Σκέφτεσαι αν πρέπει ή όχι να πουλήσεις ένα ακίνητο την περίοδο των γιορτών; Δες τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης.

Όταν πρόκειται για την αγορά και την πώληση ακινήτων, μία από τις πιο χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να λάβει κανείς είναι η απάντηση στην ερώτηση «πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να αγοράσω / πουλήσω το ακίνητό μου;».

Στην περίπτωση μάλιστα, που συζητάμε για την περίοδο των γιορτών, τότε οι απόψεις διίστανται. Αυτό συμβαίνει, επειδή υπάρχουν τόσο πλεονεκτήματα, όσο και μειονεκτήματα σχετικά με τις κτηματομεσιτικές συναλλαγές κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Συνήθως, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για αγοραπωλησίες ακινήτων προτιμούν τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, διότι τότε δεν είναι πάρα πολύ απασχολημένοι με τη δουλειά τους και γιατί θέλουν να έχουν εγκατασταθεί στα σπίτια τους πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αν, όμως, κάποιος βιάζεται και δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την άνοιξη, τότε η πιο ιδανική εποχή είναι η περίοδος των γιορτών, όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Πάμε, λοιπόν, να δούμε παρακάτω μερικούς λόγους για τους οποίους η περίοδος των γιορτών είναι ένα καλό διάστημα για να πουλήσεις ένα σπίτι.

Πλεονεκτήματα

#1 Μικρότερος αριθμός κατοικιών για πώληση

Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι περιμένουν μέχρι την άνοιξη για να πουλήσουν ένα ακίνητο. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μαζικές προσφορές κατοικιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει και μεγάλος ανταγωνισμός στις τιμές.

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών η προσφορά κατοικιών προς πώληση είναι μικρότερη, που σημαίνει ότι μπορεί να πετύχεις υψηλότερη τιμή για το ακίνητο που ενδιαφέρεσαι να πουλήσεις.

Κάνε, λοιπόν, την έρευνά σου, οργάνωσε έξυπνα τη στρατηγική σου και τιμολόγησε το σπίτι σου σωστά για να προσελκύσεις τον κατάλληλο αγοραστή.

💡 Εάν ενδιαφέρεσαι να καταχωρήσεις αγγελία πώλησης ακινήτου, μπες στο spitogatos.gr, κάνε εγγραφή και κάνε την διαδικασία πιο εύκολη και γρήγορη!

📌 Διάβασε επίσης: Πώς να βγάλεις τις σωστές φωτογραφίες για την αγγελία σου;

#2 Αποφασισμένοι αγοραστές

Η διάθεση ενός σπιτιού στην αγορά αυτή την εποχή του χρόνου, συνήθως προσελκύει μόνο αποφασισμένους και σοβαρούς αγοραστές, που θέλουν να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαδικασίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που είναι αναγκασμένοι να μετακομίσουν στο τέλος του χρόνου λόγω αλλαγής τόπου εργασίας.

Οι συγκεκριμένοι αγοραστές πιθανόν να έχουν πουλήσει τη δική τους κατοικία και να χρειάζονται άμεσα ένα σπίτι, οπότε η καλύτερη εποχή για να το ψάξουν είναι οι διακοπές των Χριστουγέννων. Και σίγουρα, είναι η ιδανική περίοδος να βρεις αγοραστή εάν το ακίνητο σου βρίσκεται σε κάποιον από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας.

#3 Φορολογικές ελαφρύνσεις

Για σένα που θες να «απαλλαγείς» από ένα ακίνητο, το τέλος του χρόνου είναι ιδανικό γιατί δεν θα επωμιστείς και τον ΕΝΦΙΑ (Φόρος ακίνητης περιουσίας) της επόμενης χρονιάς. Επίσης, εάν η πώληση ολοκληρωθεί πριν τις 31 Δεκεμβρίου, ξεμπερδεύεις και με τους τόκους, εάν είχες κάποιο στεγαστικό δάνειο.

💡 Βέβαια, όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την φορολογία και τα συναφή, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό, εφόσον οι διαδικασίες διαρκώς αλλάζουν και πρέπει να είσαι σίγουρος/η τι ισχύει τη δεδομένη χρονική στιγμή.

📌 Διάβασε επίσης: ΕΝΦΙΑ: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

#4 Φιλόξενο οικογενειακό κλίμα στο σπίτι

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ότι το να δείξεις ένα σπίτι τον χειμώνα δεν είναι έξυπνη τακτική, γιατί λείπει η ελκυστικότητα. Ωστόσο, όλα είναι θέμα σωστής στρατηγικής. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γιορτών, οι δυνητικοί αγοραστές είναι πιο πιθανό να πάρουν αποφάσεις με βάση την αίσθηση που τους δημιουργεί ένα σπίτι. Κάνε, λοιπόν, το σπίτι σου να δείχνει φιλόξενο. Αν πριν το ραντεβού με τον υποψήφιο αγοραστή, ανεβάσεις λίγο τη θέρμανση, βάλεις κάτι να ψήνεται στον φούρνο και ανάψεις το τζάκι, είναι σίγουρο ότι θα κερδίσεις τις εντυπώσεις.

Υπάρχουν, όμως και κάποια μειονεκτήματα για την πώληση ακινήτων την περίοδο των γιορτών, που θα πρέπει να λάβεις υπόψη πριν ξεκινήσεις μία τέτοια διαδικασία. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:

Μειονεκτήματα

#1 Διακοπές για όλους

Ένα από μεγαλύτερα μειονεκτήματα της πώλησης ακινήτων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου είναι ότι αυτή την εποχή πολλοί άνθρωποι προτιμούν να πηγαίνουν διακοπές, από το να καταναλώνουν τον χρόνο τους ψάχνοντας σπίτια. Οπότε θεωρητικά, υπάρχει μικρότερος αριθμός αγοραστών.

#2 Καχυποψία

Ίσως κάποιοι να αναρωτιούνται γιατί να θέλεις να πουλήσεις το σπίτι σου μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων. Μπορεί να θεωρήσουν ότι προσπαθείς απελπισμένα να το πουλήσεις γιατί έχει κάποιο πρόβλημα ή θέλεις να ξεχρεώσεις οικονομικές οφειλές. Αν δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, τότε φρόντισε να μείνεις σταθερός στο ποσό που έχεις αποφασίσει ή έστω να υποκύψεις σε κάποια μικρά παζάρια μέχρι ένα προκαθορισμένο όριο.

#3 Κόπωση αγοραστών

Αν κάποιος προσπαθεί τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες να βρει σπίτι για αγορά, είναι σίγουρο ότι στο τέλος του χρόνου δεν θα έχει πια κουράγιο να τρέξει. Θα προτιμήσει να αποσυρθεί για λίγο για να ξεκουραστεί μέσα στις γιορτές και από τον νέο χρόνο να συνεχίσει δριμύτερος/η.

#4 Δύσκολη περίοδος για συμβολαιογραφικά

Δυστυχώς, η περίοδος των γιορτών μπορεί να γίνει μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή του χρόνου για να οργανώσεις τις συμβολαιογραφικές σου εκκρεμότητες. Καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι να βρεις ανοιχτό δικηγορικό και συμβολαιογραφικό γραφείο από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου! Συνεπώς, κάθε διαδικασία διακανονισμού ακινήτων μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δύσκολη και αγχωτική.

📌 Διάβασε επίσης: Σκέφτεσαι να πουλήσεις το σπίτι σου; 7 λάθη που μπορεί να σου κοστίσουν ακριβά

Συμβουλές για την πώληση του σπιτιού κατά τη διάρκεια των διακοπών

Η περίοδος των εορτών είναι πιθανό να λειτουργήσει ευνοϊκά για την πώληση του σπιτιού σου, αφού μπορεί να το κάνει να φαίνεται ακόμα πιο φιλόξενο. Εκμεταλλεύσου, λοιπόν, την εποχή εφαρμόζοντας τα παρακάτω tips: 

#1 Επίλεξε καλόγουστα διακοσμητικά και χρησιμοποίησε τα με φειδώ

Όταν προετοιμάζεις ένα σπίτι για πώληση, καλό είναι να έχεις αφαιρέσει την πολλή ακαταστασία. Οπότε μην ακυρώσεις όλη τη σκληρή δουλειά που έκανες με το να φορτώσεις τον χώρο υπερβολικά με διακοσμητικά. Σκέψου ότι ο βασικός σου στόχος είναι να «αιχμαλωτίσεις» το πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά ταυτόχρονα να προβάλεις την εικόνα ότι το σπίτι σου είναι όμορφο και άνετο.

#2 Περιόρισε τους όγκους

Για να γλιτώσεις από τα αντικείμενα που πιάνουν πολύ χώρο, μπορείς να αντικαταστήσεις το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο σου με ένα μικρότερο ή ίσως με ένα επιτραπέζιο δέντρο που θα τοποθετήσεις στον μπουφέ ή την τραπεζαρία ως κεντρικό στοιχείο. Μία ωραία λύση ακόμα, είναι να συσκευάσεις όλα τα δώρα και να τα τοποθετήσεις σε μια γωνία σχηματίζοντας μια ελκυστική διάταξη σε ομάδες των τριών ή πέντε πακέτων.

#3 Περιόρισε τα προσωπικά  και θρησκευτικά αντικείμενα

Μπαίνοντας ο υποψήφιος αγοραστής στο σπίτι σου οραματίζεται τον εαυτό του και την οικογένειά του μέσα σε αυτό, οπότε καλό θα είναι να μην βομβαρδίζεται συνεχώς από εικόνες που φανερώνουν τις προσωπικές σου πεποιθήσεις. Επίσης, η απομάκρυνση αυτών των αντικειμένων είναι απαραίτητη και για την προστασία των προσωπικών σου δεδομένων.

Μελέτησε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πώλησης ενός σπιτιού κατά τη διάρκεια των γιορτών και λάβε την σωστή απόφαση. Αν τελικά, αποφασίσεις ότι σε συμφέρει η πώληση του σπιτιού σου κατά την περίοδο των γιορτών, τότε μη διστάσεις να ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Polisiakinitou2

Σκέφτεσαι να πουλήσεις το σπίτι σου; 7 λάθη που μπορεί να σου κοστίσουν ακριβά

Episkeues sto spiti

3 Must-Do’s πριν διαθέσεις το ακίνητό σου για πώληση ή ενοικίαση

Asteies fwtografies aggeliwn

Τα Do’s & Don’ts για τέλειες φωτογραφίες στις αγγελίες σου