρι εκεί που φτάνουν τα πόδια σου και μην την δεις κροίσος. Θα σου βει σε κακό σε δεύτερο χρόνο να το θυμάσαι!

💡 Ένα νέο σπίτι προς ενοικίαση πέρα από το ενοίκιο και τα λοιπά μηνιαία πάγια έξοδα θα φέρει μαζί του κι άλλα κόστη, έστω και μακροπρόθεσμα. Οι περισσότεροι, όταν νοικιάζουν ένα σπίτι, συνήθως δεν υπολογίζουν τη νόμιμη αύξηση ενοικίου μετά την τριετία, και έτσι, βρίσκονται προ εκπλήξεως, μη μπορόντας πάντα να ανταπεξέλθουν στο νέο ποσό του ενοικίου.

Λάθος #6: Δε διαβάζεις το μισθωτήριο

Η ανάγνωση του μισθωτηρίου είναι κάτι παραπάνω από υποχρεωτική, εφόσον είναι πιθανό να κρύβει δεσμεύσεις που μπορεί να σε φέρουν σε δύσκολη θέση μελλοντικά. Μπορεί οι πολλές σελίδες με τις πληροφορίες και τους νομικούς όρους να σου φαίνονται κινέζικα, αλλά είναι προς όφελος σου να γνωρίζεις τι ακριβώς περιέχουν. Αν στη χειρότερη, σου είναι αδύνατον, τότε συμβουλεύσου έναν δικηγόρο ή κάποιον φίλο ή μέλος της οικογένειας σου που γνωρίζει μερικά πράγματα παραπάνω αναφορικά με την ενοικίαση σπιτιών.

Λάθος #7: Κάνεις προφορική συμφωνία με τον ιδιοκτήτη

Όσο κι αν είναι καλή η πίστη, μια χειραψία ή μία προφορική συμφωνία, it’s a big “no” και δεν πρέπει να κάνεις αυτό το σφάλμα. Έχε τα πάντα γραπτώς - “scripta manent” που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Εάν ο ιδιοκτήτης σου προτείνει να διορθώσει κάτι, να αλλάξει τους όρους της μίσθωσης ή σου υποσχεθεί πως δεν θα αυξήσει το ενοίκιο, απλά επιβεβαίωσε το μέσω email ή έστω και χειρόγραφα. Δυστυχώς, ένα προφορικό συμβόλαιο είναι δύσκολο τόσο να αποδειχθεί όσο και να εφαρμοστεί, οπότε ένα γραπτό είναι ό,τι πρέπει, αν ποτέ χρειαστεί να βρεις το δίκιο σου.

Λάθος #8: Δεν τραβάς φωτογραφίες του σπιτιού πριν μετακομίσεις

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν νοικιάζουν ένα ακίνητο είναι να μην τραβούν φωτογραφίες όταν μπαίνουν στο σπίτι για πρώτη φορά. Η λήψη φωτογραφιών του χώρου πριν μετακομίσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να τεκμηριώσεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σπίτι - πριν καν το νοικιάσεις επίσημα. Είναι σημαντικό λοιπόν, να μην το παραλείψεις αυτό, καθώς θα σε διασφαλίσει σε περίπτωση που προκύψουν αργότερα προβλήματα με τον ιδιοκτήτη. Και φυσικά, είναι το «κλειδί» για να πάρεις την εγγύηση πίσω μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου σου.

Λάθος #9: Δεν τσεκάρεις τη γειτονιά που βρίσκεται το ακίνητο

Μία καλή ιδέα για να είσαι βέβαιος/η για το σπίτι που πρόκειται να νοικιάσεις, είναι να ελέγξεις τη γειτονιά στην οποία θα μένεις, τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ιδανικά, πάρε πληροφορίες από τους νέους σου γείτονες για να έχεις μια πλήρη εικόνα για το πού θα μένεις και εάν υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή.

Οι περισσότεροι ενοικιαστές διαμερισμάτων που βρίσκουν σπίτι για πρώτη φορά κάνουν τα παραπάνω λάθη, ωστόσο με τον καιρό εξοικειώνονται με τη διαδικασία και τους κανόνες ενοικίασης. Για αυτό όταν θα ξεκινήσεις να ψάχνεις για ένα νέο σπίτι προς ενοικίαση, πήγαινε να το δεις αυτοπροσώπως, διάβασε προσεκτικά και κατανόησε το μισθωτήριο και προσπάθησε να είσαι υπεύθυνος ενοικιαστής. Όσο λιγότερα λάθη κάνεις, τόσο λιγότερο θα σου κοστίσει και τόσο πιο εύκολη θα γίνει η διαδικασία της ενοικίασης.

Η αναζήτηση ξεκινά... ΤΩΡΑ!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Spitia xamilo enoikio athina thessaloniki

Μπορείς να βρεις σπίτια με 150-200 ευρώ ενοίκιο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη το 2024;

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα