Δες 4 top ιδέες για σχέδια μικρών σπιτιών. Ποια τα πλεονεκτήματα των «έξυπνων» μικρών σπιτιών;

Το μέλλον και η βιωσιμότητα του πλανήτη βασίζεται πια στα χέρια όλων μας. Ακόμα και κάποιες μικροαλλαγές στην καθημερινότητά μας είναι ικανές να επιφέρουν ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και της πράσινης αρχιτεκτονικής κάνει την εμφάνισή του ένα νέο κίνημα, αυτό των μικρών σπιτιών. Είναι μικρά σπίτια με έξυπνα σχέδια, προκειμένου να προσφέρουν όλη την άνεση που αποζητάμε.

Τα πολύ μικρά σπίτια στις περισσότερες περιπτώσεις απευθύνονται σε εργένηδες ή ζευγάρια, αφού μια πολυπληθής οικογένεια είναι δύσκολο να βολευτεί σε λίγα τετραγωνικά. Πάντως, εάν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις, να νοικιάσεις ή έστω να πας διακοπές σε ένα τέτοιο μικροσκοπικό σπίτι, πολλοί σχεδιαστές εσωτερικών χώρων έχουν εφαρμόσει καινοτόμους τρόπους να τα κάνουν να δείχνουν κομψά και άνετα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Η στροφή προς τα μικρά σπίτια έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια τώρα. Τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική είναι μία τάση που βρίσκει πολλούς υποστηρικτές. Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα, δες παρακάτω μερικές λύσεις για μικρά σπίτια και πάρε ιδέες.

4 top ιδέες για σχέδια μικρών σπιτιών

Τι κι αν πρέπει να ζήσεις σε 40-50 τετραγωνικά; Η σύγχρονη αρχιτεκτονική κάνει θαύματα, δημιουργώντας ένα μικρό στολίδι για κατοικία. Τα έξυπνα σχέδια για μικρά σπίτια βάζουν καμπύλες στην οροφή και τα παράθυρα, χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και φέρνουν στο επίκεντρο τη μινιμαλιστική διακόσμηση.

📌 Διάβασε επίσης: Σκανδιναβικό στιλ: 5+1 ιδέες διακόσμησης για μίνιμαλ χώρους

#1 Μικρά σπίτια με σοφίτα

Σκέψου «κάθετα» και εκμεταλλεύσου τον χώρο προς τα πάνω! Φτιάξε μία σοφίτα που θα διαμορφώσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου. Επειδή, συνήθως, οι σοφίτες δημιουργούν το αίσθημα της απομόνωσης, μπορείς να βάλεις εκεί το υπνοδωμάτιό σου ή το γραφείο σου.

Γενικά, για να φαίνεται ο χώρος μεγαλύτερος, άσχετα με τα τετραγωνικά μέτρα, χρησιμοποίησε ανοιχτά χρώματα στους τοίχους και δώσε το προσωπικό σου στυλ με πιο έντονους τόνους στη διακόσμηση. Φρόντισε, ωστόσο, να μην τοποθετείς ογκώδη αντικείμενα για να μην «μπουκώσει» ο χώρος. Τέλος, προσπάθησε να έχεις αρκετά παράθυρα ή φεγγίτες για να μπαίνει άπλετο φυσικό φως.

#2 Μικρά διώροφα σπίτια

Αν στο οικόπεδο που σκέφτεσαι ή κατάφερες να αγοράσεις, ο νόμος δεν προβλέπει να χτίσεις μία μεγάλη μονοκατοικία, μη σε παίρνει από κάτω. Υπάρχουν πάντα λύσεις. Έχεις τη δυνατότητα να κατασκευάσεις ένα μικρό διώροφο σπίτι και μετά να διαμορφώσεις τα δύο επίπεδα, όπως σε βολεύει.

Στο ισόγειο είναι πιο συνηθισμένο να μπαίνει η κουζίνα και το σαλόνι με ένα μικρό μπάνιο. Στον πάνω όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια. Ένας έμπειρος αρχιτέκτονας μπορεί να σου δείξει έξυπνα σχέδια για μικρά σπίτια, ώστε να είναι ταυτόχρονα λειτουργικά και κομψά.

#3 Πέτρινη εξοχική κατοικία

Κάνε το μικρό εξοχικό σου σαν να έχει βγει από παραμύθι. Τα μικρά πέτρινα σπίτια ταιριάζουν με το περιβάλλον της εξοχής και διατηρούν τη θερμοκρασία του εσωτερικού τους σταθερή καθόλη τη διάρκεια του έτους, χάρη στη θερμομόνωση που προσφέρει η πέτρα. Συνδύασε στο εσωτερικό τις ζεστές αποχρώσεις μίας ξύλινης διακόσμησης με ωραία φυσικά υφάσματα, γήινους χρωματικά τόνους και έχεις έτοιμο ένα όμορφο, cozy και συνάμα οικολογικό σπίτι.

📌 Διάβασε επίσης: 8 oικολογικά υλικά δόμησης: Ποια είναι και γιατί να τα προτιμήσεις

#4 Κουζίνες για μικρά σπίτια

Για εκείνους που αγαπούν τη μαγειρική ή τις οικογενειακές-φιλικές μαζώξεις, πρωτεύοντα ρόλο παίζει και η κουζίνα. Πώς θα δημιουργήσεις μία λειτουργική κουζίνα σε ένα μικρό σπίτι; Αρχικά προτίμησε τα ανοιχτά χρώματα, τόσο στους τοίχους, όσο και στα ντουλάπια. Συνδύασε λευκό με πινελιές μπλε, ακόμα και κόκκινες.

Από πλευράς υλικών, επίλεξε γυάλινες επιφάνειες στα πάνω ντουλάπια σου και γενικά επιφάνειες που αντανακλούν το φως, όπως η λάκα. Εκμεταλλεύσου τον φυσικό φωτισμό, αλλά παράλληλα τοποθέτησε και κρυφό φωτισμό στα ντουλάπια για να φαίνεται ο χώρος μεγαλύτερος. Δώσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή οργάνωση της κουζίνας σου. Όσο μικρότερη η κουζίνα τόσο πιο χρήσιμη η τάξη και η οργάνωση.

📌 Διάβασε επίσης: 6+1 συμβουλές για να κάνεις ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο

Πλεονεκτήματα «έξυπνων» μικρών σπιτιών

Γιατί να προτιμήσεις ένα τόσο μικρό σπίτι, ακόμα κι αν ο σχεδιασμός του κρίνεται “έξυπνος”; Τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι:

1. Λιγότερα έξοδα

Όσο μικρότερο είναι το σπίτι, τόσο λιγότερα έξοδα έχει. Φαντάσου να πληρώνεις ελάχιστα για θέρμανση, ηλεκτρικό, ΕΝΦΙΑ και συντήρηση, ειδικά στις μέρες μας. Ακόμα και για την επίπλωσή του θα χρειαστείς λιγότερα χρήματα. Η λύση εδώ είναι να αγοράσεις έξυπνα έπιπλα για μικρά σπίτια, που και σου εξοικονομούν χώρο και είναι και πρακτικά. Για παράδειγμα, επίλεξε πολυλειτουργικά έπιπλα όπως πτυσσόμενα κρεβάτια και τραπέζια ή έπιπλα με αποθηκευτικούς χώρους.

📌 Διάβασε επίσης: Φορολογία ακινήτων 2022: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

2. Λιγότερη ακαταστασία

Δυστυχώς ή ευτυχώς στα πολύ μικρά σπίτια δεν υπάρχει περιθώριο να τα φορτώσεις με άχρηστα πράγματα. Άρα κρατάς τα απολύτως απαραίτητα και ζεις με αυτά. Τέλος, λοιπόν, η ακαταστασία. Αν θέλεις, κάποια στιγμή να ανανεώσεις τη διακόσμηση σου, τότε για κάθε αντικείμενο που παίρνεις, θα πρέπει να διώχνεις ένα ίδιου μεγέθους προκειμένου να διατηρήσεις τις ισορροπίες. Δεν ακούγεται και πολύ δύσκολο, μένει να το κάνεις πράξη όμως σε σταθερή βάση.

3. Λιγότερος χρόνος για καθάρισμα

Αυτό είναι το καλύτερο, εκτός αν έχεις μανία με την καθαριότητα. Ένα μικρό σπίτι είναι πολύ πιο μαζεμένο και τα δωμάτια που πρέπει να καθαρίσεις πολύ μικρότερα. Μέσα σε λίγη ώρα έχεις ξεμπερδέψει με σκούπισμα και σφουγγάρισμα. Σκέψου να κάνεις γενική μέσα σε 3 ώρες. Παράδεισος!

4. Καλύτερη ποιότητα ζωής

Αν έχεις όλα τα προηγούμενα πλεονεκτήματα, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχεις και καλύτερη ποιότητα ζωής; Πάντως όσοι έχουν μείνει σε έξυπνα μικρά σπίτια δηλώνουν ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από την απόφασή τους να εγκαταλείψουν έναν πιο καταναλωτικό τρόπο ζωής. Με τα χρήματα που εξοικονομούν και τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο που έχουν, ασχολούνται περισσότερο με δραστηριότητες που τους διασκεδάζουν.

5. Χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα

Θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε και το σημαντικό όφελος για το περιβάλλον. Το «πολύ- μικρά-σπίτια-σχέδιο» περιλαμβάνει «πράσινα» σπίτια, που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και πόρους και απορρίπτουν μικρότερο όγκο αποβλήτων από τα μεγαλύτερα σπίτια.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Αν θέλεις να φτιάξεις το δικό σου σχέδιο για έξυπνο μικρό σπίτι, θα χρειαστείς τη βοήθεια εξειδικευμένου αρχιτέκτονα να σε καθοδηγήσει. Αν όμως ψάχνεις να αγοράσεις / νοικιάσεις το σπίτι των ονείρων σου, στο Spitogatos έχουμε περισσότερες από 450.000 αγγελίες για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Parke patwma

Καθαρισμός παρκέ: Πώς να το καθαρίσεις αποτελεσματικά με ταλκ