Η εγκατάσταση φυσικού αερίου έχει σωρία προεκτάσεων γι' αυτό πρέπει να είσαι πλήρως ενημερωμένος/η για όλα, προκειμένου να πάρεις τη σωστή απόφαση.

«Έσφιξαν» τα κρύα και τα καλοριφέρ, μαζί με τον κλιματισμό, καίνε στο φουλ; Τι γίνεται, όμως, όταν έρχονται τα κοινόχρηστα ή ο λογαριασμός του ρεύματος; Να τα κλείσεις όλα και να πάρεις αγκαλιά τις κουβέρτες και τα παπλώματα ή μήπως να δεις και άλλες εναλλακτικές; Ακριβώς, εδώ χρειάζονται άλλες λύσεις. Απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα!

Το φυσικό αέριο είναι η λύση που προτείνουν εκείνοι που τα έχουν δοκιμάσει όλα και ξέρουν τα υπέρ και τα κατά. Για αυτό το λόγο και οι υπόλοιποι στρέφονται προς αυτόν τον τρόπο θέρμανσης, εφόσον προσφέρει 40%-60% εξοικονόμηση σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα , ενώ παράλληλα έχει και το χαμηλότερο κόστος συντήρησης.

Γιατί να προτιμήσεις λοιπόν μία εγκατάσταση φυσικού αερίου;

Δες συνοπτικά ποια είναι τα πλεονεκτήματα στη χρήση του φυσικού αερίου και θα καταλάβεις γιατί έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου

Παρακάτω θα βρεις τα «υπέρ» της εγκατάστασης φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα:

  • Εύκολη και πρακτική εγκατάσταση

Προσφέρει αυτόνομη θέρμανση, είναι διαθέσιμο συνέχεια, δεν απαιτεί ανεφοδιασμό, δε μυρίζει και οι νέοι επίτοιχοι λέβητες «λύνουν» τα χέρια σε περιπτώσεις ανακαινίσεων, αλλά και αυτονομήσεων.

  • Οικονομικό

Μέχρι πρόσφατα το φυσικό αέριο ήταν από τα οικονομικότερα καύσιμα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, τα έξοδα θέρμανσης με εγκατάσταση φυσικού αερίου μειώνονται έως 44% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ σε σύγκριση με το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνεται στο μαγείρεμα και το ζεστό νερό, η μείωση φτάνει μέχρι και το 70%.

  • Οικολογικό

Το φυσικό αέριο είναι το πιο καθαρό καύσιμο σε σχέση με τα υπόλοιπα, γιατί κατά την καύση του δεν παράγει τέφρα, υπολείμματα και ενώσεις του θείου που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.

  • Ασφαλές Καύσιμο

Δεν περιέχει το επιβλαβές μονοξείδιο του άνθρακα και σε περίπτωση διαρροής μπορεί να απομακρυνθεί άμεσα. Ωστόσο οι τεχνικές προδιαγραφές που εφαρμόζονται από τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξασφαλίζουν το μέγιστο επίπεδο ασφαλείας.

  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Επειδή το φυσικό αέριο, όπως προαναφέρθηκε, δεν παράγει τέφρα ή άλλα κατάλοιπα όταν καίγεται, με σωστή συντήρηση μπορείς πιο εύκολα, συγκριτικά με άλλα συστήματα, να διατηρήσεις σε καλή κατάσταση τις συσκευές που το χρησιμοποιούν.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Χρήσεις φυσικού αερίου

Στις μέρες μας το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για:

  • Κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση σε κατοικίες
  • Μαγείρεμα στην ειδική εστία – φούρνο
  • Παροχή ζεστού νερού
  • Κλιματισμό με την κατάλληλη συσκευή
  • Παραγωγή ατμού
  • Συμπαραγωγή (ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής & θερμικής ενέργειας)
  • Επαγγελματική χρήση (στεγνοκαθαριστήρια, αρτοποιία, εστιατόρια κ.α.)
  • Βιομηχανική Χρήση (για κάλυψη θερμικών αναγκών στην παραγωγική διαδικασία)

Πού μπορεί να γίνει η εγκατάσταση του φυσικού αερίου;

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για την εγκατάσταση φυσικού αερίου. Μπορεί να γίνει σε:

  • πολυκατοικία
  • διαμέρισμα
  • μονοκατοικία
  • επαγγελματικό χώρο

Αν μένεις σε πολυκατοικία και θέλεις να βάλεις ατομική εγκατάσταση, δε χρειάζεται πλέον να πάρεις την έγκριση των υπόλοιπων ενοίκων. Ωστόσο, για καθαρά τυπικούς λόγους καλής γειτνίασης καλό θα ήταν να το αναφέρεις στη γενική συνέλευση πριν προβείς σε έργα. Μπορεί κάποιος ακόμα συγκάτοικος να ενδιαφέρεται και να πετύχετε καλύτερη τιμή στις εργασίες.

Ωστόσο, αν η πολυκατοικία διαθέτει κεντρική θέρμανση, απαιτείται η συναίνεση της συνέλευσης για τη διαδικασία της μετατροπής, καθώς αυτό θα επηρεάσει όλους τους ενοίκους οικονομικά.

Ενημερώσου, επίσης, για τους κανονισμούς της πολυκατοικίας σχετικά με το μέρος που θα πρέπει να τοποθετηθεί ο λέβητας.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Ποια είναι η διαδικασία που απαιτείται για να συνδεθείς με το φυσικό αέριο;

  • Ύπαρξη δικτύου

Αρχικά, θα πρέπει να δεις αν στον δρόμο σου έχει κατασκευαστεί το δίκτυο φυσικού αερίου. Δυστυχώς, δίκτυο φυσικού αερίου υπάρχει προς το παρόν στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία.

Μπορείς να ενημερωθείς μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής Α.Ε. και Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, όπου θα εισάγεις τη διεύθυνση σου. Διαφορετικά, μπορείς να επικοινωνήσεις απευθείας με έναν πάροχο αερίου ή με τον Δήμο σου. Αν δεν υπάρχει σύνδεση στη περιοχή σου, θα πρέπει να καλύψεις εσύ το κόστος για την επέκταση, γεγονός πραγματικά ασύμφορο.

Επίσης, μπορείς να γλυτώσεις χρόνο και ταλαιπωρία αν προσλάβεις έναν εξειδικευμένο επαγγελματία για να αναλάβει την όλη διαδικασία. Το τι ακριβώς θα χρειαστεί, εξαρτάται από τον χώρο που θες να γίνει η εγκατάσταση.

  • Κατάθεση αίτησης σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου

Στη συνέχεια, καταθέτεις αίτηση για σύνδεση στην ΕΔΑ της περιοχής σου μαζί με ένα αντίγραφο ταυτότητας και μια υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα αναφέρει ότι είσαι ο κάτοχος της οικίας 100%.

  • Υπογραφή σύμβασης και τοποθέτηση μετρητή

Μετά την έγκριση της αίτησης σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου, πληρώνεις τα τέλη σύνδεσης και την εγγύηση, προσκομίζεις τα αποδεικτικά πληρωμής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και υπογράφεις τη σύμβαση με την ΕΔΑ. Έπειτα συμφωνείτε μαζί για το που θα τοποθετηθεί ο μετρητής και η εταιρεία σου στέλνει μετρητή φυσικού αερίου και κάνει την τοποθέτηση. Οι παραπάνω διαδικασίες μπορούν να γίνουν και από εξειδικευμένους επαγγελματίες μηχανικούς με σχετική εξουσιοδότηση. Πλέον, μπορείς να κάνεις σύμβαση με την εταιρεία παροχής αερίου της επιλογής σου.

  • Κατασκευή εσωτερικής εγκατάστασης

Ο μηχανικός που θα προσλάβεις για να ολοκληρώσει το έργο, συντάσσει και καταθέτει τη μελέτη της εσωτερικής εγκατάστασης για να την εγκρίνει η ΕΔΑ. Αφού αυτή εγκριθεί, μπορεί να κατασκευαστεί η εσωτερική εγκατάσταση και οι απαραίτητες συσκευές για τη χρήση του φυσικού αερίου.

  • Έλεγχος εσωτερικής εγκατάστασης και ενεργοποίηση

Όταν ολοκληρωθεί η εσωτερική εγκατάσταση, κλείνεις ραντεβού με την ΕΔΑ για να πραγματοποιήσει τον τελικό έλεγχο της εγκατάστασης και να ενεργοποιήσει τη παροχή φυσικού αερίου. Για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση χρειάζεται ένας τεχνικός για τον καυστήρα που θα κάνει τις τελικές ρυθμίσεις και θα ετοιμάσει σχετικό έγγραφο με τις μετρήσεις.

Πόσο στοιχίζει η εγκατάσταση φυσικού αερίου;

Και επειδή, φυσικά, το κόστος παίζει μεγάλο ρόλο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι οι τιμές για εγκατάσταση φυσικού αερίου ποικίλλουν ανάλογα με τις τεχνικές εργασίες που απαιτούνται αναφορικά με τη χρήση του. Είναι μόνο για θέρμανση ή και για άλλους σκοπούς; Επομένως, για να βρεθεί το ακριβές κόστος πρέπει να αποφασίσεις, αρχικά, τι είναι αυτό που θες. Εξέτασε προσεκτικά όλες τις προεκτάσεις και βρες αυτό που σου ταιριάζει.

Τέλος, να ξέρεις πως η διαδικασία, από την αρχή μέχρι το τέλος, κρατάει περίπου 1,5 μήνα, οπότε φρόντισε να την ξεκινήσεις έγκαιρα εφόσον το αποφασίσεις!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Tetragonika metra akinitou 3

Πώς βρίσκω τα τετραγωνικά μέτρα ενός σπιτιού; Υπολόγισέ το εύκολα

How to increase the value of your home

11 τρόποι να αυξήσεις την αξία του ακινήτου σου

Aproopta

Αναζητάς σπίτι; Τα απρόοπτα που μπορεί να τύχουν στην 1η επίσκεψη