Τσέκαρε όσα πρέπει να κάνεις για να ξεκινήσεις ξέγνοιαστα τις διακοπές στο εξοχικό σου!

Δεν βλέπεις την ώρα να ξεκινήσεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές και να επισκεφτείς το αγαπημένο σου εξοχικό σπίτι; Είναι αυτές οι λίγες μέρες του χρόνου που αφιερώνεις στον εαυτό σου για να αλλάξεις παραστάσεις, να περάσεις ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σου, να χαρείς την παρέα φίλων, να χαλαρώσεις και φυσικά, να ξεκουραστείς. Το μόνο που σου χαλάει τη διάθεση είναι οι πρώτες μέρες που πρέπει να περάσεις καθαρίζοντας και συμμαζεύοντας.

Μην πτοείσαι όμως! Πάντα υπάρχει ένας τρόπος να ξεμπερδέψεις γρήγορα με τη φασίνα του σπιτιού. Η σωστή οργάνωση είναι το μυστικό. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και εκμεταλλεύσου τον κερδισμένο χρόνο για να απολαύσεις πιο γρήγορα τις καλοκαιρινές σου διακοπές!

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

1. Η οργάνωση ξεκινάει από νωρίς γι' αυτό κάνε μια λίστα με ό,τι χρειάζεσαι και πάρε μαζί σου μόνο τα απαραίτητα

Φτιάξε εκ των προτέρων μία λίστα με όλα τα απαραίτητα που θα χρειαστεί να πάρεις μαζί σου. Θυμήσου τι λείπει από το εξοχικό σου και μπορείς να το μεταφέρεις από το σπίτι. Προσοχή όμως, πες «όχι» στις υπερβολές! Μην καταλήξεις να κάνεις γενική μετακόμιση. Αν έχεις παιδιά, φρόντισε εκτός από τα ρούχα και τα πράγματα για τη θάλασσα, να πάρουν μαζί τους και κάτι για δημιουργική απασχόληση, ίσως το αγαπημένο τους επιτραπέζιο, κάποιο βιβλίο ή υλικά για ζωγραφική. Τα μεσημέρια είναι η ιδανική ώρα για να ηρεμήσετε όλοι.

2. Φόρτωσε το αυτοκίνητο από το βράδυ για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή

Μην αφήνεις για τελευταία στιγμή την μεταφορά των πραγμάτων στο αυτοκίνητο, ειδικά αν πρέπει να προλάβεις αεροπλάνο ή πλοίο. Φρόντισε να τα έχεις φορτώσει το αμάξι από το προηγούμενο βράδυ, εκτός βέβαια από τα ευπαθή τρόφιμα. Δεν είναι καλύτερο να ξεκινάς το ταξίδι σου χωρίς άγχος και ξεκούραστα;

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

3. Ξεκίνα νωρίς για να έχεις όλη τη μέρα μπροστά σου

Όπως λέει και μια γνωστή αγγλική παροιμία: «Το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Μην αφήνεις το πρωινό να πηγαίνει χαμένο, γιατί είναι η πιο παραγωγική ώρα της ημέρας. Τώρα θα μου πεις για κάποια ταξίδια που χρησιμοποιείς πλοίο ή αεροπλάνο τα δρομολόγια καθορίζονται από άλλους και δεν μπορείς παρά να συμβιβαστείς μ’ αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να φτάσεις στον προορισμό σου όσο νωρίτερα γίνεται για να έχεις τη μέρα μπροστά σου να ετοιμάσεις το σπίτι.

4. Κάνε ένα γενικό έλεγχο στο σπίτι πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα και τις υπόλοιπες δουλειές

Αν έχεις να επισκεφτείς το εξοχικό σου από το προηγούμενο καλοκαίρι, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις μπαίνοντας είναι να ρίξεις μία ματιά σε όλο το σπίτι για τυχόν φθορές, έντομα, καμμένες λάμπες, υγρασία ή μούχλα, λειτουργικό ανεμιστήρα ή air condition κτλ. Στη συνέχεια, ανέβασε τον γενικό διακόπτη του ρεύματος, βάλε στην πρίζα το ψυγείο και άνοιξε την παροχή του νερού.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

5. Αέρισε καλά τους χώρους του εξοχικού σου - ειδικά αν έχει μείνει κλειστό για μεγάλο διάστημα

Αμέσως μετά άνοιξε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες για αρκετή ώρα για να αεριστεί καλά ο χώρος. Κάνε το ίδιο στα ντουλάπια της κουζίνας και τις ντουλάπες στις κρεβατοκάμαρες για να αεριστούν κι αυτά. Μόνο έτσι θα φύγει γρήγορα η δυσάρεστη μυρωδιά της κλεισούρας.

6. Άσε το ξεφόρτωμα για αργότερα και εστίασε στην καθαριότητα και την οργάνωση του σπιτού

Μη βιαστείς να ξεφορτώσεις τα πράγματα από το αυτοκίνητο. Σίγουρα δε θες ένα σωρό βαλίτσες και σακούλες μέσα στα πόδια σου την ώρα της καθαριότητας. Πάρε μόνο τα απαραίτητα και ό,τι χρειάζεται να μπει στο ψυγείο – αφού το βάλεις σε λειτουργία. Αμέσως μετά, αφού ολοκληρωθεί το καθάρισμα, τότε μπορείς να φέρεις και τις βαλίτσες στο σπίτι.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

7. Καταμερισμός εργασιών για να γίνουν όλα πιο εύκολα και γρήγορα

Αν συνοδεύεσαι από άλλους, είναι πιο πρακτικό να γίνει ένας καταμερισμός εργασιών ώστε οι δουλειές να τελειώσουν γρηγορότερα. Ο καθένας αναλαμβάνει ένα πόστο και εκτελεί την υποχρέωσή του. Τα βασικά που χρειάζεται να γίνουν την πρώτη μέρα είναι:

  • Ξεσκόνισμα
  • Σκούπισμα και σφουγγάρισμα
  • Καθάρισμα μπάνιου και κουζίνας
  • Τακτοποίηση ρούχων στις ντουλάπες
  • Πλύσιμο ψυγείου
  • Εκκαθάριση στα ντουλάπια της κουζίνας
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

8. Ξεκίνα με το ξεσκόνισμα και μετά με τα υπόλοιπα

Δυστυχώς, ακόμα και τα κλειστά σπίτια μαζεύουν σκόνη. Μία έξυπνη λύση είναι να καλύπτεις τα έπιπλα με νάιλον ή με παλιά σεντόνια πριν φύγεις από το εξοχικό σου στο τέλος των διακοπών. Ωστόσο, αν δεν έχεις προνοήσει, ξεκίνησε με ένα γερό ξεσκόνισμα από πάνω προς τα κάτω. Με ένα βρεγμένο και καλά στυμμένο πανί ξεκίνησε από τους ανεμιστήρες οροφής και τα ψηλά ράφια και συνέχισε σταδιακά προς τα κάτω. Πριν βάλεις τα ρούχα στις ντουλάπες, καθάρισε το εσωτερικό τους με ένα υγρό πανί. Επίσης, βάλε ένα χαλάκι στην εξώπορτα για να σκουπίζουν τα παπούτσια τους τόσο οι καλεσμένοι σου όσο και όλα τα μέλη της οικογένειας, καθώς μέχρι να καθαριστούν οι εξωτερικοί χώροι όλες οι βρωμιές από έξω θα μεταφέρονται μέσα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

9. Ξεφορτώσου ό,τι είναι άχρηστο

Οι διακοπές στο εξοχικό είναι η ευκαιρία σου να ξεφορτωθείς ό,τι σου είναι πια άχρηστο. Από τα ντουλάπια της κουζίνας πέταξε παλιές σακούλες, καθαριστικά και τρόφιμα που έχουν λήξει ή έχουν χάσει το άρωμά τους και δε φαίνονται σε καλή κατάσταση. Από το μπάνιο, πέταξε τα ληγμένα φάρμακα, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαριστικά και γενικά όσα πιστεύεις ότι δε θα ξαναχρησιμοποιήσεις.

Έπειτα, μπορείς να ξεκουραστείς και να κηρύξεις επίσημα την έναρξη των διακοπών σου!

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Η πρώτη μέρα στο εξοχικό φαντάζει μία χαοτική διαδικασία. Δε χρειάζεται, όμως, να γίνει άσκηση υπομονής για γερά νεύρα. Με σωστή οργάνωση και συννενόηση οι διακοπές θα ξεκινήσουν καλά για όλους!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου