Η ζέστη σε κάνει να υποφέρεις και δεν μπορείς να πας για μπάνιο; Σου φαίνεται πραγματικά αδύνατο να κυκλοφορείς άνετα ή να κοιμηθείς στο σπίτι; Αν δεν έχεις κλιματισμό ή προσπαθείς να εξοικονομήσεις χρήματα, μάθε κάποιες πολύτιμες πρακτικές συμβουλές για να διατηρήσεις τον χώρο σου δροσερό.

1. Κατέβασε τις τέντες ή κλείσε τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας

Για να διατηρήσεις το χώρο σου δροσερό πρέπει να αφήσεις έξω τον ήλιο. Ξεκίνησε, λοιπόν, από το να κατεβάσεις τις τέντες πριν ακόμα χτυπήσουν οι ακτίνες του ήλιου το σπίτι. Αν δεν έχεις τέντες, κλείσε λίγο τα παντζούρια ή χρησιμοποίησε χοντρές κουρτίνες/περσίδες. Μπορεί να είναι λίγο πιο σκοτεινά, αλλά είναι σίγουρα πιο δροσερά.

2. Αερίζεις νωρίς το πρωί ή μόλις πέσει ο ήλιος

Κατά τη διάρκεια της μέρας διατήρησε κλειστά τα παράθυρα για να μην μπαίνει μέσα ζέστη. Επωφελήσου από το δροσερό πρωινό και βραδινό αεράκι και άνοιξε όλα τα παράθυρα για να κάνει ρεύμα. Αν φοβάσαι να κοιμηθείς με ανοιχτά παράθυρα, κλείσε μόνο τα παντζούρια.

3. Αντικατάστησε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με LED

Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τις λάμπες LED και ταυτόχρονα βγάζουν και πολύ περισσότερη θερμότητα. Όταν, λοιπόν, τους αντικαταστήσεις και εξοικονομείς χρήματα και ζεσταίνεσαι λιγότερο!

4. Απόφυγε να χρησιμοποιείς τον φούρνο

Τις πολύ ζεστές μέρες, η χρήση του φούρνου δεν είναι καλή ιδέα, γιατί προσθέτει περιττή θερμότητα στο σπίτι. Όπως και γενικά πολλές ακόμα συσκευές στην κουζίνα, όπως τα μάτια, οι βραστήρες και οι χύτρες ταχύτητας. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ψησταριά εξωτερικής χρήσης ή να φας κάτι δροσερό, όπως μία σαλάτα κι ένα σάντουιτς και φρούτα. Λιγότερος κόπος και δροσιά.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

5. Χρησιμοποίησε ανεμιστήρες οροφής

Μια καλή επένδυση για το καλοκαίρι είναι οι ανεμιστήρες οροφής. Λειτουργούν σε διάφορες ταχύτητες και διαθέτουν και φως. Υπάρχουν πια πολλά μοντέλα σε διαφορετικά σχέδια για όλα τα γούστα και τα βαλάντια, ακόμα και με τηλεχειριστήριο. Προσοχή, όταν τους τοποθετήσεις, να ελέγξεις ότι γυρίζουν αριστερόστροφα ή αλλιώς ότι τα πτερύγια είναι με κλίση προς τα κάτω. Υπάρχει ειδικός διακόπτης για να επιλέξεις τη φορά περιστροφής τους. Αντίθετα τον χειμώνα πρέπει να τους βάλεις να στρέφονται δεξιόστροφα, τα πτερύγια δηλαδή να έχουν κλίση προς τα πάνω για να στέλνουν τον κρύο αέρα προς τα πάνω.

6. Φτιάξε ένα DIY κλιματιστικό με τον ανεμιστήρα και με πάγο

Αν πάλι είσαι του παραδοσιακού επιτραπέζιου ανεμιστήρα, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου κλιματιστικό με έναν πολύ εύκολο τρόπο. Βάλε ένα μεταλλικό μπολ με πάγο μπροστά από έναν ανεμιστήρα και κατεύθυνέ τον να φυσάει απευθείας στον πάγο και μετά προς το δωμάτιό σου. Μόλις λιώσει ο πάγος, απλώς βάλε καινούριο. Εναλλακτικά, αντί για το μπολ με τον πάγο μπορείς να βάλεις ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι γεμάτο με παγωμένο νερό από την κατάψυξη.

7. Χρησιμοποίησε κατάλληλα υφάσματα

Η ζέστη είναι ανυπόφορη κυρίως όπου κάθεσαι ή ξαπλώνεις. Γι΄αυτό προτίμησε να στρώσεις στους καναπέδες σου βαμβακερά ριχτάρια και απόφυγε καθετί συνθετικό. Στο κρεβάτι σου μπορείς να στρώσεις σεντόνια από βαμβάκι, μετάξι ή σατέν που είναι πιο δροσερά και αφήνουν το σώμα να αναπνέει. Επίσης, φρόντιζε να τα αλλάζεις τακτικά.

8. Κοιμήσου σε οικολογικό μαξιλάρι

Μια φυσική εναλλακτική λύση για να αντικαταστήσεις τα συνθετικά μαξιλάρια ύπνου είναι τα μαξιλάρια «φαγόπυρου ή μαυροσίταρου» ή τα μαξιλάρια από ίνες μπαμπού. Θα δεις μεγάλη διαφορά στη θερμοκρασία που αισθάνεσαι στο κεφάλι όταν κοιμάσαι. Υπάρχουν ακόμα και αυτά που είναι με βαμβάκι. Γενικά, πριν τα αγοράσεις, δοκίμασέ τα γιατί μπορεί να σου φανούν σκληρά.

9. Extreme καταστάσεις

Αν πάλι σου αρέσει η περιπέτεια, μπορείς να κάνεις μία πρόβα κάμπινγκ στο σπίτι. Μπορείς να βάλεις το στρώμα σου στο πάτωμα για να δροσιστείς, αφού ο ζεστός αέρας επειδή είναι ελαφρύτερος, ανεβαίνει. Αν το σπίτι έχει κατοικήσιμο υπόγειο, κάνε μία επίσκεψη με έναν υπνόσακο τις μέρες του καύσωνα.

10. Ντύσου ελαφριά

Τα άνετα και ελαφριά ρούχα από βαμβακερά υφάσματα θα σε κρατήσουν δροσερή μέσα στο σπίτι, αλλά και στη βόλτα. Τα συνθετικά υφάσματα ζεσταίνουν και προκαλούν και δερματικές αλλεργίες.

11. Πιες πολύ νερό και τρώγε ελαφριά

Η σωστή ενυδάτωση τις ζεστές μέρες είναι απαραίτητη. Πίνε τουλάχιστον 2 λίτρα δροσερό νερό, όχι παγωμένο, για να ξεδιψάσεις και να μην προκαλέσεις σοκ στον οργανισμό σου από τη μεγάλη διαφορά στη θερμοκρασία. Μπορείς, επίσης, να πιεις φρεσκοστυμμένους φυσικούς χυμούς με λίγο πάγο. Τέλος απόφυγε τα βαριά και καυτά γεύματα. Περιόρισε τις ποσότητες και τρώγε μικρά υγιεινά σνακς ανά 3 ώρες.

12. Σωστός προγραμματισμός

Τις μέρες του καύσωνα προγραμμάτισε τις δουλειές σου για νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ που έχει πέσει η πολλή ζέστη. Απόφυγε τις περιττές μετακινήσεις και άραξε σπίτι. Καύσωνας είναι, θα περάσει.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου