Αν σκέφτεσαι να πουλήσεις κάποιο ακίνητο που έχεις στην κατοχή σου, σκέψου πολύ καλά τη διαδικασία και ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας ιδιοκτήτης ακινήτου, μπορεί να θελήσει να προχωρήσει στην πώληση. Ενδεικτικά, μπορεί να πρόκειται για επέκταση της οικογένειας, και αναγκαιότητα μεγαλύτερου σπιτιού, οικονομικές δυσκολίες, μετεγκατάσταση σε άλλη πόλη/χώρα κ.ο.κ. Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο μπορεί να έχεις μπει στη διαδικασία να σκέφτεσαι να πουλήσεις ένα ακίνητο που έχεις στην κατοχή σου, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Σίγουρα επιθυμείς το καλύτερο deal με το μέγιστο δυνατό κέρδος!

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Ωστόσο, η πώληση ενός ακινήτου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς η εύρεση του κατάλληλου αγοραστή και η διεκπεραίωση της γραφειοκρατίας είναι χρονοβόρα, ίσως και κουραστική. Για αυτό το λόγο μάλιστα, απαιτεί αυστηρό σχεδιασμό και μπόλικη προνοητικότητα. Επιπλέον, η διαδικασία πώλησης ενός ακινήτου περιλαμβάνει και ορισμένα πιο περίπλοκα βήματα τα οποία χρειάζονται τη δέουσα προσοχή, ώστε να μπορείς, μεταξύ άλλων, να αξιολογήσεις και να επιλέξεις την προσφορά που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, μια λάθος κίνηση μπορεί να κοστίσει ακριβά, επιφέροντας οικονομικές απώλειες. Πώς μπορείς, λοιπόν, να κάνεις τη διαδικασία πώλησης του σπιτιού σου λιγότερο αγχωτική, διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή συμφωνία;

Παρακάτω θα βρεις μερικά κρίσιμα λάθη που πρέπει να γνωρίζεις ώστε να τα αποφύγεις εάν σκέφτεσαι να πουλήσεις του σπίτι σου.

Λάθος Νο1: Δεν λαμβάνεις υπόψη του το σωστό timing

Όπως για όλα, έτσι και για το κομμάτι του Real Estate υπάρχουν ευνοϊκές και μη ευνοϊκές περίοδοι και λόγω άγνοιας, μπορεί να παραλείψεις να λάβεις υπόψη σου το σωστό timing και τις λοιπές συγκυρίες. Αν επιθυμείς να πουλήσεις λοιπόν το ακίνητό σου πρέπει να γνωρίζεις εκ των υστέρων ποια χρονική περίοδος είναι η καλύτερη και ποιες είναι οι συνθήκες εκείνες που μπορούν να καθυστερήσουν ή να επιταχύνουν τη διαδικασία. Για παράδειγμα, η περίοδος των γιορτών (όπως το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα) δεν ενδείκνυται για αγοραπωλησίες, καθώς αυτό το διάστημα η αγορά κινείται πιο αργά και μπορεί αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να πραγματοποιηθεί μια πώληση λόγω της μειωμένης ζήτησης. Ο κόσμος κατά την εορταστική περίοδο είναι συνήθως επιφορτισμένος με ένα σωρό υποχρεώσεις, επομένως δεν έχει χρόνο για να ασχοληθεί με την αγορά κάποιου ακινήτου. Βέβαια, στην περίπτωση που υπάρχουν υποφήφιοι αγοραστές μεν, λίγοι δε, είναι πιο εύκολο να υποπέσεις στο σφάλμα του να μειώσεις την τιμή απλά και μόνο για να ξεμπερδεύεις, πράγμα όχι τόσο σοφό για την τσέπη σου. Περίμενε καλύτερα να φτιάξει ο καιρός - ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες - καθώς αυτό το διάστημα, ιστορικά, ο κόσμος είναι πιο πρόθυμος να ασχοληθεί με το κομμάτι της αγοράς ακινήτων.

Λάθος Νο2: Περιττές επισκευές και σπατάλες

Για να μπορέσεις να επιτύχεις την καλύτερη δυνατή προσφορά και να έχεις το μέγιστο κέρδος, ίσως χρειαστεί να κάνεις ορισμένες επισκευές στο σπίτι του, ή ακόμα και μερική ή ολική ανακαίνιση. Το σημαντικό είναι να μην ξεφύγεις και να μην κάνεις αλόγιστα έξοδα. Ωστόσο, αν θέλεις να αυξήσεις την αξία μεταπώλησης του ακινήτου σου, θα ήταν καλό να επενδύσεις σε απαραίτητες επισκευές, όπως η αντικατάσταση των παλαιών βρυσών και των κεφαλών ντους με καινούργιες, η αντικατάσταση των παλιών παντζουριών-παραθύρων, η επισκευή κατεστραμμένων τοίχων κ.ά. Μια καλή συμβουλή την οποία καλό θα ήταν να ακολουθήσεις είναι να μην ξοδέψεις χρήματα σε μια εκτεταμένη ανακαίνιση του μπάνιου ή της κουζίνας, καθώς αν δεν ταιριάζει με το γούστο και το στυλ του νέου ιδιοκτήτη, πιθανότατα θα ανανεώσει το χώρο ούτως ή άλλως. Επικεντρώσου λοιπόν σε επισκευές και βελτιώσεις που θα συμβάλλουν στη γενικότερη εικόνα ή λειτουργικότητα του σπιτιού και φυσικά θα βοηθήσουν στο να βρεθούν περισσότεροι δυνητικοί αγοραστές για το ακίνητό σου.

Λάθος Νο3: Ζητάς ένα μη ρεαλιστικό ποσό για το συγκεκριμένο ακίνητο

Κάθε ακίνητο έχει και τη δική του τιμή η οποία καθορίζεται από σωρεία κριτηρίων όπως η παλαιότητα, τα τετραγωνικά, η τοποθεσία, ο όροφος κ.ο.κ. Ωστόσο ουκ ολίγες φορές οι ιδιοκτήτες ζητούν εξωφρενικά ποσά τα οποία δεν ταυτίζονται με την πραγματική αξία του ακινήτου. Επομένως, όσο ανάγκη και αν έχεις τα περισσότερα χρήματα πρέπει να παραμείνεις ειλικρινής και ακέραιος ορίζοντας τη σωστή τιμή για το ακίνητο που θες να πουλήσεις, αξιολογώντας σωστά τόσο τα πλεονεκτήματα, όσο και τα μειονεκτήματα αυτού. Ο καθορισμός της σωστής τιμής προσφοράς του ακινήτου είναι πολύ σημαντικός, καθώς θα προσελκύσει τους αγοραστές που πρέπει, δίχως να αποθαρρύνει εκείνους με πιο περιορισμένο budget. Μπορεί να θες να διαπραγματευτείς την τελική τιμή, ωστόσο ένα παράλογο ποσό σίγουρα δε θα σε ωφελήσει καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα είναι σίγουρα λιγότεροι. Αν όμως ορίσεις μια δελεαστική τιμή, είναι πιθανό να δεις τη ζήτηση να αυξάνεται γεγονός απ' το οποίο μπορεί να βγεις εσύ ως κερδισμένος απ' τις διαπραγματεύσεις, επιλέγοντας τον αγοραστή εκείνο που έκανε μεγαλύτερη προσφορά. Αναλογίσου λοιπόν την πραγματική αξία του ακινήτου, λαμβάνοντας υπόψη και τη γενικότερη τάση τιμών πώλησης στην περιοχή όπου αυτό βρίσκεται και όρισε μια ρεαλιστική τιμή για το ακίνητο που θες να πουλήσεις.

Λάθος Νο4: Προσπαθείς να πουλήσεις το σπίτι χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού

Πράγματι, κανείς δεν γνωρίζει το σπίτι καλύτερα από σένα. Ωστόσο όσο και αν προσπαθείς να εκτιμήσεις σωστά το ακίνητο σου, η έλλειψη γνώσεων και εμπειρίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με την αγοραπωλησία ακινήτων δεν είναι πάντοτε ευρέως γνωστές, και είναι πιθανό να χρειαστείς τη βοήθεια κάποιου μεσίτη ακινήτων, ο οποίος θα σε βοηθήσει, θα σε καθοδηγήσει και θα διασφαλίσει πως θα πάρεις την σωστή απόφαση. Επιπλέον, με τις γνώσεις του και την ευελιξία που διαθέτει λόγω της εμπειρίας, ο μεσίτης μπορεί να εξαλείψει τον κίνδυνο για τυχόν λάθη κατά την διαδικασία. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να ζητήσεις την βοήθεια κάποιου ειδικού και χάρη στο Spitogatos μπορείς να οργανώσεις την ανάθεση του ακινήτου, στέλνοντας σχετικό αίτημα σε συνεργαζόμενα γραφεία της επιλογής σου. Είτε προχωρήσεις μαζί τους, είτε όχι, το βέβαιο είναι πως είναι σε θέση να σε συμβουλεύσουν όπως πρέπει.

Λάθος Νο5: Παραμέληση των εξωτερικών χώρων

Ενώ είσαι απασχολημένος/η με τους εσωτερικούς χώρους του ακινήτου σου, είναι πολύ πιθανό να καταλήξεις να αμελήσεις τους εξωτερικούς χώρους (μπαλκόνι, κήπος, βεράντα, ταράτσα). Είναι βέβαιο πως οι δυνητικοί αγοραστές δεν θα παραλείψουν να δώσουν την απαραίτητη προσοχή και στους εξωτερικούς χώρους του ακινήτου. Κανείς δε θα ήθελε εξάλλου να αγοράσει ένα ακίνητο όπου ο περιβάλλοντας χώρος δεν είναι σε καλή κατάσταση ή που θυμίζει κάτι από σκηνή θρίλερ. Για αυτό δώσε την πρέπουσα σημασία στο εξωτερικό του ακίνητού σου, που στην τελική είναι και το πρώτο πράγμα που θα δει ο δυνητικός αγοραστής. Ενδεικτικά, περιποίησου τον κήπο, φύτεψε ορισμένα φυτά, βεβαιώσου ότι τα κάγκελα του μπαλκονιού δεν είναι φθαρμένα και πως ο τοίχος δεν έχει κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω παλαιότητας ή εξαιτίας της υγρασίας.

Λάθος Νο6: Δημιουργείς μια λανθασμένη ή/και ελλιπή αγγελία χωρίς τις σωστές φωτογραφίες.

Άπαξ και πάρεις την απόφαση να προχωρήσεις στην πώληση του ακινήτού σου η δημιουργία μια αγγελίας είναι φυσικό επακόλουθο. Ωστόσο ένα συχνό λάθος είναι να μην δίνεις στην αγγελία σου την αξία που πρέπει και να καταλήγεις με μια ελλιπή αγγελία η οποία δεν αναδεικνύει το ακίνητο αλλά αντιθέτως το «χαντακώνει». Έτσι λοιπόν, φρόντισε η αγγελία σου να είναι πλήρης, με όλες τις απαραίτητες περιγραφές για τα χαρακτηριστικά του ακίνητου. Επιπλέον, μην παραλείψεις να δώσεις τη δέουσα προσοχή και στις κατάλληλες φωτογραφίες, οι οποίες αποδεδειγμένα μπορούν να τραβήξουν ευκολότερα τους υποψήφιους αγοραστές και παράλληλα να δώσουν μια πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση του ακινήτου. Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, φαντάσου τι μπορούν να καταφέρουν περισσότερες και σωστές φωτογραφίες. Εκμεταλλεύσου τον καλό φωτισμό και βεβαιώσου, μεταξύ άλλων, πως οι φωτογραφίες του ακίνητού σου είναι καθαρές και με καλή ανάλυση.

Λάθος Νο7: Αποκρύπτεις σημαντικά μειονεκτήματα του ακινήτου

Μπορεί να βιάζεσαι να πουλήσεις το ακίνητό σου, ωστόσο το να αποκρύψεις ορισμένα μειονεκτήματα αυτού δεν είναι η σωστή οδός. Αργά ή γρήγορα οι όποιες ελλείψεις θα αποκαλυφθούν και μπορεί να βρεθείς εκτεθειμένος/η στα μάτια των δυνητικών αγοραστών, που αυτοστιγμής μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους. Στην περίπτωση που το ακίνητο έχει κάποια σημαντικά προβλήματα, μπορείς είτε να τα διορθώσεις, είτε να ενημερώσεις τους υποψήφιους αγοραστές - προσφέροντας δε και την αντίστοιχη τιμή για την πώληση. Μην ξεχνάς πως τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυμμένο σ' αυτές τις περιπτώσεις και να είσαι σίγουγος πως ο καλός αγοραστής, no matter what, θα είναι υποψιασμένος για όλα όσα θα πρέπει να επιθεωρήσει και σίγουρα θα κάνει τις σωστές ερωτήσεις. Επομένως, είναι καλύτερο να δράσεις με διαφάνεια και ειλικρίνεια, αφού έτσι κι αλλιώς είναι προς όφελος σου!

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Μπορεί η πώληση ενός ακινήτου να μην είναι πάντοτε μια εύκολη υπόθεση, και συνήθως να απαιτεί χρόνο, ωστόσο αν σκεφτείς έξυπνα και μεθοδικά μπορείς να αποφύγεις τυχόν απρόοπτα και να τα καταφέρεις χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Έτσι, πέρα από τα παραπάνω λάθη τα οποία πλέον ξέρεις και μπορείς να αποφύγεις, πρέπει να είσαι βέβαιος/η για την πλήρη διαφάνεια της όλης διαδικασίας, ελέγχοντας τυχόν ενδεχόμενα που θα μπορούσαν σου δημιουργήσουν προβλήματα.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Polisi akinitou giortes

Πώληση Ακινήτου τις Γιορτές - Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Episkeues sto spiti

3 Must-Do’s πριν διαθέσεις το ακίνητό σου για πώληση ή ενοικίαση

Asteies fwtografies aggeliwn

Τα Do’s & Don’ts για τέλειες φωτογραφίες στις αγγελίες σου