Έχεις, άραγε, συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη είναι στις μέρες μας η ανάγκη να είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον; Στην εποχή που ζούμε δε, είναι επιβεβλημένο να ακολουθούμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, εάν θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν κατοικήσιμο πλανήτη. Και υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι, εκτός από την ανακύκλωση που μπορούν να μας βοηθήσουν πραγματικά να γίνουμε όλοι μαζί προστάτες του περιβάλλοντος, ξεκινώντας μάλιστα από το σπίτι μας.

Αν δεν έχεις ξανακούσει τους όρους «Βιοκλιματικό - Πράσινο - Έξυπνο ή ενεργειακό σπίτι», ήρθε η ώρα να τους μάθεις, γιατί θα τους ακούς πολύ συχνά -από τώρα και στο εξής. Με απλά λόγια, το «πράσινο» σπίτι είναι ένας τύπος σπιτιού που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο. Πρόκειται για ένα κτίριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης, που χρειάζεται να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια τόσο για να θερμανθεί, όσο και για να δροσιστεί.

Για παράδειγμα, ένα «πράσινο» σπίτι μπορεί να είναι κατασκευασμένο από οικοδομικά υλικά που προέρχονται από βιώσιμες πηγές, φιλικά προς το περιβάλλον ή/και ανακυκλωμένα ή να γίνεται χρήση υλικών και πρακτικών που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ανθρώπου στον πλανήτη.

Σκοπός των συγκεκριμένων κτιρίων είναι να μειωθούν ή ακόμα και να εξαλειφθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό, ενέργεια ή φυσικούς πόρους.

Ωστόσο, είτε φτιάχνεις το νέο σου σπίτι, είτε θες να κάνεις κάποιες αλλαγές στο υπάρχων, υπάρχουν τρόποι ώστε να το μετατρέψεις σε βιοκλιματικό με φυσική δόμηση, προσαρμοσμένη στο μικρο-κλίμα της περιοχής και αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Δες λοιπόν ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορείς να κάνεις το σπίτι σου πιο «πράσινο», Ειδικότερα:

1, Εγκατάσταση ενός «έξυπνου» θερμοστάτη

Ανησυχείς για το αυξανόμενο κόστος θέρμανσης, ειδικά κατά τους πιο κρύους μήνες του χρόνου και επιθυμείς να το μειώσεις; Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να εγκαταστήσεις έναν «έξυπνο» θερμοστάτη στο σπίτι σου, τον οποίο μπορείς να προγραμματίσεις να ανάβει συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα.

2. Επένδυση σε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες ή ηλιακό φωτισμό

Οι ενεργειακά αποδοτικοί λαμπτήρες και οι τύπου LED χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, είναι αποτελεσματικοί και μπορούν να σου εξοικονομήσουν χρήματα στον λογαριασμό του ρεύματος. Αν λάβεις υπόψη τα πλεονεκτήματά τους έναντι των κοινών λαμπτήρων, όπως τη βελτιωμένη τεχνολογία, τη μικρότερη ηλεκτρική κατανάλωση και ότι δε χρειάζονται συχνή αντικατάσταση, ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις αυτή τη μετάβαση. Επιπλέον, ακόμα και με αυτές τις λάμπες, φρόντισε να εκμεταλλεύεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όσον αφορά το μπαλκόνι ή τον κήπο του σπιτιού σου, εξέτασε την επιλογή να χρησιμοποιήσεις ηλιακά φωτιστικά. Είναι κομψά, πρακτικά και δεν καίνε καθόλου ρεύμα! Υπάρχουν σε δεκάδες σχέδια και είδη, ενώαποτελούν και μία πολλή ωραία ιδέα διακόσμησης.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

3. Τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών στο σπίτι

Αν θέλεις να κάνεις το σπίτι σου πραγματικά φιλικό προς το περιβάλλον, τότε σκέψου τα ηλιακά πάνελ. Ίσως αρχικά να ακούγεται σαν μία ακριβή λύση, ωστόσο στην πραγματικότητα αποτελεί μια μακροπρόθεσμη επένδυση που θα σου εξοικονομήσει εντέλει περισσότερα χρήματα από όσα ξόδεψες. Μερικοί καταναλωτές μάλιστα έχουν καταφέρει να φύγουν εντελώς από το ηλεκτρικό δίκτυο.

4. Σωστή μόνωση και περιορισμός των διαρροών αέρα

Ένας από τους πιο έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων είναι ένα καλά μονωμένο σπίτι, που διατηρεί μία σταθερή θερμοκρασία, οπότε χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να παραμείνει ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Μπορείς να το πετύχεις:

  • με νέα κουφώματα, που δεν έχουν απώλειες
  • τοποθετώντας διπλά τζάμια σε παράθυρα που δεν έχουν ήδη
  • εγκαθιστώντας θερμομόνωση στην ταράτσα, την πυλωτή και τους τοίχους περιμετρικά του σπιτιού

Επειδή το κόστος εδώ ανεβαίνει, μπορείς να εκμεταλλευτείς τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που προσφέρουν πολύ καλή επιδότηση και άτοκη δανειοδότηση.

5. Τακτική συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα

Οι σύγχρονοι λέβητες και καυστήρες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πολύ πιο αποδοτικοί σε θερμότητα και ενέργεια από τους αντίστοιχους παλαιότερης τεχνολογίας. Θα πρέπει, όμως να γίνεται τακτικό σέρβις και να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τους παλαιότερους λέβητες και καυστήρες. Επομένως, φρόντισε να μην παραλείπεις να καλείς πιστοποιημένο τεχνικό για να καθαρίζει τον λέβητα και να ρυθμίζει τον καυστήρα. Ο τεχνικός, επίσης, μετράει και αναλύει τα καυσαέρια και εκδίδει αντίστοιχο φύλλο ελέγχου.

Συμβουλή: Μείωσε, κατά μερικούς βαθμούς (μέχρι τους 70 ο C), τη θερμοκρασία στην οποία λειτουργεί ο λέβητας για να εξοικονομήσεις χρήματα και για να βεβαιωθείς ότι λειτουργεί καλά. Η μείωση ακόμα και κατά έναν βαθμό Κελσίου μπορεί να φέρει σημαντική αλλαγή στο κόστος θέρμανσης.

6. Πράσινη ταράτσα

Στο πλαίσιο του βιοσχεδιασμού ανήκει και η «πράσινη» ταράτσα. Μην την μπερδεύεις, όμως, με έναν ταρατσόκηπο. Στον ταρατσόκηπο, οι γλάστρες και οι ζαρντινιέρες απλώς αλλάζουν θέση και από το μπαλκόνι «ανεβαίνουν» στην ταράτσα. Και ναι μεν είναι αισθητικά ωραίος, αλλά καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού, χωρίς να εξασφαλίζει μόνωση και να βελτιώνει το τοπικό κλίμα.

Αντίθετα, η «πράσινη» ταράτσα αυξάνει την εμπορική αξία του κτιρίου, ενώ παράλληλα το αναβαθμίζει αισθητικά και το μονώνει. Επίσης, τα τελευταία χρόνια οι «πράσινες» ταράτσες μετατρέπονται σε χώρους αναψυχής για τους ενοίκους, καθώς κατασκευάζονται με πέργκολες, μπάρμπεκιου και ειδικούς φωτισμούς. Πολλοί άνθρωποι που ζουν στις μεγαλουπόλεις έχουν δημιουργήσει μικρούς λαχανόκηπους στις ταράτσες τους και παράγουν τα δικά τους προϊόντα.

7. Μείωσε την ημερήσια χρήση νερού

Η εξοικονόμηση του νερού είναι απαραίτητη σε ένα «πράσινο» σπίτι, επομένως φρόντισε να μην σπαταλάς άσκοπα το νερό όταν κάνεις μπάνιο, όταν πλένεις τα πιάτα, όταν καθαρίζεις τη βεράντα ή το μπαλκόνι σου ή όταν ποτίζεις τα αγαπημένα σου λουλούδια. Επιπλέον, μπορείς να εγκαταστήσεις εξαεριστήρες στις βρύσες του σπιτιού σου αλλά και να αλλάξεις την κεφαλή του ντουζ με μια κεφαλή χαμηλής ροής.

8. Χρήση υλικών με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε πτητικές οργανικές ενώσεις

Οι πτητικές οργανικές (VOC) στις μπογιές μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ναυτία και ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, του δέρματος και των ματιών, αλλά και άλλα προβλήματα. Προσπάθησε λοιπόν να χρησιμοποιείς χρώματα και καθαριστικά προϊόντα με μηδενικές ή έστω χαμηλές πτητικές ενώσεις.

Γιατί είναι σημαντικό το κομμάτι της «πράσινης» συνείδησης;

Πέρα από τον θετικό αντίκτυπο για το ίδιο το περιβάλλον - μείωση του αριθμού των ρύπων που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, μια πιο «πράσινη» στάση ζωής ωφελεί και το άτομο καθαυτό. Ειδικότερα, αυτό το lifestyle συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην εξάλειψη των περιβαλλοντικών τοξινών που μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία γενικότερα των ανθρώπων.

Συνεπώς, μπορεί οι παραπάνω τρόποι να φαντάζουν μια τεράστια πρόκληση για να τους εφαρμόσεις, ωστόσο η πραγματοποίηση θετικών αλλαγών στο σπίτι σου για λόγους βιωσιμότητας έχει θετική επιρροή τόσο σε σένα, όσο και στο περιβάλλον. Μην υποτιμάς πόση δύναμη έχεις σαν άτομο για να φέρεις τη συλλογική αλλαγή. Όλα μετράνε!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Parke patwma

Καθαρισμός παρκέ: Πώς να το καθαρίσεις αποτελεσματικά με ταλκ