Ποια είναι τα δημοφιλέστερα οικολογικά υλικά δόμησης;

Στις μέρες μας είναι πλέον επιτακτική, σχεδόν, ανάγκη να στραφούμε σε οτιδήποτε οικολογικό, ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε ζωντανό τον πλανήτη για τις επόμενες γενιές. Στον τομέα των κατασκευών ενός κτηρίου, αυτό γίνεται πραγματικότητα μέσω της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής και της χρήσης δομικών υλικών φιλικών τόσο προς τον άνθρωπο, όσο και προς το περιβάλλον.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τι επιπτώσεις έχουν τα μη οικολογικά δομικά υλικά;

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η επιλογή δομικών υλικών που δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις της οικολογικής δόμησης, είχαν σαν αποτέλεσμα δραματικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Ξέχασε τα ελλενίτ από αμίαντο σε καμινάδες και σκεπές. επίσης, φρόντισε να αντικαταστήσεις τις παλιές σωληνώσεις για το νερό, που περιέχουν μόλυβδο. Ο αμίαντος και ο μόλυβδος είναι υλικά, που μετά από πολλές μακροχρόνιες έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται για αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνο στον πνεύμονα και σοβαρές βλάβες στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Πότε ένα υλικό θεωρείται οικολογικό;

Για να θεωρείται ένα υλικό οικολογικό, θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Ειδικότερα:

  • Να μην είναι τοξικό ή βλαβερό για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον
  • Να μη χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή και την επεξεργασία του
  • Να μην απαιτούνται μεγάλες ποσότητες φυσικών και πρώτων υλών για την κατασκευή του, ειδικά εκείνων που είναι σε έλλειψη στη φύση
  • Να είναι ανακυκλώσιμο και βιοδιασπώμενο
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τα καλύτερα οικολογικά δομικά υλικά

Με βάση, λοιπόν, τις παραπάνω προϋποθέσεις, τα καλύτερα οικολογικά υλικά που ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της οικολογικής –φυσικής δόμησης είναι:

1. Ξύλο

Ίσως πρόκειται για τον «βασιλιά» των φυσικών υλικών, το ξύλο. Έχει αναρίθμητες εφαρμογές στην εσωτερική αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση, όπως σε πατώματα, κουφώματα, σκεπές, πέργκολες και έπιπλα. Ταιριάζει τέλεια με το φυσικό περιβάλλον και δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Ωστόσο, είναι βασική προϋπόθεση να χρησιμοποιούνται οικολογικά παρασιτοκτόνα και μη τοξικά υλικά οργανικής προέλευσης, όπως φυτικά έλαια, κερί και φυτικές ρητίνες, τόσο κατά την επεξεργασία, όσο και την συντήρηση των προϊόντων ξυλείας.

Η οικολογική δόμηση έχει ψηλά και το εμποτισμένο με μαγνήσιο ξύλο για την καλή θερμική και ακουστική του μόνωση, την ικανότητα να αναπνέει και να μην απορροφά πολύ νερό και για το ό,τι είναι ηλεκτρικά ουδέτερο και μη ραδιενεργό.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

2. Πέτρα

Αν το ξύλο είναι ο «βασιλιάς», η πέτρα είναι η «βασίλισσα». Είναι το αρχαιότερο φυσικό δομικό υλικό και διαθέτει μεγάλη αντοχή, άριστες θερμομονωτικές ιδιότητες και διαχρονική ομορφιά. Τα πέτρινα κτίσματα έχουν μεγάλη στατικότητα και αντισεισμικότητα και τέλεια ηχομόνωση με σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης. Είναι μία παραδοσιακή μορφή κατασκευής, που προσφέρει υψηλή ποιότητα διαβίωσης μέσα στο κτίριο και ενεργειακή οικονομία, καθώς διατηρεί τη ζέστη τον χειμώνα και τη δροσιά το καλοκαίρι. Σέβεται το περιβάλλον και από αισθητικής άποψης, συνδυάζεται αρμονικά με το ξύλο, τον σοβά και το γυαλί.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

3. Κεραμικά προϊόντα

Είναι τα τούβλα, τα πλακάκια και τα κεραμίδια. Είναι φτιαγμένα από χώμα και νερό, μη τοξικά, με μεγάλη αντοχή στη θερμότητα. Το μόνο αρνητικό είναι ότι απαιτούν μεγάλη ενέργεια για το ψήσιμό τους. Για τον λόγο αυτό έχουν έρθει ξανά στην αγορά οι πλίνθοι, που είναι ωμή άργιλος. Οι πλίνθοι αποτελούν ένα άριστο οικοδομικό υλικό, γιατί έχουν μεγάλη μηχανική αντοχή, προσφέρουν θερμική μόνωση και αφήνουν τους εξωτερικούς τοίχους να αναπνέουν.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

4. Ασβέστης

Ο ασβέστης είναι φυσικό υλικό που επιτρέπει την ανταλλαγή αέρα μεταξύ εσωτερικών χώρων και εξωτερικού περιβάλλοντος. Οι κατασκευαστές τον προτιμούν, γιατί είναι ένα εύκολα διαχειρίσιμο υλικό, δίνει στους τοίχους την χαρακτηριστική ομαλή υφή με τις καμπυλωμένες γωνίες και συντηρείται εύκολα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

5. Μάρμαρο

Το μάρμαρο και ο γρανίτης είναι φυσικά πετρώματα, με τεράστιο εύρος εφαρμογών στις κατασκευές στα δομικά έργα. Η Ελλάδα διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία από τα καλύτερα μάρμαρα, που έχουν κοσμήσει τα πιο γνωστά μνημεία της αρχαιότητας. Δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι ημών πρόγονοι διάλεξαν αυτό το υλικό για να δημιουργήσουν τα αριστουργήματα τους. Έχει μεγάλη αντοχή στον χρόνο και στις φυσικές φθορές. Και επίσης τα ελληνικά μάρμαρα, ανάλογα από την περιοχή εξόρυξης, έχουν διαφορετικά χρώματα και εμφάνιση που προσφέρουν ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ως επενδύσεις όψεων, σε σκάλες ή δάπεδα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

6. Ξυλόμαλλο

Το ξυλόμαλλο είναι ένα εξαιρετικό μονωτικό υλικό που παράγεται από ίνες ξύλου συνδεδεμένες με τσιμέντο. Τα πλεονεκτήματά του το κατατάσσουν σίγουρα στο νούμερο #1 φυσικό μονωτικό υλικό. Διαθέτει υψηλή μηχανική αντοχή και είναι κατάλληλο για θερμομόνωση και για ηχομόνωση σε τοιχοποιίες, σκεπές, οροφές και χωρίσματα. Επιπλέον, δεν επηρεάζεται από την υγρασία, δεν καίγεται εύκολα, προσφέρει προστασία από όλες τις καιρικές συνθήκες και την υπεριώδη ακτινοβολία και δεν αλλοιώνεται από έντομα και τρωκτικά. Έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στον χρόνο, είναι ανακυκλώσιμο και ακίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, αφού δεν απελευθερώνει τοξικές ουσίες, ενώ παράγεται χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

7. Διογκωμένος φελλός

Ο διογκωμένος φελλός είναι ένα 100% φυσικό προϊόν, πλήρως ανακυκλώσιμο και βιοδιασπώμενο με υψηλή μηχανική αντοχή. Είναι απόλυτα ασφαλές και δεν εκπέμπει τοξικές πτητικές οργανικές ενώσεις στο περιβάλλον. Είναι εξαιρετικό μονωτικό υλικό για θερμομόνωση τοιχοποιίας – ταρατσών και ηχομόνωση. Παρασκευάζεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

8. Οικολογικά χρώματα

Τέλος, μην ξεχνάς να προτιμάς οικολογικά χρώματα από φυσικά συστατικά, που είναι απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο και φιλικά προς το περιβάλλον. Τα οικολογικά χρώματα φτιάχνονται από φυτικές ρητίνες και έλαια, κεριά και ορυκτά υλικά, όπως η κιμωλία, ο βόρακας και η ώχρα. Είναι η πιο ασφαλής επιλογή, είναι ανακυκλώσιμα και δεν υπολείπονται σε αντοχή και ομορφιά από τα αντίστοιχα χημικά χρώματα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τα οικολογικά δομικά υλικά είναι ιδιάζουσας σημασίας, είτε πρόκειται για κατασκευή ενός νέου κτηρίου, είτε αφορά την ανακαίνιση μιας υπάρχουσας κατασκευής. Επομένως, πριν ξεκινήσεις τις όποιες διαδικασίες κάνε μια ενδελεχή έρευνα για τα δομικά υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, και φυσικά, συμβουλέψου τους ειδικούς.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου