Η αγορά ενός σπιτού που χρειάζεται ανακαίνιση έχει τα υπέρ και τα κατά της γι' αυτό δες αναλυτικά όσα πρέπει να αναλογιστείς εκ των προτέρων.

Σκέφτεσαι να αγοράσεις ένα σπίτι, αλλά οι τιμές των νέων οικοδομών είναι απαγορευτικές για την τσέπη σου; Μην ανησυχείς γιατί μπορείς να σκεφτείς την επιλογή του να αγοράσεις ένα παλαιότερο ακίνητο το οποίο στη συνέχεια μπορείς να ανακαινίσεις σύμφωνα με τις ανάγκες και το γούστο σου. Έτσι θα έχεις το σπίτι που ονειρεύεσαι με μικρότερο κόστος, ενώ παράλληλα θα γλυτώσεις την υπεραξία αν το αγόραζες πλήρως ανακαινισμένο.

Ωστόσο, για να μην βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων πριν αγοράσεις ένα ακίνητο που χρειάζεται ανακαίνιση, καλό θα ήταν να κάνεις μια οργανωμένη έρευνα αγοράς και να δώσεις προσοχή σε ορισμένα πράγματα. Ειδικότερα:

Πιθανή ύπαρξη αυθαιρεσιών

Όταν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα ακίνητο, πρέπει πάντοτε να ελέγχει αν όλα είναι νόμιμα (π.χ. αυθαίρετοι ημιυπαίθριοι χώροι). Ένας πολιτικός μηχανικός μπορεί να εξετάσει αν υπάρχουν αυθαιρεσίες, γιατί μετά την υπογραφή των συμβολαίων η κατάσταση δεν αλλάζει και τότε θα επιβαρυνθείς εσύ με τα πρόστιμα για την νομιμοποίηση.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Διαρρύθμιση του ακινήτου

Φτιάξε στο μυαλό σου μία εικόνα για το πώς θα ήθελες να είναι το νέο σου σπίτι τόσο από αισθητικής όσο και από λειτουργικής άποψης. Πόσα υπνοδωμάτια και πόσα μπάνια χρειάζεσαι; Το σαλόνι, η κουζίνα και το μπάνιο έχουν ικανοποιητικούς χώρους ή υπάρχει δυνατότητα επέκτασης; Ο ίδιος πολιτικός μηχανικός μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση και να προτείνει αλλαγές στη διαρρύθμιση της τοιχοποιίας χωρίς να επηρεάζεται η στατικότητα του κτιρίου. Να σημειωθεί πως ανάλογα με το τι θα αποφασίσεις, απαιτείται και διαφορετικό είδος άδειας ανακαίνισης από το Πολεοδομικό Γραφείο.

Προκοστολόγηση και διάρκεια ανακαίνισης

Επειδή το οικονομικό θέμα είναι πρωταρχικής σημασίας, ειδικά στις μέρες μας, καλό είναι να ξέρεις τι να περιμένεις. Κάνε μία έρευνα αγοράς ή απευθύνσου σε ειδικό μηχανικό που αναλαμβάνει ανακαινίσεις για να σου δώσει μία προσφορά τόσο για το κόστος όσο και για το χρονοδιάγραμμα εργασιών. Υπολόγισε ότι θα υπάρχει κάποιο περιθώριο ανοχής σε σχέση με τα υλικά που θα επιλέξεις.

Η μερική ανακαίνιση μιας κατοικίας 100 τ.μ. ξεκινά από μία βδομάδα (π.χ. βάψιμο) και για ολική ανακαίνιση μπορεί να ξεπεράσει και τους τρεις μήνες, ανάλογα πάντα με τις τεχνικές εργασίες, τι επιμέρους προβλήματα προκύψουν και τον εργολάβο που θα την αναλάβει.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Επιλογή του κατάλληλου επαγγελματία

Εννοείται ότι τον πιο σπουδαίο ρόλο σε μια ανακαίνιση σπιτιού τον παίζει το συνεργείο που θα επιλέξεις να ολοκληρώσει τις τεχνικές εργασίες. Στο Spitogatos μπορείς να βρεις έμπειρους επαγγελματίες για να σε συμβουλέψουν και να εκτιμήσουν το κόστος και τη διάρκεια της ανακαίνισης. Η καλή επικοινωνία και η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητες για τέτοιες εργασίες. Μην ξεχάσεις να ζητήσεις να δεις προηγούμενα έργα που έχουν ολοκληρώσει.

Τεχνικά ζητήματα σε σχέση με την ανακαίνιση

Γενικά, αν θέλεις να ξεκινήσεις μία ανακαίνιση σπιτιού, θα πρέπει να γνωρίζεις κάποια τεχνικά ζητήματα, όπως:

  • Αν υπάρχουν υγρασίες στο οίκημα που οφείλονται είτε σε εσωτερικούς, είτε σε εξωτερικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν διαρροές μέσα στο διαμέρισμα ή από γειτονικά διαμερίσματα, οπότε για τις αναγκαίες εργασίες επιδιόρθωσης θα πρέπει να έρθεις σε συνεννόηση με τος γείτονες!
  • Το πού βρίσκεται η αποχέτευση του μπάνιου, αν για παράδειγμα σκέφτεσαι να μεταφέρεις τη λεκάνη ή να τοποθετήσεις εντοιχισμένη.
  • Το πού βρίσκονται οι κεντρικές παροχές ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου και TV, Internet και σε τι βαθμό μπορεί το συνεργείο να επέμβει.
  • Πόσο πρόσφατη είναι η ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Χάρη στις νέες τεχνολογίες το «έξυπνο» σπίτι είναι πλέον πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, ένα «έξυπνο» σπίτι, μπορεί και ελέγχει οικιακές συσκευές, φωτισμό και θέρμανση εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση ενέργειας, ασφάλεια και ποιότητα ζωής στους ενοίκους των διαμερισμάτων. Αυτό, όμως, προϋποθέτει μία σύγχρονη ηλεκτρολογική εγκατάσταση που να μπορεί να ανταποκριθεί απόλυτα στις νέες εφαρμογές.

  • Τι σύστημα θέρμανσης διαθέτει το σπίτι και τι θέλεις να εφαρμόσεις; Για παράδειγμα υπάρχει πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου, μπορείς να βάλεις ατομική μονάδα με δυνατότητα ενδοδαπέδιας θέρμανσης;
  • Έχουν γίνει έργα για εξωτερική θερμομόνωση τόσο σε τοίχους όσο και στην πυλωτή, αν πρόκειται για διαμέρισμα 1ου ορόφου. Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους εξωτερικούς τοίχους;
  • Ποια είναι η κατάσταση του ανελκυστήρα και αν υπάρχει πρόσβαση για τη μεταφορά των υλικών αποκομιδής;

📌 Δες ακίνητα σε πλειστηριασμό στην Αθήνα και κατασχεμένα σπίτια προς πώληση στη Θεσσαλονίκη.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης

Τα τελευταία χρόνια τα προγράμματα «Εξοικονομώ» έχουν ενισχύσει τον τομέα των ανακαινίσεων, καθώς επιδοτούν μεγάλο μέρος των δαπανών και συγχρόνως δίνουν τη δυνατότητα δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση παλαιότερων κτιρίων και τους προσθέτουν υπεραξία. Αν η αγορά σου πρόκειται για πρώτη κατοικία, αξίζει τον κόπο να το ερευνήσεις.

Νέος κλιματικός νόμος

Επιπλέον, σύμφωνα με τον νέο κλιματικό νόμο για τα κτίρια προβλέπεται ότι:

  • από το 2023 απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου
  • από το 2025 απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου γενικά σε νέα κτίρια
  • από το 2030 απαγορεύεται η χρήση καυστήρων πετρελαίου.

💡Συμβουλή: Μετά από μερική ή γενική ανακαίνιση, αν το σπίτι σου έχει ανέβει ενεργειακή κλάση, θα χρειαστείς νέο ενεργειακό πιστοποιητικό. Στον σπιτόγατο θα βρεις επαγγελματίες να σε βοηθήσουν να το εκδώσεις εύκολα, γρήγορα και οικονομικά!

Τέλος, πριν πάρεις μια απόφαση, φρόντισε να επεξεργαστείς με τη δέουσα προσοχή τα παραπάνω κριτήρια, ώστε να μπορέσει να βγεις κερδισμένος/η απ’ αυτό και να μην μετανιώσεις στην πορεία. Και αμέσως μετά, βρες τον κατάλληλο επαγγελματία ανακαίνισης με τη βοήθεια του Spitogatos.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Agora spitioy athina thessaloniki

Αγορά σπιτιού μέχρι 30.000€ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Τι επιλογές έχεις;

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα