Η Ελλάδα διαθέτει κορυφαίους προορισμούς για κάθε εποχή του έτους. Ποιοι είναι όμως οι κορυφαίοι χειμερινοί προορισμοί της χώρας και τι παρατηρούμε στην αγορά και ενοικίαση ακινήτων σ’ αυτές τις περιοχές;

Η Ελλάδα διαθέτει άπειρες ομορφιές και σίγουρα, θα βρεις μερικούς κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς. Είναι γεγονός μάλιστα, πως ο χειμώνας είναι μια εποχή που ενδείκνυται για εξορμήσεις σε χειμερινά θέρετρα. Το σημαντικό είναι βέβαια να βρεις τον προορισμό εκείνο που ταιριάζει στα γούστα σου.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να βρουν ένα καταφύγιο στην επαρχία για τις παγωμένες μέρες – και νύχτες, του χειμώνα, όταν θέλουν να απολαύσουν το χιόνι, τη φύση ή ακόμα και την αποκέντρωση. Εξάλλου, οι διάφοροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας έχουν δει αυξανόμενη ζήτηση τον τελευταίο καιρό στο κομμάτι τόσο των βραχυπρόθεσμων-μακροπρόθεσμων ενοικιάσεων, όσο και σε εκείνο της αγοράς ακινήτων.

Ποιοι είναι όμως οι κορυφαίοι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας;

#1 Αράχωβα

Η Αράχωβα είναι η «βασίλισσα» των χειμερινών προορισμών. Και όχι άδικα! Αυτή η γραφική ορεινή κωμόπολη της Βοιωτίας είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 950 μέτρων κι μπορεί να σου εξασφαλίσει ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο. Τα πλακόστρωτα σοκάκια, οι γεύσεις, η περατζάδα και η όμορφη θέα, την καθιστούν ως έναν από τους πιο must-visit προορισμούς της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως η Αράχωβα κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην αγορά του Real Estate, εφόσον είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους αναζητούν ακίνητο (είτε ως μόνιμη κατοικία, είτε ως εξοχική κατοικία) για αγορά η ενοικίαση. Ενδεικτικά, στην Αράχωβα τα διαμερίσματα για αγορά έχουν μέση τιμή γύρω 2.083€/τ.μ. και μια μονοκατοικία για αγορά 1.833€/τ.μ. Να αναφέρουμε ωστόσο πως η τιμή ενοικίασης μιας μεζονέτας το τρέχον έτος παρουσιάζει μια μείωση της τάξεως του -22% σε σχέση με το 2021.

Αράχωβα

#2 Καστοριά

Η αρχοντική Καστοριά, στην δυτική Μακεδονία, με την αστείρευτη φυσική ομορφιά και την πλούσια ιστορία καθηλώνει κάθε επισκέπτη, εντυπωσιάζοντας ακόμα και τον πιο απαιτητικό θαμώνα. Πρόκειται για μια περιοχή που χάνεται στα βάθη των αιώνων με παραδοσιακούς οικισμούς, επιβλητικά αρχοντικά, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία, μεσαιωνικές και βυζαντινές εκκλησίες. Και σίγουρα, αν και είναι ένας προορισμός παντός καιρού, τους χειμερινούς μήνες συγκεντρώνει πάνω της όλα τα φώτα χάρη στην ιδιαίτερη ομορφιά της. Να αναφέρουμε δε, πως μια μονοκατοικία στην Καστοριά κοστίζει γύρω στα 1.000€/τ.μ. όσο δηλαδή μια μονοκατοικία στη Μακρινίτσα και τα Ζαγοροχώρια. Επιπλέον, το 2022 το κόστος αγοράς μιας μεζονέτας αυξήθηκε κατά +36% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Χιονισμένη Καστοριά

© e-ptolemeos.gr

#3 Ορεινή Κορινθία

Η ζεστή φιλοξενία που προσφέρει η ορεινή Κορινθία είναι πραγματικά αδιαπραγμάτευτη. Ο Φενεός, η Γκούρα, η Λίμνη Δόξα, τα Τρίκαλα, το όρος Ζήρεια, είναι σημεία που θα σε ταξιδέψουν και θα σε κάνουν να μην θέλεις να φύγεις από εκεί, καθώς η εσωτερική γαλήνη θα «χτυπήσει» κόκκινο. Το χιονισμένο τοπίο μπορεί να συμπληρώσει ιδανικά την μαγευτική αυτή εμπειρία. Μην ξεχνάμε επίσης, πως οι περιοχές της ορεινής Κορινθίας έχουν αποκτήσει αγοραστική αξία τα τελευταία χρόνια ως προς τα ακίνητα.

Βουνό σε Ορεινή Κορινθία

#4 Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα είναι μικρή ορεινή κωμόπολη του Νομού Αχαΐας και είναι χτισμένα στα Αροάνια Όρη σε υψόμετρο 735 μέτρων. Είναι πασίγνωστα για διάφορους λόγους, και φυσικά, ένας εξ’ αυτών είναι και το χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Χελμός, το οποίο κατά τη χειμερινή περίοδο γίνεται σημαντικός πόλος έλξης επίδοξων – ή μη, σκιέρ. Επιπλέον, αν επισκεφτεί κανείς τα Καλάβρυτα δεν είναι δυνατόν να παραλείψει τη βόλτα με τον οδοντωτό, το τραίνο έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, μέσα από περιοχές με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιήγησης. Σίγουρα, αυτή η επιλογή θα σε κάνει περήφανο! Τέλος, να αναφέρουμε πως στα Καλάβρυτα αυξήθηκε κατά +57% η μέση τιμή ανά τ.μ. για αγορά διαμερίσματος σε σχέση με το 2021.

Χιόνια στα Καλάβρυτα

#5 Καρπενήσι

Το Καρπενήσι είναι πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας και αγαπιέται διαχρονικά απ’ τους εκδρομείς. Ανάμεσα στα αξιοθέατα του Καρπενησίου που ξεχωρίζουν και αποσπούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κόσμου είναι: η Μονή Προυσού, το Φαράγγι «Πάντα Βρέχει», και το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου. Επίσης, τα περίχωρα του Καρπενησίου, με την μαγευτική φύση, είναι ξακουστά για τις συγκλονιστικές διαδρομές, τα μοναδικά μονοπάτια και το επιβλητικό τοπίο. Παράλληλα, το ίδιο το Καρπενήσι φημίζεται για την νυχτερινή ζωή του. Όσον αφορά τα ακίνητα, στο Καρπενήσι θα βρεις περίπου ίδια τιμή με τα Καλάβρυτα ανά τ.μ. για αγορά μεζονέτας και μονοκατοικίας, ενώ σε σχέση με το 2021, την τρέχουσα χρονιά, παρατηρείται πτώση της τάξεως του -11% στο κόστος αγοράς διαμερίσματος.

πλατεία στο Καρπενήσι

#6 Πήλιο

Το Πήλιο, το «βουνό των Κενταύρων» και των μυθικών πλασμάτων, είναι ένας απ’ τους προορισμούς που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη αξέχαστες και μοναδικές στιγμές. Τα χωριά του Πηλίου, όπως η Πορταριά, η Μακρυνίτσα, η Ζαγορά, οι Μηλιές, η Τσαγκαράδα, πραγματικά θα σε μαγέψουν με τα λιθόστρωτα καλντερίμια τους, την παλιά αρχιτεκτονική και τον περίσσιο καθαρό – και προπάντων βουνίσιο – αέρα τους. Είναι βέβαιο πως μια εξόρμηση στην περιοχή θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό θαμώνα. Σχετικά με τις επενδυτικές Real Estate ευκαιρίες στα χωριά του Πηλίου, αξίζει να αναφερθεί πως στις Μηλιές Μαγνησίας το 2022 παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξεως του +18% στις τιμές ενοικίασης διαμερίσματος και +37% στις τιμές ενοικίασης μονοκατοικιών σε σχέση με πέρσι. Αντίστοιχα, στην Πορταριά σημειώθηκε μια αύξηση +29% στις τιμές ενοικίασης διαμερίσματος και +10% στις τιμές ενοικίασης μονοκατοικιών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πήλιο

© tempo24news.gr

#7 Λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα ( το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού) έχει αυξήσει κατά πολύ, τα τελευταία χρόνια, τις «μετοχές» της, καθώς αυξάνεται διαρκώς ο κόσμος που σπεύδει να απολαύσει τη μαγεία που μπορεί να προσφέρει. Ομολογουμένως, η ατμόσφαιρα που αποπνέει το μέρος είναι υπέροχη και η θέα των χιονισμένων βουνών καθηλωτική για κάθε περαστικό, αλλά και για τους ντόπιους. Να σημειωθεί πως, οι ντόπιοι συνηθίζουν να τη λένε η «λίμνη των 4 εποχών», καθώς είτε χιονισμένη, είτε ανθισμένη, η λίμνη και τα 18 γραφικά χωριά που την περιτριγυρίζουν, ξέρουν να σαγηνεύουν τους επισκέπτες. Ουκ ολίγοι εξ αυτών δε, άπαξ και επισκεφτούν την περιοχή, μαγεύονται και ξεκινούν την αναζήτησή τους για ακίνητα (κυρίως για εξοχικές κατοικίες).

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

#8 Δημητσάνα

Η Δημητσάνα αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα χωριά της χώρας. Ο παραδοσιακός οικισμός της Δημητσάνας βρίσκεται στην Πελοπόννησο και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε μια ορεινή τοποθεσία, σε περίοπτη θέση πάνω από το φαράγγι του Λούσιου, σε υψόμετρο 946 μέτρων. Είναι γεγονός δε, πως η Δημητσάνα είναι ένας ξεχωριστός χειμερινός προορισμός, χάρη στην εντυπωσιακή γραφικότητά της. Όσον αφορά την αγορά και ενοικίαση ακινήτων σ’ αυτή την πανέμορφη κωμόπολη, αξίζει να αναφερθεί πως η μέση τιμή ανά τ.μ. για αγορά μονοκατοικίας αυξήθηκε κατά +85% το 2022, σε σχέση με το 2021.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

#9 Τρίκαλα

Τα Τρίκαλα, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, είναι μια όμορφη πόλη χτισμένη στη θέση της αρχαίας Τρίκκης και πατρίδα του περίφημου γιατρού της αρχαιότητας, Ασκληπιού. Είναι μια πόλη με πολλές ομορφιές, μεταξύ αυτών, ο εντυπωσιακό ποταμός Ληθαίος. Διαθέτει σωρεία ιστορικών μνημείων, ενώ έχει εξαιρετική ρυμοτομία με ευρύχωρες πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμους. Τα Τρίκαλα, αδιαμφισβήτητα, αποτελούν μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Θεσσαλίας. Επιπλέον, είναι μια από τις πιο «πράσινες» πόλεις της χώρας, εφόσον γίνονται δράσεις και έργα από τον Δήμο Τρικκαίων για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030», στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, μπαίνει αυτόματα σε μια άτυπη λίστα με τις καλύτερες ελληνικές πόλεις να ζει κανείς. Αξίζει δε, να αναφερθεί πως το 2022 το κόστος αγοράς διαμερίσματος στα Τρίκαλα αυξήθηκε κατά +13% σε σχέση με το 2021. Παράλληλα, αύξηση της τάξεως +35% παρατηρήθηκε στο κόστος αγοράς μιας μεζονέτας. Τέλος, αν ψάχνεις να ενοικιάσεις κατοικία στα Τρίκαλα, επίλεξε μονοκατοικία αντί για διαμέρισμα, μιας και οι τιμές είναι πιο προσιτές.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

#10 Μέτσοβο

Το Μέτσοβο, το κεφαλοχώρι της Πίνδου, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις Ελβετικές Άλπεις. Αντιθέτως, μπορεί να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σε κάθε επισκέπτη. Το χειμώνα υπάρχουν τα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα (Καρακόλι και Πολιτσιές), τα οποία σε συνδυασμό με το πλούσιο φυσικό τοπίο, τη γραφικότητα του χωριού και τα αρχοντικά με τη γουστόζικη αρχιτεκτονική, καθιστούν το Μέτσοβο έναν από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της χώρας. Για την ιστορία, σύμφωνα με μία άποψη η λέξη Μέτσοβο προέρχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό) Μάλιστα, μια μονοκατοικία για αγορά στο Μέτσοβο έχει μέση τιμή 859€/τ.μ. Ας είμαστε ειλικρινείς, ποιος δεν θα ήθελε να ξυπνάει καθημερινά σ’ αυτόν τον παράδεισο;

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

© newsbomb.gr

Συνοψίζοντας, αν σε ενδιαφέρει η αγορά ή η ενοικίαση ακινήτου σε κάποιον από τους παραπάνω δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ορισμένα πράγματα. Ειδικότερα:

  • Αν σε ενδιαφέρει να κινηθείς σε χαμηλό budget, τότε το πιο φθηνό διαμέρισμα τόσο για αγορά, όσο και για ενοικίαση θα το βρεις στην Καστοριά. Στην αντίπερα όχθη, τα πιο ακριβά διαμερίσματα τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκονται στις Μηλιές Μαγνησίας και στην Αράχωβα.
  • Αν αναζητάς μια μονοκατοικία με όλες τις απαραίτητες ανέσεις, μπορείς να προχωρήσεις σε αναζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση στα Τρίκαλα, όπου οι τιμές κυμαίνονται σε πιο χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα, οι πιο ακριβές μονοκατοικίες συναντώνται στις Μηλιές Μαγνησίας.
  • Αν πάλι ψάχνεις κάποιο ακίνητο για αγορά στις παραπάνω περιοχές, τότε την πιο φθηνή μονοκατοικία θα την βρεις στο Μέτσοβο, ενώ την πιο ακριβή στην Αράχωβα.
  • Αν ψάχνεις μεζονέτα για αγορά, την πιο φθηνή θα τη βρεις στην Πορταριά Μαγνησίας, ενώ αν αναζητάς μεζονέτα για ενοικίαση η πιο οικονομική επιλογή βρίσκεται στο Καρπενήσι.

Πλέον, εφόσον έχεις μια κάποια γνώση, είσαι σε θέση να βρεις τον ιδανικό προορισμό για σένα και την παρέα, αλλά ταυτόχρονα μπορείς να ξεκινήσεις τη δική σου αναζήτηση ώστε να βρεις τον δικό σου παράδεισο: Είτε αναζητάς κάποιο ακίνητο για ενοικίαση, είτε για αγορά. Αφού καταλήξεις στο «που», μπες στο Spitogatos, επίλεξε την σχετική περιοχή, συμπλήρωσε τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ακινήτου χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα φίλτρα, περιηγήσου ανάμεσα σε δεκάδες αγγελίες και βρες το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Loft diamerisma 3

Τι είναι το loft διαμέρισμα; 3+1 διαφορές μεταξύ loft και διαμερίσματος

Trisdiastata spitia printer

Τα σπίτια του μέλλοντος θα είναι τρισδιάστατα εκτυπωμένα; Όσα γνωρίζουμε

Kouzina mellontos

Θα υπάρχει κουζίνα στα σπίτια του μέλλοντος;