4 φυσικές προτάσεις για να κάνεις την μούχλα και την υγρασία στο σπίτι ή το γραφείο παρελθόν.

Η υγρασία και η μούχλα που σχηματίζεται σε ορισμένες επιφάνειες, όπως οι τοίχοι, το μπάνιο, οι ντουλάπες, τα στρώματα και άλλα σημεία, φέρνει τους περισσότερους ανθρώπους αντιμέτωπους με ένα σοβαρό πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Οι λόγοι που ευνοούν την εμφάνιση και την ανάπτυξη της μούχλας; Πολλοί. Από έλλειψη επαρκούς εξαερισμού του χώρου, σπάσιμο κάποιου σωλήνα νερού (ή πρόβλημα στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού γενικότερα) και τοίχοι που δεν έχουν επαρκή θερμομόνωση μέχρι ταράτσα που δεν έχει μονωθεί καθόλου (ή έχει γίνει κακοτεχνία).

Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να ζεις μέσα σε ένα χώρο που έχει αυξημένα επίπεδα υγρασίας, ειδικά αν έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της μούχλα. Υπάρχει κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως βρογχίτιδα και ασθματικές κρίσεις. Για αυτό, σου έχουμε 4 αποτελεσματικούς και απόλυτα φυσικούς τρόπους για να εξαλείψεις την μούχλα από τον χώρο σου.

Λύση #1: Έλαιο τεϊόδεντρου

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το έλαιο τεϊόδεντρου για να καθαρίσεις οτιδήποτε έχει “επισκεφτεί” η μούχλα, από την κουρτίνα του μπάνιου και τον τοίχο της κρεβατοκάμαρας μέχρι το ταβάνι του σαλονιού. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το αραιώσεις και να βάλεις το μίγμα σε έναν ψεκαστήρα. Η τέλεια συνταγή θέλει 2 κουταλιές του γλυκού έλαιο τεϊόδεντρου διαλυμένες σε 2 φλιτζάνια νερού. Ψεκάζεις το σημείο με το μίγμα, αφήνεις λίγη ώρα, σκουπίζεις με ένα στεγνό πανάκι και θα δεις σταδιακά την μούχλα να μειώνεται. Λίγη προσοχή χρειάζεται στη μυρωδιά του τεϊόδεντρου, η οποία είναι αρκετά έντονη και θα πάρει λίγες μέρες για να εξαφανιστεί.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Λύση #2: Λεμόνι και οξυζενέ

Ένα άλλο μίγμα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις πάνω στη μούχλα περιέχει νεράκι, οξυζενέ και χυμό λεμονιού. Η διαδικασία είναι η ίδια με πριν. Σε ένα αρκετά μεγάλο μπουκάλι με ψεκαστήρα (χωρητικότητας περίπου 11/2 λίτρου), προσθέτεις μισή κούπα οξυζενέ και μισή κούπα χυμό λεμονιού. Ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα, γεμίζεις το υπόλοιπο του δοχείου με νερό και ψέκαζεις πάνω στο σημείο με τη μούχλα. Άφησέ το να δράσει λίγο και μετά με ένα σφουγγαράκι τρίψε καλά μέχρι να εξαφανιστεί η μούχλα.

Λύση #3: Υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα ή ξύδι

Το υγρό που χρησιμοποιείς για να πλένεις τα πιάτα είναι μια αποτελεσματική λύση όταν η μούχλα είναι σε αρχικό στάδιο. Σε αυτή την περίπτωση, καθαρίζεις το σημείο με ένα διάλυμα ζεστού νερού και υγρού απορρυπαντικού (μερικές σταγόνες αρκούν). Προσοχή να μη μουλιάσεις πολύ το σημείο για να μη δώσεις στην μούχλα πρόσθετη υγρασία που θα την θρέψει. Εναλλακτικά, μπορείς να καταφύγεις στην λύση του λευκού ξυδιού αντί του απορρυπαντικού πιάτων. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, θα εξαφανίσεις τη μούχλα και θα απολυμάνεις ταυτόχρονα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Λύση #4: Χοντρό αλάτι

Τα παλιά γιατροσόφια θέλουν την τοποθέτηση χοντρού αλατιού (περίπου 200-250 γραμμάρια) επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια κοντά στο σημείο που έχει προσβληθεί από μούχλα. Όσο περνάει η ώρα, θα διαπιστώνεις ότι το χοντρό αλάτι απορροφά την υγρασία – αν όχι εξ’ολοκlήρου, τότε ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής.

Αφού ξεφορτωθείς την μούχλα, καλό θα ήταν να δράσεις αποτρεπτικά για να μην ξαναπαρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα στο μέλλον. Ένας καλός αφυγραντήρας στο χώρο με την περισσότερη υγρασία (πάνω από 50%), ενισχύοντας τη μόνωση του σπιτιού (εσωτερικά ή/και εξωτερικά), βάφοντας τους τοίχους με ειδικά αντιμουχλικά χρώματα και, φυσικά, επιδιορθώνοντας τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού ή άλλα προβλήματα με τα υδραυλικά του σπιτιού θα σε βοηθήσουν να εξαλείψεις μια για πάντα το πρόβλημα που λέγεται υγρασία και μούχλα.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Mwsaiko patwma

Μωσαϊκό πάτωμα: Κορυφαίες λύσεις για μωσαϊκά πατώματα

Rafia toixoy saloni

7 ιδέες για ράφια τοίχου για σαλόνι

Plakakia mpanioy

Ιδέες για πλακάκια μπάνιου: Οι τοπ ιδέες της χρονιάς