Η επίδραση των χρωμάτων στην ενέργεια και την ψυχοσύνθεση μας είναι καταλυτική, ακόμα και αν δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα! Δες τι αντιπροσωπεύει το κάθε χρώμα και σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού ταιριάζει καλύτερα.

Έχεις νιώσει ποτέ να αλλάζει η διάθεση σου από δωμάτιο σε δωμάτιο ή από σπίτι σε σπίτι; Αν ναι, συνέχισε να διαβάζεις. Αν όχι, απλώς δεν το έχεις παρατηρήσει… ακόμα! Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε έναν χώρο δώσε περισσότερη προσοχή και θα καταλάβεις.

Συνεχίζοντας λοιπόν, το ζήτημα εδώ έγκειται στο πώς το χρώμα ενός δωματίου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση σου. Κι όμως, γίνεται! Η δύναμη των χρωμάτων είναι μεγάλη στη ζωή μας και γι’ αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για την διακόσμηση του σπιτιού μας, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Τα χρώματα περνούν μηνύματα χωρίς καν να χρειαστεί να μιλήσεις και σίγουρα, είναι μια «γλώσσα» κοινή για όλους.

📌 Διάβασε επίσης: Σκανδιναβικό στιλ: 5+1 ιδέες διακόσμησης για μίνιμαλ χώρους

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τι είναι η ψυχολογία χρώματος ενός δωματίου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τα χρώματα για το σπίτι τους σύμφωνα με τα προσωπικά τους γούστα, δίχως να σκέφτονται το πως το κάθε χρώμα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τις σκέψεις τους σε καθημερινή βάση. Στην πραγματικότητα όμως, το κάθε χρώμα ή ακόμη και οι διάφορες ομάδες χρωμάτων, τείνουν να μας επηρεάζουν με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, τις αντιλήψεις, την χώρα διαμονής, ή ακόμα και με την τρέχουσα διάθεση. Για αυτό το λόγο μάλιστα, τα χρώματα αποτελούν και αντικείμενο μελέτης πολλών επιστημονικών πεδίων.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Χρώματα δωματίων και πώς μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου

Αν σκέφτεσαι τι χρώμα να βάψεις το υπνοδωμάτιο σου, τι χρωματική παλέτα να επιλέξεις για τα έπιπλα και τα διάφορα διακοσμητικά, ή απλά θες να μάθεις περισσότερα για το πως επιδρά το κάθε χρώμα στην ψυχοσύνθεση σου, είσαι στο κατάλληλο σημείο. Διάβασε με προσοχή τα παρακάτω…

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Ουδέτερα χρώματα

  • Άσπρο: Το λευκό είναι ένα διαχρονικό χρώμα που αποπνέει ηρεμία, κομψότητα, αγνότητα και φυσικά καθαριότητα. Επίσης, κάνει το δωμάτιο να μοιάζει μεγαλύτερο και πιο ευρύχωρο. Μπορεί να αποτελέσει καμβά δημιουργίας, καθώς μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με όλα τα χρώματα, προσδίδοντας ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά. (Ιδανικό για όλους τους χώρους ενός σπιτιού, ακόμα και για το μπάνιο)
  • Μαύρο: Μερικές πινελιές μαύρου μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ενώ δίνει και ένα ιδιαίτερο βάθος στο δωμάτιο. Το μυστηριώδες και εκλεπτυσμένο μαύρο δεν είναι απλά ένα χρώμα, αλλά αντιπροσωπεύει την απουσία φωτός. (Ιδανικό για όλους τους χώρους ενός σπιτιού, αλλά σε μικρές δόσεις)
  • Γκρι: Είναι ένα χρώμα που φέρνει άνεση και ζεστασιά, γνωστό και ως το χρώμα της ουδετερότητας. Και αυτό βέβαια επιβεβαιώνεται καθώς είναι ένα απόλυτα ευπροσάρμοστο χρώμα. Από τη μία, σε πιο ανοιχτές αποχρώσεις είναι διαχρονικό και κλασικό. Και από την άλλη, οι πιο σκούρες αποχρώσεις του είναι μοντέρνες και εντυπωσιακές. Ο σωστός συνδυασμός του γκρι χρώματος, μπορεί να είναι καθηλωτικός. (Ιδανικό για όλους τους χώρους ενός σπιτιού)
  • Καφέ: Είναι ένα γήινο χρώμα που προσθέτει ζεστασιά, αίσθημα θαλπωρής και φιλικότητα σε έναν χώρο, ενώ παράλληλα, φέρνει κομψότητα και φινέτσα. Είναι ένα classy χρώμα με σοβαρότητα και στιβαρότητα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη αισθητική σε ένα δωμάτιο, όταν χρησιμοποιηθεί έξυπνα. (Ιδανικό για όλους τους χώρους ενός σπιτιού)
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Θερμά Χρώματα

  • Πορτοκαλί: Ένα χρώμα που προκαλεί ενθουσιασμό, ενώ παράλληλα προάγει τη δραστηριότητα, την ενεργητικότητα, αλλά και την δημιουργικότητα. Είναι ένα ευχάριστο χρώμα, το οποίο, μέσα σε όλα, λειτουργεί θετικά για την όρεξη και βοηθάει στην πέψη. Επιπλέον, έχει ταυτιστεί, δικαιολογημένα, με την αισιοδοξία, την φαντασία, τον δυναμισμό και την γενικότερη ευτυχία. Σε συνδυασμό με το καφέ δε, μπορεί να γίνει πιο ζεστό, φιλικό και cozy. (Ιδανικό για: την τραπεζαρία, ένα δωμάτιο αφιερωμένο στη γυμναστική, το playroom, ακόμα και το εφηβικό δωμάτιο)
  • Κόκκινο: Πρόκειται για ένα έντονο και ισχυρό χρώμα, το οποίο ανεβάζει το επίπεδο ενέργειας ενός δωματίου και παράλληλα, μπορεί να διεγείρει την αγάπη, το πάθος, την ορμή, τη δύναμη, αλλά και τον θυμό. Επιπλέον, στα αρνητικά του ίσως, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, επιταχύνει την αναπνοή και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. (Ιδανικό για: την τραπεζαρία, το σαλόνι και την είσοδο)
  • Κίτρινο: Είναι ξεκάθαρα το χρώμα της χαράς, το οποίο αποτυπώνει μοναδικά μια ηλιόλουστη γεμάτη χαμόγελα, ενθουσιασμό και θετικά vibes ημέρα. Άρρηκτα συνδεδεμένο και με την πνευματικότητα και την επικοινωνία. Προσοχή όμως, γιατί σε υπερβολικές δόσεις τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, καθώς το κίτρινο συχνά ταυτίζεται και με ορισμένα αρνητικά συναισθήματα όπως η ζήλια και ο θυμός. (Ιδανικό για: το σαλόνι, το μπάνιο, την κουζίνα και την τραπεζαρία)
  • Ροζ: Αυτό το χρώμα συνδέεται με τα συναισθήματα και ειδικότερα, με αυτά της αγάπης και της καλοσύνη. Αποδεδειγμένα δε ενισχύει και τη δημιουργικότητα, ενώ σε χώρους όπως το καθιστικό έχει την ιδιότητα να εκπέμπει αισθήματα φιλοξενίας και εμπιστοσύνης. (Ιδανικό για: το σαλόνι, το γραφείο, το υπνοδωμάτιο και το παιδικό δωμάτιο)
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Ψυχρά Χρώματα

  • Μπλε: Πρόκειται για ένα καταπραϋντικό χρώμα που μειώνει την αρτηριακή πίεση και επιβραδύνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό. Για πολλούς δε, σε ένα δωμάτιο με το πλέον «ελληνικό» χρώμα που θυμίζει θάλασσα-ουρανό-νησιά, ο χρόνος φαίνεται να κυλάει γρηγορότερα, αποβάλλοντας το αίσθημα της ανίας και ενισχύοντας παράλληλα, την έμπνευση, την αφοσίωση. Μάλιστα, είναι και ένα χρώμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στις αυπνίες και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, για αυτό και συναντάται συχνά σε υπνοδωμάτια, σε διάφορες αποχρώσεις. (Ιδανικό για: την κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο)
  • Πράσινο: Είναι, ίσως, το πιο ξεκούραστο και ισορροπημένο χρώμα, καθώς προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση, ανακουφίζει από το στρες και τη νευρικότητα, ενώ λέγεται πως βελτιώνει και τη γονιμότητα. Αντιπροσωπεύει επίσης την αρμονία, την υγεία, την «ανεβασμένη« διάθεση και την καλοτυχία. (Ιδανικό για: την κρεβατοκάμαρα, το σαλόνι, την κουζίνα και το γραφείο)
  • Μωβ: Είναι ένα σοφιστικέ και μεγαλοπρεπές χρώμα. Οι σκούρες αποχρώσεις του αποπνέουν πολυτέλεια, έντονο μαγνητισμό, ακόμα και μυστήριο, ενώ οι πιο ανοιχτές ηρεμία και χαλάρωση. Σίγουρα, ο συνδυασμός του με το χρυσό μπορεί να απογειώσει ένα δωμάτιο και να του προσδώσει ακόμα περισσότερη αισθητική αξία, ενώ αν ταιριάζει με πιο έντονες αποχρώσεις όπως το λαχανί, κάνει το χώρο πιο μοντέρνο και παιχνιδιάρικο. (Ιδανικό για: το υπνοδωμάτιο και το γραφείο)
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τέλος, αν πράγματι ψάχνεις χρώματα για να βάψεις το σπίτι σου ή ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, ή σκέφτεσαι τι χρώμα καναπέ ή πολυθρόνα να αγοράσεις, πριν πάρεις την τελική απόφαση, είναι σημαντικό να αναλογιστείς το εξής: «Τι διάθεση θέλω να δημιουργήσω σ’ αυτόν τον χώρο». Μετά, έχοντας απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα μπορείς να επιλέξεις το κατάλληλο χρώμα (ή συνδυασμό χρωμάτων) για το εκάστοτε δωμάτιο.

Μην ξεχνάς λοιπόν, πως η σωστή επιλογή των χρωμάτων στη διακόσμηση του σπιτιού, είναι πολύ πιο σημαντική από την επιφανειακή αισθητική που ο καθένας μπορεί να ορίσει, ακόμα και αυθαίρετα! Επίσης, να θυμάσαι και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή χρώματος και στην οργάνωση γραφείου, αποσκοπώντας στη μέγιστη δυνατή παραγωγικότητα.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου