Ανακαινίζοντας το σπίτι σου αυτόματα ανεβάζεις και την αξία του, εφόσον, φυσικά, γίνουν οι σωστές επιλογές και δεν ξεφύγεις και πολύ από τον προϋπολογισμό σου. Σε αυτό τον οδηγό, θα σε βοηθήσουμε να ανανεώσεις το σπίτι σου, επισημαίνοντας παράλληλα και κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις ιδίως αν σκοπεύεις να το ενοικιάσεις.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Ερωτήσεις για πριν την έναρξη των εργασιών

Είναι σημαντικό να υπάρχει καλή οργάνωση σε ότι αφορά τις εργασίες που θέλεις να κάνεις. Μπορείς να ξεκινήσεις απαντώντας τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Έχει το σπίτι προβλήματα ηλεκτρικής καλωδίωσης που πρέπει να φτιάξεις;
 • Είναι τα υδραυλικά του σπιτιού σε καλή κατάσταση;
 • Υπάρχουν ζημιές σε οροφή, πάτωμα ή/και τοίχους;
 • Το σύστημα θέρμανσης και ψύξης τους σπιτιού δουλεύει σωστά;
 • Ποιά σημεία του σπιτιού είναι αδύνατον να αλλάξουν ή που θα κοστίσουν πολύ ακριβά αν αντικατασταθούν (π.χ. οι εσωτερικοί σωλήνες και τα δομικά τοιχώματα);
 • Σε τί είδους ενοικιαστή στοχεύεις (π.χ. φοιτητή, υπάλληλο εταιρείας, οικογένεια, κτλ);
 • Πώς πρέπει να διαρρυθμιστεί το σπίτι έτσι ώστε να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής του συγκεκριμένου τύπου ενοικιαστή;
 • Πρέπει να επιπλώσεις πλήρως τους εσωτερικούς χώρους έτσι ώστε να ικανοποιηθεί ο ενοικιαστής που στοχεύεις;
 • Χρειάζεσαι άδεια από την πολεοδομία για τις ανακαινίσεις που θέλεις να κάνεις;

Σημείωση: Οι επιφανειακές αλλαγές (π.χ., μικρές ηλεκτρικές εργασίες και βάψιμο τοίχων) και η αντικατάσταση συσκευών που δεν χρειάζονται αλλαγή στα ηλεκτικά κυκλώματα ή τις σωληνώσεις, δεν απαιτούν ειδική άδεια (συνήθως). Θα χρειαστεί να βγάλεις άδεια από την πολεοδομία αν, για παράδειγμα, έχεις σκοπό να εγκαταστήσεις νέες ηλεκτρικές καλωδιώσεις, να κατεδαφίσεις δομικούς τοίχους και για άλλες μεγάλες αλλαγές. Μπορείς να συμβουλευτείς την υπηρεσία αδειοδότησης για το αν χρειάζεται να βγάλεις άδεια για τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις στο ακίνητο.

Τί να αποφύγεις στην ανακαίνιση σπιτιού

Αν και πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διεκπεραιώσουν κάποιες εργασίες του σπιτιού, καλό θα ήταν να μην αναλάβεις μια επισκευή αν δεν είναι 100% μέσα στις δυνατότητές σου. Καλύτερα να ασχοληθεί ένας επαγγελματίας, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλες δομικές αλλαγές, καθώς αυτές απαιτούν εξειδίκευση σε μεγάλο βαθμό. Μπορείς, παρόλα αυτά, να ασχοληθείς με μικρότερες αλλαγές, όπως το βάψιμο των τοίχων, αν αυτό σε ευχαριστεί.

Επίσης, προσπάθησε να αποφύγεις:

 • Τη χρήση φθηνών υλικών – Τα οικονομικά υλικά δεν είναι πολύ ανθεκτικά, επομένως δεν αποτελούν μια καλή επένδυση μακροπρόθεσμα. Σε σημαντικές ανακαινίσεις, όπως την αλλαγή δαπέδου, τα πλακάκια και του πάγκους σε μπάνιο και κουζίνα, αντίστοιχα, καλό θα ήταν να διαλέξεις ανθεκτικά υλικά (π.χ., γρανίτης ή μάρμαρο) που δεν θα δυσκολέψουν την συντήρηση του ακινήτου.
 • Τα έντονα χρώματα – Μπορείς να δώσεις μια αίσθηση ζεστασιάς με μια ουδέτερη παλέτα χρωμάτων που ελκύει μεγαλύτερο αριθμό ενοικιαστών από τα τολμηρά χρώματα και τις παροδικές τάσεις και να δώσεις χρώμα στο χώρο με πολύχρωμα διακοσμητικά στοιχεία.
 • Τις υπερβολές – Σίγουρα οι ενοικιαστές εκτιμούν ακίνητα που έχουν οικιακές συσκευές. Μπορείς να αγοράσεις έξυπνες συσκευές χωρίς απαραίτητα αυτές να είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εκτός αν, φυσικά, στο επιτρέπει η τσέπη σου. Γενικά, όμως, καλύτερα να επενδύσεις στην ανακαίνιση του μπάνιου και της κουζίνας, αφού αυτά προσφέρουν την μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης.

Τι να προσέξεις όταν ανακαινίζεις το ακίνητό σου

Κατ’αρχήν, να έχεις ξακάθαρους στόχους και να ξέρεις επακριβώς τι θα ξοδέψεις, πού και πόσο. Μέσα στους υπολογισμούς σου, μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις αμοιβές για επαγγελματικές υπηρεσίες (π.χ. διακοσμητές, εργολάβους, κτλ.).

Καλό θα ήταν, επίσης, να φροντίσεις τον φωτισμό του σπιτιού, έτσι ώστε να δημιουργεί ένα φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον.

Τέλος, υπάρχουν πάρα πολλές έξυπνες αρχιτεκτονικές λύσεις που θα βοηθήσουν να αυξήσεις την λειτουργικότητα του χώρου σου, κάνοντάς τον πιο ελκυστικό στους ενοικιαστές. Μικρές παρεμβάσεις, όπως η τοποθέτηση συρόμενων πλαισίων για τη δημιουργία επιπλέον αποθηκευτικού χώρου σε ένα μικρό σπίτι, για παράδειγμα, μπορούν κυριολεκτικά να μεταμορφώσουν το χώρο.

Φυσικά, η ασφάλεια θα πρέπει να είναι το Α και το Ω σε μια ανακαίνιση. Ένα σύγχρονο σύστημα συναγερμού και ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα και καπνού, θα δώσουν μια παραπάνω αίσθηση ασφάλειας στους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές, κάνοντας το ακίνητο ακόμα πιο περιζήτητο.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα

Epiplomeno mi epiplomeno spiti

Επιπλωμένο ή μη επιπλωμένο σπίτι προς ενοικίαση: Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα