Η οικολογική συνείδηση φαίνεται στις απλές καθημερινές συνήθειες και μπορείς να έχεις μια eco-friendly στάση ακόμα και στη διακόσμηση του σπιτιού σου!

Η αειφόρος διαβίωση είναι ένας τρόπος ζωής που επιχειρεί να μειώσει τη χρήση των φυσικών πόρων και των πόρων της Γης από το άτομο αλλά και από την κοινωνία στο σύνολο της. Η βιωσιμότητα έχει να κάνει με την ανάγκη να έρθουν οι ανθρώπινες ανάγκες σε ισορροπία με τα όσα προσφέρει το περιβάλλον, καθώς και με την εξασφάλιση διαθέσιμων φυσικών πόρων για το μέλλον.

Επομένως, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η οικολογική συνείδηση δεν αντικατοπτρίζεται απλά στο τι τρώμε ή στο τι φοράμε, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με όλη μας την ύπαρξη. Και φυσικά, και με την διακόσμηση του σπιτιού μας. Ίσως είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να ξεκινήσει κανείς το ταξίδι του προς την βιωσιμότητα. Μάλιστα, το 2022 αποτελεί μια καλή ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό και μπορεί να αποτελέσει «statement» που θα αντικατοπτριστεί στη διακόσμηση του σπιτιού.

Τα υλικά τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και σχετίζονται με τη διακόσμηση είναι το οργανικό βαμβάκι, το μαλλί, το λινό, το μπαμπού και η κάνναβη. Επιπλέον, όταν μιλάμε για χαλιά το μυαλό πρέπει να μάθει να πηγαίνει αυτόματα σε χαλιά υφασμένα από μαλλί, γιούτα, σιζάλ, θαλάσσιο χόρτο και ανακυκλωμένο πλαστικό.

Μερικές συμβουλές για να διακοσμήσεις το σπίτι σου πιο... βιώσιμα!

  • Επαναχρησιμοποίησε και επαναδημιούργησε αντικείμενα και έπιπλα
  • Αγόρασε τοπικά και στήριξε τις μικρές επιχειρήσεις, μειώνοντας παράλληλα την ενέργεια που χρησιμοποιείται στη ναυτιλία
  • Δώρισε ό,τι δεν χρειάζεσαι
  • Γνώρισε την εταιρική ηθική και αναζήτησε εταιρείες που αναλαμβάνουν την ευθύνη για την όλη διαδικασία πίσω από τα προϊόντα τους—και τους ανθρώπους που τα κατασκευάζουν
  • Μάθε τις ετικέτες και τα υλικά των προϊόντων που χρησιμοποιείς

Πρακτικές λύσεις βιώσιμης διακόσμησης

Τοίχοι και πατώματα: Σωστή επιλογή χρωμάτων για το βάψιμο που είναι ωφέλιμη τόσο για το περιβάλλον, όσο και συνολικά για την ποιότητα του αέρα στο σπίτι. Ιδανικά λοιπόν, αν σκέφτεσαι να βάψεις το σπίτι σου προτίμησε βαφές που έχουν μειωμένα ή μηδενικά επίπεδα VOCs (volatile organic compounds - πτητικές οργανικές ενώσεις) και μη τοξικές βαφές. Επίσης, προτίμησε αυτές που έχουν ως βάση το νερό – ή ακόμα και το γάλα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Αντικείμενα: Χρήση οικολογικών αντικειμένων τόσο στην διακόσμηση όσο και στην καθημερινότητα. Ειδικότερα, επίλεξε αντικείμενα - διακοσμητικά κατασκευασμένα από βιοδιασπώμενα, οργανικά και φυσικά υλικά, αντί για πλαστικό. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις «ναι» σε ένα χαλί υφασμένο από γιούτα, σε μια οδοντόβουρτσα ή σε καλαμάκια από μπαμπού, σε φυσικά σφουγγάρια, ή ακόμα και σε έπιπλα από μπαμπού – μια τέτοια καρέκλα εξάλλου είναι μεγάλη τάση φέτος. Επίσης, όταν επιλέγεις πετσέτες και κλινοσκεπάσματα, προσπάθησε πάντα να αγοράζεις αντικείμενα κατασκευασμένα με φυσικές ίνες, κατά προτίμηση βιολογικές. Μπορεί επίσης να θέλεις να μείνεις μακριά από το δέρμα, επιλέγοντας μερικές vegan-φιλικές προς τα ζώα λύσεις. Με αυτή τη λογική θα συνδυάσεις το στιλ μαζί με την βιωσιμότητα χωρίς καν να δυσκολευτείς. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν όσα χρησιμοποιείς και να επιλέγεις eco-friendly αντικείμενα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Κεριά σόγιας: Τα κεριά σόγιας είναι εξαιρετικά για την ατμόσφαιρα και παράλληλα σε βοηθούν να διατηρήσεις τα πράγματα μη τοξικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Να σημειωθεί επίσης πως, τα κεριά σόγιας υψηλής ποιότητας δεν εκπέμπουν επιβλαβείς τοξίνες, ενώ θα διαρκέσουν περισσότερο από τα συμβατικά κεριά, πράγμα που σημαίνει ότι θα σε γλυτώσουν από το να αγοράζεις συχνά νέα κεριά.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Vintage και ανακυκλώμενα αντικείμενα: Η επαναχρησιμοποίηση είναι το «κλεδί» σ’ αυτήν την περίπτωση, επομένως μη διστάσεις να κάνεις μια επιδρομή στο σπίτι και την αποθήκη των γονιών και τον παππούδων, αναζητώντας έπιπλα και λοιπά αντικείμενα. Είναι βέβαιο πως θα βρεις «διαμαντάκια». Ταυτόχρονα, μπορείς να βγεις στην αγορά για να αναζητήσεις pre-used ή vintage αντικείμενα ή έπιπλα. Επιπλέον, πέρα από την επαναχρησιμοποίηση τους ως έχει, μπορείς αντί να πετάξεις ορισμένα μη χρήσιμα πράγματα, να τα μεταμορφώσεις σε κάτι νέο και πρωτότυπο, ίδιας ή ακόμη και διαφορετικής χρησιμότητας. Για παράδειγμα, αν αφαιρέσεις τα συρτάρια σε μια ραφιέρα, και τοποθετώντας μερικά μαξιλάρια κ.ά. μπορείς να δημιουργήσεις έναν vintage διθέσιο καναπέ. Η αναβίωση μιας αντίκας έχει μεγάλο αντίκτυπο ενώ δημιουργεί λιγότερα απόβλητα. Αν το καλοσκεφτείς θα βρεις σωρεία ιδεών. Να’σαι δημιουργικός/ή!

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Φυτά: Αν πραγματικά θες να βαδίσεις προς την αειφόρο διαβίωση, είναι απαραίτητο να υιοθετήσεις το moto “go green” και να βάλεις όσα φυτά αντέχει το σπίτι σου. Πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού, στον πάγκο της κουζίνας, στο κομοδίνο σου, δίπλα από το γραφείο σου, σε μια άδεια γωνιά. Τα φυτά είναι πάντοτε must και μπορούν να ομορφύνουν αλλά και να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά έναν - βαρετό ίσως - χώρο. Παράλληλα, βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα στο χώρο σου καθώς καθαρίζουν την ατμόσφαιρα – ακόμα και όταν εσύ κοιμάσαι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις τα φυτά εκείνα που ταιριάζουν στο σπίτι αλλά και την ιδιοσυγκρασία σου και φυσικά, να ενημερωθείς για την φροντίδα τους. Αν δε θες να αγοράσεις νέα φυτά, μπορείς να ζητήσεις από τους φίλους ή τους συγγενείς σου «μοσχεύματα» των δικών τους φυτών για να τα καλλιεργήσεις πιο οικονομικά στο σπίτι σου. Μπορείς να χρησιομοποιήσεις μια ευρεία γκάμα διαφορετικών δοχείων ως γλάστρες, αλλά και να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις μπολ, τηγάνια, ακόμη και παλιές καφετιέρες ως ζαρντινιέρες.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Φωτισμός: Για να εξασφαλίσεις ότι το σπίτι σου «χρησιμοποιεί» την λιγότερη δυνατή ενέργεια, πρέπει να αναλογιστείς και το κομμάτι του φωτισμού. Πέρα λοιπόν από τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας (ενεργειακά αποδοτικοί λαμπτήρες led) που είναι must, φρόντισε να μπαίνει στο σπίτι σου και άπλετο φυσικό φως. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Προτίμησε πιο ανάλαφρες και διαφανείς κουρτίνες ώστε οι ακτίνες του ήλιου να φτάνουν ευκολότερα στο εσωτερικό του σπιτιού σου. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να μην τοποθετήσεις ογκώδη έπιπλα κοντά ή μπροστά στα παράθυρα ώστε να μην παρεμποδίζεται η εισροή του φυσικού φωτός στο χώρο.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Υιοθέτησε μια φιλική συμπεριφορά προς το περιβάλλον και εκείνο θα σε ευγνωμονεί!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Neroxytis arwmatiko

Νεροχύτης από fragranite: Τι είναι, ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;