Πριν αγοράσεις το δικό σου εξοχικό, δες ορισμένες ερωτήσεις που θέλουν απάντηση οπωσδήποτε!

Η αγορά ενός εξοχικού σπιτιού μπορεί να φαίνεται πραγματικά ενδιαφέρουσα ιδέα, ίσως και όνειρο ζωής για κάποιους, ωστόσο πρέπει να αφήσεις τη φαντασία σου για λίγο στην άκρη και να βεβαιωθείς ότι πρόκειται για μια συνετή απόφαση. Όσο ωραίο και αν φαντάζει το να χαλαρώνεις σε μια αιώρα με θέα το Αιγαίο πέλαγος ή τις βουνοκορφές του Ψηλορείτη, καλό θα ήταν να προσγειωθείς για λίγο στη γη και να δεις τα πράγματα με λογική και καθαρό μυαλό. Είναι σημαντικό για παράδειγμα, να αναλογιστείς εκ των προτέρων το budget που διαθέτεις, την περιοχή, τα έξοδα για τους φόρους που συνοδεύουν την αγορά ενός ακινήτου, αλλά και το κόστος ανακαίνισης, επίπλωσης ή/και συντήρησης.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Έτσι, πριν ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς δώσε ορισμένες ειλικρινείς απαντήσεις στον εαυτό σου, προκειμένου να βεβαιωθείς όχι μόνο για το τι πραγματικά αναζητάς, αλλά και πως πρόκειται στ' αλήθεια για μια συμφέρουσα αγορά-επένδυση.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


1. Γιατί θέλεις να αγοράσεις ένα εξοχικό σπίτι;

Πριν ξεκινήσεις την αναζήτησή σου για να βρεις το ιδανικό εξοχικό σπίτι για αγορά, κάνε ξεκάθαρους στο μυαλό σου τους λόγους για τους οποίους θέλεις να προχωρήσεις σε μια τέτοια επένδυση. Τι θέλεις να πετύχεις μ' αυτή σου την αγορά; Το θέλεις για να μπορείς να ξεφεύγεις κάπου κάπου ή σκέφτεσαι να το εκμεταλλευτείς νοικιάζοντας το; Αναρωτήσου: «Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος και τι περιμένω ως όφελος απ’ αυτό;». Άπαξ και απαντήσεις σ’ αυτή την ερώτηση μπορείς να συνεχίσεις και στις υπόλοιπες.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


2. Είσαι σίγουρος/η για τα χρήματα που θέλεις να ξοδέψεις, την περιοχή αλλά και τα χαρακτηριστικά του ακίνητού;

Είναι σημαντικό να ξέρεις τι θες και φυσικά ποιο είναι το budget σου. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραλείψεις να σκεφτείς και το κομμάτι της τοποθεσίας, σε συνδυασμό με την χρησιμότητα το ακινήτου. Αν επιθυμείς ένα εξοχικό σπίτι για ιδιωτική χρήση – για να πηγαίνεις τις διακοπές σου δηλαδή, τα κριτήρια σου μπορεί να διαφέρουν σε σχέση με το αν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις ένα σπίτι για να το νοικιάσεις - είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα ένα σπίτι σε κάποιον δημοφιλή προορισμό, όπως ενδεικτικά τα ελληνικά νησιά, μπορεί να κοστίζει περισσότερο, ωστόσο ενδέχεται να σου αποφέρει περισσότερα έσοδα στο μέλλον με τη λογική της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Επιπλέον, όσον αφορά την περιοχή έχεις αναλογιστεί τις «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή τις περιοχές που μπορεί δυνητικά να κινδυνέψουν από κάποια φυσική καταστροφή όπως μια ενδεχόμενη πυρκαγιά ή μια πλημμύρα; Είναι σίγουρο πως δεν θες ούτε η νέα σου επένδυση, αλλά ούτε εσύ -και η οικογένεια και οι φίλοι σου- να κινδυνέψετε στο μέλλον.

Επίσης, ένα σημαντικό ερώτημα που πρέπει να έχεις ξεκάθαρο είναι ποια θέλεις να είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, ενεργειακή κλάση, ανακαινισμένο ή όχι, όροφος, δυνατότητα πάρκινγκ, προσβασιμότητα - ακόμα και για ΑμεΑ, πατώματα, διαρρύθμιση χώρων κτλ.). Πρέπει επίσης να αποφασίσεις τι προτιμάς: μονοκατοικία με πατώματα (τύπου αρχοντικό) ή ενιαία βίλα πισίνα κ.ο.κ. Παραδοσιακό σαλέ ή μεζονέτα με ορόφους και μεγάλο κήπο; Βεβαιώσου ότι ξέρεις τι πραγματικά αναζητάς, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να οργανώσεις καλύτερα την αναζήτησή σου και να βρεις πιο εύκολα και γρήγορα το ιδανικό, για τις ανάγκες και τα γούστα σου, εξοχικό σπίτι.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


3. Τι ακίνητο ταιριάζει πραγματικά στον τρόπο ζωής σου;

Προτιμάς ένα ακίνητο το οποίο βρίσκεται αρκετά κοντά σε καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και νυχτερινά μαγαζιά; Ή προτιμάς ένα εξοχικό το οποίο θα βρίσκεται απομονωμένο - στην άκρη του Θεού - που μπορεί να σου προσφέρει την απόλυτη ηρεμία; Κοντά σε βουνό ή πλάι σε μια αμμουδερή παραλία; Αναλογίσου τις τωρινές σου ανάγκες και λάβε υπόψη και τις όποιες μελλοντικές αλλαγές - αν π.χ. μεγαλώσει η οικογένεια κτλ.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


4. Είσαι βέβαιος/η ότι μπορείς να αντέξεις οικονομικά την αγορά ενός νέου σπιτιού;

Όταν μπαίνεις στη διαδικασία να αναζητήσεις ένα νέο σπίτι, και δε εξοχικό, οι πιθανότητες του να συμβιβαστείς στην πορεία είναι πολλές. Ωστόσο είναι σημαντικό να μην κάνεις πίσω και να επιλέξεις αυτό που πραγματικά θες, όντας όμως σίγουρος/η πως το αντέχει η τσέπη σου. Μην ξεχνάς πως σ' αυτή τη διαδικασία πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου το budget που διαθέτεις και να μην ξεφεύγεις απ' τα όρια που έχεις θέσεις εξ' αρχής. Αν υποκύψεις σε «πειρασμούς» και εντέλει προβείς στην αγορά ενός ακινήτου πιο ακριβό απ’ αυτό που υπολόγιζες εξ’ αρχής, μπορεί στο τέλος να βρεθείς αντιμέτωπος/η με απρόοπτα και να μείνεις εκτεθειμένος/η στη συνέχεια, αδυνατώντας να ανταπεξέλθεις στις διάφορες υποχρεώσεις. Για αυτό βεβαιώσου ότι μπορείς να τα βγάλεις πέρα και κάνε σαφές αν μπορείς να το πετύχεις αυτό με τα χρήματα που ήδη έχεις στην άκρη ή αν θα χρειαστείς κάποιο δάνειο. Μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση δεν πρέπει να παραλείψεις να εξετάσεις και την διαδικασία αποπληρωμής ενός δανείου και αν πράγματι, μελλοντικά, θα είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


5. Ψάχνεις για ένα νεόδμητο σπίτι ή είσαι πρόθυμος/η να το ανακαινίσεις;

Οι οικονομικές και χρονικές επιπτώσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν αγοράζεις ένα ακίνητο. Επομένως, πρέπει να αναλογιστείς τι είναι προτιμότερο στη δική σου περίπτωση: Ένα ακίνητο «με το κλειδί στο χέρι» που λένε ή ένα εξοχικό σπίτι το οποίο χρειάζεται μερική ή ακόμα και ολική ανακαίνιση. Στην 2η περίπτωση, είσαι βέβαιος/η ότι μπορείς να καλύψεις πλήρως όλα όσα θα προκύψουν;

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


6. Πόσο (θα) κοστίζει η συντήρηση αυτού του σπιτιού;

Όπως και στην κύρια κατοικία σου, έτσι και η εξοχική κατοικία συνοδεύεται από φόρους, ασφάλιση, πρόσθετα έξοδα για συντήρηση, επισκευές, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και άλλες ειδικές χρεώσεις. Είσαι σε θέση να αναλάβεις αυτά τα έξοδα; Επίσης, αν σκέφτεσαι να νοικιάζεις το σπίτι σου για μικρά χρονικά διαστήματα πρέπει να υπολογίσεις και τις πιο συχνές φθορές λόγω της συνεχούς χρήσης. Είσαι σίγουρος για μελλοντικό σου εισόδημα και κατά πόσο αυτό θα σε κάνει ικανό/ή να ανταπεξέρχεσαι στις υποχρεώσεις σου όχι για ένα, αλλά για δύο -τουλάχιστον- ακίνητα; Επιπλέον, στην περίπτωση που το έχεις ως εξοχική σου κατοικία, πρέπει να αναλογιστείς τόσο τα πάγια έξοδα που αυτό θα έχει όσο εσύ και η οικογένειά σου δεν θα μένετε σ’ αυτό - ρεύμα, νερό, Internet κ.ο.κ. - όσο και τους φόρους - βλ. ΕΝΦΙΑ.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


7. Έχεις αναλογιστεί τα έξοδα για την επίπλωση και τον εξοπλισμό του χώρου;

Είναι εύκολο να ενθουσιαστείς τόσο πολύ με την αγορά ενός δεύτερου σπιτιού που μπορεί να ξεχάσεις να υπολογίσεις το κόστος διακόσμησής του. Να σημειωθεί δε, πως δεν εννοούμε αποκλειστικά τους καναπέδες, τις καρέκλες, τα κρεβάτια, τα τραπέζια, αλλά αναφερόμαστε και στα παράθυρα, στους τοίχους, τα δάπεδα σε όλα τα υπόλοιπα πράγματα που αφορούν τον κατάλληλο εξοπλισμό του ακίνητου, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές, οι πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα, οι λάμπες, τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, τα διάφορα σκεύη κτλ.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


8. Βιάζεσαι μήπως να πάρεις μια τελική απόφαση;

Όπως συμβαίνει με κάθε μεγάλη αγορά, βεβαιώσου ότι δεν αγοράζεις ένα εξοχικό σπίτι με βάση το συναίσθημα, τον ενθουσιασμό ή την παρόρμηση. Η αγορά μιας εξοχικής κατοικίας είναι μια σημαντική επένδυση και δεν πρέπει να γίνει ελαφρά τη καρδία. Ερεύνησε λοιπόν προσεκτικά την περιοχή και λάβε υπόψη σου όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια πριν πάρεις μια απόφαση. Μην βιαστείς να κάνεις την όποια κίνηση και σίγουρα, μην το κάνεις για να μην χάσεις την «ευκαιρία». Εξέτασε κάθε ενδεχόμενο και φρόντισε να μην πράξεις με επιπολαιότητα. Πάρε τον χρόνο σου, κάνε σωστή έρευνα αγοράς και βρες αυτό που πραγματικά θες - και μπορείς να αντέξεις οικονομικά. Και μετά προχώρα στην πράξη!

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


9. Διαθέτεις τον απαραίτητο χρόνο να διαχειριστείς το σπίτι στην περίπτωση που αποφασίσεις να το νοικιάσεις; Θα διαχειριστείς εσύ την διαδικασία ή θα το αναλάβει κάποιος επαγγελματίας;

Ουκ ολίγοι ιδιοκτήτες σπιτιών υποτιμούν τον χρόνο και την εργασία που συνεπάγεται η ενοικίαση μιας εξοχικής κατοικίας. Επομένως είναι ιδιάζουσα σημασίας να αναλογιστείς και το μετά, τόσο κατά την διάρκεια αναζήτησης των ιδανικών ενοικιαστών, όσο και αφού τον νοικιάσεις. Αν εκ των υστέρων ξέρεις ότι δεν είναι αυτά για σένα, ωστόσο σκέφτεσαι με επιχειρηματικό μυαλό, μπορείς να απευθυνθείς σε ένα μεσιτικό γραφείο το οποίο θα βρει τους κατάλληλους ενοικιαστές για σένα, ενώ αργότερα μπορείς να προσλάβεις έναν διαχειριστή ο οποίος θα αναλάβει τα πάντα (πληρωμές, απορίες κτλ.) αφού νοικιαστεί το σπίτι. Στην περίπτωση τώρα της βραχυχρόνιας μίσθωση, πρέπει να ξέρεις πως οι υποχρεώσεις αυξάνονται καθώς ως ιδιοκτήτης θα πρέπει να ασχολείσαι με ένα σωρό πράγματα: Από τις κρατήσεις και την υποδοχή των «φιλοξενούμενων» μέχρι τους λογαριασμούς, την καθαριότητα και τις πιθανές φθορές στο χώρο, τα έπιπλα ή τις συσκευές λόγω της χρήσης. Έχεις τον απαραίτητο χρόνο και διάθεση; Ή πρέπει να βρεθεί κάποιος να σε βοηθήσει σ’ αυτό;

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

10. Πόσο κοστίζουν τα ακίνητα στη γειτονιά;

Αν τελικά αποφασίσεις ότι πρόκειται να αγοράσεις ένα εξοχικό σε μια συγκεκριμένη περιοχή, πρέπει να λάβεις υπόψη σου και την τρέχουσα αγορά ώστε να ξέρεις τι αγοράζεις και πόσο, και αν η τιμή πώλησης ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κανείς δε θέλει να δώσει ένα υπέρογκο ποσό για ένα ακίνητο, εφόσον αυτό δεν το «αξίζει» πραγματικά. Η σωστή έρευνα αγοράς και η κατανόηση της αγοράς ακινήτων στην περιοχή είναι το «κλειδί». Επίσης, μην διστάσεις να κάνεις και έναν γενικότερο έλεγχο για το πως είναι η γειτονιά και οι γείτονες, καθώς το ακίνητο καθ’ αυτό μπορεί να υποστεί αλλαγές και βελτιώσεις, αυτό όμως δεν ισχύει και για την τοποθεσία του. Δώσε βάση λοιπόν και αναζήτησε πληροφορίες για τη συμπεριφορά των γειτόνων, τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας, το πόσο πολυσύχναστη είναι η κυκλοφορία στην περιοχή, η προσβασιμότητά της, και αν βρίσκεται κοντά σε νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, εστιατόρια κ.ο.κ.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Η απόφαση του να πάρεις ένα εξοχικό είναι πολύ σημαντική και προϋποθέτει να λάβεις υπόψη σου ορισμένους παράγοντες ώστε να μην βρεθείς εξ απροόπτου, αντιμέτωπος/η με διάφορα προβλήματα. Συνεπώς, δώσε απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις πριν πεις το μεγάλο «ναι» και ξεκινήσεις την αναζήτηση για το αγαπημένο σου εξοχικό σπίτι. Άπαξ και το πάρεις απόφαση, μπες στο Spitogatos και κάνε την αναζήτησή σου εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Agora spitioy athina thessaloniki

Αγορά σπιτιού μέχρι 30.000€ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Τι επιλογές έχεις;

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα