Πώς να ανακυκλώσεις και να διαχειριστείς τα οργανικά απορρίμματα του σπιτιού σου, βήμα-βήμα!

Πώς να ανακυκλώσεις και να διαχειριστείς τα οργανικά απορρίμματα του σπιτιού σου, βήμα-βήμα!


Με αφορμή τις πρόσφατες μελέτες που έχουν δείξει ότι η μείωση της υπερδραστηριότητας των ανθρώπων λόγω του covid-19 έχει φέρει ευεργετικά οφέλη για το περιβάλλον, είναι πασιφανές το πόσο άμεσα επηρεάζει οτιδήποτε κάνουμε τη γη που μας φιλοξενεί. Σίγουρα είναι δύσκολο να απαλλαχθούμε από κακές συνήθειες πολλών ετών που επιβαρύνουν τη φύση. Παρ’όλα αυτά, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα όπως η σωστή ανακύκλωση, θα καταφέρουμε να συνδράμουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Ξεκίνα λοιπόν τώρα το δικό σου κέντρο διαχείρισης απορριμμάτων και μάθε πώς να ανακυκλώνεις τα οργανικά απορρίμματα!

Βήμα 1ο: Μάθε τα απαραίτητα

Είναι σημαντικό, αρχικά, να ενημερωθείς για το τί ανακυκλώνεται και τί όχι. Επίσης, ποιά υλικά βιοδιασπασπώνται και ποιά μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Καλό είναι να γνωρίζεις τί τελικά δεν διασπάται με το χρόνο και παραμένει στο περιβάλλον μολύνοντάς το. Όλη αυτή η γνώση θα σε βοηθήσει να οργανώσεις καλύτερα τα οικιακά (οργανικά και μη) απορρίμματά σου και να καταφέρεις να τα ανακυκλώσεις σωστά.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Από: https://www.inkefalonia.gr/koinonia/65707-konstantinos-prentzas-tourismos-diaxeirisi-aporrimmaton

Βήμα 2ο: Φτιάξε το δικό σου κέντρο διαχείρισης απορριμμάτων

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, όμως ειλικρινά δεν θα χρειαστείς παραπάνω από ενάμιση τετραγωνικό μέτρο του σπιτιού σου (ή ακόμα και λιγότερο) για να φτιάξεις το κέντρο διαχείρισης απορριμμάτων σου. Αυτό μπορεί να είναι ένας ελεύθερος χώρος δίπλα από μια πόρτα, στην κουζίνα ή ακόμα σε κάποιο σημείο του μπαλκονιού σου.

Βήμα 3ο: Βρες 5-7 δοχεία ή κάδους

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι κουτί ή δοχείο έχεις στο σπίτι όπως μεταλλικούς κάδους, κουτιά απο ανακυκλωμένο χαρτόνι, ξύλινα καφάσια ακόμα και παλέτες. Μπορείς να ξεκινήσεις με 5 κάδους που θα καλύπτουν τις εξής κατηγορίες οικιακών απορριμμάτων:

1. Οργανικά απορρίματα

2. Ανακύκλωση

3. Επαναχρησιμοποιούμενα υλικά

4. Σκουπίδια

5. Πλαστικά (μη ανακυκλώσιμα) σακουλάκια

Επίσης, μπορείς, αν θέλεις, να προσθέσεις ένα κάδο για υφάσματα και έναν για χαρτιά, για ακόμη πιο αποτελεσματική διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων σου.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Από: https://www.flowmagazine.gr/vazontas_sti_zoi_mas_tin_kompostopoiisi/

Βήμα 4ο: Ξεκίνα την ανακύκλωση!

Χρησιμοποίησε βιοδιασπώμενες σακούλες στον μεταλλικό κάδο που έχεις για τα οργανικά απορρίμματα (φαγητά, φύλλα, φλούδια, κτλ.) και μετά μπορείς να τις πετάξεις στους ειδικούς καφέ κάδους ή στον κομποστοποιητή (αν έχεις). Αν δεν έχει η γειτονιά σου καφέ κάδους, μπορείς να τα απορρίψεις στους πράσινους, σαν κανονικά σκουπίδια.

Εννοείται οτι τα οργανικά απορρίμματά μπορούν να γίνουν εξαιρετικής ποιότητας κομπόστ για τον κήπο και τις γλάστρες σου. Αυτό το φυσικό λίπασμα θα βοηθήσει να έχεις πιο υγιή φυτά χωρίς τη χρήση κάποιου χημικού λιπάσματος. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να ρίξεις αρκετό χώμα στο κάδο σου και να φροντίζεις αυτός να αερίζεται σωστά. Εάν έχεις κομπόστ, μη ξεχνάς να ανακατεύεις το χώμα με τα οργανικά απορρίμματα συχνά. Όταν τα οργανικά υλικά πάρουν ένα σκουρόχρωμο (καφετί) χρώμα, τότε το λίπασμά σου είναι έτοιμο για χρήση.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Από: https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/protoporei-sti-diacheirisi-vioapovliton-o-dimos-mesologgioy/

Βήμα 5ο: Συνέχισε με τα υπόλοιπα αντικείμενα

Στους υπόλοιπους κάδους/δοχεία/καφάσια μπορείς να ρίξεις:

(1) επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, όπως γυάλινα βάζα και κονσέρβες και να τα μετατρέψεις σε έξυπνα διακοσμητικά για το σπίτι σου.

(2) ανακυκλώσιμα υλικά, προσέχοντας τις ετικέτες επάνω στα αντικείμενα (να αναγράφεται ότι ανακυκλωνεται ή να έχει την ειδική σήμανση).

(3) χάρτινα αντικείμενα (π.χ., αποδείξεις, χειροτεχνίες που δεν χρειάζεσαι, μικρά χαρτάκια, κτλ.) και να φτιάξεις το δικό σου χαρτί! Αφού μπορείς να φτιάξεις μόνος σου διαχυτή αιθέριων ελαίων και αποσμητικό χώρου, γιατί να μη μπορείς να φτιάξεις το δικό σου χαρτί! Στο YouTube έχει πολλά βιντεάκια με ιδέες και μεθοδολογίες.

(4) μη ανακυκλώσιμα πλαστικά σακουλάκια που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σαν γέμιση για μαξιλαράκια βεράντας ή άλλα διακοσμητικά. ‘Ασε την φαντασία σου ελεύθερη και βρες πρωτότυπες ιδέες για να επαναχρησιμοποιήσεις αντικείμενα που δεν ανακυκλώνονται και να τα μετατρέψεις σε δημιουργικές προτάσεις διακόσμησης!

Η δημιουργία του δικού μας οικιακού κέντρου διαχείρισης οργανικών (και μη) απορριμμάτων συμβάλλει σημαντικά σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον και μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη ρουτίνα για όλη την οικογένεια αλλά και μια αφορμή για ενασχόληση με τα φυτά μας ή τον κήπο μας.

Καλή αρχή λοιπόν! Και αν έχεις βρει και άλλους τρόπους διαχείρισης των οικιακών σου απορριμμάτων, μη διστάσεις να τους μοιραστείς μαζί μας!


Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Mwsaiko patwma

Μωσαϊκό πάτωμα: Κορυφαίες λύσεις για μωσαϊκά πατώματα

Rafia toixoy saloni

7 ιδέες για ράφια τοίχου για σαλόνι

Plakakia mpanioy

Ιδέες για πλακάκια μπάνιου: Οι τοπ ιδέες της χρονιάς