Έχεις βγει στο κυνήγι αναζήτησης σπιτιού για ενοικίαση. Έχεις κάποια κριτήρια στο μυαλό σου, όπως το μέγιστο ενοίκιο που αντέχει το πορτοφόλι σου, τις γειτονιές στις οποίες θα ήθελες να μείνεις και τις προδιαγραφές του σπιτιού.

Ο γάτος σε συμβουλεύει για τους παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψην για να μη χρειαστεί να ξαναψάχνεις ένα μήνα αφού βρεις σπίτι.

Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα. Αν εντόπισες μία αγγελία που σε ενδιαφέρει, μη χάσεις λεπτό. Κάλεσε αμέσως τον μεσίτη ή ιδιώτη για να κλείσεις ραντεβού ώστε να δεις το σπίτι. Είναι πολύ πιθανό αν το αναβάλλεις για την επόμενη μέρα να μην είναι πια διαθέσιμο, ειδικά σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά ακινήτων.

Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Κατά την επίσκεψη στο σπίτι, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα παρατηρητικός και να σταθείς στις λεπτομέρειες. Ξεκίνα με τον έλεγχο των βασικών: τα υδραυλικά, την υγρασία και μούχλα στους τοίχους και στο εσωτερικό των ντουλαπιών, τυχόν τρύπες και ρωγμές και τα κουφώματα. Επισκέψου το σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι αν είναι ευήλιο. Έλεγξε αν έχει πόρτα ασφαλείας και αεροστεγή παράθυρα για να μην έχεις απώλεια θερμότητας τους χειμερινούς μήνες. Δες εδώ την checklist ενοικίασης.

Λατρεμένοι μου γείτονες. Για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως, προσπάθησε να αποσπάσεις πληροφορίες για τους γείτονες από τον προηγούμενο ένοικο ή, ακόμα καλύτερα, γνώρισέ τους. Καθένας έχει άλλες απαιτήσεις από το γείτονά του αναλόγως της ηλικίας και της οικογενειακής του κατάστασης. Αν, για παράδειγμα, είσαι φοιτητής προτίμησε να μείνεις σε πολυκατοικία που δεν κατοικούν πολλοί ηλικιωμένοι και οικογένειες με μικρά παιδιά, ώστε να μην αναγκάζεσαι να κλείνεις τη μουσική από τις 8 το βράδυ και να μη φαντάζει όνειρο θερινής νυχτός μια μάζωξη με φίλους. Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο σπίτι, άκου αν γίνεται φασαρία στην πολυκατοικία και εστίασε στην ηχομόνωση του σπιτιού. Είναι ένας σοβαρός λόγος να απορρίψεις το σπίτι αν μπορείς να ακούσεις το γείτονα να βήχει.

Κάνει κρύο στην Ελλάδα. Ναι, κάνει κρύο στην Ελλάδα και ναι, καλό θα ήταν να έχεις θέρμανση στο σπίτι. Δύο κριτήρια πρέπει να λάβεις υπόψην σου, την αυτονομία και τον τρόπο θέρμανσης. Ρώτα αν υπάρχουν καλοριφέρ ή air condition στο σπίτι, αν ανάβουν τα σώματα και αν ναι, κάθε πότε. Η μη αυτόνομη θέρμανση συνεπάγεται πιο ακριβά κοινόχρηστα κατά τους χειμερινούς μήνες, επομένως ενημερώσου για το παραπάνω ποσό που θα καλεστείς να πληρώσεις.

Υπόγραψε ασφαλώς. Κατάφερες να βρεις σπίτι και τώρα ξεκινούν τα διαδικαστικά. Μην αμελήσεις να υπογράψεις συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ώστε να είσαι καλυμμένος νομικά. Διάβασε πολύ προσεκτικά τους όρους του συμβολαίου και έχε κατά νου ότι τα τυποποιημένα συμβόλαια που πωλούνται σε χαρτοπωλεία έχουν συνταχθεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να προστατεύουν κατά κύριο λόγο τους ιδιοκτήτες. Για παράδειγμα, αναφέρουν σε έναν απο τους όρους τους ότι ο ενοικιαστής χρειάζεται έγγραφη άδεια από τον ιδιοκτήτη αν θέλει να φιλοξενήσει κάποιον ή ότι φθορές και ζημιές του σπιτιού επιβαρύνουν τον ενοικιαστή, από όπου κι αν προέρχονται.

Η διάρκεια μίσθωσης μετράει. Οι μισθώσεις κατοικίας βάσει νόμου έχουν υποχρεωτική διάρκεια 3 έτη. Ακόμα κι αν το υπογεγραμμένο συμβόλαιο είναι 2ετές, ο ενοικιαστής μπορεί να παραμείνει στο σπίτι για 3 χρόνια. Εάν έχει υπογραφεί συμβόλαιο διάρκειας μεγαλύτερης των 3 ετών, τότε ισχύει αυτή η διάρκεια. Στην περίπτωση που ο ενοικιαστής θέλει να φύγει πριν τη λήξη της 3ετίας από το σπίτι, ο ιδιοκτήτης μπορεί να διεκδικήσει τα ενοίκια που θα χάσει μέχρι το τέλος της 3ετίας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών έχει ζητήσει να αυξηθεί η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης σε 6 χρόνια.

Ο γάτος σου εύχεται καλή τύχη!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Spitia xamilo enoikio athina thessaloniki

Μπορείς να βρεις σπίτια με 150-200 ευρώ ενοίκιο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη το 2024;

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα