Βρες τον ιδανικό τρόπο σκίασης για το μπαλκόνι, την αυλή ή τη βεράντα σου και απόλαυσε τις επερχόμενες καλοκαιρινές μέρες χωρίς άγχος.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και ήρθε επιτέλους η ώρα να χαρείς το μπαλκόνι ή τον κήπο σου. Έφτασε, επιτέλους, η στιγμή να μαζευτείς με φίλους για να διασκεδάσεις ή απλώς να χαλαρώσεις ή ακόμα και να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου. Μήπως, όμως, οι εξωτερικοί χώροι του σπιτιού σου είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και στον αέρα; Παρακάτω θα βρεις την κατάλληλη λύση σκίασης για σένα για να απολαύσεις τον καλοκαιρινό καιρό, δημιουργώντας μάλιστα την ιδανική ατμόσφαιρα.

Πριν επενδύσεις σε ένα σύστημα σκίασης, μελέτησε προσεκτικά τις ανάγκες του χώρου σου:

  • τι επιφάνεια θέλεις να καλύψεις;
  • τι καιρικές συνθήκες επικρατούν στην περιοχή; (πχ. αν φυσάει πολύ)
  • πρόκειται για χώρο που χρησιμοποιείται περιστασιακά; (πχ εξοχική κατοικία)
  • μπορεί να «σκοτεινιάσει» και το εσωτερικό του σπιτιού;

Ανάλογα με τον προϋπολογισμό και την προσωπική σου αισθητική, μπορείς να βρεις ένα σωρό μοντέρνες και πρωτότυπες ιδέες στα συστήματα σκίασης εξωτερικού χώρου που μπορείς να κάνεις και μόνη σου μέχρι κάποιο σημείο.

Ξύλινος σκελετός: Αν διαθέτεις αρκετό χώρο και χρήμα, μια μόνιμη κατασκευή δεν θα σε απογοητεύσει σε καμία περίπτωση. Ωστόσο εκτός από τα έτοιμα σετ πέργκολας που μπορείς να αγοράσεις, υπάρχουν και οι DIY λύσεις αν πιάνουν τα χέρια σου, με τις οποίες μπορείς να μειώσεις σημαντικά τα έξοδα. Σε ξυλουργεία και σε πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού υπάρχουν ξύλινα δοκάρια σε διάφορες ποιότητες και τιμές. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να τα περάσεις με αντισκωριακό βερνίκι ή χρώμα. Για την συναρμολόγηση των ξύλων και την τοποθέτηση του υλικού σκίασης, μπορείς να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό τεχνικό ώστε να εξασφαλίσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τον λιγότερο δυνατό κόπο. Επειδή οι κατασκευές αυτές είναι συνήθως μόνιμα εκτεθειμένες τόσο στον ήλιο όσο και στο νερό της βροχής, να ξέρεις ότι χρειάζονται συντήρηση ή βάψιμο κάθε 2-3 χρόνια, ανάλογα την ποιότητα του ξύλου και φυσικά τις καιρικές συνθήκες.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Ηλιόπανα ή δίχτυα σκίασης: Τα ηλιόπανα μπαίνουν εύκολα ως οροφή ή στο πλάι πάνω σε έναν ξύλινο ή μεταλλικό σκελετό και χρησιμοποιούνται ως στέγαστρα σε βεράντες, πάνω από πισίνες για να μαζεύουν φύλλα και σκόνη. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ειδικές κατασκευές για κήπους προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μέρος χαλάρωσης σε συνδυασμό με αιώρες ή κούνιες. Τα καλής ποιότητας δίχτυα σκίασης είναι μία οικονομική επιλογή, κατασκευάζονται από υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (HDPE), διαθέτουν αδιάβροχη επίστρωση και επίστρωση UV, οπότε σου προσφέρουν μέχρι και 90% σκίαση, ενώ παράλληλα σε προφυλάσσουν τόσο από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, όσο και από τη βροχή.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Καλαμωτή: Οι καλαμωτές τοποθετούνται σαν στέγαστρο πάνω σε μια πέργκολα ή σε μια πιο ελαφριά κατασκευή και αποτελούν μία καλή και οικονομική λύση. Μπορείς να επιλέξεις καλαμωτές από καλάμι, από ξύλο, από μπαμπού, από ψάθα ακόμα και PVC ανάλογα με τις προτιμήσεις και τα γούστα σου. Μία γερή κατασκευή αντέχει σε δυνατούς ανέμους, «κόβει» τις ακτίνες του ήλιου και δημιουργεί ατμόσφαιρα διακοπών στον κήπο, την ταράτσα ή το μπαλκόνι σου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις καλάμι σε ρολό, στόρια από μπαμπού μέχρι και τεντόπανα σε ξύλινη ή μεταλλική βάση που θα εξασφαλίσουν σκιά και δροσιά στον χώρο σου, ενώ ταυτόχρονα δε θα τον σκοτεινιάσουν ιδιαίτερα. Άπλωσε το ρολό στον σκελετό που έχεις επιλέξει και στη συνέχεια, δέσε το σφιχτά ανά 20-25 εκατοστά με σύρμα για να κρατήσει περισσότερο.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Στόρια: Αν ο χώρος σου χρειάζεται πλευρική σκίαση για να παρεμποδίζονται οι ακτίνες του ηλίου από τα πλάγια της κατασκευής, τα στόρια είναι η ιδανική λύση για σένα. Τα στηρίζεις στην πλευρά της πέργκολας και έχεις πλήρη κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην αγορά υπάρχουν στόρια από διάφορα υλικά, όπως μπαμπού, καλάμι, συνθετικό ύφασμα, ύφασμα HDPE που λειτουργούν με μηχανισμό roll-up και μηχανισμό roman. Είναι υψηλής αντοχής και παρέχουν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Δίχτυ Παραλλαγής: Μία φθηνότερη εναλλακτική, αλλά με καλό ποσοστό σκίασης είναι τα δίχτυα παραλλαγής. Τοποθετούνται όπως τα πανιά πάνω σε δοκάρια, μεταλλικές ή ξύλινες κατασκευές και πέργκολες. Είναι μοντέρνα και ιδιαίτερα ανθεκτικά στη φθορά του χρόνου. Κυκλοφορούν σε πολλά χρώματα και σχέδια για να ταιριάζουν σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Φυσική ή Συνθετική Φυλλωσιά: Τέλος δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τον απλό φυσικό τρόπο. Δημιούργησε μια σκιερή γωνιά χρησιμοποιώντας δέντρα ή αναρριχητικά φυτά που θα τα προσανατολίσεις με τα κατάλληλα στηρίγματα. Και αν η κηπουρική δεν είναι το φόρτε σου, υπάρχουν και οι συνθετικές φυλλωσιές σε διαφορετικούς τύπους, όπως θάμνος, κισσός, πυξάρι κ.α. Είναι μάλισταμία πρωτότυπη λύση για να καλύψεις πέργκολες χωρίς μεγάλο κόστος και με εύκολη τοποθέτηση, καθώς δεν απαιτούν ιδιαίτερη συντήρηση και προσφέρουν μία αίσθηση αληθινής φυλλωσιάς. Πρόσθεσε έξτρα φυτά στο σημείο και δημιούργησε τη δική σου Εδέμ όπου κι αν βρίσκεσαι.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Αυτό το καλοκαίρι βρες το σύστημα σκίασης που σου ταιριάζει και αξιοποίησε κάθε γωνιά του κήπου ή της βεράντας σου, βάζοντας ταυτόχρονα και το προσωπικό σου γούστο. Ήρθε η ώρα να απολαύσεις μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα το μπαλκόνι ή την αυλή σου χωρίς να σε παιδεύουν οι καυτές καλοκαιρινές ακτίνες του ήλιου.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Eswteriki porta

Πώς να αλλάξεις το χρώμα μιας εσωτερικής πόρτας χωρίς τρίψιμο