Ζύγισε τα υπέρ και τα κατά τόσο της αγοράς όσο και της ενοικίασης σπιτιού, ώστε να μπορείς να πάρεις την απόφαση που σου ταιριάζει περισσότερο. Ανακάλυψε την επιλογή της αγοράς σπιτιού μέσω ενοικίου.

Η απόφαση ανάμεσα στο να αγοράσεις ή να νοικιάσεις ένα σπίτι είναι κάτι σαν γρίφος που προσπαθείς να λύσεις. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε έναν διάδρομο αναμένοντας να αποφασίσεις ποια πόρτα θα ανοίξεις για να συνεχίσεις το ταξίδι σου. Σ’ αυτήν την περίπτωση βέβαια, πρόκειται για το ταξίδι της ζωή σου και είναι σημαντικό οι αποφάσεις σου να είναι λελογισμένες. Ή έστω, οι καλύτερες δυνατές για το παρόν αλλά και το μέλλον σου. Εάν λοιπόν αναρωτιέσαι - ή και προβληματίζεσαι, αν θα πρέπει να χτίσεις το μέλλον σου σε ένα σπίτι που θα ανήκει σε σένα, ή αν θα πρέπει να επιλέξεις την ελευθερία του να παραμείνεις αφεντικό της ζωής σου, χωρίς τις δεσμεύσεις της ιδιοκτησίας, συνέχισε την ανάγνωση.

Μπορεί όλο και περισσότεροι Έλληνες να προτιμούν να προτιμούν την ενοικίαση έναντι της αγοράς σπιτιού, ωστόσο αξίζει να δούμε τους λόγους για τους οποίους μπορείς να επιλέξεις είτε το ένα, είτε το άλλο, καθώς και τους προβληματισμούς που πρέπει να αναλογιστείς ανά περίπτωση.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για αγορά σπιτιού

Η αγορά σπιτιού συγκεντρώνει μια σειρά πλεονεκτημάτων, καθώς και μια σειρά μειονεκτημάτων. Για να έχεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, συνέχισε την ανάγνωση και μάθε περισσότερα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αγοράς σπιτιού;

  • Δεν έχεις κανέναν πάνω από το κεφάλι μου (π.χ. σπιτονοικοκύρη).
  • Έχεις περισσότερη σταθερότητα.
  • Δημιουργείς το σπίτι που έχεις ονειρευτεί, αφού μπορείς να το διαμορφώσεις ή να το αναβαθμίσεις σταδιακά όπως εσύ θέλεις, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα γούστα σου.
  • Αποκτάς την κυριότητα του σπιτιού μακροπρόθεσμα και μπορείς να το μεταβιβάσεις στα παιδιά σου ή ακόμα και να το πουλήσεις.
  • Μπορείς να εκμεταλλευτείς επενδυτικά το ακίνητο. Συγκεκριμένα, εφόσον ολοκληρωθεί η αγορά, μπορείς αντί να μείνεις σ’ αυτό να το θέσεις προς ενοικίαση (βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη) και να επωφεληθείς απ’ αυτό.

💡Σε ενδιαφέρει να βρεις σπίτι στο κέντρο της Αθήνας; Περιηγήσου στις δεκάδες σελίδες του Spitogatos, δες χιλιάδες ακίνητα προς πώληση στο κέντρο της Αθήνας και βρες το ιδανικό για σένα!

Ποια είναι τα μειονεκτήματα αγοράς σπιτιού;

  • Απαιτείται ένα μεγάλο κεφάλαιο ή χρηματική δέσμευση από πλευράς σου (π.χ. αποπληρωμή ενός στεγαστικού δανείου).
  • Ενδέχεται να χρειαστεί να ξοδέψεις χρήματα για το ακίνητο προκειμένου να γίνουν επιδιορθώσεις και αναβαθμίσεις, κάτι που ανεβάζει το κοστολόγιο.
  • Είσαι εξ’ ολοκλήρου υπεύθυνος για τη συντήρηση του σπιτιού.
  • Πληρώνεις φόρους ιδιοκτησίας ακινήτου (π.χ. ΕΝΦΙΑ), ενώ πριν από αυτό ενδέχεται να επιβαρυνθείς και με την αμοιβή δικηγόρου ή συμβολαιογράφου για την αγορά του ακινήτου.
  • Ίσως δυσκολευτείς να το πουλήσεις, σε δεύτερο χρόνο, εάν χρειαστεί ή γιατί με το πέρασμα των χρόνων «έπεσε» η αξία του.

📌 Διάβασε επίσης: Αγοραπωλησία ακινήτου – Διαδικασία: Πότε δίνω προκαταβολή για αγορά;

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για ενοικίαση σπιτιού

Και η ενοικίαση ακινήτου, με τη σειρά της, έχει τόσο πλεονεκτήματα, όσο και μειονεκτήματα. Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά τα υπέρ και τα κατά αυτής της επιλογής.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενοικίασης σπιτιού;

  • Δεν επιβαρύνεσαι με τα έξοδα για επιδιορθώσεις ή αναβαθμίσεις στο ακίνητο.
  • Δίνεις ένα-δύο μήνες ενοικίου προκαταβολικά και μπαίνεις άμεσα στο σπίτι.
  • Δεν σε επηρεάζει μια πιθανή πτώση της αξίας των ακινήτων στην περιοχή.
  • Δεν πληρώνεις ΕΝΦΙΑ και λοιπούς φόρους για ιδιοκτησία ακινήτου, άρα δεν σε απασχολούν τυχόν αλλαγές στη φορολογία ακινήτων.
  • Μπορείς να αλλάξεις σπίτι - ή περιοχή, όποτε νιώθεις την ανάγκη, χωρίς να σε δεσμεύει κάτι. Αν, για παράδειγμα, μεγαλώσει η οικογένεια, αλλάξεις δουλειά ή παρουσιαστεί σοβαρό πρόβλημα με τους γείτονες ή ακόμα και τον ιδιοκτήτη/σπιτονοικοκύρη, απλά μετακομίζεις.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα ενοικίασης σπιτιού;

  • Ο ιδιοκτήτης μπορεί να σου αυξήσει το ενοίκιο με τη λήξη του αρχικού συμβολαίου και να το ανεβάσει τόσο που να αναγκαστείς να φύγεις.
  • Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, επομένως πρέπει να αφιερώσεις χρόνο, να είσαι άμεσα διαθέσιμος και να κινείσαι γρήγορα για να μην χάσεις καμία ευκαιρία.
  • Μπορεί να χρειαστεί να μετακομίσεις αρκετές φορές (π.χ. ο ιδιοκτήτης χρειάζεται το σπίτι για ιδιοκατοίκηση ή το σπίτι να μην καλύπτει τις ανάγκες σου με τα χρόνια).
  • Αν υπάρχει ανάγκη για συντήρηση ή επιδιορθώσεις του σπιτιού θα πρέπει να συμφωνήσεις με τον ιδιοκτήτη για το τι επιτρέπεται να γίνει και τι όχι, καθώς και ποιος θα καλύψει τα έξοδα.

💡 Αναζητάς να νοικιάσεις σπίτι στη Θεσσαλονίκη; Περιηγήσου στις σελίδες του Spitogatos, δες δεκάδες αγγελίες κατοικιών προς ενοικίαση στη Θεσσαλονίκη κι βρες το ιδανικό ακίνητο για σένα.

Αγορά ή ενοικίαση; 7 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις για να πάρεις την ιδανική απόφαση

Τελικά, τι είναι προτιμότερο για σένα; Να αγοράσεις ή να νοικιάσεις; Η απάντηση είναι πως αυτό εξαρτάται από σένα! Συγκεκριμένα, από τις προτιμήσεις, τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητές σου. Ακολουθούν 7 ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και οι απαντήσεις ενδέχεται να σου δώσουν μια κάποια κατεύθυνση, πριν πάρεις την τελική σου απόφαση. Συγκεκριμένα:

  1. Τι μπορείς να υποστηρίξεις οικονομικά;
  2. Πόσο καιρό σχεδιάζεις να μείνεις στο σπίτι;
  3. Θέλεις σταθερότητα ή ευελιξία;
  4. Είσαι οκ με το γεγονός ότι θα είσαι υπεύθυνος/η για τη συντήρηση και τις επιδιορθώσεις του σπιτιού;
  5. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια και οι προτεραιότητές σου; Θέλεις π.χ. να υπολογίσεις μία αύξηση των υπνοδωματίων ή να είσαι ευέλικτος/η λόγω επαγγελματικών αλλαγών;
  6. Ποιοι παράγοντες θα σε έκαναν να θέλεις να μετακομίσεις σε λίγα χρόνια; Σκέψου εάν θα υπήρχε πρόβλημα σε περίπτωση που δεν μπορούσες εύκολα να μετακομίσεις.
  7. Τι ανάγκες μπορεί να παρουσιαστούν αργότερα που θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου; Για παράδειγμα να είσαι κοντά στους γονείς σου ή να βρίσκεσαι πιο κοντά στη φύση;

📌 Διάβασε επίσης: Τι πρέπει να λάβεις υπόψη πριν αγοράσεις ή νοικιάσεις ένα σπίτι;

💡 Πριν καταλήξεις, καλό θα ήταν να ζητήσεις και τη γνώμη ενός επαγγελματία μεσίτη στην περιοχή που σε ενδιαφέρει, ο οποίος θα σου δώσει πολύτιμες συμβουλές για να πάρεις την πιο σωστή απόφαση!

Αγορά σπιτιού μέσω ενοικίου: Πώς λειτουργεί;

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως ουκ ολίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο για αγορά σπιτιού μέσω ενοικίου. Πως ακριβώς γίνεται αυτό; Ουσιαστικά, αφού δεις αρκετές αγγελίες για σπίτια προς πώληση, κι καταλήξεις στο ιδανικό, σειρά έχει η επικοινωνία με τον αγγελιοδότη (μεσίτη ή ιδιοκτήτη) προκειμένου να μιλήσετε για τη διαδικασία αγοράς. Εδώ πλέον, πέρα από τον κλασικό τρόπο, δηλαδή με εφάπαξ αποπληρωμή του ποσού για την αγορά κατοικίας, μπορείς να συζητήσεις και το ενδεχόμενο για αγορά σπιτιού μέσω ενοικίου.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ του πωλητή και του δυνητικού αγοραστή όπου αντί για εφάπαξ αποπληρωμή, ο αγοραστής θα μπορεί να αποπληρώσει το σύνολο του ποσού μηνιαία σαν ενοίκιο. Και έτσι, μετά το πέρας του συμφωνηθέντος διαστήματος (κατ’ συνέπεια και την αποπληρωμή) η ιδιοκτησία περνά στον νέο ιδιοκτήτη.

Είναι σίγουρα μια επιλογή αρκετά συμφέρουσα για όσους θέλουν να αγοράσουν δικό τους σπίτι αλλά δεν διαθέτουν ολόκληρο το κεφάλαιο ή δεν θέλουν να πάρουν κάποιο στεγαστικό δάνειο. Στην Ελλάδα δεν είναι μια τόσο διαδεδομένη λύση, ωστόσο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος το τελευταίο διάστημα.

Ως εκ τούτου, εάν η αγορά σπιτιού μέσω ενοικίου είναι κάτι που σε ενδιαφέρει μπορείς να απευθυνθείς σε “ειδικούς” - βλ. μεσίτες ή ακόμα και δικηγόρους, που μπορούν να σε καθοδηγήσουν ανάλογα με το αν αυτό είναι εφικτό ή όχι στην περίπτωσή σου.

💡 Γενικά, είναι δύσκολο - έως αδύνατο, να βρεις αγγελίες ακινήτων για αγορά σπιτιού μέσω ενοικίου, καθώς συνήθως αυτό είναι ένα βήμα κατά τη διαδικασία συζητήσεων - διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.

Λάβε υπόψη σου όλα τα παραπάνω, ζύγισε τις ανάγκες και τα θέλω σου, ζήτα βοήθεια από επαγγελματίες (εάν χρειάζεται), σκέψου κι αξιολόγησε πολύ καλά εάν τελικά θα πρέπει να αγοράσεις ή να νοικιάσεις σπίτι για να βρεις το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Spitia xamilo enoikio athina thessaloniki

Μπορείς να βρεις σπίτια με 150-200 ευρώ ενοίκιο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη το 2024;

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα