Σε μια χώρα που οι πυρκαγιές είναι ένα συχνό φαινόμενο, ειδικά το καλοκαίρι, η πυρασφάλεια είναι απαραίτητη.

Κάθε καλοκαίρι, η χώρα ταλανίζεται από πυρκαγιές και είναι λογικό αυτή η σκέψη να υπάρχει στο μυαλό όλων. Ωστόσο, το φετινό καλοκαίρι ήρθε η ώρα να πάρουμε τα μέτρα μας on time και να προστατέψουμε το σπίτι μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Η πυρασφάλεια λοιπόν, ενόψει καλοκαιριού, είναι μια καλή αρχή ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Δημιούργησε έναν «αμυντικό» χώρο περιμετρικά του σπιτιού σου: Σε περίπτωση πυρκαγιάς, η ακτινοβολούμενη θερμότητα μπορεί να αναφλέξει το σπίτι σου ακόμα και από απόσταση 100 μέτρων. Μάλιστα, αν στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν εύφλεκτα υλικά είναι ακόμα πιο επίφοβο, καθώς αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν ως αγωγός και να φέρουν πιο άμεσα τις φλόγες στο σπίτι σου. Επομένως, χρησιμοποίησε μη εύφλεκτα προϊόντα εδαφοκάλυψης, πρόσεξε με τα μέσα σκίασης, φύτεψε και διατήρησε τα φυτά σε καλά διατεταγμένες συστάδες, αφαίρεσε τα νεκρά-ξερά φυτά, προτίμησε πιο μεγάλα δέντρα για τον κήπο σου, όχι θάμνους και φρόντισε να ποτίζεις συχνά τα φυτά και το γκαζόν σου. Η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα εξάλλου, γι' αυτό να είσαι προνοητικός/ή, ειδικά εάν διαμένεις σε περιοχή που «υποφέρει» από φωτιές.

Τοποθέτησε σύστημα πυρανίχνευσης, δηλαδή ανιχνευτές, στα «κρίσιμα» σημεία: Οι ανιχνευτές τελευταίας τεχνολογίας μπορούν να σε γλυτώσουν απ’ τα απρόοπτα, καθώς σε ειδοποιούν άμεσα εάν υπάρχει υποψία καπνού, μονοξείδιου του άνθρακα ή υγραέριού στο χώρο σου. Πρόκειται για ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε σπίτι, ειδικά τώρα που ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος. Τοποθέτησε τους σε νευραλγικά σημεία του σπιτιού, όπως η κουζίνα ή τα υπνοδωμάτια, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Επίσης, μην παραλείπεις να τσεκάρεις πως λειτουργούν σωστά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Εγκατάστησε ολοκληρωμένο σύστημα πυροπροστασίας: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πυρασφάλειας είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα πυροπροστασίας, ειδικά αν το ακίνητό σου βρίσκεται σε «κόκκινη» περιοχή - που ταλανίζεται από συνεχείς πυρκαγιές κάθε χρόνο.

Κατασκεύασε τοίχους από πυράντοχα υλικά: Αν βρίσκεσαι στη φάση κατά την οποία κατασκευάζεις το σπίτι σου, τότε μπορείς να επιλέξεις τόσο η στέγη, όσο και οι τοίχοι να κατασκευαστούν από πυράντοχα υλικά, τα οποία θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Εξόπλισε την κατοικία σου με φορητούς πυροσβεστήρες: Η ύπαρξη πυροσβεστήρα σ’ ένα σπίτι δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο κρίνεται ιδιαιτέρως χρήσιμη. Ενδεικτικά, μόλις χτυπήσει ο ανιχνευτής μπορείς να πάρεις τον φορητό πυροσβεστήρα και να σβήσει εγκαίρως τη φωτιά, εφόσον υπάρχει.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Μην ξεχνάς τους βασικούς κανόνες πυρασφάλειας: Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στην πιο κρίσιμη ώρα, δεν πρέπει να ξεχνάς τα βασικά ή να χάνεις την ψυχραιμία σου. Αν έρθεις face-to-face με μια φωτιά εντός ή εκτός σπιτιού, να παραμείνεις ψύχραιμος/η και να έχεις σε ετοιμότητα το σύστημα πυρόσβεσης. Ο πανικός είναι πάντοτε ο χειρότερος σύμβουλος. Μπορείς ακόμα, τόσο εσύ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, να κάνετε και ασκήσεις ετοιμότητας για να είστε καλύτερα οργανωμένοι. Είναι ιδιάζουσας σημασίας να ξέρετε όλοι τι πρέπει να κάνετε εάν ξεσπάσει πυρκαγιά, να μην διασκορπίζεστε, το πώς χρησιμοποιείται ο πυροσβεστήρας κ.ο.κ.

Βεβαιώσου ότι σε περίπτωση φωτιάς οι πυροσβέστες θα έχουν εύκολη πρόσβαση στο σπίτι σου: Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχος πως, ο μη γένοιτο, σε περίπτωση φωτιάς, οι πυροσβέστες θα μπορέσουν να βρουν εύκολα το σπίτι σου, φρόντισε τα ονόματα και οι αριθμοί των οδών στο σημείο που βρίσκεται το σπίτι σου να είναι ευδιάκριτα και ευανάγνωστα. Επίσης, διατήρησε τους δρόμους γύρω από το σπίτι σου προσβάσιμους για τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ ο καθαρός - aka «αμυντικός» - περιβάλλοντας χώρος θα βοηθήσει τους πυροσβέστες να επέμβουν πιο εύκολα και άμεσα στην κατάσβεση.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Πες «ναι» σε πυράντοχες πόρτες: Είναι γεγονός πως τα κατάλληλα κουφώματα μπορούν να σε βοηθήσουν να προστατέψεις καθοριστικά το σπίτι του. Εν συνεχεία, οι πυράντοχες πόρτες, ειδικές πόρτες ασφαλείας κατασκευασμένες από πυρίμαχα υλικά, είναι μια ακόμη λύση πυροπροστασίας, καθώς συμβάλλουν στην καθυστέρηση εξάπλωσης της φωτιάς. Σίγουρα, δεν εγγυώνται τη μέγιστη πυρασφάλεια, ωστόσο σε βοηθούν να κερδίσεις χρόνο την κρίσιμη στιγμή. Υπάρχει σωρεία επιλογών για να διαλέξεις και μπορείς να τοποθετήσεις μια πυράντοχη πόρτα είτε ως κεντρική είτε μέσα, στα διάφορα δωμάτια του σπιτιού σου. Αν το πάρεις απόφαση ωστόσο, βεβαιώσου για τα υλικά και τις πιστοποιήσεις που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα - και κατ' επέκταση την επιθυμητή λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα.

Τοποθέτησε (βαριές) πυράντοχες κουρτίνες σε όλα τα παράθυρα ενός σπιτιού: Τέλος, εξαιτίας του ότι η θερμότητα που προκαλεί μια φωτιά μπορεί να αναφλέξει τις κουρτίνες στο εσωτερικό του σπιτιού μέσω των παραθύρων, μπορείς να είσαι 100% σε ετοιμότητα επιλέγοντας πυράντοχες κουρτίνες, οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν να κρατήσεις τη φωτιά για περισσότερη ώρα εκτός σπιτιού.

Η φωτιά είναι κάτι που μπορεί να προκύψει στα ξαφνικά και θέλει κόπο για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, γι’ αυτό φρόντισε να είσαι προνοητικός/ή και εξασφάλισε εκ των προτέρων τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για το ακίνητό σου, προφυλάσσοντας τόσο εσένα και την οικογένειας σου, όσο και τα γειτονικά σπίτια.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Mwsaiko patwma

Μωσαϊκό πάτωμα: Κορυφαίες λύσεις για μωσαϊκά πατώματα

Plintirio kaltses

Το πλυντήριο τελικά σου κλέβει τις κάλτσες;