Η σωστή οργάνωση - τακτοποίηση της κουζίνας είναι το «κλειδί» για μια ευκολότερη καθημερινότητα.

Η σωστή οργάνωση κουζίνας - και η ανάλογη τακτοποίησή της (ντουλάπια, πάγκος, συρτάρια κ.λπ.) παίζει καθοριστικό ρόλο, είτε είναι μικρών, είτε μεγάλων διαστάσεων. Και αυτό γιατί σε βοηθά να διατηρείς τα πάντα σε τάξη και να μην χάνεις πολύτιμο χρόνο.

Οι ειδικοί σε θέματα σπιτιού αναφέρουν ότι η κουζίνα πρέπει να χωρίζεται σε 5 ζώνες εργασίας, προκειμένου να είναι λειτουργική και ασφαλής. Έπειτα ακολουθεί η οργάνωση της κάθε ζώνης, σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Και οι ιδέες για τη σωστή οργάνωση και τακτοποίηση κουζίνας είναι άπειρες, επομένως δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, πώς μπορείς να θέσεις σε εφαρμογή την παραπάνω λογική για την οργάνωση των ντουλαπιών, του πάγκου και των συρταριών της κουζίνας σου.

οργάνωση κουζίνας

Ποιες είναι οι “ζώνες εργασίας” για την οργάνωση κουζίνας;

Αρχικά, θα πρέπει να λάβεις υπόψη τη διάταξη της κουζίνας σου για να οργανώσεις τις ζώνες εργασίας με βάση τον χώρο που διαθέτεις. Πάντως είτε είναι σε ευθεία διάταξη, είτε σε σχήμα Γ ή Π, γενικά ισχύουν τα παρακάτω:

1. Ζώνη αναλώσιμων

Σ’ αυτή τη ζώνη αποθηκεύεις όλα τα τρόφιμα που βρίσκονται στην κουζίνα σου. Άρα πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται το ψυγείο και τα ντουλάπια με τα όσπρια, τα ζυμαρικά, τις κονσέρβες, τα αλεύρια κ.λπ. Αν είναι όλα συγκεντρωμένα στην ίδια μεριά, δε χρειάζεται να γυρνάς σαν την σβούρα ενώ μαγειρεύεις.

💡 Αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά δώσε ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια μέσα στο σπίτι, κάνοντας το πιο φιλικό με ειδική ασφάλεια ντουλαπιών και ασφάλεια συρταριών για μωρά. Αν η κουζίνα σου διαθέτει μπαλκονόπορτα, τότε κάνε ανάλογες ενέργειες για την ασφάλεια μπαλκονόπορτας για παιδιά.

Επόμενο βήμα είναι να τα ομαδοποιήσεις ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης και το είδος. Για παράδειγμα το λάδι, το αλάτι, τον καφέ και τη ζάχαρη, τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά, καλό θα ήταν να τα βάλεις κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα. Επίσης, ένα μικρό στενό συρτάρι κοντά στον πάγκο εργασίας είναι ιδανικό για τα αγαπημένα μπαχαρικά σου. Η οργάνωση του πάγκου της κουζίνας σου θα σε διευκολύνει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αυτό είναι δεδομένο.

💡 Επειδή τα παραπάνω τρόφιμα χρειάζονται σκιερό και ξηρό μέρος, ιδανικά, μην τα τοποθετείς σε τροφοθήκες δίπλα στον φούρνο, κάτω από τον νεροχύτη ή εκτεθειμένα κοντά σε παράθυρα ή στο μπαλκόνι.

πάγκος κουζίνας με μπαχαρικά

2. Ζώνη μη αναλώσιμων

Στη ζώνη αυτή ανήκουν μερικά ντουλάπια ή ράφια για τα πιάτα, τα ποτήρια, τις πιατέλες και τις σαλατιέρες. Προτίμησε να τοποθετήσεις στα ράφια στο ύψος των ματιών όσα χρησιμοποιείς καθημερινά και στα πιο ψηλά, που είναι δυσπρόσιτα, τα σερβίτσια για τις «ειδικές» περιπτώσεις.

ράφια κουζίνας με ποτήρια και πιάτα

Για το πρώτο σου σπίτι, και ειδικά αν δεν είσαι fan της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, δε χρειάζεται να αγοράσεις ό,τι κυκλοφορεί στην αγορά από σερβίτσια, κουζινικά σκεύη και εργαλεία. Less is more σ’ αυτήν την περίπτωση, επομένως προμηθεύσου μονάχα τα απαραίτητα. Σταδιακά, αξιολόγησε τις ανάγκες σου και εμπλούτισε το νοικοκυριό σου.

Όσα πρέπει να αγοράσεις στην αρχή

  • Ένα καθημερινό σερβίτσιο και ένα λίγο πιο καλό για τις γιορτές
  • Ποτήρια (νερού, κρασιού κ.λπ.) και κούπες της αρεσκείας σου
  • Κουτάλια και πιρούνια
  • Μαχαίρια για διάφορες χρήσεις
  • Peeler λαχανικών (για πιο γρήγορο και εύκολο ξεφλούδισμα)
  • Σπάτουλα
  • Κουτάλα
  • Πιρούνα
  • Μπολ
  • Σουρωτήρι
  • Μία μεγάλη και μια μικρή κατσαρόλα
  • Ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό)
  • Ένα μπρίκι
  • Ένα μεγάλο και ένα μικρό ταψί
  • Πετσέτες
  • Πυρίμαχο γάντι για τον φούρνο
  • Δοχεία και κουτιά οργάνωσης κουζίνας
οργάνωση κουζίνας σπιτιού

📌 Διάβασε επίσης: Οικονομικά αξεσουάρ κουζίνας για πιο εύκολη καθημερινότητα

3. Ζώνη προετοιμασίας

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική περιοχή της κουζίνας σου, η οποία πέρα από οργανωμένη πρέπει να είναι και πεντακάθαρη. Ο λόγος; Εκεί θα προετοιμάζεις το φαγητό και τον καφέ σου σε καθημερινή βάση. Ακόμα κι αν η κουζίνα σου είναι πολύ μικρή, βρες έναν χώρο κοντά στη ζώνη μαγειρέματος για να ακουμπάς το ξύλο κοπής, τα μαχαίρια και τις κουτάλες που χρησιμοποιείς κάθε φορά. Ιδανικά, χρειάζεται να βρίσκεται δίπλα στα μάτια της κουζίνας ώστε να μπορείς να μεταφέρεις γρήγορα και σίγουρα τα υλικά στα σκεύη μαγειρικής.

λευκή κουζίνα σπιτιού

Αν ο πάγκος της κουζίνας σου είναι περιορισμένος, μπορείς να εκμεταλλευτείς τον χώρο κάτω από τα πάνω ντουλάπια. Μπορείς, για παράδειγμα, να τοποθετήσεις μεταλλικές ράγες μαζί με γάντζους τύπου S για να κρεμάς κούπες, μαγειρικά εργαλεία, σκεύη ή πετσετάκια. Μπορείς ακόμα να τοποθετήσεις εκεί μια βάση για χαρτί κουζίνας, αλουμινόχαρτο και διαφανή μεμβράνη ή ραφάκια για τα μπαχαρικά σου.

τραπέζι κουζίνας

Μια ακόμη έξυπνη -και οικονομική- λύση είναι να αγοράσεις μια τροχήλατη συρταριέρα με επιφάνεια εργασίας, την οποία θα χρησιμοποιείς ενώ μαγειρεύεις και μετά θα μπορείς να την τοποθετείς σε μια άκρη χωρίς να σου πιάνει χώρο.

4. Ζώνη Μαγειρέματος

Σε αυτή τη ζώνη ανήκουν οι εστίες της κουζίνας, ο φούρνος, τα ντουλάπια και συρτάρια πάνω, κάτω και δίπλα, όπου αποθηκεύονται τα σκεύη μαγειρικής για πιο άμεση πρόσβαση. Στο πρώτο συρτάρι (πάνω πάνω) σε θήκη για να τα βρίσκεις πιο εύκολα- βάλε τα κουτάλια, τα μαχαίρια και τα πιρούνια όλων των ειδών. Τις κουτάλες, τις σπάτουλες και γενικά τα εργαλεία μαγειρικής μπορείς να τις βάλεις είτε σε ένα ξεχωριστό συρτάρι όλα μαζί, είτε να τα αποθηκεύσεις σε κάποιο βάζο πάνω στον πάγκο σου, ανάλογα με την αισθητική και τον διαθέσιμο χώρο σου.

💡 Ένας περιστρεφόμενος μύλος ή ένας ειδικός μηχανισμός “magic corner” μέσα στα γωνιακά ντουλάπια είναι η καλύτερη επένδυση για να εκμεταλλευτείς τον χώρο και να βρίσκεις εύκολα τα σκεύη σου.

Επιπρόσθετα, τοποθέτησε τα μαγειρικά σκεύη το ένα μέσα στο άλλο ανά κατηγορία (κατσαρόλες, ταψιά, τηγάνια) και ανάλογα με το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείς. Εννοείται ότι τα μεγαλύτερα «πηγαίνουν» κάτω και αυτά που χρησιμοποιείς λιγότερο, πίσω. Πρόσεχε, όμως, με τα αντικολλητικά σκεύη, που απαιτούν ειδική μεταχείριση για να μη χαλάσει η επίστρωσή τους. Σε αυτά βάζε ανάμεσα τους ένα πανάκι ή μπόλικο χαρτί κουζίνας.

ράφια για οργάνωση κουζίνας

Μην ξεχάσεις να αφιερώσεις λίγο χώρο στα συρτάρια σου για τις πετσέτες και τα αγαπημένα σου μπολ. Ιδανικά, αποθήκευσε τα στα συρτάρια κάτω τα μαχαιροπίρουνα. Επίσης, τα διαχωριστικά οργάνωσης μέσα στα συρτάρια θα σου φανούν σωτήρια.

συρτάρια για οργάνωση κουζίνας

5. Ζώνη Καθαριότητας

Στην κουζίνα η καθαριότητα δεν είναι μόνο αρχοντιά, αλλά και ασφάλεια. Γι’ αυτό φρόντισε οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα διάφορα τρόφιμα να είναι πεντακάθαρες και πλήρως απολυμασμένες. Η περιοχή, λοιπόν, που βρίσκεται ο νεροχύτης είναι υψίστης σημασίας για την σωστή οργάνωση της κουζίνας.

νεροχύτης κουζίνας

Συνήθως, αν δεν έχουμε πολύ χώρο στην κουζίνα, «κρύβουμε» στο ντουλάπι από κάτω από τον νεροχύτη τον κάδο απορριμμάτων, τα διάφορα καθαριστικά, το απορρυπαντικό πιάτων και τα σφουγγάρια.

Θα χρειαστεί ανακαίνιση κουζίνας για να οργανωθεί σωστά;

Αν το σπίτι σου είναι πολύ παλιό και δεν έχει ανακαινιστεί ποτέ, τότε μια ανακαίνιση κουζίνας και μπάνιου (τουλάχιστον) είναι απαραίτητη. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελεγχθεί και να ανανεωθεί είναι τα υδραυλικά και τα ηλεκτρικά. Έπειτα, αν μπορείς να διαθέσεις το έξτρα budget, αξίζει να δεις και τη διαρρύθμιση της κουζίνας.

ανακαίνιση για καλύτερη οργάνωση κουζίνας

Η τακτοποίηση και οργάνωση κουζίνας επηρεάζεται άμεσα από τη σωστή διαρρύθμιση (τη θέση ντουλαπιών, ραφιών κ.λπ.). Αλλά και χωρίς ανακαίνιση, σίγουρα κάποιες από τις ενέργειες που περιγράφουμε παραπάνω θα μπορείς να κάνεις!

οργάνωση κουζίνας από ξύλο

Όπως κι αν αποφασίσεις να προχωρήσεις με την οργάνωση κουζίνας, μην ξεχνάς να τη διατηρείς τακτοποιημένη και καθαρή, αφιερώνοντας λίγο χρόνο καθημερινά. Μην αναβάλλεις για αργότερα αυτό που μπορείς να κάνεις τώρα!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου