Μάθες πως μπορείς να ανταπεξέλθεις στις υψηλές θερμοκρασίες που «υπόσχεται» το ελληνικό καλοκαίρι.

Το ελληνικό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται, διαχρονικά, από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, και ενώ ήδη βρισκόμαστε στον Ιούλιο, είναι καιρός να προετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά για τις μέρες εκείνες που ο υδράργυρος θα «χτυπήσει κόκκινο». Αν λοιπόν και εσύ αναρωτιέσαι το πώς θα καταφέρεις να επιβιώσεις εν μέσω καύσωνα και αυτό το καλοκαίρι και μάλιστα, χωρίς air condition, τότε ρίξε μια ματιά παρακάτω και προετοίμασε το σπίτι σου κατάλληλα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

1. Κατέβασε τις τέντες και κλείσε τα παντζούρια τις μεσημεριανές ώρες που ο υδράργυρος «χτυπά κόκκινο»

Για αρχή, είναι σημαντικό να εμποδίσεις τις ακτίνες του ήλιου πριν αυτές καλά καλά φτάσουν να θερμάνουν τους τοίχους του σπιτιού σου. Κατέβασε, λοιπόν, τις τέντες κατά τη διάρκεια της ημέρας και κράτα μισόκλειστα τα παντζούρια στα δωμάτια που «λούζει» ο ήλιος.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

2. Κλείσε τα παράθυρα και τις κουρτίνες από νωρίς το πρωί για να διατηρηθεί η δροσιά στο εσωτερικό του σπιτιού

Αν μόλις πιάσει η ζέστη, η πρώτη σου σκέψη είναι να ανοίξεις τα παράθυρα για να πάρεις αέρα, καλύτερα να το ξανά σκεφτείς. Αν όντως θέλεις να διατηρήσεις το σπίτι σου δροσερό την ώρα που η θερμοκρασία «χτυπάει κόκκινο», πρέπει να κρατήσεις τον ζεστό αέρα έξω. Επομένως, άσε τα παράθυρα κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν νότιο προσανατολισμό. Ή ακόμα καλύτερα, φρόντισε να κλείνεις από νωρίς το πρωί τα παράθυρα και τις κουρτίνες για να διατηρηθεί η δροσιά εντός του σπιτιού. Πολύ καλή μόνωση προσφέρουν επίσης, οι κουρτίνες και τα στόρια, οπότε καλό είναι να τα έχεις κατεβασμένα και να τα ανοίγεις το βραδάκι προκειμένου να αεριστεί το σπίτι και να δροσιστεί.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


3. Χρησιμοποίησε έξυπνα έναν ανεμιστήρα

Αν αποφεύγεις τη χρήση κλιματιστικού ή αν δε διαθέτεις ένα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου, τότε μία καλή εναλλακτική είναι οι ανεμιστήρες, που και είναι γενικά φθηνότεροι στην αγορά και την εγκατάσταση σε σχέση με τις μονάδες κλιματισμού, αλλά παράλληλα είναι και πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Μία καλή επένδυση για το σπίτι είναι, επίσης, οι ανεμιστήρες οροφής. Υπάρχουν σε πολλά σχέδια, μοντέρνοι ή κλασικοί, χειροκίνητοι ή με τηλεχειριστήριο. Θυμήσου μόνο να ρυθμίσεις να κινείται ο έλικας αριστερόστροφα για να σπρώχνει τον αέρα προς τα κάτω. Γενικά οι ανεμιστήρες είναι αρκετά αποδοτικοί, εφόσον μπορούν να «ρίξουν» τη θερμοκρασία του χώρου κατά 2 με 3 βαθμούς.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Συμβουλή: Τοποθέτησε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό ή πάγο μπροστά από τον ανεμιστήρα όταν αυτός βρίσκεται σε λειτουργία, για να δροσίσει τον αέρα μέσα στο δωμάτιο - πρόκειται για ένα είδος αυτοσχέδιου κλιματιστικού.

4. Απενεργοποίησε τις ηλεκτρικές συσκευές που θερμαίνουν και κράτα σβηστά τα φώτα κατά τη διάρκεια της μέρας

Κατά τη διάρκεια της ημέρας που υπάρχει πολλή ζέστη, καλό είναι να αποφεύγεις τη χρήση του φούρνου και του σίδερου που θερμαίνουν τον χώρο. Αν πάλι είναι αναγκαστικό να γίνουν αυτές οι δουλειές, προτίμησε να τις κάνεις κατά τις βραδινές ώρες, που έχει περισσότερη δροσιά. Επίσης, δε χρειάζεται να είναι τα φώτα αναμμένα όσο υπάρχει φυσικό φως ή όταν δεν χρησιμοποιείται ένα δωμάτιο. Ακόμα και οι συσκευές που είναι σε κατάσταση αναμονής, υπερθερμαίνουν την ατμόσφαιρα σε έναν ήδη ζεστό χώρο. Γι’ αυτό απενεργοποίησε την τηλεόραση και τον υπολογιστή όταν δεν τα χρησιμοποιείς. Τέλος, φόρτισε το κινητό σου τηλέφωνο ή το tablet το πρωί, όταν δεν έχει πιάσει ακόμα η υπερβολική ζέστη, αφού ακόμα και αυτά εκπέμπουν μια κάποια θερμότητα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

5. Αντικατάστησε τους κοινούς λαμπτήρες με LED

Ήξερες ότι οι απλοί λαμπτήρες πυρακτώσεως στην πραγματικότητα, εκπέμπουν έως και το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν ως θερμότητα; Αντίθετα, οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας μετατρέπουν το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας σε φως. Οπότε μόλις καούν οι παλιές σου λάμπες, φρόντισε να τις αντικαταστήσεις με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Το κέρδος είναι διπλό: Από τη μία, το σπίτι σου δε θα θερμαίνεται περισσότερο κατά τη διάρκεια του καύσωνα και από την άλλη, ο λογαριασμός του ρεύματος θα μειωθεί.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

6. Δημιούργησε ρεύμα αέρα μέσα στο σπίτι

Πράγματι, τα παράθυρα πρέπει να μένουν κλειστά όσο το δυνατόν περισσότερο, ωστόσο αν έξω φυσάει και έχεις ανάγκη να νιώσεις το φρέσκο αεράκι, τότε τουλάχιστον κάνε το με στρατηγική. Δηλαδή, άνοιξε τα παράθυρα στις απέναντι πλευρές του σπιτιού ή του δωματίου και άσε τις πόρτες διάπλατα ανοιχτές, ώστε ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στον χώρο. Ένα αποτελεσματικό κόλπο είναι, επίσης, να γυρίσεις τον ανεμιστήρα προς ένα ανοιχτό παράθυρο, έτσι ώστε να σπρώχνει τον ζεστό αέρα προς τα έξω.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τι άλλο μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις το σπίτι σου δροσερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Πέρα από τα «επείγοντα» tips επιβίωσης εν μέσω καύσωνα που διάβασες παραπάνω, ο #Spitogatos έχει να σου προτείνει και δύο πιο μακροπρόθεσμες προτάσεις οι οποίες θα σε βοηθήσουν να εξασφαλίσεις την περισσότερη δυνατή δροσιά στο σπίτι σου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ειδικότερα:

(7) Επίλεξε ενεργειακά τζάμια και κουφώματα

Εάν σκέφτεσαι να αντικαταστήσεις τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του ακινήτου σου, προτίμησε να επενδύσεις σε ενεργειακά κουφώματα, που μειώνουν έως και 85% την μεταφορά θερμότητας από το εσωτερικό στο εξωτερικό περιβάλλον και vice versa. Τα σύγχρονα ενεργειακά τζάμια πρακτικά διατηρούν τη θερμοκρασία σταθερή μέσα στο σπίτι και ταυτόχρονα προστατεύουν τους ενοίκους από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

(8) Φρόντισε για τη σωστή μόνωση των τοίχων και της ταράτσας

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη μόνωση του κτιρίου με τον κρύο καιρό και τη θέρμανση. Ωστόσο ένα καλά μονωμένο σπίτι είναι παράλληλα και πιο δροσερό το καλοκαίρι, καθώς κρατάει τη ζέστη έξω. Ειδικά σε κατοικίες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο, ή που διαθέτουν ανοιχτές ταράτσες ή ταράτσες-αυλές-μπαλκόνια χωρίς σκέπαστρο ή υπόστεγο, η κατάλληλη μόνωση είναι όχι μόνο αποτελεσματική, αλλά και απαραίτητη.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Το να ξέρεις πώς να δροσίζεις τον χώρο σου σωστά - και έξυπνα - θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις καλύτερα σε έναν επερχόμενο καύσωνα, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσει τη διάθεση, την υγεία και την ευεξία σου. Και φυσικά, μην ξεχνάς να αποφεύγεις τις άσκοπες μετακινήσεις τις «δύσκολες» ώρες, να πίνεις πολλά υγρά, να φοράς ελαφριά βαμβακερά ρούχα και να κάνεις συχνά δροσερά ντους.

Ένα ακόμα ζεστό καλοκαίρι είναι, θα επιβιώσουμε... Αρκεί να πράξουμε έξυπνα!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Lavi parathiroy

Κρεμονέζικες λαβές παραθύρων: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν τις επιλέξεις