Τι είναι η ενεργειακή κλάση σπιτιού & πώς θα πετύχεις ενεργειακή αναβάθμιση; Μάθε ό,τι χρειάζεσαι για το κτίριό σου.

Η ενεργειακή κλάση σπιτιού και κατ’ επέκταση, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου, με αφορμή τη φετινή ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής, αναδεικνύεται κάτι παραπάνω από επιτακτική. Ήδη εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα ακραία φαινόμενα αποτελούν μία αυστηρή προειδοποίηση για τον καταστροφικό αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης, που βάζει σε κίνδυνο το δικαίωμα εκατομμυρίων ανθρώπων στην τροφή, το νερό, την υγεία, ακόμα και στην ίδια τη ζωή.

Την ώρα που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εντείνονται χρόνο με τον χρόνο, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έρχονται να μας τονίσουν πόσο αναγκαία είναι η επιβολή μέτρων για τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούμε να ανατρέψουμε την πορεία των γεγονότων, αν καταφέρουμε, άμεσα και γρήγορα, να μειώσουμε την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Απαιτείται ωστόσο ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας, η προώθηση της καινοτομίας στις πράσινες τεχνολογίες και η χρησιμοποίηση της πράσινης ενέργειας στην κατασκευή και συντήρηση των κτιρίων. Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την ενεργειακή κατανάλωση των ηλεκτρικών συσκευών, την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιού, αλλά και την ενεργειακή κλάση και τι αντιπροσωπεύει; Συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τι είναι η ενεργειακή κλάση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών;

Πριν ασχοληθούμε με την ενεργειακή κλάση και την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού καθαυτό, πρέπει να αναφέρουμε το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ενεργειακή κλάση και κατανάλωση των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών. Όλες οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές διαθέτουν ενεργειακή σήμανση (ετικέτα) που υποδηλώνει την ενεργειακή τους κλάση. Υπάρχει μια κοινή κλίμακα για όλες τις συσκευές, συμπεριλαμβανομένων μόνο των κατηγοριών A έως G, όπου G η κλάση με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος και A η κλάση με τη μικρότερη κατανάλωση.

💡 Δεν υπάρχει πλέον επέκταση στις κατηγορίες A+/A++/A+++ για τις ηλεκτρικές συσκευές.

Βέβαια, παρά την σήμανση της εκάστοτε συσκευής η πραγματική τελική ενεργειακή κατανάλωσή της εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης και τη θέση της. Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία να ελέγχεις τι ενεργειακής κλάσης είναι κάθε οικιακή συσκευή που αγοράζεις/χρησιμοποιείς. Και φυσικά, να ακολουθείς πρακτικές που μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.

📌Διάβασε επίσης: Οικιακές συσκευές: Tips για να μειώσεις την ενεργειακή τους κατανάλωση

Ποιες ηλεκτρικές συσκευές διαθέτουν ενεργειακή ετικέτα;

Ενεργειακή σήμανση θα βρεις στις παρακάτω οικιακές ηλεκτρικές συσκευές:

  • Ψυγεία, καταψύκτες και συνδυασμοί τους
  • Πλυντήρια ρούχων
  • Στεγνωτήρια ρούχων
  • Συνδυασμένα πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων
  • Πλυντήρια πιάτων
  • Ηλεκτρικοί λαμπτήρες
  • Ηλεκτρικοί φούρνοι
  • Κλιματιστικά
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τι είναι η ενεργειακή κλάση σπιτιού;

Τι σημαίνει η ενεργειακή κλάση ενός ακινήτου; Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας καλλιέργειας «ενεργειακής συνείδησης», είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για την ενεργειακή κατηγορία ενός κτιρίου, καθώς η κατανάλωση ενέργειας επηρεάζει σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην απόφαση της μίσθωσης ή αγοράς ενός ακινήτου.

💡 Η κατάταξη του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας σε ενεργειακή κλάση γίνεται με τη χρήση σχετικών τιμών κατανάλωσης ενέργειας.

Οι 9 κατηγορίες ενεργειακής κατάταξης (Α+, Α, Β+, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η) καθορίζονται από ένα εύρος τιμών βάσει της υπολογιζόμενης συνολικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου σε σύγκριση με το κτίριο αναφοράς. Ως «κτίριο αναφοράς» χρησιμοποιείται το υπό θεώρηση κτίριο, αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ιδεατά τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως σύστημα θέρμανσης και ψύξης, συστήματα σκίασης, αερισμός, σύστημα φωτισμού, αυτοματισμοί.

Τι σημαίνει ενεργειακή κλάση Α, Α+;

Οι ενεργειακές κλάσεις Α και Α+ είναι οι καλύτερες που μπορεί να έχει το σπίτι σου. Σπάνια θα ακούσεις ένα παλιό σπίτι να έχει ενεργειακή κλάση Α, μιας και δύσκολα θα δεις να έχει καλή μόνωση, σύγχρονα κουφώματα και τζάμια, αλλά και ενεργειακά αποδοτικά συστήματα θέρμανσης.

Τι σημαίνει ενεργειακή κλάση Δ, Ε, Ζ, Η;

Όσο προχωράμε παρακάτω στο αλφάβητο, τόσο χαμηλότερα βρίσκεται το κτίριο στην κατάταξη της ενεργειακής κλάσης. Πολλές παλιές κατοικίες έχουν ενεργειακή κλάση Δ, Ε ή και χαμηλότερη, ειδικά αν δεν έχουν ανακαινιστεί για μόνωση, κουφώματα, σύστημα θέρμανσης κ.λπ. Βέβαια, ποτέ δεν είναι αργά για να προχωρήσεις σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σπιτιού και να «ανέβεις» τη σκάλα της ενεργειακής κλάσης.

📌 Διάβασε επίσης: Green Home: Τι είναι και πώς μπορείς να κάνεις το σπίτι σου πιο «πράσινο»;

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τι είναι η ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιού και πώς θα την πετύχεις;

Οι αυξημένες ανάγκες διαβίωσης (θέρμανση, κλιματισμός, παραγωγή ζεστού νερού, φωτισμός, καθημερινές ανάγκες κ.λπ.) έχουν καταστήσει τα σύγχρονα κτίρια αρκετά ενεργοβόρα και επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Αυτό, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση του κόστους της ενέργειας τα τελευταία χρόνια, κάνει υποχρεωτική την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας και δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους. Κατ' επέκταση λοιπόν η ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού κρίνεται αρκετά σημαντική, αν όχι απαραίτητη. Πώς μπορεί όμως να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιού; Τι μπορείς να κάνεις για να γίνει το σπίτι σου, ή όποιο άλλο κτίριο επιθυμείς, πιο αποδοτικό ενεργειακά με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, και φυσικά με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προχωρήσει κανείς στην ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού ειδικότερα, ή ενός κτιρίου γενικότερα. Ένα σπίτι ή ένα κτίριο μπορεί να αναβαμιστεί ενεργειακά, με τους παρακάτω τρόπους.

Ειδικότερα:

  • Αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων και υαλοπινάκων
  • Τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα για παραγωγή ζεστού νερού
  • Χρήση εναλλακτικής μορφής ενέργειας για θέρμανση (φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, βιομάζα, γεωθερμία)
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης σε μη μονωμένες ταράτσες, πυλωτές και σε τοίχους με ανεπαρκή ή καθόλου μόνωση
  • Αντικατάσταση παλιού καυστήρα και λέβητα
  • Τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών στα θερμαντικά σώματα
  • Αντικατάσταση των κοινών συμβατικών λαμπτήρων και φωτιστικών με λαμπτήρες και φωτιστικά LED, καθώς και ηλιακό φωτισμό για το μπαλκόνι ή τον κήπο.
  • Αντικατάσταση παλιών κυκλοφορητών με νέας τεχνολογίας, ηλεκτρονικά ελεγχόμενους και υψηλής απόδοσης
  • Βελτίωση συστήματος αυτοματισμού θέρμανσης
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Παράγοντες που επηρεάζουν την ευκολία ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίου

Όλοι οι τρόποι που περιγράφουμε παραπάνω είναι σημαντικοί, για να βελτιώσεις την ενεργειακή κλάση του σπιτιού / κτιρίου σου.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πετύχεις ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, είναι:

  • Η γεωγραφική θέση του κτιρίου,
  • o τρόπος χρήσης του (κατοικία ή επαγγελματικός χώρος),
  • η παλαιότητά του,
  • οι εγκαταστάσεις και υποδομές που υπάρχουν,
  • η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου,
  • οι πιθανοί πολεοδομικοί περιορισμοί για την ανάπτυξη συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

Πώς επηρεάζει η ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιού ή κτιρίου την αντικειμενική του αξία;

Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού (ή ενός κτιρίου στο σύνολό του) έχει τόσο μακροπρόθεσμα, όσο και βραχυπρόθεσμα οφέλη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Μέσω της εξοικονόμησης καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος, ο άνθρωπος συμβάλλει στη βελτιστοποίηση του κλίματος και τη σωτηρία του πλανήτη, ενώ έχει και ο ίδιος οικονομικά οφέλη χάρη στη μειωμένη κατανάλωση. Ένα, ακόμα, πλεονέκτημα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ενοίκων, εφόσον καταργεί προβλήματα από υγρασία, ξηρή ατμόσφαιρα και κρύο. Με λίγα λόγια, η επένδυση στην ενεργειακή αναβάθμιση ενός ακινήτου αυξάνει τη συνολική του αξία.

💡 Μην ξεχνάς, εφόσον αναβαθμίσεις ενεργειακά το σπίτι σου, πρέπει να ξαναβγάλεις και το ενεργειακό πιστοποιητικό, το οποίο είναι απαραίτητο πλέον για την ενοικίαση σπιτιού και σύμφωνα με το ΠΕΑ ισχύει για δέκα χρόνια.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Σχετικά με το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Η ενεργειακή κλάση σπιτιού / κτιρίου καθορίζεται μέσα από την ενεργειακή επιθεώρηση, δηλαδή την αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης και κατανάλωσης του κτιρίου και δηλώνεται στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική:

  • μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
  • μετά την ολοκλήρωση ριζικής ανακαίνισης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
  • κατά την πώληση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, μέχρι την ενεργοποίηση της Ταυτότητας του Κτιρίου,
  • κατά τη μίσθωση (μακροχρόνια, βραχυχρόνια, υπεκμίσθωση) σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, μέχρι την ενεργοποίηση της Ταυτότητας του Κτιρίου,
  • για κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 250 τ.μ., τα οποία χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Από την έκδοση ΠΕΑ εξαιρούνται:

  • χώροι λατρείας, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια, αποθήκες, κτίρια αγροτικών χρήσεων,
  • μεμονωμένα κτίρια, με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από 50 τ.μ.,
  • κτίρια που η διάρκεια χρήσης τους με βάση το σχεδιασμό τους δεν υπερβαίνει τα 2 έτη,
  • χώροι στάθμευσης, πλυντήρια αυτοκινήτων, περίπτερα, υπαίθρια θέατρα, υπαίθριοι συναυλιακοί χώροι και άλλες ιδιοκτησίες που δεν είναι «δομικά έργα».
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Θέλεις να βγάλεις ενεργειακό πιστοποιητικό; Ή μήπως να προχωρήσεις σε εργασίες ανακαίνισης σπιτιού, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου; Και στις δύο περιπτώσεις, το δίκτυο συνεργατών του Spitogatos είναι έτοιμο να αναλάβει τις εργασίες που χρειάζεσαι. Πάρε προσφορές σήμερα!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Voithitikoi xwroi

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Akinito

Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Spiti kleidia

Ποια τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;