Γειτονιά. Ένας όρος που ο καθένας μας τον έχει συνδέσει με κάτι διαφορετικό. Κάποιοι από εμάς με το παιχνίδι στον δρόμο στην παιδική μας ηλικία, τις κυρίες και τους κυρίους που συνομιλούν από τα μπαλκόνια τους, τον γείτονα ή την γειτόνισσα που είναι πάντα εκεί οποιαδήποτε ώρα και να γυρίσεις και ξέρει κάθε σου κίνηση. Ανεξαρτήτως των διαφορετικών εμπειριών, ένα είναι το μόνο σίγουρο: η γειτονιά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας και η επιλογή της αποτελεί εξίσου σημαντική με την επιλογή του ακινήτου ιδίως αν μιλάμε για αγορά.

Κατά την διαδικασία αναζήτησης ακινήτου είναι γεγονός ότι εστιάζουμε στο ίδιο το σπίτι και τα χαρακτηριστικά του όπως τα τετραγωνικά, ο αριθμός των μπάνιων, η θέρμανση και τα υπνοδωμάτια και πολλές φορές ξεχνούμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η επιλογή της γειτονιάς στην τελική μας απόφαση. Και δικαίως αφού πρώτα πρέπει να βρούμε την κατοικία που πληρεί όλες μας τις προϋποθέσεις μας και αυτό από μόνο του αποτελεί μια διαδικασία γεμάτη προκλήσεις. Η επιλογή της γειτονιάς και της περιοχής που θα ζήσουμε γίνεται ακόμη πιο σημαντική όταν αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα σπίτι. Τί δεν το είχες σκεφθεί; Μην πανικοβάλλεσαι, παρακάτω θα βρεις τις 5 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις για να βρεις αυτό που ψάχνεις.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

1. Είναι η γειτονιά του ακινήτου ασφαλής;

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Ναι μεν μπορεί να γνωρίζεις πάνω κάτω σε ποιές περιοχές ψάχνεις, αλλά είναι σημαντικό να απαντήσεις αυτή την ερώτηση αφού βρεις το σπίτι που σε ενδιαφέρει. Έτσι μπορείς να δεις αν στα σπίτια τριγύρω υπάρχουν οικογένειες με παιδιά καθώς και να επισκεφθείς την γειτονιά διαφορετικές ώρες της ημέρας όπως το πρωί και μετά πάλι το απόγευμα και το βράδυ. Θα μπορέσεις να διακρίνεις αν οι υπόλοιποι ένοικοι της γειτονιάς κυκλοφορούν και το βράδυ και αν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι καλά φωτισμένα.

2. Υπάρχουν καλά σχολεία και παιδικοί σταθμοί τριγύρω;

Η ύπαρξη καλών σχολείων στην περιοχή είναι ένδειξη μιας καλής γειτονιάς αλλά και είναι πολύ βολικό για εσένα που μπορεί να έχεις παιδιά. Γενικά οι περιοχές με άμεση πρόσβαση σε καλά σχολεία αποτελούν καλές ευκαιρίες για αγορά ακινήτου καθώς συνήθως θεωρούνται καλές επενδύσεις. Ανάλογα με την απόσταση των σχολείων από το σπίτι που σε ενδιαφέρει μπορείς να μελετήσεις το πώς τα παιδιά μπορούν να μεταβούν εκεί δηλαδή με τα πόδια ή με το αμάξι.

3. Υπάρχει καλή σύνδεση με τα ΜΜΜ;

Το αμάξι χάλασε και πρέπει να πας στη δουλειά ή θέλεις να αρχίσεις να περπατάς περισσότερο και θες να πας στη Σχολή; Τέλεια! Έχεις τσεκάρει όμως αν η νέα σου γειτονιά έχει καλή σύνδεση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Παρατήρησε την κίνηση που υπάρχει σε διάφορες ώρες της ημέρας στην γειτονιά και γενικότερα την περιοχή, βρες τις κοντινότερες στάσεις του Μετρό, ηλεκτρικού ή λεωφορείων και μέτρησε την ώρα που θα σου πάρει να μεταβείς στη δουλειά σου ή στις δραστηριότητές σου. Περιοχές κοντά σε σταθμούς Μετρό και με καλή σύνδεση με τα ΜΜΜ τείνουν να είναι πιο ακριβές αλλά σκέψου αντίστοιχα και την βενζίνη ή την κίνηση που θα γλιτώσεις αν δεν χρησιμοποιείς συνέχεια το αμάξι σου. Μπορείς επίσης να ελέγξεις αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ποδήλατό σου και αν υπάρχουν λωρίδες για ποδηλάτες.

4. Σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ

Ανάλογα με την φάση της ζωής σου, καλό είναι να τσεκάρεις αν η γειτονιά που θα επιλέξεις έχει αυτά που χρειάζεσαι σε σχετικά κοντινή απόσταση. Κάνε μία λίστα με τις καθημερινές σου δραστηριότητες και επίλεξε αυτές που είναι οι περισσότερο σημαντικές για σένα. Επισκέψου την γειτονιά σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να δεις αν υπάρχουν λαϊκές, μανάβικα, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, τράπεζες και ΑΤΜ. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται αυτονόητα αλλά στην καθημερινότητα σου, η ύπαρξη αυτών σε κοντινή απόσταση θα σε διευκολύνει.

5. Σου ταιριάζει αυτή η γειτονιά;

Μπορεί να ενθουσιάστηκες με το διαμέρισμα που βρήκες όμως σκέψου, ταιριάζει η γειτονιά αυτή με τον τρόπο ζωής σου; Σου αρέσει η ηρεμία και η φύση; Τσέκαρε αν υπάρχουν πάρκα τριγύρω και απόφυγε τις γειτονιές με μπαρ κι εστιατόρια. Είσαι δραστήρια και θέλεις να βγαίνεις έξω, τσέκαρε πόσο κοντά είσαι σε καφέ κι εστιατόρια, μουσεία και γκαλερί ή γυμναστήρια και yoga studios. Έχεις σκύλο και παιδιά; Βρες τί δραστηριότητες υπάρχουν τριγύρω, παιδικές χαρές, πάρκα σκύλων κτλ.

Σε κάθε περίπτωση, μην πάρεις αψήφιστα την επιλογή της γειτονιάς αν ετοιμάζεσαι να αγοράσεις ή να ενοικιάσεις σπίτι γιατί η σωστή για εσένα γειτονιά θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σου και είναι μια επιλογή που θα μπορούσε να ανεβάσει και την αξία του ακινήτου σου.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Spitia xamilo enoikio athina thessaloniki

Μπορείς να βρεις σπίτια με 150-200 ευρώ ενοίκιο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη το 2024;

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα