3+4 ιδέες για να αυξήσεις την αξία του ακινήτου σου και να ανεβάσεις την απόδοση της επένδυσής σου χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία!

Ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θέλει να μπορεί να ανεβάσει την αξία του σπιτιού του είτε για να το πουλήσει σε καλύτερη τιμή από ότι το αγόρασε είτε για να το ενοικιάσει με μεγαλύτερες απολαβές. Πράγματι, έρευνες έχουν δείξει ότι φροντίζοντας να ανεβάσεις την αξία του ακινήτου σου μπορεί να σου δώσει μέχρι και 30% περισσότερα χρήματα/εισοδήματα, είτε από την πώληση είτε από την ενοικίαση του σε τρίτους. Για του λόγου το αληθές, δες μερικούς αποδεδειγμένα αποτελεσματικούς τρόπους για να το καταφέρεις αυτό.

1. Πρόσθεσε χώρο

Τα μεγάλα σπίτια τείνουν να πουλιούνται πιο ακριβά από τα μικρότερα. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα να έχεις ένα σπίτι 100τμ και να ψάχνεις να αγοράσεις το διπλανό για να μεγαλώσεις το ήδη υπάρχον. Μπορείς απλά να δώσεις την «αίσθηση» του μεγαλύτερου χώρου γκρεμίζοντας κάποιον τοίχο.

Ένα σημείο που εκτιμάται δεόντως τα τελευταία χρόνια είναι η προσθήκη ενός δεύτερου (βοηθητικού) μπάνιου. Υπάρχει κάποιος χώρος που μπορεί να μετατραπεί σε 2ο μπάνιο στο σπίτι; Αν ναι, μην παρασυρθείς από υπερβολές επειδή έτσι κινδυνεύεις να «ρίξεις» στο σπίτι περισσότερα λεφτά από όσα θα πάρεις τελικά. Με λίγα λόγια, ό,τι χώρο προσθέτεις θα πρέπει να σου δίνει ένα καλό ποσοστό απόδοσης των επενδύσεων που κάνεις (το κέρδος σε ποσοστό επί της αξίας των επενδύσεων = Απόδοση των επενδύσεων). Με καλή διαχείριση και προσεκτικές κινήσεις, μπορείς να το καταφέρεις.

2. Μπες στο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον

Αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σου αυτόματα ανεβάζεις και την αξία του. Μπορείς να μπεις στο πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον και να αναβαθμίσεις τα πάντα, από τα κουφώματα και τη θέρμανση μέχρι το φωτισμό του ακινήτου. Αν δεν θέλεις να μπεις σε αυτή τη διαδικασία της σαρωτικής ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού, μπορείς να ασχοληθείς με συγκεκριμένα στοιχεία της ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού (π.χ. τοποθετώντας συσκευές που εξοικονομούν ενέργεια, όπως φωτοβολταϊκά πάνελ ή αλλάζοντας κάποια παράθυρα/μπαλκονόπορτες για λιγότερες απώλειες ενέργειας). Με όλα αυτά, η αξία του ακινήτου σου μπορεί να πάρει μέχρι και 70% πάνω στην αρχική της τιμή αγοράς. Συν, το ότι εξοικονομείς χρήματα από τους λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης!

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

3. Πρόσθεσε τεχνολογία

Κακά τα ψέματα. Με την τεχνολογία να έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, οι περισσότεροι από εμάς αναζητάμε σπίτια που παρέχουν ανέσεις και «έξυπνες» συσκευές που κάνουν τα πράγματα εύκολα για εμάς.

Μια καλή ιδέα είναι, για παράδειγμα, να προσθέσεις έξυπνους θερμοστάτες και ανιχνευτές πυρός, έξυπνες κλειδαριές και κάμερες ή και έξυπνα συστήματα φωτισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αγοραστές ακινήτων προτιμούν να βρουν σπίτια που έχουν ήδη εγκατεστημένα τέτοια έξυπνα συστήματα παρά να πρέπει να τα τοποθετήσουν οι ίδιοι μετά την αγορά του ακινήτου.

Άλλοι τρόποι για να αυξήσεις την αξία του σπιτιού σου:

  • Καλά συντηρημένες συσκευές (π.χ. air-conditioner, boiler νερού, κτλ.).
  • Βάφοντας τους τοίχους σε αποχρώσεις του ιβουάρ (μπεζ) προσδίδει διαχρονική κομψότητα στο χώρο.
  • Περισσότεροι αποθηκευτικοί χώροι αν υπάρχει έλλειψη (π.χ. περισσότερα ράφια, κρεμάστρες πόρτας, κτλ.).
  • Απλές και μοντέρνες αλλαγές (π.χ., αντικατάσταση παλιών και φθαρμένων πόμολων, εφαρμογή καινούριου αρμού στα πλακάκια του μπάνιου ή της κουζίνας, αντικατάσταση του νιπτήρα, κτλ.).

Φυσικά, μερικές γουστόζικες πινελιές εσωτερικής διακόσμησης (π.χ., καινούριοι πίνακες, φωτιστικά δαπέδου, μαξιλαράκια “φιγούρας”, κτλ.) μπορούν να εκτοξεύσουν την εμφάνιση του σπιτιού σας και να του δώσουν την ακαταμάχητη εικόνα (και αίσθηση) ενός «ζεστού» σπιτικού!

Δες περισσότερες ιδέες διακόσμησης που θα αναβαθμίσουν το σπίτι σου

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Mat efe

Ματ εφέ: Πώς να το εντάξεις στον χώρο σου