Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει ήρθε η ώρα να βρεις το κλιματιστικό εκείνο που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες και στις ανάγκες του σπιτιού σου!

Η θερμοκρασία μέρα με τη μέρα ανεβαίνει και ο υδράργυρος δεν θα αργήσει να «χτυπήσει» κόκκινο. Ας είμαστε ειλικρινείς εξάλλου, όλοι ξέρουμε λίγο πολύ τι σημαίνει «ελληνικό καλοκαίρι». Και κάπως έτσι το κλιματιστικό ή air condition αποδεικνύεται τουλάχιστον απαραίτητο.

Σκέφτεσαι να προχωρήσεις στην αγορά του πρώτου σου κλιματιστικού, κάνεις έρευνα αγοράς για να βάλεις air condition σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού, χάλασε το προηγούμενο ή μήπως δεν είσαι ικανοποιημένος/η από την απόδοση αυτού που έχεις τώρα; Αν έστω σε ένα από τα παραπάνω απάντησες καταφατικά, τότε βρίσκεσαι στο σωστό σημείο. Συνέχισε την ανάγνωση καθώς σ’ αυτό το κείμενο θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να αποφασίσεις τι κλιματιστικό είναι καταλληλότερο για τις ανάγκες και το χώρο σου.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Ποιοι τύποι κλιματιστικών κυκλοφορούν στην αγορά;

Τύποι κλιματιστικών: Αν έχεις ήδη ξεκινήσει έρευνα αγοράς, θα έχεις ήδη διαπιστώσει πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τύπους κλιματιστικών – και αναφερόμαστε σ’ αυτά που είναι για οικιακή χρήση. Σίγουρα, κάθε τύπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Ωστόσο, πάμε να δούμε ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι τύποι κλιματιστικών οικιακής χρήσης.

  • Διαιρούμενα (split): Είναι ο κλασικός τύπος κλιματιστικών (οικιακά κλιματιστικά τοίχου) που αποτελούνται από μία εσωτερική και μία εξωτερική μονάδα, οι οποίες συνδέονται μέσω οπής στον τοίχο.
  • Φορητά (portable): Είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν σε μεμονωμένους χώρους και έχουν ροδάκια για να μπορείς να τα μεταφέρεις από δωμάτιο σε δωμάτιο. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες (1) φορητά ψυχρού αέρα - παρεμφερής lλειτουργία με τα κλιματιστικά σταθερής εγκατάστασης - και (2) φορητά air coolers - απορροφούν ένα ποσοστό θερμότητας και δημιουργούν μια αίσθηση δροσιάς, εξατμίζοντας νερό στο χώρο, ενώ θυμίζουν σε έναν βαθμό ανεμιστήρα.
  • Πολυδιαιρούμενα (Multi split): Πρόκειται για διαιρούμενα κλιματιστικά με μία εξωτερική μονάδα και περισσότερες εσωτερικές, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες κλιματισμού διπλανών δωματίων.
  • Κονσόλες δαπέδου (πολυδιαιρούμενα μηχανήματα): Είίναι αυτό ακριβώς που φανερώνει και το όνομα τους, δηλαδή κλιματιστικά τα οποία τοποθετούνται στο δάπεδο και μοιάζουν με κονσόλα.

Για επιχειρήσεις υπάρχουν (και) οι εξής τύποι:

  • Καναλάτο
  • Δαπέδου/Οροφής
  • Κασέτα
  • Αεροκουρτίνες
  • Ντουλάπα
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τι κλιματιστικό ταιριάζει στα τετραγωνικά του σπιτιού σου;

Επιλογή ισχύος (BTU): Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβει υπόψη σου είναι το μέγεθος του χώρου που θες να «καλύψεις» σε σχέση με την απόδοση του κλιματιστικού. Άλλες ανάγκες έχει μια γκαρσονιέρα 30 τ.μ. και άλλες μια μονοκατοικία 90 τ.μ. Για να μπορέσεις να βγάλεις άκρη μ’ αυτό πρέπει να ξέρεις πως η ισχύς ενός κλιματιστικού αποτυπώνεται στην ένδειξη BTU/h ή KW/h. Έτσι, όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος, τόσο υψηλότερη πρέπει να είναι και η απόδοση του κλιματιστικού που θα επιλέξεις. Να σημειωθεί επίσης πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση ενός κλιματιστικού, όπως το υψόμετρο του σπιτιού, η ύπαρξη μόνωσης αλλά και ο προσανατολισμός του δωματίου όπου θα τοποθετηθεί.

Υπάρχουν κλιματιστικά των:

  • 9.000 Btu
  • 12.000 Btu
  • 18.000 Btu
  • 24.000 Btu
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Ποια η σημασία της ενεργειακής κλάσης ενός κλιματιστικού;

Ενεργειακή κλάση: Επί της ουσίας, με τον όρο «ενεργειακή κλάση» αποδίδεται το πόσο ενεργοβόρο μπορεί να είναι ένα κλιματιστικό – αυτό ισχύει για κάθε συσκευή. Όσο υψηλότερη είναι η ενεργειακή κλάση (από A+++ έως G) ενός κλιματιστικού τόσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνει – βέβαια, αυτό επηρεάζει και την τιμή η οποία συνήθως είναι πιο αυξημένη. Για να βεβαιωθείς για την ενεργειακή κλάση του κλιματιστικού που σε ενδιαφέρει μπορείς να ρίξεις μια ματιά στους συντελεστές SEER (Seasonal energy efficiency ratio) και SCOP (Seasonal coefficient of performance) στα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Οι δείκτες αυτοί υπολογίζονται διαιρώντας την ετήσια απαιτούμενη θέρμανση ή ψύξη με την ετήσια καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια αντίστοιχα. Ο δείκτης SCOP υπολογίζεται με κριτήριο τις ετήσιες μετρήσεις θερμοκρασίας που έχουν ληφθεί σε τρεις ξεχωριστές κλιματικές ζώνες (ψυχρή, μέση, θερμή). Αντίθετα, ο συντελεστής SEER υπολογίζεται με βάση τις ετήσιες μετρήσεις θερμοκρασίας, που έχουν ληφθεί μόνο στη μέση κλιματική ζώνη. Όσο πιο ψηλός είναι ο εκάστοτε δείκτης, τόσο πιο αποδοτικό είναι το μηχάνημα.

Πώς θα καταλάβεις αν το κλιματιστικό που σε ενδιαφέρει είναι αθόρυβο;

Επίπεδα θορύβου dB: Είναι σχεδόν βέβαιο πως κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη φασαρία που έκαναν οι παλιότερες συμβατικές εσωτερικές μονάδες, ωστόσο τα σύγχρονα κλιματιστικά τεχνολογίας Inverter δεν προκαλούν τέτοια προβλήματα – όχι σ’ αυτό το βαθμό έστω. Αν θες να βεβαιωθείς πως το κλιματιστικό που σε ενδιαφέρει δε θα θυμίζει τρένο, τότε τσέκαρε τον δείκτη θορύβου (db). Ιδανικά, αν θες την ηρεμία σου, προτίμησε κλιματιστικά με δείκτη θορύβου ίσο ή μικρότερο από 21 dB.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τι είναι τα κλιματιστικά Inverter;

Τεχνολογία Inverter: Πρόκειται για προδιαγραφές οι οποίες αλλάζουν την ταχύτητα λειτουργίας του συμπιεστή του κλιματιστικού και ελέγχουν τη ροή του ψυκτικού υγρού, προκειμένου να δουλεύει ταχύτερα ή πιο αργά ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει πως αφού ένα κλιματιστικό Inverter «πιάσει« την επιθυμητή θερμοκρασία προσαρμόζει τη λειτουργία του και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Το «κλειδί» εδώ είναι να επιλέξεις ένα κλιματιστικό με τα αιτούμενα Btu για τον δικό σου χώρο για να εξασφαλίσεις την μέγιστη δυνατή ψυκτική ικανότητα με τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

Χρειάζεσαι κλιματιστικό με λειτουργία αφυγραντήρα ή/και ιονιστή;

Κλιματιστικό με λειτουργία αφυγραντήρα ή/και ιονιστή: Η υγρασία σε ένα δωμάτιο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και όταν αυτή ξεπερνάει το 50% τότε το περιβάλλον θεωρείται ανθυγιεινό. Και εδώ γίνεται απαραίτητη η αφύγρανση (είτε μέσω ψύξης, είτε μέσω θέρμανσης). Πλέον τα σύγχρονα κλιματιστικά απομακρύνουν την υγρασία μέσω των σωληνώσεων, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες σε έναν χώρο. Η αφύγρανση είναι απαραίτητη διότι μειώνει την κατανάλωση ενέργειας καθώς η υψηλή υγρασία κάνει το κλιματιστικό να λειτουργεί πιο έντονα. Επίσης, όσον αφορά το κομμάτι του ιονισμού, τα κλιματιστικά τελευταίας τεχνολογίας διαθέτουν φίλτρα άνθρακα και HEPA. Ωστόσο, για τη συλλογή της σκόνης και των πολύ μικρών αλλεργιογόνων σωματιδίων η λειτουργία ιονιστή είναι απαραίτητη. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όλους, πόσο μάλλον για τα άτομα τα οποία έχουν αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα. Μάλιστα, ένα κλιματιστικό με λειτουργία ιονιστή σου είναι απαραίτητη εάν έχεις στο σπίτι μικρά παιδιά ή μωρά.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Σου είναι απαραίτητο ένα κλιματιστικό με λειτουργία Wi-fi;

Λειτουργία Wi-Fi: Ολοένα και περισσότερα κλιματιστικά δίνουν πλέον τη δυνατότητα να ελέγχονται μέσω κάποιας εφαρμογής στο κινητό ή το τάμπλετ. Σίγουρα, αυτή η λειτουργία μπορεί να σου «λύσει» τα χέρια καθώς μπορείς να ανάβεις το κλιματιστικό πριν καν πας σπίτι, ενώ δεν θα χρειάζεται να θυμάσαι αν το έκλεισες ή όχι αφού θα μπορείς να το τσεκάρεις απ' το smartphone σου. Επομένως, το αν αυτή η λειτουργία σου είναι χρήσιμη έγκειται στο γούστό και το budget σου. Αξίζει να ειπωθεί κάπου εδώ πως υπάρχουν δύο τύποι κλιματιστικών με λειτουργία Wi-Fi. Ειδικότερα, υπάρχουν (1) τα Wi-Fi Direct, τα οποία έχουν ενσωματωμένο το αναγκαίο hardware και (2) τα Wi-Fi Ready που χρειάζονται τον αναγκαίο αντάπτορα (dongle).

Αφού διάβασες όλα τα παραπάνω, πλέον είσαι σε θέση να αποφασίσεις με μεγαλύτερη σοφία τι κλιματιστικό ταιριάζει στις ανάγκες σου. Κάνε τη σωστή επιλογή!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Neroxytis arwmatiko

Νεροχύτης από fragranite: Τι είναι, ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;