Το πως γίνεται ο υπολογισμός τετραγωνικών μέτρων ενός ακινήτου είναι μια απαραίτητη γνώση, όπως και το ποια τετραγωνικά δηλώνονται στη ΔΕΗ.

Ψάχνεις ένα σπίτι να αγοράσεις ή να νοικιάσεις και έχεις βγει στη γύρα. Μπαίνεις σε ένα διαμέρισμα και σου φαίνεται μικρό. Ρωτάς τον ιδιοκτήτη πόσα τετραγωνικά είναι και σου λέει 80. Αναρωτιέσαι «μαζί με την αποθήκη και το πατάρι;».

Πώς θα μάθεις πόσα τετραγωνικά είναι το υποψήφιο σπίτι και πόσα κοινόχρηστα και δημοτικά τέλη θα πληρώνεις για αυτό; Ποια τετραγωνικά δηλώνονται στη ΔΕΗ; Πώς γίνεται ο υπολογισμός τετραγωνικών μέτρων; Ο Spitogatos σου συγκέντρωσε όλους τους τρόπους για να τα βρεις ή να τα υπολογίσεις.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Χρήσιμοι όροι για τον υπολογισμό τετραγωνικών μέτρων

Πριν περάσουμε στον τρόπο υπολογισμού των επιφανειών ενός δωματίου ή ενός σπιτιού, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποιες βασικές έννοιες για να συνεννοούμαστε.

#1 Καθαρά τετραγωνικά μέτρα

Τα καθαρά τετραγωνικά αντιστοιχούν στην πραγματική διαθέσιμη επιφάνεια ενός διαμερίσματος. Με απλά λόγια, είναι το εμβαδόν του διαμερίσματος χωρίς:

  • μπαλκόνια
  • κοινόχρηστους χώρους (πυλωτή, ταράτσα)
  • βοηθητικούς χώρους (αποθήκη, γκαράζ)
  • κοινόχρηστους διαδρόμους

#2 Μικτά τετραγωνικά μέτρα

Η μικτή επιφάνεια διαμερίσματος είναι το εμβαδόν που καταλαμβάνει το διαμέρισμα μαζί με:

  • τα μπαλκόνια
  • τους βοηθητικούς χώρους, εάν υπάρχουν
  • το ποσοστό της επιφάνειας που αναλογεί στο διαμέρισμα για τους κοινόχρηστους χώρους (πυλωτή, ταράτσα, κήπος, διάδρομοι, κλιμακοστάσιο)

📌 Διάβασε επίσης: Σκέφτεσαι να πουλήσεις το σπίτι σου; 7 λάθη που μπορεί να σου κοστίσουν ακριβά

Πώς βρίσκω τα τετραγωνικά μέτρα ενός σπιτιού;

Για να δώσεις μια απάντηση στο "πως βρίσκω τα τετραγωνικά μέτρα ενός σπίτιού", υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να γίνει σωστά ο υπολογισμός τετραγωνικών μέτρων.

Ενδεικτικά:

  1. Από το συμβόλαιο ιδιοκτησίας: Αναγράφεται ως εμβαδόν ακινήτου.
  2. Από την οικοδομική άδεια ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο νομιμότητας του κτιρίου.
  3. Από το αρχείο της Πολεοδομίας.

Υπάρχουν παλιά συμβόλαια που δεν γράφουν την ακριβή επιφάνεια του ακινήτου ή του οικοπέδου. Τότε απαιτείται καινούριο τοπογραφικό διάγραμμα.

💡 Προσοχή: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατασκευασμένων πριν το 1955, που είναι νόμιμα, αλλά δεν έχουν οικοδομική άδεια, οφείλουν να μετρήσουν με μηχανικό τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκτησίας τους για να τα δηλώσουν.

Σε κατοικίες που έχουν γίνει αυθαιρεσίες, για παράδειγμα κλείσιμο ημιυπαίθριου, πατάρια, αποθήκες, υπόγεια κ.λπ., είναι υποχρεωτικό να τα συμπεριλάβουμε σαν βοηθητικούς χώρους στα τετραγωνικά του σπιτιού. Πρέπει να προηγηθεί η νομιμοποίηση τους για να δηλωθούν μετά.

Τέλος, πρέπει τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού που δηλώνεις στο Ε9, να είναι ίδια με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στην οικοδομική άδεια. Αν έχεις τακτοποιήσει αυθαίρετους χώρους, συμπλήρωσε τα τετραγωνικά στο Ε9.

📌 Διάβασε επίσης: Ζώνη και αντικειμενική αξία ακινήτου: Πώς να τα υπολογίσεις

Μετράνε οι τοίχοι στα τετραγωνικά;

Αν δηλώνεις ολόκληρο οίκημα, για παράδειγμα μία μεζονέτα, τότε θα δηλώσεις το μικτό εμβαδόν. Δηλαδή, το εμβαδόν όλων των ορόφων του και των εξωτερικών τοίχων.

Αν δηλώνεις ένα διαμέρισμα με οριζόντια ιδιοκτησία, τότε τα τετραγωνικά είναι αυτά που γράφει το συμβόλαιο, αν δεν έχει αλλάξει κάτι. Στα τετραγωνικά αυτά συμπεριλαμβάνονται οι εξωτερικοί τοίχοι, οι τοίχοι προς τους κοινοχρήστους χώρους και το μισό της επιφάνειας των εσωτερικών διαχωριστικών μεταξύ των οριζόντιων ιδιοκτησιών τοίχων . Αν υπάρχουν ανοιχτοί ημιυπαίθριοι χώροι, δεν συνυπολογίζεται η επιφάνεια τους.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Πώς υπολογίζονται τα καθαρά τετραγωνικά μέτρα;

Αν πάλι θες να υπολογίσεις μόνος σου τα καθαρά τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού σου, τότε πάρε χαρτί, στυλό και ένα μεγάλο μέτρο και σημείωνε.

Τετραγωνικά μέτρα - Υπολογισμός

Άρα χρειάζονται οι διαστάσεις του δωματίου, δηλαδή το μήκος και το πλάτος του δαπέδου. Αν το πάτωμα του δωματίου έχει σχήμα ορθογώνιο ή τετράγωνο, τότε η δουλειά σου είναι απλή. Απλά πολλαπλασίασε το μήκος με το πλάτος σύμφωνα με τον τύπο:

Εμβαδόν = Μήκος x Πλάτος

Αν το σχήμα είναι λίγο περίεργο π.χ. κάνει καμπύλες, τότε μάλλον θα πας στο περίπου. Αλλιώς πρέπει να βρεις εμβαδόν κυκλικού τομέα, που το λες και πιο δύσκολο.

  1. Βρες με το μέτρο τις διαστάσεις κάθε δωματίου και εφάρμοσε τον ίδιο τύπο για να υπολογίσεις την επιφάνεια τους.
  2. Στο τέλος, πρόσθεσε τα εμβαδά όλων των δωματίων και θα βρεις τα καθαρά τετραγωνικά του σπιτιού σου.

📌 Διάβασε επίσης: Φορολογία ακινήτων 2022: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ποια τετραγωνικά δηλώνονται στη ΔΕΗ;

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να δηλώνουν στον Δήμο τους και στη ΔΕΔΔΗΕ, τα τετραγωνικά μέτρα των χώρων, που αναφέρονται παρακάτω:

  • Αν υπάρχει οριζόντια ιδιοκτησία (ανεξάρτητο διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα), δηλώνεται η επιφάνεια του χώρου χωρίς τους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους.
  • Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνεται η μικτή επιφάνεια τους (εξωτερικοί τοίχοι, κλιμακοστάσια).
  • των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων
  • βοηθητικών χώρων που έγιναν κατοικίες
  • αποθηκών, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον όροφο
  • υπογείου με βοηθητική χρήση ή ως κατοικία
  • σοφίτας με χρήση ως κατοικία
  • παταριού, ανάλογα με τη χρήση του
  • ημιτελών ακινήτων, που έχουν εργοταξιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή

📌 Διάβασε επίσης: Φορολογικός κάτοικος εξωτερικού; Δες τι ισχύει για σένα

Και γιατί χρειάζεται να ξέρεις ποια τετραγωνικά δηλώνονται στη ΔΕΗ; Είναι χρήσιμο να ξέρεις, γιατί ανάλογα με τα τετραγωνικά που είναι δηλωμένα στη ΔΕΗ, θα πληρώνεις δημοτικά τέλη, κοινόχρηστα και ΕΝΦΙΑ, αν είσαι ιδιοκτήτης. Ό, τι γνωρίζει κανείς, καλό είναι.

Τώρα ξέρεις πώς βρίσκεις τα τετραγωνικά μέτρα ενός σπιτιού. Αν θες να νοικιάσεις ή πουλήσεις το σπίτι σου, είτε μόνος/η, είτε με ανάθεση σε κάποιον μεσίτη, ή αν ήδη βρίσκεσαι σε αναζήτηση ακινήτου προς ενοικίαση ή αγορά, ο τρόπος υπολογισμού των τετραγωνικών μέτρων ενός σπιτιού θα σου φανεί πολύ χρήσιμος.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Klimatismos

Το 2035 ξεκινάει μια νέα εποχή για τον κλιματισμό: «Αντίο» στα φθοριούχα αέρια 

Fyta tyxi

4+1 φυτά που φέρνουν τύχη στο σπίτι