Η νέα κανονικότητα του κορονοϊού επηρέασε, μέσα σε όλα, και το Real Estate, καθώς άλλαξε τις προτιμήσεις ενοικιαστών-αγοραστών και τις τιμές των ακινήτων.


Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε και έφερε μαζί της αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας και συνεχίζει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πως ζούμε, πράττουμε και σκεφτόμαστε.

Ουσιαστικά, το 2021 αποτέλεσε την αφετηρία μιας καινούργιας εποχής, η οποία χαρακτηρίζεται από υβριδικά μοντέλα εργασίας, αναθεώρηση των προτεραιοτήτων και κριτηρίων σε ό,τι αφορά την επιλογή κατοικίας, αλλά και γενικότερα του τρόπου ζωής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Spitogatos, αύξηση καταγράφεται στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σε ολόκληρη τη χώρα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κι ενοικίασης δε, εντοπίζονται σε περιοχές μακριά από το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας τις σταθερές τάσεις αποκέντρωσης που επέφερε ο νέος τρόπος ζωής και εργασίας.

Αττική

Στην Αττική, οι μεγαλύτερες αυξήσεις ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών παρατηρούνται κυρίως σε περιοχές μακριά από το κέντρο της Αθήνας, στα προάστια, καθώς το μέχρι πρότινος μεγάλο τους μειονέκτημα, η απόσταση από το κέντρο, φαίνεται να αποτελεί πλέον ένα από τα δευτερεύοντα κριτήρια για την επιλογή κατοικίας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών του Spitogatos (SPI), ορισμένες από αυτές τις περιοχές είναι αυτή του Παπάγου, ο Χολαργός, το Πολυδένδρι και τα Βριλήσσια.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Στην αντίπερα όχθη, στο κομμάτι της ενοικίασης ακινήτων,παρατηρήθηκαν τάσεις σταθεροποίησης αλλά και ελαφράς μείωσης στις ζητούμενες τιμές σε κεντρικές συνοικίες της Αθήνας.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη τώρα, η αύξηση τιμών σε περιοχές όπως τα Βασιλικά, το Ελευθέριο Κορδελιό και η Πυλαία φαίνεται πως εναρμονίζεται με την γενικότερη προτίμηση των ενοικιαστών σε κατοικίες εκτός του κέντρου.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται στις εξής περιοχές:

Αντίστοιχα, οι πιο αξιοσημείωτες μειώσεις ζητούμενων τιμών ενοικίασης κατοικιών στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν ως εξής:

Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στις τιμές ακινήτων που βρίσκονται πιο κοντά στη θάλασσα. Ειδικότερα, περιοχές όπως το Σούνιο στην Αττική και ο Θερμαϊκός, η Πυλαία και η Θέρμη στη Θεσσαλονίκη, καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ενοικιάσεις, οι οποίες ξεπερνούν το 5%, ενώ αγγίζουν ακόμη και το 20%.

Οι δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη, ορισμένες περιοχές αναδείχθηκαν οι πιο δημοφιλείς: Στην Αττική, όπως θα δείτε και παρακάτω, βρίσκουμε ως δημοφιλέστερες για ενοικίαση τις εξής περιοχές: Αμπελόκηποι - Πεντάγωνο, Παγκράτι, Νέος Κόσμος, Κολωνάκι - Λυκαβηττός και Κυψέλη. Ενώ αντίστοιχα για αγορά κατοικίας, από τη λίστα των δημοφιλέστερων θα δούμε πως «φεύγει» ο Νέος Κόσμος και «έρχεται» η Γλυφάδα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Στη Θεσσαλονίκη, στη λίστα με τις δημοφιλέστρες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά, συμπεριλαμβάνονται τα εξής: Κέντρο Θεσσαλονίκης, Τούμπα, Ανάληψη - Μπότσαρη - Νέα Παραλία, Βούλγαρη - Ντεπώ - Μαρτίου και Χαριλάου.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Συνολικά, από τα στοιχεία αυτά αποτυπώνεται μία μεταβολή στις οικιστικές προτιμήσεις ενοικιαστών και υποψήφιων αγοραστών, οι οποίοι πλέον προσανατολίζονται σε περιοχές με χαμηλό συντελεστή δόμησης, περισσότερο πράσινο και πρόσβαση στη θάλασσα.

Ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σχολιάζοντας τα στοιχεία του δείκτη τιμών, αναφέρει: «Κάνοντας ένα βήμα πίσω και κοιτάζοντας τα δεδομένα λίγο πιο απομακρυσμένα, ενώ το 2020 αναστατώθηκε η αυξητική πορεία του real estate που είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα 1-2 χρόνια, το 2021 υπήρξε ξεκάθαρα μια δυναμική χρονιά με αυξημένη προσφορά και ζήτηση, συναλλαγές αλλά και νέα επιχειρηματικά μοντέλα στο real estate. Οι πρώτες εβδομάδες του 2022 δεν δείχνουν κάτι διαφορετικό, μάλιστα τον Ιανουάριο 2022 στις ιστοσελίδες μας είχαμε 55% περισσότερα αιτήματα ενδιαφέροντος για ακίνητα από τον μηνιαίο μέσο όρο του 2021, δηλαδή αυξημένη ζήτηση σε επίπεδα ανάπτυξης που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Το real estate είναι ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο».

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Xronoi agora oikistika akinita attiki 2023

Χρόνοι αγοράς οικιστικών ακινήτων στην Αττική. Τι δείχνουν τα στοιχεία του 2023;

Agora oikistika akinhta attiki prosfora taseis trimhno 2023

Αγορά Οικιστικών Ακινήτων στην Αττική: Προσφορά και Τάσεις το τρίτο τρίμηνο του 2023

Polyteli1

Πολυτελή σπίτια για αγορά ή ενοικίαση - Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα