4 βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να βρεις το ιδανικό ακίνητο για σένα, από την επιλογή περιοχής έως και τον τεχνικό έλεγχο.

1. Επιλογή περιοχής

Η αναζήτηση ξεκινά με τον ορισμό των περιοχών που σου αρέσουν και εξυπηρετούν τις μετακινήσεις σου. Αναρωτήσου αν επιθυμείς να μένεις κοντά στο κέντρο, τη θάλασσα ή το βουνό, με άμεση πρόσβαση σε κεντρικές λεωφόρους ή μέσα μεταφοράς.

Σκέψου σε βάθος χρόνους τις ανάγκες σου, όσο είναι δυνατόν, όπως αν πρέπει να εξετάσεις τα σχολεία των γειτονικών περιοχών ή να είσαι κοντά στο σπίτι των γονιών σου.

2. Χαρακτηριστικά ακινήτου

Εκτός αν σκοπεύεις να σχεδιάσεις και να χτίσεις εξαρχής το σπίτι που ονειρεύεσαι, θα πρέπει να αποδεχθείς ότι δε θα βρεις το τέλειο όπως το φαντάζεσαι. Μια καλή ιδέα είναι να θέσεις προτεραιότητες, ώστε να δώσεις την απαραίτητη βαρύτητα σε χαρακτηριστικά όπως τα παρακάτω:

  • Εμβαδόν και αριθμός υ/δ
  • Έτος κατασκευής
  • Προσανατολισμός
  • Όροφος
  • Βεράντες
  • Θέση στάθμευσης
  • Αποθηκευτικοί χώροι
  • Τζάκι

Στην περίπτωση της τοποθεσίας και του είδους ακινήτου, εάν αμφιταλαντεύεσαι, είναι καλό να σκεφτείς και την αξία του ως επένδυση, εάν θα μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, ως επαγγελματική στέγη ή φοιτητική ενοικίαση σε περίπτωση που χρειαστεί να μετακομίσεις.

3. Τιμή και κόστη

Πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις, θα πρέπει να καταλήξεις πόσα χρήματα θέλεις να διαθέσεις συνυπολογίζοντας τα δικηγορικά και συμβολαιογραφικά έξοδα, τη μεσιτική αμοιβή αν υπάρχει, το φόρο μεταβίβασης και τα έξοδα μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο.

Για την αγορά ακινήτου θα πρέπει να δικαιολογήσεις τα χρήματα με το Πόθεν Έσχες, για το οποίο προτείνουμε να συμβουλευτείς ένα λογιστή. Σε περίπτωση δωρεάς χρημάτων από κάποιο γονιό για παράδειγμα, υπάρχει έξτρα φορολόγηση.

Επίσης, αν χρειάζεσαι στεγαστικό δάνειο, θα πρέπει να ερευνήσεις τις επιλογές σου και να κινήσεις τις διαδικασίες ώστε να είσαι έτοιμος μόλις βρεις το ακίνητο που σε ενδιαφέρει.

4. Έλεγχος ακινήτου

Πολύ σημαντικό είναι να ελέγξεις τους τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ μπορείς να ζητήσεις κάτοψη, συγγραφή δικαιωμάτων, αλλά και τον κανονισμό της πολυκατοικίας σχετικά με τη χρήση διαμερισμάτων ή κοινόχρηστων χώρων από τον ιδιοκτήτη.

Ο νομικός έλεγχος πρέπει να γίνει από δικηγόρο που θα κάνει έρευνα του ακινήτου στο Υποθηκοφυλακείο και το Κτηματολόγιο. Ο δικηγόρος επίσης θα συντάξει και θα υπογράψει το οριστικό συμβόλαιο μεταβίβασης του ακινήτου.

Ο τεχνικός έλεγχος γίνεται από πολιτικό μηχανικό, ο οποίος θα βεβαιώσει ότι το ακίνητο δεν έχει αυθαιρεσίες και ημιυπαίθριους και ότι πληροί τις προϋποθέσεις ενεργειακής απόδοσης που θέτει ο νόμος, και θα συντάξει τοπογραφικό διάγραμμα με σχετική δήλωση.

Σε περίπτωση αγοράς οικοπέδου «εκτός σχεδίου πόλεως» απευθύνσου στην Πολεοδομία της περιοχής για να μάθεις τους όρους δόμησης.

Για να εκτιμήσεις αν είναι καλή στιγμή αγοράς, μελέτησε την τάση των τιμών ιστορικά σύμφωνα με το δείκτη τιμών ακινήτων SPI.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Agora spitioy athina thessaloniki

Αγορά σπιτιού μέχρι 30.000€ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Τι επιλογές έχεις;

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα