Ξημέρωσε και η καθημερινή σου ρουτίνα σε λίγο ξεκινάει. Τρως βιαστικά το πρωινό σου και πλένεις τα δόντια σου. Παίρνεις τα ρούχα σου από τις κρεμάστρες και ντύνεσαι αστραπή. Πριν φύγεις για τη δουλειά, συσκευάζεις το μεσημεριανό σου γεύμα στο πλαστικό ταπεράκι μαζί με ένα πιρούνι και μαχαίρι μιας χρήσης ή βάζεις ένα σάντουιτς σε σακουλάκι τροφίμων, αρπάζεις και ένα μπουκάλι νερό, τα πετάς όλα σε μια πλαστική τσάντα και φεύγεις σφαίρα.

Σου πήρε μόνο 30 λεπτά για να ετοιμαστείς και ήδη έχεις χρησιμοποιήσει 7 πλαστικά είδη, τα οποία, πιθανότατα, θα καταλήξουν στον ωκεανό και θα μετατραπούν σε απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Το ξέρεις ότι η παραγωγή πλαστικών συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος και την υπερθέρμανση του πλανήτη και η ρύπανση από το πλαστικό βλάπτει το περιβάλλον σε όλο τον κόσμο; Η αντιμετώπιση της αυτής της οικολογικής κρίσης απαιτεί παγκόσμια δράση, γιατί αν δεν λάβουμε σημαντικά μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης από το πλαστικό από την παραγωγή ως την κατανάλωση, θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στον ωκεανό από ότι ψάρια έως το 2050!

Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε σχετική οδηγία για την κατάργηση 10 ειδών πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης και στις 3 Ιουλίου, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που την υιοθέτησε.

Πώς μπορείς, όμως, εσύ να συμβάλλεις στην εκστρατεία διάσωσης του περιβάλλοντος μειώνοντας τη χρήση του πλαστικού στο σπίτι σου; Δες παρακάτω μερικούς εύκολους τρόπους:

1. Χρησιμοποίησε τσάντες πολλαπλών χρήσεων για ψώνια

Κάθε μέρα χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο πάνω από 1 εκατομμύριο πλαστικές σακούλες και ετησίως, παράγονται περίπου 500 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Όταν λοιπόν, πας για ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή στο εμπορικό κέντρο, πάρε μαζί σου τη δική σου επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα. Στοιχίζουν λίγο και κυκλοφορούν σε πολλά σχέδια.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

2. Πες ΟΧΙ σε πλαστικά καλαμάκια ...

... και πες ΝΑΙ σε επαναχρησιμοποιήσιμα. Παγκοσμίως χρησιμοποιούμε περισσότερα από 500 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια κάθε μέρα. Μπορείς, όταν παραγγέλνεις ποτά, να ενημερώσεις τον σερβιτόρο ή τον μπάρμαν ότι δε χρειάζεσαι καλαμάκι. Εναλλακτικά, μπορείς να έχει μαζί σου καλαμάκια από χάλυβα, μπαμπού ή γυαλί και να τα χρησιμοποιείς ξανά και ξανά.

3. Σταμάτησε να χρησιμοποιείς πλαστικά μαχαιροπήρουνα

Όταν κάνεις μια παραγγελία για take away, σίγουρα θα σου δώσουν πλαστικά μαχαιροπήρουνα. Αν θα πας να φας σπίτι, πες να μη σου βάλουν. Αν πάλι σκοπεύεις να γυρίσεις και να φας στη δουλειά, έχε ένα φθηνό σετ μαχαιροπήρουνα που θα μπορείς να ξεπλένεις και να χρησιμοποιείς πολλές φορές.

4. Βάλε το γεύμα σου σε γυάλινα δοχεία αντί πλαστικά μιας χρήσης

Αντικατάστησε τα πλαστικά σακουλάκια και τα ταπεράκια μίας χρήσης με κάτι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Στην αγορά θα βρεις πολλές μάρκες που κατασκευάζουν γυάλινα δοχεία με καπάκια για όλες τις ανάγκες. Μία πολύ βολική λύση είναι και τα ισοθερμικά φαγητοδοχεία που διατηρούν το φαγητό σε καλή θερμοκρασία και είναι ιδανικά για το γραφείο και το σχολείο.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

5. Απόφυγε σνακ / φαγητό με υπερβολική συσκευασία

Όλοι φταίμε για αυτό. Γιατί να αγοράσουμε αυτή την τεράστια πλαστική σακούλα που είναι γεμάτη με ακόμη μικρότερες πλαστικές σακούλες σε μέγεθος σνακ; Σκέψου πόση περιττή συσκευασία καταλήγει στο ράφι. Επίσης, όταν σε ορισμένα σούπερ μάρκετ τυλίγουν κάθε φρούτο ή λαχανικό ξεχωριστά σε πλαστική μεμβράνη, αντί να την πετάξεις, άσε το πλαστικό περιτύλιγμα στο μαγαζί, ώστε να το ξαναχρησιμοποιήσουν για άλλα προϊόντα.

6. Προτίμησε μεταλλικές ή ξύλινες κρεμάστρες

Δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό των ρούχων που πωλούνται στη χώρα μας εισάγονται από το εξωτερικό. Και σχεδόν κάθε ρούχο που αποστέλλεται, έρχεται επίσης με δική του ατομική κρεμάστρα - που σημαίνει ότι εκατομμύρια κρεμάστρες έρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Εάν έβαζες στη σειρά όλες αυτές τις κρεμάστρες, θα εκτείνονταν μέχρι τη Σελήνη. Ακόμα χειρότερα; Το 85% αυτών των κρεμαστρών δεν επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται, αλλά καταλήγουν σε χώρο υγειονομικής ταφής. Τι μπορείς να κάνεις; Χρησιμοποίησε μεταλλικές, ατσάλινες ή ξύλινες κρεμάστρες. Οι ατσάλινες κρεμάστρες είναι 100% ανακυκλώσιμες, οι ξύλινες είναι βιοδιασπώμενες, πιο καλαίσθητες και μάλιστα, συνήθως διαρκούν περισσότερο από τις περισσότερες πλαστικές κρεμάστρες.

7. Απαλλάξου από τους πλαστικούς κάδους

Μιλώντας για καλαισθησία, πάμε στους πλαστικούς κάδους απορριμμάτων και ρούχων. Είναι σίγουρα ένα ακόμα πλαστικό προϊόν που μπορείς να αποφύγεις. Τι μπορείς, λοιπόν, να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά; Δοκίμασε το μπαμπού ή το μέταλλο! Τα προϊόντα μπαμπού είναι συνήθως ανθεκτικά και δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον. Επίσης, μπορείς να τοποθετήσεις μια σακούλα από λινάτσα μέσα στον κάδο για τα άπλυτα για να τα βγάζεις εύκολα.

8. Χρησιμοποίησε την ηλεκτρονική χρέωση (e-billing)

Το 2021 δε γίνεται να λαμβάνεις τους λογαριασμούς σου έντυπα. Ηλεκτρισμός, νερό, φυσικό αέριο, συνδρομητική τηλεόραση , κινητά, ασφάλειες, εφορίες….Μακρύς ο κατάλογος. Ένα καλό που μας έφερε η πανδημία είναι ότι τα πάντα πια μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά. Η ηλεκτρονική χρέωση μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί μια από τις πιο πράσινες πρακτικές που θα μπορούσες να εφαρμόσεις. Τα πλεονεκτήματα για το περιβάλλον από την εγγραφή στο e-billing είναι πολλά. Εκτός από τη μείωση του πλαστικού με τη λήψη λογαριασμών, ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομεί 6,6 κιλά χαρτιού κάθε χρόνο και να αποφεύγει την παραγωγή 171 κιλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Κάλεσε, λοιπόν, τον πάροχο χρέωσης σήμερα για να ξεκινήσεις έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο πληρωμής λογαριασμών.

9. Απόφυγε τα καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν πλαστικά μικροσφαιρίδια

Όλο και περισσότερες χώρες απαγορεύουν την παραγωγή πλαστικών μικροσφαιριδίων στα περισσότερα καλλυντικά είδη. Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση τους σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας αποτελεί πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος και της διατροφικής αλυσίδας, καθώς περνούν κατευθείαν από το μπάνιο σου στο αποχετευτικό σύστημα και καταλήγουν στη θάλασσα. Δυστυχώς, τα μικροσφαιρίδια δεν είναι βιοδιασπώμενα, οπότε δεν απομακρύνονται από το θαλάσσιο περιβάλλον. Έτσι, οι θαλάσσιοι οργανισμοί καταπίνουν τα μικροσφαιρίδια και μέσω της τροφικής αλυσίδας, μπορεί να καταλήξουν ακόμα και στο πιάτο σου. Απόφυγε, λοιπόν, τη χρήση τέτοιων προϊόντων προσωπικής φροντίδας.

Βάλε και εσύ το λιθαράκι σου να σωθεί το περιβάλλον.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου