Ανακάλυψε περισσότερα για τα προγράμματα στέγασης νέων και ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος «Σπίτι μου» 2024.

Χάρη στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 εκταμιεύτηκαν 3.198 δάνεια για νέους έως 39 ετών και δόθηκαν 310 από τα 750 εκατ. ευρώ για την αγορά κατοικιών (από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ), σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη. Να σημειωθεί πως η ενεργοποίηση αυτού του προγράμματος είχε τριπλό όφελος. Ειδικότερα:

  • Νέα ζευγάρια έως 39 ετών απέκτησαν τη δική τους κατοικία με προνομιακούς όρους.
  • Τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα ενίσχυσαν τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων.
  • Ενισχύθηκε ο κατασκευαστικός κλάδος λόγω των ανακαινίσεων που απαιτήθηκαν για τα περισσότερα ακίνητα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα,, γίνονται προσπάθειες, προκειμένου να «τρέξει« εκ νέου, μέσα στο 2024, ένας νέος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου«

Τι αφορά το πρόγραμμα «Σπίτι μου»;

Το πρόγραμμα δανείων «Σπίτι μου» αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς νέους/νέες και νέα ζευγάρια, ηλικίας από είκοσι πέντε (25) έως τριάντα εννέα (39) ετών, για αγορά πρώτης κατοικίας. Τα δάνεια χορηγούνται μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών και η αίτηση υποβάλλεται σε Τράπεζα της επιλογής του δανειολήπτη.

Ποια τα οικονομικά κριτήρια του προγράμματος «Σπίτι μου»;

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» προέβλεπε ότι το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα για ένταξη ήταν 10.000€, συμπεριλαμβανομένου και του τεκμαρτού εισοδήματος. Έτσι, ακόμα και αν κάποιος είχε πραγματικό εισόδημα 8.000€, θα μπορούσε να πληροί τα κριτήρια εάν τα τεκμήριά του φτάνανε τα 10.000€.

Το ανώτατο ετήσιο εισόδημα καθορίζεται στα 16.000€ για άγαμους και αυξάνεται στα 24.000€ για ζευγάρια χωρίς παιδιά. Επιπλέον, υπάρχει προσαύξηση κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Για μονογονεϊκές οικογένειες, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 27.000€ συν 3.000€ για κάθε επιπλέον παιδί.

Ποιες οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα ακίνητα για ένταξη στο πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» χορηγεί δάνεια μόνο για ακίνητα που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να χρησιμοποιούνται ως κατοικία.
  • Να έχουν αξία μέχρι 200.000€, όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο αγοράς.
  • Να έχουν επιφάνεια μέχρι 150 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.).
  • Να είναι τουλάχιστον 15 ετών κατά την αγορά, όπως αποδεικνύεται από την άδεια κατασκευής.
  • Να βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του νόμου 5006/2022 (Α’ 239).

Πως χορηγούνται τα δάνεια από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και ποιοι είναι οι όροι επιτοκίων για τους δανειολήπτες;

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» χορηγεί δάνεια που καλύπτουν το 75% του συνολικού ποσού από τη ΔΥΠΑ, χωρίς την επιβολή τόκων. Το υπόλοιπο 25% παρέχεται από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι το 3/4 του δανείου είναι άτοκο. Ως αποτέλεσμα, το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού ανέρχεται σε ένα τέταρτο του κόστους ενός κανονικού στεγαστικού δανείου. Εάν ο δανειολήπτης είναι πολύτεκνος ή τρίτεκνος, το δάνειο είναι άτοκο.

Ποια τραπεζικά ιδρύματα συμμετέχουν στο πρόγραμμα;

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια, καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Χανίων. Ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση σε μια από αυτές τις τράπεζες για να ελεγχθεί κατ' αρχήν η επιλεξιμότητά του. Οι τράπεζες εξετάζουν την πληροφορία σχετικά με το ηλικιακό όριο, το εισόδημα και την έλλειψη κατάλληλου ακινήτου για κατοικία.

Εάν οι προϋποθέσεις πληρούνται, η τράπεζα αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα και αποφασίζει για την έγκριση ή μη του δανείου εντός 60 ημερών. Ο αιτούντας ενημερώνεται για την έκβαση, και εντός της ίδιας προθεσμίας οφείλει να υποβάλει τα στοιχεία του δανείου (με μέγιστο ποσό 150.000€) και του ακινήτου (με μέγιστη τιμή 200.000€ σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς).

💡 Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να ανατρέξεις στη σχετική σελίδα της ΔΥΠΑ με τις πιο συχνές ερωτήσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Ποια προγράμματα στέγασης αναμένονται μέσα στο 2024 από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας;

Εν συνεχεία, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, έχει προγραμματίσει για το 2024 την εκκίνηση ακόμα δύο μεγάλων προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής, το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» και την «Κοινωνική Αντιπαροχή».

Α. Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»

Σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να εκδοθεί απόφαση του Υπουργείου (ΚΥΑ) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 για την εκκίνηση του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», το οποίο αφορά τη διαθεσιμότητα κενών κατοικιών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στην αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων προς ενοικίαση κατοικιών μέσω της επιδότησης έως και 40% του κόστους ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα ενοικιαστούν, με μέγιστο ποσό επιδότησης έως 10.000€ ανά περίπτωση.

Ποιες οι προϋποθέσεις;

Για να δοθεί η επιδότηση αυτή, πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:

  • Το ακίνητο πρέπει να είναι μέχρι 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε κάποιο αστικό κέντρο.
  • Ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας για το εν λόγω ακίνητο.
  • Το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα πρέπει να είναι έως 40.000€ και η ακίνητη περιουσία έως 300.000€.
  • Η κατοικία δεν πρέπει να ήταν δηλωμένη ως πρώτη κατοικία, ούτε μισθωμένη και να είναι δηλωμένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους.

💡 Δεν είναι δικαιούχοι οι πολίτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραµµα «Εξοικονομώ».

📌 Διάβασε επίσης: Β’ κύκλος προγράμματος Εξοικονομώ 2023/2024: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για αίτηση «Εξοικονομώ»

Τι πρέπει να καταθέσει ο ωφελούμενος για να λάβει την επιδότηση;

Ο δικαιούχος του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», για να μπορέσει να λάβει τη συγκεκριμένη επιδότηση, θα πρέπει να καταθέσει:

  1. Τιμολόγια που θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά
  2. Ηλεκτρονικό μισθωτήριο µμακροχρόνιας ενοικίασης της κατοικίας για τουλάχιστον 3 χρόνια.

📌 Διάβασε επίσης: Πώς μπορώ να αποκτήσω το δικό μου σπίτι; - Ποιο σπίτι θεωρείται «Πρώτη Κατοικία»;

Β. Πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή»

Αναμένεται η δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σχετικά με το άρθρο 45 παράγραφος 2 του νόμου 5006/2022, γνωστό και ως «Κοινωνική Αντιπαροχή». Η απόφαση αυτή αφορά την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για την παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο.

Ποιους αφορά το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών για 5.000 νέους ηλικίας έως 39 ετών και τη διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες. Η διάθεσή τους θα γίνεται με διάφορα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου, της αγοράς ή του μοντέλου rent-to-own (αλλιώς rent-to-buy). Η πρωτοβουλία αναμένεται να μην επιβαρύνει οικονομικά το Δημόσιο.

📌 Διάβασε επίσης: Αγορά ή ενοικίαση σπιτιού & τι είναι η αγορά σπιτιού μέσω ενοικίου

Κατά τη διάρκεια του 2024, αναμένεται να διεξαχθούν διαγωνισμοί και να επιλεγούν οι ανάδοχοι βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που θα καθοριστούν από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Η ανέγερση των κατοικιών αναμένεται να πραγματοποιηθεί από ιδιώτες κατασκευαστές. Η ΔΥΠΑ θα εκδώσει πρόσκληση και θα επιλέξει τους δικαιούχους βάσει καθορισμένων κριτηρίων.

Αμέσως μετά, αναμένεται να προχωρήσει η ενοικίαση σταδιακά για το 50% των κατοικιών του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο, προς νέους που θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων, ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνες οικογένειες. Στο πλαίσιο του προγράμματος, προβλέπεται η εκμετάλλευση ακινήτων του Δημοσίου μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών. Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, και ο ανάδοχος θα επιλεγεί μέσω διαγωνισμού, δεσμευόμενος να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει η προκήρυξη.

Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, με τον ανάδοχο να λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης, ενώ ένα ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής. Η διάρκεια και το ποσοστό εκμετάλλευσης θα καθορίζονται ανάλογα με τις προδιαγραφές του κάθε διαγωνισμού.

Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ποιοτικών κατοικιών σε δικαιούχους της κοινωνικής αντιπαροχής. Μέσω της καταγραφής που έγινε, εντοπίστηκαν κατάλληλα οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, καθώς και άλλα ακίνητα που αναμένεται να αξιοποιηθούν για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η ανέγερση κατοικιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, προσφέροντας λύσεις στο πρόβλημα της στέγασης.

Προβλέπεται ότι η Κοινωνική Αντιπαροχή μπορεί να εφαρμοστεί και σε δομημένα ακίνητα, με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει το κόστος κατεδάφισης, αν απαιτείται. Το ποσοστό των οριζόντιων ιδιοκτησιών που εκμισθώνονται κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60% του συνόλου της ιδιοκτησίας. Η επιλογή του αναδόχου γίνεται μέσω δημόσιας πρόσκλησης που περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το αδόμητο ακίνητο, τα υφιστάμενα κτίσματα, τα χαρακτηριστικά του κτιρίου που θα ανεγερθεί, τις οριζόντιες ιδιοκτησίες, καθώς και τα κριτήρια συμμετοχής και επιλογής του αναδόχου, και τους βασικούς όρους των συμβάσεων μίσθωσης, εκτός του μισθώματος.

Άλλα προγράμματα στέγασης

Το υπουργείο εφαρμόζει το πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής «Κάλυψη», προσφέροντας στέγη σε πολλές οικογένειες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την αξιοποίηση του υφιστάμενου αποθέματος διαμερισμάτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής κατοικίας. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διάθεση τουλάχιστον 1.000 ιδιωτικών κατοικιών ως κοινωνικές κατοικίες σε νέους ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το πρόγραμμα καλύπτει, επίσης, δαπάνες για επισκευές των φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης και με τη λήξη αυτής. Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί νέα πρόσκληση για δήλωση επιπλέον κατοικιών από τους ιδιοκτήτες.

Επιπλέον, το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», για το οποίο αναμένεται νέα πρόσκληση μέσα στο 2024, έχει βοηθήσει 39 ανθρώπους να βρουν κατοικία, με 9 από αυτούς να λαμβάνουν επίσης επιδότηση για εύρεση εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην κοινωνική επανένταξη 600 νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας. Υλοποιείται σε 45 Δήμους και προκηρύσσεται ανά διετία. Περιλαμβάνει:

  • την επιδότηση ενοικίου για διάστημα 24 μηνών, μαζί με την κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού,
  • την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και
  • ένταξη των δικαιούχων σε προγράμματα επιδότησης απασχόλησης.

Το νέο πρόγραμμα «Κοινωνικής Στέγασης για τις πλέον ευάλωτες ομάδες στον Δήμο Αθηναίων», με προϋπολογισμό 1.032.114,00€, θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με το Δήμο Αθηναίων ως εταίρο. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, θα ανακαινιστούν 70 διαμερίσματα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού αποκλεισμού των ευάλωτων ομάδων στον δήμο.

Αναζητάς περισσότερες πληροφορίες τόσο για τη στέγαση και τα ακίνητα, όσο για τον σχεδιασμό και τη διακόσμηση ενός σπιτιού; Τσέκαρε τα δεκάδες άρθρα στο blog του Spitogatos και ανακάλυψε ό,τι χρειάζεσαι.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Akinita programma stegasis

Πρόγραμμα στέγασης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Exoikonomw

Β’ κύκλος προγράμματος Εξοικονομώ 2023/2024: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για αίτηση «Εξοικονομώ»

Paralia attiki

Παραλίες της Αττικής που βραβεύτηκαν με Γαλάζια Σημαία