Εάν σκοπεύεις να αγοράσεις ακίνητο αλλά έχεις χαθεί στη γραφειοκρατία, ο γάτος σου εξηγεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις για να αποκτήσεις το ακίνητο άκοπα και άμεσα.

Πριν την αγορά του ακινήτου:

• Θα πρέπει να έχεις Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Αν θες να αποκτήσεις ΑΦΜ, κάνε μια επίσκεψη στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης μιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.).

• Θα πρέπει να υποβάλεις τη δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (Φ.Μ.Α.) στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και να πληρώσεις το φόρο. Η δήλωση υπογράφεται από εσένα και τον πωλητή και υπολογίζεται στο 3% επί της αξίας του ακινήτου. Ενημερώσου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αν δικαιούσαι να απαλαγείς από το φόρο.

Μετά την αγορά του ακινήτου:

• Σε διάστημα 30 ημερών από την ημερομήνια που υπέγραψες το συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου, θα πρέπει να υποβάλεις τη Δήλωση Στοιχείων Ακίνητων (Ε9) ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Λάβε υπόψιν ότι απαιτείται πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του taxisnet για να έχεις πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή Δήλωσης Ε9/ΕΝΦΙΑ.

• Θα πρέπει να καταβάλλεις κάθε χρόνο το ποσό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α), εφάπαξ ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Πώς να πουλήσω το ακίνητό μου;

Από τη στιγμή που γίνεσαι ιδιοκτήτης ακινήτου μπορείς να πουλήσεις το ακίνητό σου, λαμβάνοντας υπόψιν τις ακόλουθες φορολογικές υποχρεώσεις:

• Θα πρέπει να έχεις διευθετήσει όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με την κατοχή του ακινήτου, οι οποίες αναφέρθηκαν παραπάνω.

• Θα πρέπει να γίνει έκδοση Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α.

• Αφού πουληθεί το ακίνητό σου, θα πρέπει να υποβάλεις τη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Ε9), σε διάστημα 30 ημερών από την ημερομηνία υπογραφής του συμβολαίου πώλησης.

Πώς να μισθώσω το ακίνητό μου μακροχρόνια;

Σε περίπτωση που θέλεις να διαθέσεις το ακίνητό σου για ενοικίαση με μακροχρόνια μίσθωση, έχεις τις εξής φορολογικές υποχρεώσεις:

• Θα πρέπει να υποβάλεις ηλεκτρονικά το μισθωτήριο του ακινήτου στα Στοιχεία Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας μέσα σε διάστημα ενός μηνός από τη συμφωνία μίσθωσης.

• Θα πρέπει να υποβάλεις την Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακίνητης Περιουσίας (έντυπο Ε2) και τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (έντυπο Ε1), ώστε να δηλώνεις τα εισοδήματα που προέρχονται από την ενοικίαση του ακινήτου.

Πώς να μισθώσω το ακίνητό μου βραχυχρόνια;

Για να ενοικιάσεις βραχυχρόνια το ακίνητό σου, θα πρέπει:

• Να αποκτήσεις Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α) μέσω εγγραφής ηλεκτρονικά στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

• Να αναρτήσεις τον Α.Μ.Α. σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες έχεις μισθώσει το ακίνητο.

• Να υποβάλεις την ηλεκτρονική Δήλωση Βραχυχρόνιας Μίσθωσης μέσω της εφαρμογής για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση Ακινήτων.

• Να οριστικοποιείς την εικόνα του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής έως και τις 28 Φεβρουαρίου κάθε έτους, ώστε να καθοριστεί το φορολογητέο εισόδημα που δημιουργήθηκε το προηγούμενο έτος ανά δικαιούχο εισοδήματος.

• Να υποβάλεις την Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακίνητης Περιουσίας (έντυπο Ε2) και τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (έντυπο Ε1), ώστε να δηλώνεις τα εισοδήματα που αποκτώνται από τη μίσθωση του ακινήτου.



Πηγή: Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

agora-akinitoy-poies-einai-oi-forologikes-moy-ypochreoseis

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Voithitikoi xwroi

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Akinito

Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Spiti kleidia

Ποια τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;