Όσο μεγάλο ή μικρό και αν είναι ένα δωμάτιο, πάντα θέλουμε να φαίνεται μεγαλύτερο, σωστά; Ακριβώς! Παρακάτω θα βρεις μερικούς τρόπους για να το πετύχεις!

Θέλεις να κάνεις τα δωμάτια του σπιτιού να μοιάζουν μεγαλύτερα και δεν ξέρεις από που να αρχίσεις; We’ve got you covered! Παρακάτω θα βρεις μερικά κόλπα για να «ξεγελάς» το μάτι και να κάνεις το κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου να δείχνει μεγαλύτερο απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα:

Επίλεξε τα κατάλληλα έπιπλα: Η επιλογή -και τοποθέτηση- των επίπλων είναι καταλυτική για το αν ένα δωμάτιο θα δείχνει μεγαλύτερο ή μικρότερο. Είναι σημαντικό, γενικότερα, να επιλέξεις πολυλειτουργικά έπιπλα όπως ένας καναπές-κρεβάτι ή ένα επεκτεινόμενο-πτυσσόμενο τραπεζάκι για το σαλόνι σου κτλ. Αν θες το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, απέφυγε τα ψηλά και ογκώδη έπιπλα τα οποία καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο, παρεμποδίζοντας τη γενικότερη λειτουργικότητα και πρακτικότητα του δωματίου. Μια ακόμη λύση, και γενικότερα τάση το τελευταίο διάστημα, είναι και τα αιωρούμενα έπιπλα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Δημιούργησε ένα εστιακό σημείο: Είναι ιδιάζουσας σημασίας να μάθεις πώς να κάνεις ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο μέσω ενός κεντρικού σημείου - ενός χώρου ή ενός χαρακτηριστικού που θα τραβάει το βλέμμα. Για παράδειγμα, στην τραπεζαρία μπορεί να είναι το τραπέζι και στην κρεβατοκάμαρα το κρεβάτι. Το σημαντικό είναι να βρεις ένα αντικείμενο το οποίο θα βρίσκεται στο επίκεντρο και τραβάει την προσοχή, ενώ τα υπόλοιπα γύρω του θα είναι πιο απλά και μίνιμαλ.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Χρησιμοποίησε ήπιες αντιθέσεις και προτίμησε πιο ανοιχτά χρώματα τα οποία κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο: Το χρώμα είναι το «κλειδί» για να κάνεις το δωμάτιό σου να φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο, δημιουργώντας μια οπτική ψευδαίσθηση. Συγκεκριμένα, τα φωτεινά – πιο ανοιχτά, παλ - χρώματα στους τοίχους αντανακλούν καλύτερα το φως και να κάνουν τον χώρο να μοιάζει πιο ανοιχτός και ευάερος. Αντίθετα, η επιλογή πιο σκούρων αποχρώσεων απορροφά τις ακτίνες του φωτός, κάνοντας έτσι το δωμάτιο να φαίνεται τελικά μικρότερο. Ωστόσο, αν ένα δωμάτιο δίνει έμφαση στα ανοιχτά χρώματα σε συνδυασμό με κάποιες πιο σκούρες πινελιές, τότε το δωμάτιο θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο ευρύχωρο. Οι ιδανικοί χρωματικοί συνδυασμοί είναι: το υπόλευκο με αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου. Τέλος, μπορείς να προσθέσεις περισσότερο βάθος βάφοντας τα περιγράμματα των τοίχων πιο ανοιχτά από τους υπόλοιπους τοίχους.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Εκμεταλλεύσου τον φυσικό φωτισμό και χρησιμοποίησε σωστά τον τεχνητό: Το φυσικό φως παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα δωμάτιο. Επομένως, η σωστή διάχυση του φυσικού φωτός, μπορεί να κάνει ένα δωμάτιο να δείχνει πιο μεγάλο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λεπτές και ημιδιαφανείς κουρτίνες για τα διάφορα δωμάτια του σπιτιού σου, καθώς και να αποφύγεις να τοποθετήσεις ογκώδη έπιπλα μπροστά από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Επιπλέον, μπορείς να χρησιμοποιήσεις, συνδυαστικά, και μερικά φωτιστικά τα οποία θα δημιουργούν μια πιο ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Χρησιμοποίησε έξυπνα τους καθρέφτες: Οι καθρέπτες, σε κάθε περίπτωση, κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο. Και αυτό είναι πραγματικά αδιαμφισβήτητο. Η έξυπνη χρήση ενός καθρέπτη, στραμμένου προς το σημείο εστίασης, είναι το «κλειδί», καθώς βοηθά να αντανακλάται καλύτερα το φως, δημιουργώντας βάθος στο δωμάτιο. Αν συνδυάσεις μάλιστα έναν καθρέπτη ή μια ντουλάπα με καθρέπτη μαζί με γυάλινες επιφάνειες, τότε το δωμάτιο θα φαίνεται πιο φωτεινό πρωί-βράδυ.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Μεγιστοποίησε τη διαρρύθμιση του δωματίου σου: Πριν καταλήξεις στα έπιπλα για το δωμάτιο σου, είναι σημαντικό να κάνεις μερικούς υπολογισμούς, ώστε το μέγεθος το δωματίου να ταιριάζει αρμονικά με τα έπιπλα μέσα σ' αυτό. Αν έχεις μεγαλύτερα έπιπλα, τοποθέτησε τα κοντά στους τοίχους για να μεγιστοποιήσεις τον ανοιχτό χώρο στο δωμάτιο, ενώ φρόντισε να μην «μπλοκάρεις» με έπιπλα τους διαδρόμους.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Απέφυγε την ακαταστασία και τα περιττά αντικείμενα: Η σωστή οργάνωση και η απουσία ακαταστασίας, κάνει ένα δωμάτιο να δείχνει πιο όμορφο και καθαρό. Ένα τακτοποιημένο σπίτι εξάλλου θα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, ενώ η παρουσία μόνο των απαραίτητων επίπλων και αντικειμένων, είναι ιδιάζουσας σημασίας. Προτίμησε λοιπόν να διατηρείς το σπίτι σου καθαρό και χωρίς άχρηστα αντικείμενα εντός του οπτικού πεδίου, ώστε να φαίνεται πιο ανοιχτό. Επίσης, φρόντισε να μην παραφορτώνεις και τους τοίχους με παραπανίσια κάδρα και λοιπά αντικείμενα. Ένας μεγάλος πίνακας λειτουργεί καλύτερα από μια ομάδα μικρών πινάκων όταν δρας με γνώμονα το να κάνεις ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Βάλε σε εφαρμογή τα παραπάνω και δημιούργησε ένα φαινομενικά πιο μεγάλο και ευρύχωρο δωμάτιο, εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους σου! Δε θα το μετανιώσεις!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου