Εσύ ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο καθαριστικό για το κλιματιστικό σου και πόσο απαραίτητο είναι;

Με την αλματώδη αύξηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πολλοί έχουν σκεφτεί να στραφούν στον κλιματισμό ως μία λύση ανάγκης. Πράγματι ένα σύστημα θέρμανσης inverter μπορεί να αποδειχθεί πιο οικονομικό στην παρούσα φάση. Ωστόσο και τα πιο εξελιγμένα κλιματιστικά χρειάζονται τακτικό καθαρισμό και συντήρηση για να έχουν την καλύτερη απόδοση.

Δες πώς μπορείς να καθαρίσεις το κλιματιστικό σου, αλλά και ποιο είναι το κατάλληλο καθαριστικό για σένα.

Πριν από όλα, να ξεκαθαρίσουμε πως ο καθαρισμός των φίλτρων θα πρέπει να γίνεται περίπου μία φορά το μήνα για να έχεις τη μέγιστη απόδοση. Εξαρτάται, όμως, και από το πόσο συχνά χρησιμοποιείς το κλιματιστικό σου.

Δεν είναι πολύ δύσκολη διαδικασία και μπορείς να την κάνεις χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού. Αρκεί να ακολουθήσεις τις αναλυτικές οδηγίες που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλιαράκι με τις οδηγίες χρήσης του κλιματιστικού από τον κατασκευαστή.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Ξεκινάμε λοιπόν…

  • Φυσικά, πριν κάνεις οποιαδήποτε εργασία, είναι προτιμότερο να βγάζεις το κλιματιστικό από την πρίζα.
  • Άνοιξε τη μάσκα του κλιματιστικού και αφαίρεσε τα δύο φίλτρα. Τίναξε τα σε εξωτερικό χώρο για να φύγει η σκόνη και τοποθέτησέ τα μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη με ζεστό νερό και το καθαριστικό της επιλογής σου και άστα να μουλιάσουν για περίπου μία ώρα.
  • Σαπούνισε τα με λίγο υγρό πιάτων για να φύγουν οι μυρωδιές και ξέπλυνε τα με τρεχούμενο νερό.
  • Άφησε τα στον ήλιο να στεγνώσουν.
  • Με το ίδιο ή άλλο καθαριστικό και ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί πέρασε όλη την επιφάνεια της εσωτερικής μονάδας της συσκευής, για να απομακρύνεις τη σκόνη και τα μικρόβια.
  • Επειδή σκόνη και ακάρεα εγκλωβίζονται και στο εσωτερικό του κλιματιστικού σου και ρυπαίνουν τον αέρα όταν αυτό είναι σε λειτουργία, μπορείς να ψεκάσεις το εσωτερικό του κλιματιστικού με ένα διάλυμα από νερό και ξύδι και μετά να το βάλεις σε λειτουργία ψύξης για να καθαριστεί και εσωτερικά.
  • Μόλις στεγνώσουν εντελώς τα φίλτρα, τα επανατοποθετείς στο κλιματιστικό με προσοχή ώστε να εφαρμόσουν σωστά.
  • Κλείνεις το καπάκι και ξανά βάζεις το κλιματιστικό στην πρίζα.

Σε αυτό το σημείο πάμε να δούμε τι επιλογές καθαριστικού υπάρχουν. Ειδικότερα:

Σαπουνόνερο

Η αρχική επιλογή είναι να φτιάξεις ένα διάλυμα με νερό και λίγο σαπούνι (πχ. με υγρό καθαριστικό πιάτων) ή κάποιο ήπιο καθαριστικό για όλες τις επιφάνειες.

Πλεονεκτήματα: Ένα ήπιο καθαριστικό είναι σίγουρα πιο ασφαλές για τα εξαρτήματα και τις επιφάνειες του κλιματιστικού, αφού δεν πρόκειται να τα διαβρώσει. Χρειάζεται δε, μικρή ποσότητα.

Μειονέκτημα: Ωστόσο η απολυμαντική ικανότητα του σαπουνόνερου είναι μικρότερη από αυτή της χλωρίνης, του ξυδιού ή κάποιου ειδικού καθαριστικού.

Ξύδι

Επόμενη επιλογή και πιο δημοφιλής είναι ένα διάλυμα με νερό και ξύδι. Στη λεκάνη με το ζεστό νερό προσθέτεις μισό φλυτζάνι ξύδι.

Πλεονεκτήματα: Το ξύδι είναι ένα φυσικό υλικό, φιλικό τόσο προς την υγεία σου και το περιβάλλον, όσο και προς το κλιματιστικό σου. Επίσης, διαθέτει ικανοποιητική απολυμαντική ικανότητα.

Μειονέκτημα:
Οι επιφάνειες του air condition που περάστηκαν με ξύδι θέλουν καλό ξέπλυμα, γιατί διαφορετικά η μυρωδιά του ξυδιού θα μείνει ανεξίτηλη κατά τη χρήση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χλωρίνη

Το αγαπημένο καθαριστικό των παλιών νοικοκυρών, η χλωρίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το καθάρισμα των φίλτρων, αλλά και της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού.

Πλεονεκτήματα: Αρκείμία ελάχιστη ποσότητα χλωρίνης, διαλυμένης σε νερό, για να εξουδετερώσει όλα τα μικρόβια.

Μειονεκτήματα: Η ισχυρή της δράση μπορεί να διαβρώσει τα φίλτρα ή και τις επιφάνειες του κλιματιστικού. Επίσης, απαιτεί σχολαστικό ξέπλυμα, γιατί η μυρωδιά της είναι άκρως επιβλαβής για την υγεία. Για αυτό η χρήση της πρέπει να γίνεται με μέτρο και με ιδιαίτερη προσοχή!

Ειδικό καθαριστικό

Τέλος υπάρχουν στο εμπόριο και ειδικά καθαριστικά σχεδιασμένα για αυτή τη δουλειά.

Πλεονεκτήματα: Έχουν κατασκευαστεί με σκοπό να προσφέρουν τη μέγιστη απολύμανση και σαν αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του κλιματιστικού. Με σωστή χρήση, είναι ασφαλή τόσο για την υγεία, όσο και για το μηχάνημα.

Μειονέκτημα: Απαιτεί μεγάλη προσοχή και θα πρέπει να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες χρήσης του, για να μην προκληθούν ζημιές στο κλιματιστικό και την υγεία σου.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Γιατί είναι απαραίτητος ο σωστός και τακτικός καθαρισμός του κλιματιστικού;

Ο τακτικός καθαρισμός του κλιματιστικού σου μεγιστοποιεί την απόδοσή του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η αντοχή του στο χρόνο και συγχρόνως εξοικονομείς ενέργεια και χρήματα.

Μάλιστα, πέρα από τον καθαρισμό, μία ετήσια συντήρηση από έναν εξειδικευμένο ψυκτικό είναι απαραίτητη για να έχεις επαγγελματικό αποτέλεσμα.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Bougainvillea

Μπουκαμβίλια ή βουκαμβίλια: Όσα πρέπει να γνωρίζεις