Το σωστό μέγεθος κρεβατιού είναι το «κλειδί» για ονειρμένο ύπνο!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, είναι σημαντικό να δεις αν έχεις ή ακόμα και να βρεις το ιδανικό μέγεθος κρεβατιού-στρώματος για το υπνοδωμάτιο σου, για ονειρεμένες και απόλυτα ξεκούραστες νύχτες. Μην ξεχνάς πως ο ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία. Έτσι, το κατάλληλο κρεβάτι είναι το «κλειδί».

Είναι πολύ δελεαστικό να επιλέξεις ένα μεγαλύτερο κρεβάτι όταν παντού γύρω σου βλέπεις υπέρδιπλα και πολυτελή κρεβάτια. Ωστόσο αν η κρεβατοκάμαρά σου είναι μικρή ή μικρότερη απ’ το επιθυμητό, ένα μεγάλο κρεβάτι μπορεί να κάνει τον χώρο κάπως άβολο. Η επιλογή λοιπόν του σωστού μεγέθους κρεβατιού μπορεί να σου δώσει τον επιπλέον χώρο και μεγαλύτερη άνεση.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Βρες τον ελάχιστο χώρο γύρω από το κρεβάτι σου

Μπορείς να βρεις τον ελάχιστο χώρο γύρω από το κρεβάτι υπολογίζοντας τις διαστάσεις του υπνοδωματίου σας χρησιμοποιώντας έναν και μόνο τύπο: μήκος x πλάτος = εμβαδόν.

Αν το δωμάτιο δεν είναι τετράγωνο, μπορείς να το χωρίσεις σε διάφορα τμήματα και στη συνέχεια, να υπολογίσεις κάθε τμήμα. Τέλος, προσθέτεις τα μεγέθη.

Άπαξ και βρεις το μέγεθος του υπνοδωματίου, ήρθε η στιγμή να εξετάσεις και το μέγεθος του κρεβατιού. Για αρχή πρέπει να υπολογίσεις πόσος χώρος θα είναι διαθέσιμος στο δωμάτιο σου γύρω από κρεβάτια με διαφορετικά μεγέθη. Μην ξεχνάς πως πρέπει να υπάρχει χώρος γύρω από το κρεβάτι, ώστε να μπορείς να περπατήσεις, να μπορείς να το στρώσεις, να ανοίγουν χωρίς κολλήματα οι πόρτες, τα ντουλάπια και τα συρτάρια, κ.ο.κ., χωρίς να χτυπάς -ή να χτυπάνε- σε τοίχους ή άλλα έπιπλα. Οι σωστές αποστάσεις σε ένα μικρότερο υπνοδωμάτιο για παράδειγμα, θα δεις πως είναι πιο βολικές από την άνεση ενός υπέρδιπλου κρεβατιού.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Βρες το σωστό μέγεθος κρεβατιού για το δικό σου χώρο

Μόλις κάνεις τις σχετικές μετρήσεις του υπνοδωματίου σου, είσαι σε θέση να ψάξεις και να επιλέξεις του σωστός μέγεθος κρεβατιού. Ένα σημαντικό κριτήριο που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι το πόσα άτομα θα κοιμούνται σ’ αυτό το κρεβάτια, και αν θα υπάρχουν τυχόν «επισκέπτες» κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή και της μέρας – π.χ. παιδιά, κατοικίδια.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Οι επιλογές για το μέγεθος του στρώματος έχουν ως εξής:

Ενδεικτικές Διαστάσεις (οι ακριβείς διαστάσεις διαφέρουν ανάλογα με τον εκάστοτε κατασκευαστή)

  • 68x132 εκ: Παιδικό στρώμα (για νήπιο)
  • 96×190.5 εκ: Το μονό (single/twin) είναι το μικρότερο τυποποιημένο μέγεθος στρώματος, και προορίζεται για ένα άτομο το οποίο δεν χρειάζεται πολύ χώρο για ύπνο. Είναι ιδανικό για παιδικό δωμάτιο, κουκέτα, μικρό υπνοδωμάτιο και δωμάτιο επισκεπτών.
  • 96.5×203.3 εκ: Είναι ιδανικό για ψηλά άτομα που χρειάζονται περισσότερο χώρο για τα πόδια τους. Ταιριάζει καλά σε μικρότερους χώρους, ενώ προσφέρει περισσότερο χώρο για να τέντωμα απ' ό,τι είναι εφικτό σε ένα τυπικό μονό κρεβάτι (single/twin XL).
  • 134.62×190.5 εκ: Ένα διπλό στρώμα που προσφέρει άνετο ύπνο και χωράει εύκολα σε κανονικά υπνοδωμάτια και δωμάτια επισκεπτών (Full/Double)
  • 137.16×203.2 εκ: Ένα υπέρδιπλο στρώμα για ενήλικες και παιδικά που αναζητούν περισσότερο χώρο (Full/Double XL).
  • 152.4×203.2 εκ: Ένα υπέρδιπλο στρώμα ιδανικό για ζευγάρια, γνωστό ως «queen» size.
  • 182.88×213.36 εκ: Κατάλληλο για 2 άτομα, ενώ είναι μακρύτερο από ένα queen ή ένα king size κρεβάτι (California King size)
  • 193.04×203.2 εκ: Προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και χωράει περισσότερα από δύο άτομα, όπως παιδιά ή κατοικίδια (King size).

Να σημειωθεί επίσης, πως στην αγορά μπορείς να βρεις ακόμα και τα λεγόμενα customized στρώματα και κρεβάτια. Επί της ουσίας, μπορείς να απευθυνθείς σε ορισμένα καταστήματα, ζητώντας τους να φτιάξουν ένα κρεβάτι και ένα στρώμα στις επιθυμητές διαστάσεις. Επομένως, αν δεν ξέρεις τι από τα παραπάνω σε βολεύει, ή αν δεν σε βολεύει κάτι από αυτά, αφού κάνεις τις σχετικές μετρήσεις μπορείς να βρεις το ιδανικό μέγεθος για το δικό σου υπνοδωμάτιο.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τέλος, πριν πάρεις την τελική απόφαση λοιπόν, να θυμάσαι πως το μέγεθος του υπνοδωματίου σου, υπαγορεύει το σωστό μέγεθος στρώματος και κατ’ επέκταση το σωστό μέγεθος κρεβατιού.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Bougainvillea

Μπουκαμβίλια ή βουκαμβίλια: Όσα πρέπει να γνωρίζεις