Είσαι κάτοικος εξωτερικού με ακίνητο στην Ελλάδα; Τσέκαρε τι ισχύει για τις φορολογικές υποχρεώσεις κατοίκων εξωτερικού και ομογενών.

Αν μένεις στο εξωτερικό, αλλά έχεις ακίνητη περιουσία ή οικονομικές απολαβές στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να ενημερωθείς για το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας. Τι ισχύει για την αναδρομική δήλωση κατοίκου εξωτερικού; Τι είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού;

Είσαι κάτοικος εξωτερικού με ακίνητο στην Ελλάδα; Τότε, πάμε να δούμε όσα σε ενδιαφέρουν για τις φορολογικές υποχρεώσεις κατοίκων εξωτερικού και ομογενών.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Αρχικά να ξεδιαλύνουμε ορισμένες βασικές έννοιες που θα μας χρειαστούν.

Τι είναι ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού;

Κάθε φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό, είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Το φυσικό αυτό πρόσωπο φορολογείται στην Ελλάδα για τα εισοδήματα που προκύπτουν ΜΟΝΟ στον ελληνικό χώρο.

Είναι, επίσης, υποχρεωμένος να υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Δ.Φ.Ε.) στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού που είναι αρμόδια σε κάθε Νομό. Λοιπόν, αν είσαι κάτοικος εξωτερικού με ακίνητο στην Ελλάδα, που σου φέρνει κάποιο εισόδημα για το οποίο φορολογείσαι, θεωρείσαι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού.

Πώς αποδεικνύεις ότι είσαι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού;

Για να αποδείξεις ότι μένεις στο εξωτερικό και φορολογείσαι εκεί (σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 61 και στην ΠΟΛ.1145/12), θα πρέπει μαζί με τη δήλωση εισοδήματος να φέρεις:

  • Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας για τις χώρες με τις οποίες έχουμε υπογράψει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ).
  • Ή αντίγραφο της Δήλωσης Εισοδήματος και πιστοποιητικό κατοικίας για τις υπόλοιπες χώρες.

Από τον νόμο, ως «συνήθης διαμονή» ορίζεται ο χρόνος που βρίσκεται κάποιος σε μία χώρα και διεθνώς είναι η διαμονή που υπερβαίνει τις 183 ημέρες.

💡 Είσαι κάτοικος εξωτερικού με ακίνητο στην Ελλάδα, το οποίο δεν χρησιμοποιείται; Βάλε το ακίνητο προς ενοικίαση στο Spitogatos, είτε με δική σου αγγελία, είτε με απευθείας ανάθεση σε μεσίτη, για μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία!

Για ποια εισοδήματα φορολογείται ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού;

Κάθε χρόνο ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού πρέπει να κάνει ηλεκτρονικά την φορολογική του δήλωση στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και να δηλώνει τα εισοδήματα που απέκτησε κατά τον προηγούμενο χρόνο μόνο στην Ελλάδα. Όταν αυτά υπερβαίνουν τα 12.000€, θα επιβαρυνθεί με Εισφορά Αλληλεγγύης.

Μερικά παραδείγματα εισοδημάτων που φορολογείται στην Ελλάδα ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, μπορεί να είναι από:

  • Μισθωτή εργασία που γίνεται στην Ελλάδα
  • Μισθωτή εργασία που γίνεται στο εξωτερικό και πληρώνεται από το Ελληνικό Δημόσιο
  • Συντάξεις του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και από επαγγελματικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο στην Ελλάδα
  • Ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ό,τι έσοδα προκύπτουν από αυτή (ενοίκια, πώληση)
  • Μερίσματα από μετοχές επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα
  • Δικαιώματα που αποκτά από νομικά πρόσωπα που φορολογούνται στην Ελλάδα
  • Τόκους καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες

📌 Διάβασε επίσης: Φορολογία ακινήτων 2022: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τι ΔΕΝ ισχύει για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού;

Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού δεν φορολογούνται για το τεκμαρτό έσοδο που προκύπτει από τη διατήρηση κάποιου αυτοκινήτου, εξοχικής κατοικίας, πισίνας, σκάφους στην Ελλάδα, γιατί στην περίπτωσή τους δεν ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ταυτόχρονα, αν τα πρόσωπα αυτά δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας (π.χ. τόκοι καταθέσεων, μερίσματα), τότε δεν εφαρμόζονται ούτε τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Ποιο είναι το αφορολόγητο κατοίκων εξωτερικού;

Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού έχουν φοροαπαλλαγή στην Ελλάδα, μόνο σε περίπτωση που η φορολογική τους κατοικία είναι σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου Ε.Ο.Χ. (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου εισοδήματός τους προέρχεται από την Ελλάδα.

Ή αν έχουν, με αποδείξεις, πολύ χαμηλό φορολογητέο εισόδημα που να δικαιούνται έκπτωση φόρου. Αυτές οι φοροαπαλλαγές αφορούν το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και είναι:

  • Το αφορολόγητο ποσό των 1.900€-2.100€
  • Το ποσό των 200€ (για αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας 67%)

Τι ισχύει για τα ακίνητα;

Ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού θα πρέπει να πληρώσει κανονικά φόρο μεταβίβασης ακινήτων ή ΦΠΑ, όταν αγοράσει κάποιο ακίνητο ή αποκτήσει την επικαρπία, ψιλή κυριότητα σε κάποιο που βρίσκεται στην Ελλάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν πρόκειται για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, οι πολίτες της Ε.Ε. και του ΕΟΧ και κάποιοι ομογενείς απαλλάσσονται από τον φόρο.

Επίσης, οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού με ακίνητο στην Ελλάδα πρέπει να έχουν ΑΦΜ για να δηλώσουν ηλεκτρονικά το ακίνητο στα έντυπα Ε1, Ε2, Ε9 και στο κτηματολόγιο.

Ειδικότερα, το ακίνητο θα δηλωθεί:

  • Στο Ε1: Ως δευτερεύουσα κατοικία (όχι ως κυρία κατοικία).
  • Στο Ε2: Μόνο αν ενοικιαστεί και εισπράττει μίσθωμα ή αν γίνει δωρεάν παραχώρηση σε κάποιο συγγενικό ή τρίτο πρόσωπο.
  • Στο Ε9: Για να πληρώνει ετήσια τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του ακινήτου

Με λίγα λόγια ο ΕΝ.Φ.Ι.Α κατοίκων εξωτερικού είναι ίδιος με αυτόν των φορολογικών κατοίκων της Ελλάδας.

Τι ισχύει για αναδρομική δήλωση κατοίκου εξωτερικού;

Εκπρόθεσμη ή αναδρομική δήλωση κατοίκου εξωτερικού για προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να γίνει. Ό,τι εκκρεμότητες υπάρχουν, τακτοποιούνται με άλλες διαδικασίες.

Τι είναι ο Φορολογικός εκπρόσωπος;

Ο φορολογικός εκπρόσωπος ορίζεται από τον ίδιο τον φορολογούμενο κάτοικο εξωτερικού και είναι ο άνθρωπος εμπιστοσύνης που θα τον ενημερώνει για την υποβολή των φορολογικών του δηλώσεων και για την παραλαβή των φορολογικών του εγγράφων.

Ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει τα στοιχεία του εκπροσώπου του στο έντυπο Ε1, στην ένδειξη του ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Αν αλλάξει ο φορολογικός εκπρόσωπος, πάλι ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού υποχρεούται να ενημερώσει το μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να μπορεί να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση.

Τονίζουμε ότι ο φορολογικός εκπρόσωπος δε φέρει καμία ευθύνη για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και για το αν ο φορολογούμενος εκπληρώνει ή όχι τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Τώρα ξέρεις τι ισχύει για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού! Αν έχεις ακίνητο στην Ελλάδα, το οποίο δεν χρησιμοποιείται και θέλεις να το αξιοποιήσεις για να αποκτήσεις ένα έξτρα εισόδημα, εμείς είμαστε εδώ! Στο Spitogatos μπορείς εύκολα να βάλεις αγγελία για το ακίνητο ή και να το αναθέσεις σε μεσίτη, για να κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Voithitikoi xwroi

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Akinito

Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Spiti kleidia

Ποια τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;