Βρίσκεσαι σε αναζήτηση σπιτιού, αλλά κάπου χάνεσαι; Δες όλα όσα πρέπει να ξέρεις εκ των προτέρων, για να αποφύγεις συχνά λάθη.

Η αναζήτηση ενός σπιτιού που θα φιλοξενήσει καθημερινές στιγμές, αγαπημένα πρόσωπα, μοναδικές αναμνήσεις και ατέλειωτα βράδια και πρωινά, θέλει αφοσίωση και σωστές κινήσεις.

Για να κάνεις την τέλεια επιλογή, δώσε χρόνο στην αναζήτηση του ακινήτου, ωστόσο πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος/η να «κλείσεις» το σπίτι που θα ερωτευτείς μόλις το δεις!

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Σημάδια ότι πρέπει να ψάξεις για καινούργιο σπίτι

Έχεις αναλογιστεί ποτέ ότι ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσεις ένα νέο σπίτι; Και αν ναι, έχεις αναγνωρίσει ήδη τα σημάδια που μαρτυρούν πως πρέπει να αρχίσεις να ψάχνεις για καινούργιο σπίτι; Αν όχι, παρακάτω θα βρεις τα πιο κοινά σημάδια ότι ήρθε η ώρα να ψάξεις για καινούργιο σπίτι.

Το να αλλάζεις σπίτι σίγουρα περιλαμβάνει κάποια κούραση λόγω των πρακτικών ζητημάτων που πρέπει να διευθετηθούν. Όμως, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, η αλλαγή κατοικίας είναι επιβεβλημένη και πολλές φορές απαραίτητη για την εξασφάλιση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.

Όμως, πώς καταλαβαίνεις ότι ήρθε η ώρα για αναζήτηση σπιτιού;

#1: Αν τα οικονομικά σου δεν σου επιτρέπουν την παραμονή στο σπίτι που μένεις τώρα ή αν σου ανοίγουν το δρόμο για την απόκτηση κάτι καλύτερου.

#2: Αν εξακολουθείς να πασχίζεις να βρεις το πού θα αποθηκεύσεις τα υπάρχοντά σου.

#3: Αν η οικογένεια μεγαλώνει και έτσι πληθαίνουν και οι ανάγκες της σε χώρο ή αν επιθυμείς να κάνεις το επόμενο βήμα και να συγκατοικήσεις με το έτερον ήμισυ.

#4: Αν οι γείτονες είναι ανυπόφοροι, αν η περιοχή έχει φασαρία ή υψηλό δείκτη εγκληματικότητας ή αν είσαι μακριά από τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

#5: Αν το σπίτι είναι παλιό, εμφανίζει διαρκώς προβλήματα ή φθορές και κοστίζει περισσότερο να το «σουλουπώσεις» απ’ το να νοικιάσεις ή αγοράσεις ένα νέο.

#6: Αν βρίσκεσαι σε αδιέξοδο και θες μια ανανέωση στη ζωή σου ώστε να κάνεις μια νέα αρχή.

#7: Αν με το πέρασμα των χρόνων, η γειτονιά μοιάζει πλέον έρημη και δεν καλύπτει τις ανάγκες σου

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Πώς να κάνεις την αναζήτηση σπιτιού πιο γρήγορη κι αποτελεσματική

Με τη βοήθεια του Spitogatos, της Ν.1 ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, η αναζήτηση ακινήτου γίνεται πιο εύκολη. Το βέβαιο είναι ένα: η σωστή οργάνωση θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο/η και θα σε βοηθήσει να βρεις, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, το ακίνητο των ονείρων σου.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Πώς μπορείς λοιπόν να κάνεις την αναζήτηση σπιτιού απλούστερη;

1. Με τη βοήθεια του Internet, αναζήτησε και βρες ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις από διαδικασίες, νομικές λεπτομέρειες και τα συναφή.

2. Όρισε εξ αρχής τον τύπο ακινήτου που αναζητάς, κατάληξε στα επιθυμητά κριτήρια και θέσε προτεραιότητες. Φυσικά, μην παραλείψεις να φιλτράρεις τα αποτελέσματα των αγγελιών και να κάνεις πιο γρήγορη και συγκεκριμένη την αναζήτησή σου, ορίζοντας τα κριτήρια που θεωρείς σημαντικά.

3. Κάνε εγγραφή στο «mySpitogatos» με το email σου και έναν κωδικό που θα θυμάσαι – αν έχεις ήδη λογαριασμό στο site μας, τότε κάνεις «Είσοδο» με το email σου και τον κωδικό πρόσβασης, ή πατάς σύνδεση μέσω Facebook. για να αποθηκεύεις στα «Αγαπημένα» τις αγγελίες που σε ενδιαφέρουν, καθώς και τις αναζητήσεις, ενεργοποιώντας παράλληλα, τα email alerts, για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για νέα ακίνητα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν.

4. Τσέκαρε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα νέα της αγοράς και τις μέσες ζητούμενες τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με  τον Δείκτη Τιμών του Spitogatos (SPI).

5. Ζήτα βοήθεια, εάν χρειαστεί, από έναν  επαγγελματία μεσίτη που διαθέτει εξειδίκευση, γνώση και εμπειρία στον κλάδο του Real Estate. Μπορεί να σου γλιτώσει πολύτιμο χρόνο στην αναζήτηση ακινήτου.

6. Χρησιμοποίησε έξυπνα απ’ το κινητό ή το tablet σου το  mobile app του Spitogatos.

💡Extratip:  Βρες έμπνευση για τη διακόσμηση του νέου σου σπιτιού από το blog του Spitogatos

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τα πιο συχνά λάθη στην αναζήτηση σπιτιού / ακινήτου

Η αναζήτηση σπιτιού είναι μια αγχωτική διαδικασία που απαιτεί χρόνο και σωστή οργάνωση. Και σίγουρα, υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που πρέπει να αποφύγεις.

Για να έχεις έναν μπούσουλα τώρα που ξεκινάς να ψάχνεις νέο σπίτι, σου εφιστούμε την προσοχή με τα πιο «hot» λάθη που μπορεί να κάνεις και πρέπει να τα αποφύγεις πάση θυσία – μην πας για μαλλί δηλαδή και βγεις κουρεμένος που λέει και ο σοφός λαός!

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Ποια είναι τα λάθη που μπορεί να κάνεις και πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις;

Συγκεκριμένα:

1. Ενοικίαση χωρίς να το δεις με τα ματάκια σου: H αναζήτηση σπιτιού για ενοικίαση μέσω διαδικτύου είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσεις, ωστόσο φρόντισε να μην κλείσεις καμία συμφωνία αν δεν δεις το ακίνητο live, καθώς μπορεί οι φωτογραφίες να σε ξεγελάσουν παραπλανητικές και το ακίνητο να μην είναι όπως το περίμενες.

2.Ενοικίαση κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου: Η εύρεση ενός νέου σπιτιού κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, για παράδειγμα, συνήθως ταυτίζεται με υψηλότερες τιμές ενοικίασης.

3.Ενοικίαση της τελευταίας στιγμής: Αν αποφασίσεις να βρεις διαμέρισμα μέσα σε λίγες μέρες, δεν είναι διόλου απίθανο να ατυχήσεις, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η απελπισία σου, τόσο μικρότερη είναι η διαπραγματευτική σου ικανότητα.

4. Βάζεις τα τετραγωνικά μέτρα πάνω από τη διαρρύθμιση: Μπορεί τα πολλά τετραγωνικά να ακούγονται ιδανικά, αλλά συχνά η διαρρύθμιση παίζει σημαντικότερο ρόλο για το πόσο άνετο είναι ένα σπίτι.

5. Λες «ναι» σε μεγαλύτερο ενοίκιο από αυτό που μπορεί να αντέξει η τσέπη σου: Ίσως ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα σε ένα πιο ωραίο μέρος της πόλης να είναι δελεαστικό, μπορείς όμως να αντέξεις οικονομικά το μηνιαίο ενοίκιο καθόλη τη διάρκεια της μίσθωσης;

6. Δε διαβάζεις το μισθωτήριο: Η ανάγνωση του μισθωτηρίου είναι κάτι παραπάνω από υποχρεωτική, διότι μπορεί να υπάρχουν θέματα, τα οποία είναι πιθανό να σε φέρουν σε δύσκολη θέση μελλοντικά.

7. Κάνεις προφορική συμφωνία με τον ιδιοκτήτη: Όσο κι αν είναι καλή η πίστη, μια χειραψία ή μία προφορική συμφωνία, it’s a big “no”. Έχε τα πάντα γραπτώς - “scripta manent” που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

8. Δεν τραβάς φωτογραφίες του σπιτιού πριν μετακομίσεις: Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι είναι να μην τραβούν φωτογραφίες του χώρου, ενώ πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο τεκμηρίωσης της κατάστασης του σπιτιού.

9. Δεν τσεκάρεις τη γειτονιά που βρίσκεται το ακίνητο: Μία καλή ιδέα για να είσαι βέβαιος/η για το σπίτι που πρόκειται να νοικιάσεις, είναι να ελέγξεις τη γειτονιά στην οποία θα μένεις, τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Οι περισσότεροι ενοικιαστές διαμερισμάτων που βρίσκουν σπίτι για πρώτη φορά κάνουν τα παραπάνω λάθη, ωστόσο με τον καιρό εξοικειώνονται με τη διαδικασία και τους κανόνες ενοικίασης. Για αυτό όταν θα ξεκινήσεις να ψάχνεις για ένα νέο σπίτι, πήγαινε να το δεις αυτοπροσώπως, διάβασε προσεκτικά και κατανόησε το μισθωτήριο και προσπάθησε να είσαι υπεύθυνος ενοικιαστής.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Ξεκίνα τώρα κιόλας την αναζήτησή σπιτιού στο Spitogatos. Για ενοικιάσεις κατοικιών, αλλά και πωλήσεις, έχουμε διαθέσιμες χιλιάδες αγγελίες για να συγκρίνεις και να καταλήξεις στο ιδανικό, εύκολα και γρήγορα!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Spitia xamilo enoikio athina thessaloniki

Μπορείς να βρεις σπίτια με 150-200 ευρώ ενοίκιο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη το 2024;

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα